7.7 C
Thessaloniki

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

  • Καλλιτεχνική περίοδος 2019 - 2020
  • Η Ορχήστρα
  • Άρθρα - Κριτικές
  • Δελτία Τύπου
  • Οπτικοακουστικό Υλικό
  • Αρχείο Εκδηλώσεων
  • Ανακοινώσεις - Ακροάσεις - Θέσεις Εργασίας
  • Χορηγοί
  • Επικοινωνία
Τρέχων μήνας

Δεκέμβριος 2018

Δε03Δεκ9:00 μμΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΕΡΓΑ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝΣυναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης 9:00 μμ(GMT+00:00) ΦορέαςΔιεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού - Τμήμα Δημοτικών Μουσικών Σχημάτων

Τε19Δεκ9:00 μμΤε10:30 μμ‘’ΦΡΙΚΑΝΤΕΛΑ, Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ’’ , με τη ΣΟΔΘ9:00 μμ - 10:30 μμ(GMT+00:00)

Κυ30Δεκ9:00 μμΚυ11:00 μμ‘‘Η συμφωνία ...του νέου χρόνου’’9:00 μμ - 11:00 μμ(GMT+00:00)

Περισσότερες εκδηλώσεις
Τρέχων μήνας

Ιανουάριος 2019

Τε09Ιαν9:00 μμΤε11:00 μμIT’ S SHOW TIME!9:00 μμ - 11:00 μμ(GMT+00:00)

Περισσότερες εκδηλώσεις
Τρέχων μήνας

Δεκέμβριος 2018

Τε19Δεκ9:00 μμΤε10:30 μμ‘’ΦΡΙΚΑΝΤΕΛΑ, Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ’’ , με τη ΣΟΔΘ9:00 μμ - 10:30 μμ(GMT+00:00)

Περισσότερες εκδηλώσεις
Τρέχων μήνας

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις

Τρέχων μήνας

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις

Τρέχων μήνας

Δεκέμβριος 2018

Τε19Δεκ9:00 μμΤε10:30 μμ‘’ΦΡΙΚΑΝΤΕΛΑ, Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ’’ , με τη ΣΟΔΘ9:00 μμ - 10:30 μμ(GMT+00:00)

Περισσότερες εκδηλώσεις

Ιανουάριος 2019

Τε09Ιαν9:00 μμΤε11:00 μμIT’ S SHOW TIME!9:00 μμ - 11:00 μμ(GMT+00:00)

Περισσότερες εκδηλώσεις

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987 με την αρχική ονομασία “Δημοτική Ορχήστρα” και πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Κοσμά Γαλιλαία. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες,  διεθνείς διαγωνισμούς, δικές της παραγωγές, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τον Ιούλιο του 1993 και για μια πενταετία την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αναλάβει ο αρχιμουσικός Δημήτρης Αγραφιώτης και στη συνέχεια μέχρι το 2005 ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Από το 2013 καλλιτεχνικός συντονιστής της ορχήστρας υπήρξε ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, φιλοξένησε μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Κ. Κατσαρής, V. Repin, F. J. Sellheim, L. L. Galati, R. Moog, I. Oistrach, R. Syracuse, V. Trethiakov, K. Kelly, G. Schuller, C. Studer, Kiri Te Kanawa, Vanessa Mae κ. ά. Συμμετείχε για πολλά χρόνια  στην εναρκτήρια συναυλία των “Δημητρίων”- πολιτιστικού θεσμού της πόλης της Θεσσαλονίκης – και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του θεσμού αυτού.

Έχει συνεργαστεί επίσης με τους: Σ. Κραουνάκη, Α. Πρωτοψάλτη, Γ. Νταλάρα, Φ. Πλιάτσικα, Ε. Ρεμπούτσικα, Γλυκερία, Θ. Μικρούτσικο, Δ. Σαββόπουλο, Ε. Καραΐνδρου, Κ. Μακεδόνα, Μ. Φαραντούρη, Ε. Αρβανιτάκη, τον Γ. Γάκη και τους Troublemakers. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στην Αγία Πετρούπολη με την όπερα Διδώ και Αινείας, στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και  στην Κύπρο. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Έχει συμπράξει σε παραστάσεις όπερας, όπως: Οι γάμοι του Φίγκαρο και Don Giovanni (Mozart), Διδώ και Αινείας (Purcell), ll Campanello di notte (Donizetti), Το Μέντιουμ (Menotti), Gianni Schicchi (Puccini), Mόμο (Άλκης Μπαλτάς), ll Trovatore (Verdi), Σαλώμη (R. Strauss), Η Νυχτερίδα (J. Strauss), Η απαγωγή από το Σεράι (Mozart), Traviata (Verdi), Carmen (Bizet), Turandot (Puccini), Ορφέας στον Άδη (Offenbach), καθώς και μπαλέτου (Η ωραία κοιμωμένη του Tchaikovsky), και σημαντικών ορατορίων όπως Τα Κατά Ματθαίoν Πάθη (Bach) και Missa Solemnis (Beethoven). Το Φεβρουάριο του 2006 παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση την όπερα του V. Bellini Οι Πουριτανοί. Ο διάσημος Έλληνας συνθέτης και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Θ. Αντωνίου, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά της ορχήστρας στην προβολή έργων Ελλήνων συνθετών, της αφιέρωσε την πρώτη του συμφωνία που παρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2003 σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Η Σ.Ο.Δ.Θ. στηρίζει καταξιωμένους αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες μουσικούς, αναπτύσσει  ισχυρό εκπαιδευτικό ρόλο για τη νέα γενιά και συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ζωής του χώρας.

Πρώτα Βιολιά
Ξεναρίου Παναγιώτα (Εξάρχουσα)
Γιαβρούμης Όμηρος (Εξάρχων)
Χρυσάφη Μαρία (Κορυφαία Α)
Καπλανίδης Αχιλλέας
Μεγακλής Λέανδρος
Πολυζωίδου Κωνσταντίνα
Τσακαλίδης Στέλιος
Νάτσο Αλκέτα
Πάτρας Φίλιππος
Γιαλένιος Νίκος

Δεύτερα Βιολιά

Μαυρίδης Παναγιώτης (Κορυφαίος Α)
Ιωσηφίδης Γιώργος (Κορυφαίος Β)
Λάλος Θωμάς
Κανάτσου Χριστίνα
Βούλγαρης Αριστείδης
Σγουρομάλλη Ελένη
Κόκκαλης Κωνσταντίνος
Καλιφατίδου Αικατερίνη
Μαυρομάτης Γιώργος
Δαδούδης Μάριος
Μαυρίδης Γιώργος

Βιόλες
Γωγούση Σουζάννα (Κορυφαία Α)
Κυριακού Μαρία (Κορυφαία Β)
Βασιλειάδου Αγγελική
Δαναηλίδου Όλγα
Μπουλασίκης Απόστολος
Βλάχου Άννα
Βαφειάδου Ιωάννα

Βιολοντσέλα
Χρίστοβα Μαρία (Κορυφαία Α)
Τσερτονίδου Τατιάνα (Κορυφαία Β)
Δούκα Ιουλιανός
Σουπίλα Σύλβια

Κοντραμπάσα

Παναγιώτου Αθανασία (Κορυφαία Α)
Καραντζής Νεκτάριος
Ζαφειρίου Φώτης

Φλάουτο
Τσούκλα Ήρα (Κορυφαία Α)

Κλαρινέτα
Καρύδης Οδυσσέας (Κορυφαίος Α)
Λεοντζάκος Δημήτρης (Κορυφαίος Β)


Φαγκότα

Δαναηλίδης Αναστάσιος (Κορυφαίος Α)
Σαλάι Έρικα (Κορυφαία Β)

Τρομπέτα
Μπαχαρίδης Νίκος (Κορυφαίος Α)

Κόρνο
Κανελλόπουλος Ευθύμης (Κορυφαίος Β)

Τρομπόνι
Χαλκιάς Γιώργος (Κορυφαίος Α)

Κρουστά
Κατσουρίν Όσκαρ (Κορυφαίος Α)

Έφορος
 Κανάτσου Χριστίνα

Φροντιστής – βιβλιοθηκάριος
Σπυριδόπουλος Μίλτος
Ροΐδου Εβελίνα

Χάρης Ηλιάδης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης “Mozarteum” στο Salzburg της Αυστρίας, στην τάξη διεύθυνσης ορχήστρας του Michael Gielen και του Dennis Russel Davis, από όπου αποφοίτησε με το Δίπλωμα Μαέστρου και τον ακαδημαϊκό τίτλο “Magister Artium” το 1997.

Το 1994 έλαβε μέρος ως ενεργό μέλος στο σεμινάριο μαέστρων της φιλαρμονικής ορχήστρας του Debrecen Ουγγαρίας όπου τιμήθηκε μετά από ψηφοφορία των μελών της ορχήστρας με το «βραβείο προωθήσεως νέων μαέστρων» της φιλαρμονικής του Debrecen, στο οποίο περιελήφθη μία πρόσκληση για μία συναυλία με τη φιλαρμονική αυτή. Aπό το 2001 εμφανίζεται τακτικά στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης “Δημήτρια”, του οποίου την εναρκτήρια συναυλία έχει διηύθυνε το 2006, το 2007 και το 2010. Ως φιλοξενούμενος μαέστρος έχει επίσης συμπράξει με πολλές ορχήστρες σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Αυστρία,  Ιταλία, Ουκρανία, Ισραήλ και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σολίστ όπως οι Cheryll Studer, Paul Badura – Skoda, Δημήτρης Σγούρος ,Κώστας Κoτσιώλης κ.α.

Aπό τον Ιούνιο του 2001 κατέχει τη θέση του Αρχιμουσικού στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της ορχήστρας, έχει οργανώσει εμφανίσεις της ορχήστρας σε άλλες πόλεις (Ξάνθη, Σέρρες, Βέροια, Βεργίνα, Φλώρινα, Καστοριά, Βόλο).

Το Φεβρουάριο του 2007 διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία την οπερέτα του J.Strauss «Νυχτερίδα» στο Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών (παραγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης, παράσταση χωρίς δοκιμή).

Τον Αύγουστο του 2009 βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο της Συμφωνικής Ορχήστρας “Duna “ στη Βουδαπέστη όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το Νοέμβριο του 2009.

Λίζα Ξανθοπούλου

Η Λίζα Ξανθοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και διεύθυνση χορωδίας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 1992 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 1998 αποφοίτησε ως αρχιμουσικός από το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Κατά την διάρκεια των σπουδών της επιλέχθηκε από το Γερμανικό Μουσικό Συμβούλιο να συμμετέχει στο πρόγραμμα προώθησης νέων μαέστρων (Dirigentenforum), όπου μελέτησε κοντά σε διάσημους μαέστρους όπως οι: K. Sanderling, M. Soustrot, D. Kitajenko, K. Masur, κ.ά. Το 2002 έλαβε ως διάκριση την ένταξή της στην λίστα Maestros von Morgen (Μαέστροι του Αύριο).

Έχει διευθύνει παραστάσεις όπερας και συναυλίες σε Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Τουρκία, Ν. Κορέα και Αίγυπτο. Έχει συμπράξει επανειλημμένως στην Ελλάδα με όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς.

Έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς διεύθυνσης ορχήστρας, αποσπώντας μεταξύ άλλων το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διεύθυνσης στο Bad Homburg της Γερμανίας το 2002 και το δεύτερο βραβείο στον 5ο Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας Α. Pedrotti στο Trento της Ιταλίας το 1997. Ήταν επίσης μία εκ των τριών φιναλίστ στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης του Cadaques το 2000 στην Ισπανία.

Τον Σεπτέμβριο του 2005 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Όπερας Θεσσαλονίκης.  Κατά την διάρκεια της θητείας της υλοποίησε ένα πρωτότυπο παιδαγωγικό πρόγραμμα με την επωνυμία «παις Όπερα», το οποίο έκανε οικείο το είδος της όπερας σε χιλιάδες παιδιά και νέους. Επικεντρώθηκε επίσης στην προώθηση νέων καλλιτεχνών διοργανώνοντας μεταξύ άλλων έναν διαγωνισμό σύνθεσης όπερας, στον οποίον έξι νέοι συνθέτες παρακολούθησαν τις συνθέσεις τους σε πλήρη σκηνική και πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Τον Απρίλιο του 2018 της ανατέθηκε ο καλλιτεχνικός συντονισμός της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Από τις πρώτες της εμφανίσεις τόσο ο ελληνικός και όσο και ο διεθνής τύπος έγραψαν διθυραμβικές κριτικές.

Διοίκηση Συμφωνικής Ορχήστρας  Δήμου Θεσσαλονίκης :
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού
Μαρία Καραγιάννη

Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πολιτισμού & Τουρισμού
Τσαουσίδου – Μητράκα Βασιλική

Τμήμα Δημοτικών Μουσικών Σχημάτων
Τσεβεκίδου Ελένη – Προϊσταμένη
Γκούνας Παρασκευάς
Τζουμάκη Μαρία
Δοϊτσίνη Παρθένα

 

Τρέχων μήνας

Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πολιτισμού & Τουρισμού
Τσαουσίδου – Μητράκα Βασιλική

Τμήμα Δημοτικών Μουσικών Σχημάτων
Τσεβεκίδου Ελένη (e.tsevekidou@thessaloniki.gr)
Γκούνας Παρασκευάς (p.gounas@thessaloniki.gr)
Τζουμάκη Μαρία (m.tzoumaki@thessaloniki.gr)
Δοϊτσίνη Παρθένα (p.doitsini@thessaloniki.gr)

Αιτήσεις – προτάσεις συνεργασιών
tcso.apply@gmail.com

Διεύθυνση
Ναυάρχου Κουντουριώτου 17, Θεσσαλονίκη 546 25 (οδηγίες εδώ)

Τηλέφωνα επικοινωνίας
2313318204, 2313318223,  2313318256, 2313318221

followusfacebook
instagram200x79
twitter-200x79
linkedin

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι σημείο αναφοράς στα μουσικά δρώμενα της πόλης, υπηρετώντας με σοβαρότητα και συνέπεια τόσο την μουσική όσο και τον λόγο ύπαρξης αυτής, δηλαδή την ενδυνάμωση της μουσικής παιδείας των Δημοτών μας.

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τρέχων μήνας