16 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΔημιουργικός Ιανουάριος 2019 στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου. Πρόγραμμα δράσεων

Δημιουργικός Ιανουάριος 2019 στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου. Πρόγραμμα δράσεων

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου σας εύχεται Καλή και Δημιουργική Χρονιά και υποδέχεται το 2019 με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων. Παραστατικές αφηγήσεις παραμυθιών, ταινίες, ενημερωτικές διαλέξεις, μουσικά και δημιουργικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με αξιόλογους  φορείς της πόλης, λέσχες ανάγνωσης, και πολλά ακόμη…

Σας καλεί να γίνετε μέλη της βιβλιοθήκης και να στηρίξετε με τη
συμμετοχή σας τις δραστηριότητές της.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

• Τρίτη 15 Ιανουαρίου, 18:30
Γνωριμία με το πιάνο και τις νότες
Τα παιδιά διασκεδάζοντας θα γνωρίσουν το πιάνο και τον ήχο του, τις νότες, τους σημαντικότερους συνθέτες και τη μουσική τους.
“Η μελωδία της ευτυχίας” και η “5η Συμφωνία” του Μπετόβεν θα είναι η αφετηρία τους.
Το πρόγραμμα επιμελείται η μουσικός Ιβάνα Ατζέμοβιτς-Λεμονίδη
Για παιδιά από 6-8 ετών, με προεγγραφή.

• Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, 18:30
Με το μωρό μου στη «μωρολέσχη» της Βιβλιοθήκης Χαριλάου!
Στη μωρολέσχη μας θα διαβάσουμε το βιβλίο «Φτου και βγαίνω» του Rob Hodgson από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και θα φτιάξουμε τους ήρωες της ιστορίας μας, έναν λύκο και μια αρκουδίτσα!
Το πρόγραμμα επιμελείται η Χριστίνα Τράπτσιου
Η «μωρολέσχη» είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 6η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2,5 – 4,5 ετών και τους γονείς τους.
Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 1 γκρι σκούρο, 1 γκρι ανοιχτό, 1 καφέ σκούρο, 1 καφέ ανοιχτό και 1 μαύρο χαρτόνι κανσόν σε μέγεθος Α4, ματάκια, 6 διπλοκάρφια και κόλλα στικ.
Mε προεγγραφή

• Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, 18:30
Ξεφυλλίζουμε σελίδες και διαβάζουμε βιβλία
Για τρίτη χρονιά συνεχίζεται η Λέσχη ανάγνωσης που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 – 13 ετών. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μία Παρασκευή του μήνα, στις 6:30 το απόγευμα.
Στόχος της Λέσχης είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας. Τα παιδιά ξεκινούν και τελειώνουν ένα μαγικό ταξίδι… γνωρίζουν τα λογοτεχνικά βιβλία μέσα από ένα νέο πρίσμα διασκεδαστικό και δημιουργικό, ταυτίζονται με τους ήρωες παίζοντας ομαδικά παιχνίδια, σταυρόλεξα και ακροστιχίδες.
Συντονίζει η Αγγελική Φατίση.
Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019, στις 6:30 το απόγευμα θα διαβάσουμε το βιβλίο «Ένας φανταστικός φίλος» του Α. Φ. Χάρολντ από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Με προεγγραφή

• Τρίτη 22 Ιανουαρίου, 18:30
Γνωριμία με το πιάνο και τις νότες
Τα παιδιά διασκεδάζοντας θα γνωρίσουν το πιάνο και
τον ήχο του, τις νότες, τους σημαντικότερους συνθέτες
και τη μουσική τους. “Η μελωδία της ευτυχίας” και η
“5η Συμφωνία” του Μπετόβεν θα είναι η αφετηρία τους.
Το πρόγραμμα επιμελείται η μουσικός Ιβάνα Ατζέμοβιτς-Λεμονίδη
Για παιδιά από 6-8 ετών, με προεγγραφή.

• Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, 18:30
Σινεμά στη Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Στη ζεστή παιδική γωνιά της βιβλιοθήκης παρακολουθούμε την αγαπημένη μας ταινία κινουμένων σχεδίων, παρέα με τους φίλους μας.
Για παιδιά από 5 ετών, με προεγγραφή

• Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, 18:30
Με το μωρό μου στη «μωρολέσχη» της Βιβλιοθήκης Χαριλάου!
Στη μωρολέσχη μας θα διαβάσουμε το βιβλίο «Λούνα: Μου αρέσει πολύ να παίζω μπάλα!» της Λήδας Βαρβαρούση από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και θα φτιάξουμε μία μπάλα κορνίζα!
Το πρόγραμμα επιμελείται η Άννα Καλαϊτζίδου
Η «μωρολέσχη» είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 6η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2,5 – 4,5 ετών και τους γονείς τους.
Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 1μαύρο και 1 λευκό χαρτόνι κανσόν σε μέγεθος Α4, 1 μαύρο στυλό, κορδέλα και κόλλα στικ.
Mε προεγγραφή

• Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, 18:30
Γνωρίζουμε σημαντικές γυναίκες
Αγγελική Χατζημιχάλη, Δόρα Στράτου, Μαρία Σιμπίλα Μεριάν, Γιόκο Όνο, είναι οι γυναίκες που θα γνωρίσουμε στην 6η συνάντησή μας.
Ο κύκλος των εκπαιδευτικών δράσεων ο οποίος βασίζεται στα βιβλία «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες» της Έλενα Φαβίλι και Φραντσέσκα Καβάλο από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και «40 μοναδικές Ελληνίδες. Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια» της Κατερίνας Σχινά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, πραγματοποιείται μία φορά το μήνα και στόχο έχει να γνωρίσουν τα παιδιά μέσα από ένα διαδραστικό πρόγραμμα που συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό, σημαντικές γυναίκες με μεγάλες ιδέες.
Πρόκειται για γυναίκες που με το έργο και τη δράση τους έχουν αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Επιστήμονες, συγγραφείς, αθλήτριες ή ακτιβίστριες, δυναμικές, με όραμα και κότσια κατάφεραν κάθε μια με το δικό της προσωπικό τρόπο, να διαπρέψει στον τομέα της και να αφήσει το σημάδι της στην ιστορία.
Το πρόγραμμα σχεδιάζουν και υλοποιούν η Αγγελική Φατίση και η Χριστίνα Τράπτσιου
Για παιδιά (αγόρια και κορίτσια) από 6 ετών και για ενήλικες, με προεγγραφή

 Επιτραπέζια παιχνίδια
Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 3.00 – 5.00
παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια με τους γονείς μας
ή με τους φίλους μας!

 Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές σχολείων

• Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, 9:00 – 11:00
ΣΕΙΣΜΟΣ, βασική γνώση και μέτρα προστασίας
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Σεισμολογικό Σταθμό του Α.Π.Θ.
Η παρουσίαση απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού (8-12) ετών και περιλαμβάνει
σε γενικές γραμμές 3 ενότητες:
 Τι είναι ο σεισμός
 Μέτρα Προστασίας
 Επιπτώσεις του σεισμού
Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο Δομίνικος Βαμβακάρης, Γεωλόγος – Σεισμολόγος, MSc, PhD.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, 10:00 – 11:00
Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη μου
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιχειρησιακού σχεδιασμού της Δημοτικής Αστυνομίας.
Στόχος του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής παιδείας και η διαμόρφωση της κυκλοφοριακής τους νοοτροπίας
Το πρόγραμμα επιμελούνται & παρουσιάζουν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί Γκουτίδου Κωνσταντίνα & Ταχτεβρενίδου Σωτηρία.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, 10:00 – 12:00
ΔΑΣΟΣ, πηγή Νερού και Ζωής. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Γ’ και Δ’ Δημοτικού – εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας – ξεκινάει στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος»
 Μέχρι πόσο ψηλά φτάνει το δάσος και πόσους ορόφους έχει;
 Ποια ζώα είναι οι πυροσβεστήρες του δάσους;
 Πώς τα δέντρα των δασών φέρνουν βροχές;
 Τι σχέση έχει η ζωή στο δάσος με τη ζωή στην πόλη;
 Γιατί δεν πλημμυρίζει το δάσος ενώ πλημμυρίζουν οι πόλεις;
 Πώς το δάσος λειτουργεί ως ομπρέλα;
Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις καλούνται να απαντήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στο πρόγραμμα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τα ΔΑΣΗ, ΤΟ ΝΕΡΟ και ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ. Όταν οι ερωτήσεις απαντηθούν σωστά αυτό που όλοι κερδίζουμε είναι μια καλύτερη ζωή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου και ως γενικό σκοπό έχει να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά την άμεση σχέση τους με τα δάση και το νερό παρά το γεγονός ότι δεν ζουν κοντά σε αυτά, με εξαίρεση βέβαια τα περιαστικά δάση.
Πρόκειται για μια διαδραστική παρουσίαση με οπτικοακουστικό τρόπο και με επιμέρους θεματικές ενότητες την αναδάσωση, το δάσος και τη βλάστηση, το δάσος και τους κάτοικούς του (πανίδα), το δάσος και το νερό και τα περιαστικά δάση.
Η παρουσίαση περιλαμβάνει διασκεδαστικά παιχνίδια, θεματικές animation, περιβαλλοντικά μηνύματα, φωτογραφίες από το δάσος αλλά και την πόλη. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε όλη την παρουσίαση.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

 Ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων
Πραγματοποιούνται προγραμματισμένες καθημερινές ξεναγήσεις σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων που στόχο έχουν την προώθηση της φιλαναγνωσίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο, τη βιβλιοθήκη, να γίνουν αναγνώστες, να μάθουν τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους.
Οι ξεναγήσεις συνοδεύονται με αφηγήσεις παραμυθιών και δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο και τη βιβλιοθήκη.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

• Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, 20:30
Λογοτεχνική εκδήλωση με τον συγγραφέα Γιάννη Ατζακά
Στο πλαίσιο της Λέσχης Ανάγνωσης Ελληνικής και Ξένης Πεζογραφίας θα φιλοξενήσουμε στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου, τον συγγραφέα Γιάννη Ατζακά. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για το συγγραφικό του έργο και ειδικότερα για την τριλογία των μυθιστορημάτων του «Διπλωμένα φτερά», «Θολός βυθός» και «Φως της φονιάς» από τις Εκδόσεις Άγρα.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αγγελική Φατίση
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

• Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, 10:00
Τιμωρώ ή οριοθετώ. Το μεγάλο δίλημμα των γονέων
Ανοιχτή ομιλία σε γονείς με σκοπό να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα επικοινωνίας με τα παιδιά τους, θα πραγματοποιηθεί στη βιβλιοθήκη μας, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας «ΣΕΙΡΙΟΣ».
Συντονίστρια θα είναι η κα Αποστολίδου Αικατερίνη, ψυχολόγος, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης ΣΕΙΡΙΟΣ Ανατολικού Τομέα.
Με προεγγραφή

• Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, 20:30
Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας ενηλίκων όπου οι συναντήσεις των μελών πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα στις 8.30 το βράδυ και στόχο έχει την ουσιαστική γνωριμία με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και τους συγγραφείς που ασχολούνται με αυτό. Τη Λέσχη συντονίζει η χημικός Αγγελική Φατίση και ο ποιητής Τόλης Νικηφόρου.
Την Δευτέρα 21/1/2019 θα συζητήσουμε και θα αναλύσουμε το βιβλίο «Αποκάλυψη» του Κυριάκου Αθανασιάδη, Βαγγέλη Γιαννίση , Χίλντας Παπαδημητρίου και Δημήτρη Σίμου από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Για τα μέλη της Λέσχης

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310324666).

Έναρξη εγγραφών για συμμετοχή στις δραστηριότητες Δευτέρα 7/1/2019

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
https://thessaloniki.gr/locations/βιβλιοθήκη-χαριλάου/

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ