28.6 C
Thessaloniki

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Παιδικής Βιβλιοθήκης 2018-2019

Οι μαθητές των σχολείων θα μπορούν και φέτος (Οκτώβριος 2018 – Μάιος 2019) να συμμετέχουν δωρεάν στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, κατά τις πρωινές ώρες (10.00-12.00), δηλώνοντας από πριν την συμμετοχή τους για την καλύτερη οργάνωση των επισκέψεών τους. Η συμμετοχή τους θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης με την υπεύθυνη υπάλληλο Ζωή Πρόζου, καθημερινά 9.00-14.00, στα τηλέφωνα 2310424132 και 2310424133 και όχι με e-mail.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα ξεκινήσουν από τις 26/9/2018.

ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

2018-2019

ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ, ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Οι φοιτητές του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., με την εποπτεία της καθηγήτριας Βενετίας Αποστολίδου, θα προσεγγίσουν με τα παιδιά θέματα όπως το ταξίδι, το παιχνίδι, το περιβάλλον, η οικογένεια, η φιλία, ο ξένος, μέσα από λογοτεχνικά βιβλία, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό. Σκοπός των δράσεων είναι να ανακαλύψουν οι μαθητές διάφορα είδη βιβλίων, να διαβάσουν αποσπάσματα και να κάνουν παιγνιώδεις δραστηριότητες, αλλά και να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας μιας βιβλιοθήκης με απώτερο σκοπό να γίνουν αναγνώστες της.

Για παιδιά από Γ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

Οι φοιτητές του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., με την εποπτεία του καθηγητή Ανδρέα Καρακίτσιου, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων. Τα παιδιά θα γνωρίσουν την οργάνωση και τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα δώσουν ερεθίσματα για παιχνίδι και δημιουργική δράση. Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί μια υγιής σχέση ανάμεσα στο παιδί και στη βιβλιοθήκη.

Για παιδιά από Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ”

Οι φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., με την εποπτεία της Μάρθας Κατσαρίδου, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, που περιλαμβάνει θεατρoπαιδαγωγικά εργαστήρια. Μέσα από βιωματικές, θεατροπαιδαγωγικές πρακτικές και τεχνικές ασκήσεις γνωριμίας, ανάπτυξης και χαλάρωσης, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να νοηματοδοτήσουν τα λογοτεχνικά κείμενα-παραμύθια, βάσει των δικών τους αναγκών. Βιώνοντας κοινωνικές καταστάσεις και ανακαλώντας εμπειρίες, τα παιδιά θα οδηγηθούν σε πιθανή αλλαγή στάσεων και τελικά θα αναγνωρίσουν την αξία της ανάγνωσης.

Για παιδιά από Γ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ”

Οι φοιτητές του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., με την εποπτεία του λέκτορα Αντώνη Λενακάκη της Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής, θα παίξουν με τα παιδιά και μέσα από το παιχνίδι θα δημιουργήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο, βιβλία, αντικείμενα και χώροι μεταμορφώνονται και διηγούνται τη δική τους ιστορία.

Για παιδιά από Γ’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ…ΠΟΙΗΜΑΤΑ;”

Η Σοφία Μελιγκοπούλου, μουσικός-συγγραφέας, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του Θεσσαλονικιού ποιητή Γ.Θ. Βαφόπουλου. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τα λογοτεχνικά κείμενα του ποιητή.

Για παιδιά από Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΠΑΙΖΟΥΜΕ-ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΤΡΙΒΙΖΑ”

Η Μουσικοπαιδαγωγική ομάδα «Παιχνιδιάτορες του Πύργου», που την αποτελούν οι φοιτητές του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., με την εποπτεία του καθηγητή Νίκου Θεοδωρίδη, θα παρουσιάσουν ένα μουσικό πρόγραμμα με παιχνίδια εμπνευσμένα από τα έργα του Ευγένιου Τριβιζά, “Ο πόλεμος της χαμένης παντόφλας” και “Τα τρία γουρουνάκια”.

Για παιδιά από Γ’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ”

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο την κοινωνική υποστήριξη νέων που ζουν σε δύσκολες συνθήκες, βιώνοντας τον κίνδυνο της κοινωνικής περιθωριοποίησης:

1. Βιωματικά εργαστήρια με τη χρήση του “Compasito – εγχειρίδιο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα για παιδιά”.
2. “Ολόκληρη η πόλη ένα σπίτι για τους αστέγους”.

3. Προστασία Ανηλίκων-Παιδική Εργασία-Παιδιά σε κίνδυνο.

Για παιδιά από Δ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 20 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΑΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ”

Η Φανή Καρποζήλου, υπεύθυνη της ομάδα “Αυτογνωσία και Αυτοβελτιώση”, θα βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν την εσωτερική τους ομορφιά, καθώς και τις αρετές που κρύβει ο καθένας μέσα του και να τις μοιραστούν με τους συνανθρώπους τους. Οι μαθητές μέσα από διαδραστικά παιχνίδια θα ανακαλύψουν τις έννοιες Συνεργασία, Αγάπη, Ελευθερία, Συγχώρεση κ.λ.π..

Για παιδιά από Β’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΠΑΙΖΩ…ΠΑΙΖΕΙΣ; ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ, ΔΕ ΔΙΑΦΕΡΕΙΣ!!!”

Η Μαρίνα Κουγιουμτσίδου, εκπαιδευτικός, προσκαλεί τους μικρούς φίλους σε ένα ταξίδι διαφορετικό. Ένα ταξίδι όπου τα παιδιά θα μάθουν να σέβονται και να αποδέχονται την ιδιαιτερότητα του άλλου, που αφορά διαφορές στη σωματική ή την πνευματική του κατάσταση, το φύλο τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία ή τη γλώσσα. Μέσα από το ταξίδι αυτό οι μαθητές θα αποκτήσουν στάσεις και συμπεριφορές, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να γίνουν σωστοί αυριανοί πολίτες μακριά από κάθε προκατάληψη και μισαλλοδοξία.

Για παιδιά από Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ”

Η Παναγιώτα Γάτση, υπ. Διδάκτωρ της Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., θα πραγματοποιήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με διαφορετικές γλώσσες (γλωσσική αφύπνιση) και πολιτισμούς. Τα παιδιά μέσα από βιωματικές ασκήσεις θα επιχειρήσουν να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και πολλαπλές δεξιότητες, καθώς και να ευαισθητοποιηθούν σε πολλά κοινωνικά θέματα.

Για παιδιά από Δ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ”

Η Διαλεχτή Ταουσιάνη, παιδαγωγός-βρεφονηπιοκόμος, θα παρουσιάσει μια ταινία κινουμένων σχεδίων με σκοπό να ενημερώσει τα παιδιά για τη σεξουαλική παρενόχληση. Θα ακολουθήσει δραματοποίηση της ταινίας αυτής που έχει τίτλο “Το μυστικό της Νίκης” και με διάφορα διαδραστικά παιχνίδια τα παιδιά θα κατανοήσουν τα μηνύματα της ταινίας.

Για παιδιά από Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ”

Το εργαστήρι κουκλοθέατρου, του Τμήματος “βοηθός Βρεφονηπιοκόμου” του Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ, θα ταξιδέψει τους μαθητές στο μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα είδη της κούκλας του κουκλοθεάτρου και με ανακυκλώσιμα υλικά θα κατασκευάσουν τους δικούς τους κουκλοήρωες, που θα ζωντανέψουν μέσα από τις προσωπικές τους ιδέες και σκέψεις.

Για παιδιά Γ’ και Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ”

Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορδελιού & Βερτίσκου, θα οργανώσει προγράμματα εκπαίδευσης για την αειφορία στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον κύκλο με γενικό τίτλο «Ενεργός πολίτης στη γειτονιά μου». Η ομάδα παρέα με τα παιδιά, θα περπατήσουν στο παρελθόν και στο παρόν της πόλης της Θεσσαλονίκης και θα προσπαθήσουν να σχεδιάσουν με την ευρηματικότητα και τη φαντασία τους το μέλλον της. Η επικοινωνία, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, πρωταρχικές αξίες της εκπαίδευσης για την αειφορία, θα συνδεθούν με τα φτερά της λογοτεχνίας.

Επίσης θα συνδιοργανώσουν με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο μια επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν οι εργασίες των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Για παιδιά Ε’ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού και τάξεων Γυμνασίου. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 30 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος δυόμιση ώρες.

“ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ”

Ο τομέας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσσαλονίκης και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο θα συνεργαστούν με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με το χώρο και την έννοια του Μουσείου, αλλά και ιδιαίτερα με το Βυζαντινό Πολιτισμό. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι οι μαθητές να βιώσουν μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους για τη Βυζαντινή εποχή.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Μουσείου και είναι τα εξής:

* «Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή» , για Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: μιάμιση ώρα.

* «Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου», για τάξεις Γυμνάσιου. Δυνατότητα συμμετοχής έως 30 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ”

Ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης (Ν.Ο.Θ.) σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, οργανώνουν συναντήσεις που σκοπό έχουν να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τα αθλήματα της θάλασσας. Οι θεωρητικές και πρακτικές παρουσιάσεις θα γίνονται από εκπαιδευτές ιστιοπλοΐας, καθώς και κωπηλασίας στους χώρους του Ν.Ο.Θ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μια εισαγωγή στα ναυτικά αθλήματα και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου.

Για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΟΥ”

Οι φοιτητές του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ., με την εποπτεία της αναπλ. καθηγήτριας Βασιλικής Τοπίτσογλου, θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ένα θεατρικό δρώμενο και επιτραπέζια παιχνίδια. Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερωθούν τα παιδιά για τη στοματική υγεία, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γενικής υγείας και εξασφαλίζεται με μια απλή πράξη αυτο-φροντίδας που είναι το απλό βούρτσισμα των δοντιών.

Για παιδιά από Β’ έως Ε΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ; ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΧΑΡΤΩΝ”

Οι υπάλληλοι του Τμήματος Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο να ενισχύσουν τη χαρτογραφική παιδεία. Οι μαθητές μέσα από εκπαιδευτικά χαρτογραφικά παιχνίδια θα κατανοήσουν και θα αντιληφθούν με απλό τρόπο τους χάρτες, τα είδη και τις χρήσεις τους, καθώς και μερικά βασικά χαρακτηριστικά τους όπως : ο προσανατολισμός, η κλίμακα, ο χάρτης οδηγός, τα σύμβολα κ.α.

Για παιδιά Ε’ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού και τάξεων . Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ”

Οι Υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά. Οι μαθητές θα ενημερωθούν και θα ευαισθητοποιηθούν σε θέματα οδικής παιδείας και ασφάλειας. Μέσα από σύγχρονες διδακτικές μεθόδους και με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, θα διαμορφώσουν την κυκλοφοριακή νοοτροπία των σημερινών μαθητών-μελλλοντικών οδηγών.

Για παιδιά από Α’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ”

Η Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ), Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά θα μάθουν για την ολοκληρωμένη σωστή και υγιεινή μεσογειακή διατροφή. Τα μέλη της Ένωσης μέσα από διάφορες δράσεις και παιχνίδια θα βοηθήσουν τους μαθητές να αποκτήσουν «διατροφική νοημοσύνη».

Για παιδιά από Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ…ΤΕΧΝΗ”

Ο Γιώργος Ηλιάδης, εικαστικός, προσκαλεί τα παιδιά να γευτούν την χαρά της δημιουργίας και να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες τέχνης, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά που έχουν κλείσει τον πρώτο κύκλο της ζωής τους. Τα μαθητές με την φαντασία τους θα μάθουν να κατασκευάζουν μικρά έργα τέχνης ανακυκλώνοντας υλικά, για την προσωπική τους συλλογή.

Για παιδιά Γ’ και Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 30 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

ΠAΡΑΜΥΘΟ-ΠΑΙΧΝΙΔΑ”

Η Ζωή Καραγεωργίου, εκπαιδευτικός θα αφηγηθεί ένα παραμύθι με έναν πρωτότυπο τρόπο αξιοποιώντας κατά τη διάρκεια του διάφορα πολυμεσικά στοιχεία. Πρόκειται για μία ωριαία, βιωματική και αλληλεπιδραστική παράσταση που προωθεί τη φιλαναγνωσία, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες επί της θεατρικής σκηνής. Τα παιδιά με ένα βιωματικό και πλήρως διαδραστικό τρόπο θα συμμετέχουν και θα αλληλεπιδρούν, άλλοτε με την αφηγήτρια κι άλλοτε με το 3d κινούμενο σχέδιο.

Για παιδιά Α΄ και Ε΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“…ΚΑΙ ΖΗΣΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ”

Η ACTION ART/ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, εταιρεία για την προαγωγή της εικαστικής παιδείας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της επικοινωνίας μέσω διαφορετικών μορφών τέχνης Α.Μ.Κ.Ε., θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που αφορά αφήγηση παραμυθιών απ’ όλο τον κόσμο. Παραμύθια που υφάνθηκαν από τον προφορικό λόγο και διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά. Το πρόγραμμα βασίζεται στη διαδραστικότητα, τη συλλογικότητα, την ψυχαγωγία και την οικειότητα. Οι αφηγήσεις θα πραγματοποιηθούν από την αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση και μέλη της ομάδας του εργαστηρίου αφήγησης της Action/Art.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και από Α’ έως Γ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μία ώρα.

“ΜΕ ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΨΕΜΑΤΑ ΚΙ ΕΝΑ ΣΑΚΙ ΑΛΗΘΕΙΑ…”

Η Γεωργία Ηρακλή, μουσικοπαιδαγωγός, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με παραμύθια της προφορικής μας παράδοσης και θα ξετυλίξει όμορφα και σημαντικά μηνύματα για τα παιδιά. Παρέα πάντα με τα μικρά μουσικά της οργανάκια, τα παιδιά θα ταυτιστούν με τους ήρωες των παραμυθιών υποσυνείδητα ή συνειδητά και θα φτάσουν στο νόημα που κρύβει το κάθε παραμύθι. Στο ταξίδι αυτό, η δική τους φαντασία θα είναι εκείνη που θα χρωματίσει μοναδικά τις αφηγήσεις της.

Για παιδιά από Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΤΑΞΙΔΙΑΡΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ”

Η Ελπίδα Μποσταντζή, νηπιαγωγός, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου οι αφηγήσεις παραμυθιών θα συνοδεύονται με δράσεις φιλαναγνωσίας με συνοδεία τη μουσική και τα εικαστικά. Μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά θα μάθουν πως τα παραμύθια συναντάνε τη μουσική, τη δραματοποίηση, τις τέχνες και φυσικά το παιχνίδι.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και από Α’ έως Γ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ

Η Αναστασία Κουτσιλιέρη-Τασιώνα, η Ελένη Γιουρτσίδου και Αγάπη Ζίζικα, φοιτήτριες του ΠΤΔΕ ΑΠΘ, θα παρουσιάσουν ένα μουσικοπαιδαγωνικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας. Οι μαθητές με εργαλεία τη μουσική και τις θεατρικές δραστηριότητες θα έρθουν σε επαφή με τα βιβλία με ένα διαφορετικό τρόπο.

Για παιδιά Α΄ και Γ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΖΩΗΣ”

Οι Γιατροί του Κόσμου – Ιατρική, ανθρωπιστική και Μη Κυβερνητική Οργάνωση, θα πραγματοποιήσουν ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με παιχνίδια και ιστορίες. Οι μαθητές θα γνωρίσουν το έργο των Γιατρών του Κόσμου και θα ευαισθητοποιηθούν στις αξίες της αγάπης, της προσφοράς και αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της ειρήνης, μέσα από την εμπλοκή και τη χαρά του παιχνιδιού.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και Α΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“Η ΚΥΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ…ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η Ηρώ Μενέγου, μουσικός και η Βασιλική Ζάγκλη, θεατρολόγος, θα πραγματοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο οι μαθητές θα γνωρίσουν πως μπορούν μαθηματικές έννοιες, με λογοτεχνικές δημιουργίες και μουσικά θεατρικά δρώμενα να “μένουν στην ίδια γειτονιά

Για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

ΟΤΑΝ Η ΣΚΙΑ ΠΑΙΖΕΙ…ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ

Η Βασιλική Ζάγκλη, θεατρολόγος και η Μαίρη Ποτίου, ειδική κινηματογράφου, θα πραγματοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τις έννοιες του θεάτρου και του κινηματογράφου. Οι μαθητές θα γνωρίσουν την τέχνη του φωτισμού – η ισορροπία του φωτός και της σκιάς, το παιχνίδι των χρωμάτων στην οθόνη, την τοποθέτηση και την κίνηση της κάμερας οι οποίες κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία ή αποτυχία ενός έργου.

Για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Ο Δημόκριτος Τσουκάπας, μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά θα γνωρίσουν τον έναστρο ουρανό και θα μάθουν για τα αστέρια, τους πλανήτες, τον γαλαξία και του κομήτες. Οι μαθητές μέσα από ιστορίες και παραμύθια θα ανακαλύψουν τους μακρινούς γαλαξίες, τους ερυθρούς γίγαντες, τις μαύρες τρύπες και τα εκατομμύρια αστέρια που στολίζουν κάθε βράδυ τα όνειρά τους.

Για παιδιά Α΄ και Γ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ο Γρηγόρης Τσελεπίδης, φωτογράφος και μέλος του φωτογραφικού ομίλου του ΑΠΘ, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το οποίο οι μαθητές θα γνωρίσουν την ιστορική πορεία της φωτογραφίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και θα μάθουν τις βασικές τεχνικές χρήσης της φωτογραφικής μηχανής.

Για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Μέλη της ομάδας «Σείριος», Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, θα πραγματοποιούσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά μέσα από βιωματικά εργαστήρια θα γνωρίσουν τη συναισθηματική ανάπτυξη, την ενδυνάμωση τους σε θέματα αυτοεκτίμησης και την παροχή βιωματικών γνώσεων σε θέματα που τους απασχολούν.

Για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ”

Η Αννα Καϊνάρου και η Φωτεινή Καϊνάρου , μουσικοί του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά την μουσική παιδεία. Οι μαθητές με εργαλείο τη μουσική θα αναπτύξουν την ικανότητα κινητικής έκφρασης, την ακουστική έκφραση και αντίληψη μέσω της συνεργασίας.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και Α΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ”

Η Ανθή Θάνου, νηπιαγωγός-αφηγήτρια, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον μουσικό Αλέξανδρο Μακρή, για παιδιά με ειδικές ικανότητες.

“ΟΥΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ, ΟΥΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ!”

Η Βασιλική Ζάγκλη, θεατροπαιδαγωγός, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα όπου θα αναδείξει το παιχνίδι ως εργαλείο μάθησης γλωσσικών, γνωστικών δεξιοτήτων, ως εργαλείο αξιολόγησης και αναπτυξιακής πρόβλεψης και ως μέσο θεραπείας και διδασκαλίας, για παιδιά με ειδικές ικανότητες.

“ΚΑΡΟΤΟΠΑΝΤΖΑΡΟ”

Η Ιωάννα Μαμακούκα, θεατρολόγος – κουκλοπαίχτρια, θα παρουσιάσει την παιδική θεατρική παράσταση “Καροτοπάντζαρο” παίζοντας κουκλοθέατρο με λαχανικά και κλόουν, για παιδιά με ειδικές ικανότητες.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ