26.9 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΔημιουργικός Ιούνιος 2018 στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου. Δράσεις για παιδιά και ενήλικες

Δημιουργικός Ιούνιος 2018 στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου. Δράσεις για παιδιά και ενήλικες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, πριν την έναρξη της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Aνάγνωσης και Δημιουργικότητας, υποδέχεται τον Ιούνιο η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου.
Εκπαιδευτικά προγράμματα, συγγραφείς και βιβλία, παραμύθια, μουσικές δραστηριότητες, λέσχες ανάγνωσης, ενημερωτικές διαλέξεις και πολλά ακόμη…

Ελάτε στην παρέα της  και απολαύστε την ανάγνωση του αγαπημένου σας βιβλίου, την αφήγηση παραμυθιών, την προβολή αγαπημένων ταινιών, τη χαρά των κατασκευών. Παρακολουθήστε μια ενδιαφέρουσα διάλεξη, μια λογοτεχνική βραδιά,  ζήστε τον παλμό της βιβλιοθήκης…

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

• Δευτέρα 4 Ιουνίου, 18:30
«Προβληματισμός σε θέματα οδήγησης»
Εκπαιδευτικό Διαδραστικό πρόγραμμα με θέμα «Προβληματισμοί σε θέματα οδήγησης οχημάτων», σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πρόληψης και Συμπαράστασης Ανηλίκων Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων.
Το πρόγραμμα επιμελείται και παρουσιάζει ο Σταύρος Αλέξογλου, εκπαιδευτής οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής.
Απευθύνεται σε ενήλικες (γονείς και μη) και περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
1. Στατιστικά στοιχεία ατυχημάτων
2. Βασικές έννοιες που αφορούν την οδήγηση
3. Συζήτηση και Συμπεράσματα
Στη διάρκεια του προγράμματος θα πραγματοποιούνται προβολές βίντεο.
Για ενήλικες και παιδιά, με προεγγραφή

• Τρίτη 5 Ιουνίου, 18:30
«Μια μικρή αρχαιολογική ιστορία»
Την ιστορία εμπνεύστηκε η αρχαιολόγος Ελένη Στούμπου από ένα περίεργο εύρημα της ανασκαφής του Αγίου Στεφάνου στην Αρναίας Χαλκιδικής, που επέβλεψε ως αρχαιολόγος.
Σκοπός της αφήγησης είναι να διασκεδάσει τα παιδιά και να τους δείξει την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αφορά σημαντικά και μοναδικά, είτε ταπεινά ευρήματα.
Θα προβληθεί επίσης η αρχαιολογική ταινία “Σωστική ανασκαφή στην Ιερά Οδό” διάρκειας 6′.00”, σε σενάριο και σκηνοθεσία της αρχαιολόγου Ελένης Στούμπου.                                                                                                                Ο Θύµιος είναι το πιο σβέλτο και πονηρό ποντίκι ενός ορεινού χωριού, που καταφέρνει να τρώει τα πιο εκλεκτά εδέσματα και να ξεφεύγει πάντα από επικίνδυνες γάτες κι από θυµωµένες νοικοκυρές. Του αρέσει ιδιαίτερα να τρώει το λάδι των καντηλιών της εκκλησίας, µέχρι τη µέρα που το δώρο ενός πλούσιου εµπόρου του κόβει τη φόρα. Μετά από διακόσια περίπου χρόνια τα σπασμένα καντήλια µε τα προστατευτικά πήλινα ζωγραφιστά αυγά που απέτρεπαν τα τρωκτικά, βρέθηκαν στην ανασκαφή της εκκλησίας.
Για παιδιά από 5 ετών, με προεγγραφή

• Τετάρτη 6 Ιουνίου, 18:30
2o Παιδικό Φεστιβάλ Τραγουδιού
Τα παιδιά που συμμετέχουν στο εργαστήρι «Μουσικές δραστηριότητες» των Περιφερειακών Βιβλιοθηκών Χαριλάου και Ορέστου, θα λάβουν μέρος στο 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Τραγουδιού που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Δημοτικό Ωδείο σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες Ορέστου και Χαριλάου.
Υπεύθυνες προγράμματος είναι οι καθηγήτριες μουσικής Καϊνάρου Άννα και Καϊνάρου Φωτεινή
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης (Ναυάρχου Κουντουριώτου 17 – Λιμάνι)
Είσοδος ελεύθερη

• Πέμπτη 7 Ιουνίου, 18:30
«Μιλάνε οι μέλισσες μεταξύ τους;»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου θα μάθουμε για τον μαγικό κόσμο των μελισσών, πως επικοινωνούν μεταξύ τους και πως οργανώνουν την κυψέλη τους.
Διαβάζουμε το παραμύθι «Μια μέλισσα με λύση» της Λήδας Βαρβαρούση, ακούμε τη μουσική του Rimsky – Korsakov ”Το πέταγμα της μέλισσας” και μιμούμαστε μουσικοκινητικά την συνομιλία τους. Στη συνέχεια δημιουργούμε το σπίτι της μέλισσας, την κυψέλη.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: κίτρινο κανσόν μεγέθους Α3, κίτρινους μαρκαδόρους, κόλλα υγρή
Το πρόγραμμα οργανώνει και υλοποιεί η μαθηματικός Νατάσα Μεμετζίδου.
Για παιδιά από 4-8 ετών, με προεγγραφή

• Παρασκευή 8 Ιουνίου, 18:30
Kirigami και origami – οι χάρτινες τέχνες της Ιαπωνίας
Πρόκειται για το καλλιτεχνικό δίπλωμα ενός χαρτιού, με κόψιμο ή χωρίς, το οποίο καταλήγει σε κάποια αναπαράσταση, χωρίς όμως να χρησιμοποιείται κόλλα. Θα μάθουμε την ιστορία της «Ιαπωνικής χαρτοδιπλωτικής» και θα φτιάξουμε τα δικά μας έργα τέχνης.
Με τη φιλόλογο Ελένη Κοϊδάκη
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: πολύχρωμα χαρτιά Α4
Για παιδιά από 6 ετών, με προεγγραφή

• Δευτέρα 11 Ιουνίου, 18:30
«Ζώντας με τον Σκρουτζ»
Ένα μικρό ταξίδι στον κόσμο του Disney για να γνωρίσουν τα παιδιά το πιο διάσημο παπί της Λιμνούπολης, τον Σκρουτζ Μακ Ντακ και τη…. χαρακτηριστική του αντίληψη για τη ζωή και τα …. χρήματα!
Παρουσιάζουμε την ιστορία «Ο Χρυσός Ποταμός» από τη Μεγάλη Βιβλιοθήκη του Disney για να καταλήξουμε στα τελευταία λόγια του Σκρουτζ:
«Δεν θα στερέψει ο χρυσός καταρράκτης, όσο θα βρίσκω τρόπο να φτιάχνω παιδικές χαρές για να χαρίσω λίγη ευτυχία στα παιδιά»
Στο τέλος θα χρωματίσουμε 2 σκίτσα διαλεγμένα από το κόμικ.
Το πρόγραμμα οργανώνει και υλοποιεί η μαθηματικός Νατάσα Μεμετζίδου.
Για παιδιά από 6 ετών, με προεγγραφή

• Τρίτη 12 Ιουνίου, 18:30
Με το μωρό μου στη «μωρολέσχη» της Βιβλιοθήκης Χαριλάου!
Διαβάζουμε το βιβλίο «Φίλοι για πάντα» του Eric Carle και φτιάχνουμε ένα μπουκέτο με λουλούδια με την τεχνική του origami!
Με τη βιβλιοθηκονόμο Άννα Καλαϊτζίδου και τη φιλόλογο Ελένη Κοϊδάκη
Η «μωρολέσχη» είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 6η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2,5 – 4 ετών και τους γονείς τους.
Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: σελίδες χαρτιών Α4 σε κόκκινο, ροζ, πράσινο χρώμα και κορδέλες σε χρώματα της αρεσκείας σας.
Mε προεγγραφή μόνο με την παρουσία σας στη βιβλιοθήκη

• Πέμπτη 14 Ιουνίου, 18:30
Σινεμά στη βιβλιοθήκη Χαριλάου
Στη ζεστή παιδική γωνιά της βιβλιοθήκης παρακολουθούμε την αγαπημένη μας
μεταγλωττισμένη ταινία animation, παρέα με τους φίλους μας
Για παιδιά από 5 ετών, με προεγγραφή

• Παρασκευή 15 Ιουνίου, 18:30
Ξεφυλλίζουμε σελίδες και διαβάζουμε βιβλία
Λέσχη ανάγνωσης για παιδιά ηλικίας 8 – 13 ετών, όπου οι συναντήσεις των μελών πραγματοποιούνται κάθε τρίτη Παρασκευή του μήνα, στις 6:30 το απόγευμα.
Στόχος της Λέσχης είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας. Τα παιδιά ξεκινούν και τελειώνουν ένα μαγικό ταξίδι… γνωρίζουν τα λογοτεχνικά βιβλία μέσα από ένα νέο πρίσμα διασκεδαστικό και δημιουργικό, ταυτίζονται με τους ήρωες παίζοντας ομαδικά παιχνίδια, σταυρόλεξα και ακροστιχίδες.
Συντονίζει η χημικός Αγγελική Φατίση
Την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, στις 6:30 το απόγευμα, τελευταία συνάντηση της σεζόν, θα κάνουμε μία ανασκόπηση στη χρονιά που πέρασε και θα θυμηθούμε τα βιβλία που διαβάσαμε.
Με προεγγραφή

 Λέσχες Ανάγνωσης

• Τετάρτη 6 Ιουνίου, 20:30
Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας όπου οι συναντήσεις των μελών πραγματοποιούνται κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα στις 8.30 το βράδυ και στόχο έχει την ουσιαστική γνωριμία με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και τους συγγραφείς που ασχολούνται με αυτό. Τη Λέσχη συντονίζει η χημικός Αγγελική Φατίση και ο ποιητής Τόλης Νικηφόρου.
Την Τετάρτη 6 Ιουνίου θα συζητήσουμε και θα αναλύσουμε το βιβλίο «Αίθουσα φόνων» της Τζέιμς Π. Ντ.
Για τα μέλη που συμμετέχουν

• Τετάρτη 13 Ιουνίου, 20:30
Η συγγραφέας Νόρα Πυλορώφ στη Λέσχη Ανάγνωσης Ελληνικής και Ξένης Πεζογραφίας
Λογοτεχνική εκδήλωση με καλεσμένη τη συγγραφέα Νόρα Πυλορώφ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Λέσχης Ανάγνωσης Ελληνικής και Ξένης Πεζογραφίας.
Το κοινό θα συνομιλήσει με τη συγγραφέα για το συγγραφικό της έργο και το νέο της βιβλίο «Συνένοχοι» από τις εκδόσεις Ψυχογιός
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αγγελική Φατίση
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310324666).

Έναρξη εγγραφών για συμμετοχή στις δραστηριότητες Δευτέρα 28/5/2018

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης

Από 20 Ιουνίου έως και 7 Σεπτεμβρίου η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου θα συμμετέχει για 7η χρονιά, στις δράσεις της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018 του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος με τίτλο «Αγαπημένα Δεδομένα – Παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο»

Προσεχώς το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων
Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
Fan page Facebook: https://www.facebook.com/perifereiakivivliothikixarilaou?ref=hl
Google+ : https://plus.google.com/u/0/101450111476681438909/posts

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ