18.9 C
Thessaloniki

Αγορά Καπάνι
Το Καπάνι είναι η παλαιότερη ανοικτή δημόσια αγορά της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην καρδιά του παραδοσιακού κέντρου της πόλης. Με καταστήματα που προσφέρουν καθημερινά φρέσκα προϊόντα, μπαχαρικά, ελιές, ψάρια, κρέας, παραδοσιακά καφενεία, αρτοποιεία, γλυκά και λουκούμια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία, ρούχα και πολλά άλλα. Πολλά από τα καταστήματα είναι οικογενειακές επιχειρήσεις για περισσότερες από δύο γενιές.
Η επίσημη ονομασία της αγοράς είναι Αγορά Βλάλη. Το όνομα “Καπάνι” προέρχεται από την τουρκική φράση Oun-Kapan, που σημαίνει αλεύρι ή δημητριακά. H αγορά βρίσκεται ανάμεσα στην πλατεία Αριστοτέλους, το λιμάνι, τα Λαδάδικα και την εβραϊκή συνοικία της πόλης.

Πλατεία Άθωνος
Γύρω από την πλατεία, η οποία βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους και την αγορά Καπάνι, είναι πολλά εστιατόρια όπου συχνάζουν ντόπιοι, φοιτητές και τουρίστες. Οι δρόμοι γύρω από την Άθωνος φιλοξενούν παραδοσιακά μαγαζιά που προσφέρουν μπαχαρικά, χειροποίητα ψάθινα και ξύλινα αντικείμενα και μικροέπιπλα. Η περιοχή έχει γίνει επίσης κέντρο για μικρά καταστήματα κοσμημάτων, και άλλους σχεδιαστές.

Αγορά Μοδιάνο
Η κατασκευή της Αγοράς ξεκίνησε το 1922 και ολοκληρώθηκε το 1930 από τον αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο. Ο Modiano ήταν εξέχον μέλος της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης με σπουδές αρχιτεκτονικής στο Παρίσι. Το κτίριο προσομοιάζει με κτίρια των παρισινών αγορών. Στα μαγαζιά πωλούνται, τυριά, κρέας, λαχανικά και ψάρια, κυρίως στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου. Στο εσωτερικό, υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ.
Βρίσκεται ανάμεσα στη Βασιλέως Ηρακλείου και την Ερμού, με εξόδους στις τρείς πλευρές της.

Αγορά Βατικιώτη
Φιλοξενεί μπαχαρικά και διάφορα καταστήματα, καταστήματα κατοικίδιων ζώων, και τα παραδοσιακά πατσατζίδικα.

Αγορά - Καπάνι