36 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΕνημέρωση του Δημάρχου προς τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων σχετικά με τη...

Ενημέρωση του Δημάρχου προς τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων σχετικά με τη σύναψη χρηματοδότησης με την ΕΤΕπ

Τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων ενημέρωσε σήμερα, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, σχετικά με την πρόθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης να συνάψει σύμβαση χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), θέμα το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην Ημερήσια Διάταξη της 4ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017.

Στη συνάντηση μετείχαν η Ρία Καλφακάκου από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», ο Γιάννης Δελής, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Μάκης Στεργίου από την «Συμμαχία Πολιτών», η Μόνικα Αϊβάζογλου από τις «Γειτονιές σε Δράση» και ο Κωνσταντίνος Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Για 90 περίπου λεπτά της ώρας και σε καλό κλίμα, ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών, Γιούλη Ρανέλλα και Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου, ενημέρωσαν αναλυτικά τους επικεφαλής των παρατάξεων για τους όρους και τις προϋποθέσεις της σύμβασης και απάντησαν στα ερωτήματα που τέθηκαν.

Μετά το πέρας της συνάντησης, πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε: «Το εγκεκριμένο καταρχήν από την ΕΤΕπ ποσό των 50 εκατ. € μειώθηκε τελικά στο ποσό των 20 εκατ. €, ως δάνειο από την ΕΤΕπ συν 6,5 εκατ. € από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό έγινε γιατί σταθμίσαμε ότι η απορρόφηση ακόμα και των 20 εκατ. € είναι δύσκολο να γίνει μέσα στην επόμενη διετία. Επομένως, η δανειακή αυτή σύμβαση αφήνει μια προίκα στην επόμενη διοίκηση να συνεχίσει κάποια έργα τα οποία θα επιλεγούν.

»Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της δανειακής σύμβασης. Το πρώτο είναι ότι η σύμβαση αυτή είναι ανοιχτή, δηλαδή δεν περιγράφει ότι θα γίνουν συγκεκριμένα έργα. Είναι ένα δάνειο – πλαίσιο, το οποίο δεν ήταν ξεκάθαρο μέχρι τώρα. Που θα πει ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή από τον ενδεικτικό πίνακα των έργων, τα οποία είναι ώριμα και έχουν μια προτεραιότητα για την αναβάθμιση της πόλης, στην πορεία να αποφασίσουμε ότι αλλάζουν οι προτεραιότητες.

»Το δεύτερο είναι ότι, χωρίς να απαιτείται από την ΕΤΕπ, προτείνουμε μια διαπαραταξιακή επιτροπή παρακολούθησης της εξέλιξης της εκτέλεσης όλων των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από τη δανειακή σύμβαση. Η διαπαραταξιακή επιτροπή παρακολούθησης θα μπορεί να επεμβαίνει στο ποια έργα έχουν προτεραιότητα και αν είναι ώριμα.

»Θέλω να τονίσω ένα τελευταίο στοιχείο, το έθεσε στη διάρκεια της συνάντησής μας η κυρία Καλφακάκου, σχετικά με τη δέσμευση να μην επιβαρυνθούν οι δημότες εξαιτίας αυτής της δανειακής σύμβασης. Να ξεκαθαρίσω καταρχήν ότι τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το δάνειο γιατί είναι ανταποδοτικά, και επιπλέον, έτσι κι αλλιώς η τακτική μας είναι η όσο το δυνατόν περισσότερο μείωση των δημοτικών τελών, και ειδικά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος που ήδη υλοποιείται για την αλλαγή των φωτιστικών και τη μείωση κατά 60% της δαπάνης για τη ΔΕΗ. Επιπλέον, στο τέλος του 2019 θα έχει αποπληρωθεί ο μεγαλύτερος όγκος των δανείων που έχει λάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σημερινού ύψους περίπου 25 εκατ. €».

Η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ρία Καλφακάκου, δήλωσε: «Η συνάντηση ήταν πολύ καλή, με την έννοια ότι δόθηκαν από πλευράς Διοίκησης όλες οι εξηγήσεις σχετικά με το δάνειο. Προτάθηκε από τον Δήμαρχο, μου έκλεψε, όπως του είπα, την ιδέα, η σύσταση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία εάν ψηφιστεί το δάνειο, θα παρακολουθεί τα έργα. Έχει προτείνει η Διοίκηση έργα, έχουμε προτείνει και εμείς και οι άλλες παρατάξεις. Προτείνουμε να μαζευτούν όλα αυτά, να συζητηθούν να αναλυθούν, η ωριμότητά τους, η αναγκαιότητά τους, οι προτεραιότητες που υπάρχουν, έτσι ώστε όταν έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρχει μια προεργασία, όχι μόνο από την Διοίκηση αλλά και από όλες τις παρατάξεις.

»Από εκεί και πέρα υπάρχει το θέμα του δανείου, οι όροι του, τα επιτόκια, ο χρόνος αποπληρωμής κ.λπ. Υπάρχει όμως και η ουσία, που είναι σημαντικότερη για μας. Πού θα χρησιμοποιηθεί, αν είναι αναγκαίο καταρχήν, αν δηλαδή κάποια έργα που προτείνονται θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού ή από χρήματα που δίνονται από την Περιφέρεια, από άλλες πηγές, από τομεακά προγράμματα, ή κάποια έργα που δεν είναι επιλέξιμα αλλού, είναι αναγκαίο να βρούμε καινούργιες πηγές χρηματοδότησης.

»Όλα αυτά θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης και θα παρθούν εκεί οι αποφάσεις, κανείς μας δεν δεσμεύτηκε για το ναι ή το όχι, καθώς εκεί θα υπάρξουν και οι δεσμεύσεις τόσο για το τεχνικό κομμάτι, το χρηματοοικονομικό, όσο και για το ουσιαστικό που είναι τα έργα. Εμείς σαν παράταξη βάζουμε κόκκινη γραμμή ότι θα υπάρξει και μια, προφορική έστω, διαβεβαίωση της Διοίκησης, του Δημάρχου ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει επιβάρυνση των δημοτών, δηλαδή δεν θα έχουμε αύξηση των δημοτικών τελών ή οποιουδήποτε τύπου επιβάρυνση. Αντιθέτως, εάν επιλεγούν κάποια έργα, να είναι ανταποδοτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Εξαρτάται από τη συζήτηση από τις τελικές προτάσεις και από τη συζήτηση που θα κάνουμε εντός της παράταξής μας, εάν θα είμαστε θετικοί ή αρνητικοί».

Η επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές εν Δράσει», Μόνικα Αϊβάζογλου, δήλωσε: «Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση, άκρως διεξοδική. Η Διοίκηση ανέπτυξε όλα τα θέματα. Τα ακούσαμε όλα πολύ προσεκτικά, ωστόσο δεν έχουμε πάρει συγκεκριμένη απόφαση. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την πρόταση του Δημάρχου για δημιουργία διαπαραταξιακής ομάδας, προκειμένου να παρακολουθεί το δάνειο, εάν και εφόσον ψηφιστεί. Ωστόσο, θέλουμε και τα εχέγγυα ώστε αυτή η ομάδα να έχει βαρύτητα στις αποφάσεις των έργων. Γιατί εκείνο που μας αφορά πρώτιστα είναι τα έργα αυτά να έχουν μια κοινωνική σημασία αφενός και αφετέρου να δοθεί ανάσα όσον αφορά στο εργασιακό π.χ. νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη. Δεύτερο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το ζήτημα του περιβάλλοντος, το οποίο η παράταξή μας ‘’Γειτονιές σε Δράση’’ θεωρεί ιδιαιτέρως σημαντικό. Περιμένουμε και τη συζήτηση της Τρίτης και εκεί θα αναπτύξουμε πιο διεξοδικά το ζήτημα ως παράταξη».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών», Μάκης Στεργίου, δήλωσε: «Ήταν πλήρης ενημέρωση. Εγώ είμαι διατεθειμένος να ψηφίσω υπέρ του θέματος. Αποφασίστηκε να προτάξουμε το θέμα αυτό στην συνεδρίαση της Τρίτης, πρώτο, και μετά να κοιτάξουμε τα άλλα θέματα, τα οποία, αν τραβήξουν εις μάκρος, θα πάνε για την επόμενη μέρα».

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση διέπεται από τους πλέον ευνοϊκούς όρους της διατραπεζικής αγοράς, θα έχει σταθερό επιτόκιο αποπληρωμής, εξαετή περίοδο χάριτος και 25ετή διάρκεια αποπληρωμής, ενώ θα εξοφλείται σε εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις. Το δάνειο θα εκταμιευθεί έως και σε τέσσερεις δόσεις, ύψους 5 εκατ. € τουλάχιστον η κάθε μια και κάθε επιμέρους εκταμίευση θα θεωρείται ένα ξεχωριστό δάνειο, με όλους τους ευνοϊκούς όρους που διέπουν το σύνολο της σύμβασης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο