ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: “Free School of Social Innovation – FSOSI – Ελεύθερη Σχολή Κοινωνικής Καινοτομίας” του Προγράμματος CREATIVE EUROPE 2014- 2020 υποκατηγορία «Υποστήριξη στα έργα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας 2018 και Σχέδια Συνεργασίας σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομίας 2018» και ενδεικτικό προϋπολογισμό για το Δήμο Θεσσαλονίκης 20.360,00€ (συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης 200.000,00 Ευρώ με ιδία συμμετοχή 40%)
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ: Το έργο ενεργοποιείται στον τομέα της «Σχεσιακής τέχνης», στο οποίο το δικαιούχο κοινό έχει ενεργό ρόλο στη δημιουργία ή στον ορισμό του έργου τέχνης του οποίου επωφελείται. Αυτό το ιδιόμορφο είδος τέχνης ορίζεται ως “ένα σύνολο καλλιτεχνικών πρακτικών που θεωρούν ως θεωρητικό και πρακτικό σημείο εκκίνησης όλες τις ανθρώπινες σχέσεις και το κοινωνικό τους πλαίσιο”. Τα αποτελέσματα είναι αλληλεπιδραστικά έργα στο πλαίσιο της σχεσιακής τέχνης και της κοινωνικής γλυπτικής, προερχόμενα από συνεκτικές πρακτικές.
Το έργο σκοπεύει να γίνει, μεσοπρόθεσμα, ένα αναγνωρισμένο εργαλείο για ποιοτικά καλλιτεχνικά έργα στον τομέα της σχεσιακής τέχνης. Οι σύγχρονες διαστάσεις της εικαστικής εκπαίδευσης δεν σχετίζονται μόνο με την αισθητική, τις τεχνολογίες, τη σύνθεση διαφορετικών τεχνών, αλλά και με τους παραδοσιακούς στόχους της ανάπτυξης της δημιουργικότητας, του καλλιτεχνικού ταλέντου και της αυτοδιάθεσης. Ο στόχος της Ελεύθερης Σχολής Κοινωνικής Καινοτομίας δεν είναι να προσφέρει στους εμπλεκόμενους καλλιτέχνες ένα χώρο για να παρουσιάσουν τα έργα τους ή να παραγάγουν μια επίδειξη, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε άλλους κλάδους, όπως η μουσική, για τους οποίους είναι ευκολότερο να διοργανωθούν πολλές συναυλίες μήνα και να εμπλακούν σε μεγάλο αριθμό μουσικών. Η ιδέα είναι αν’ αυτού να θέσει τους εικαστικούς καλλιτέχνες στην κατάσταση να διερευνήσουν, να μάθουν και τελικά να παράγουν τέχνη, και συγκεκριμένα σχεσιακή τέχνη.