14.8 C
Thessaloniki

Κέντρο Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης
οδός Κουντουριώτου 17


Το Κέντρο Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε και άρχισε να λειτουργεί από το 1985, σε κτίριο επί της οδού Κουντουριώτου 17.

Στην αρχή της λειτουργίας του, στέγασε τη Φιλαρμονική, στη συνέχεια δημιουργήθηκε η Χορωδία του Δήμου, ενώ το 1987 έγιναν οι 5 Παιδικές Χορωδίες των Δημοτικών Διαμερισμάτων και παράλληλα οι πρώτες ενέργειες για τη δημιουργία της Δημοτικής Ορχήστρας.
Το Νοέμβριο του 1989 δημιουργήθηκε το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου.
Από τον Απρίλιο του 1992, το Κέντρο Μουσικής λειτουργεί οργανικά σαν Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης με δύο Τμήματα:

  • Τμήμα Μουσικής Παιδείας
  • Τμήμα Δημοτικών Μουσικών Συγκροτημάτων

Το 1993, ολοκληρώνονται οι εργασίες επεκτάσεως των εγκαταστάσεων του κτιρίου από ισόγειο και έναν όροφο, σε έξι ορόφους, κάτι το ποίο ήταν απαραίτητο για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία των Δημοτικών Μουσικών Συγκροτημάτων.

Αναλυτικά οι χώροι που διαθέτει είναι οι εξής:

  • Αίθουσα Εκδηλώσεων.
  • Αίθουσες δοκιμών και μελέτης των Μουσικών Συγκροτημάτων, Φιλαρμονικής Ορχήστρας,Συμφωνικής Ορχήστρας και Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής.
  • Γραφεία για τη στέγαση Διοικητικών Υπηρεσιών.
  • Βοηθητικούς χώρους.

Το Κέντρο Μουσικής αποτελεί σήμερα το Κέντρο των Μουσικών Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου μας και ίσως το πρότυπο για παράδειγμα προς μίμηση προσπάθειας Δημόσιου Φορέα στον τομέα αυτό.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Προϊσταμένη Δ/νσης: Αναπληρώτρια Διαμάντω Φωτοπούλου
Ταχ. Διεύθυνση: Κουντουριώτου 17, 54625 Θεσ/νίκη
Τηλέφωνα: 2310556071, 2310538440

 Η Προϊσταμένη της Δ/νσης σε συνεργασία με τους Προϊσταμένους των Τμημάτων Μουσικής Παιδείας και Δημοτικών Μουσικών Συγκροτημάτων καταρτίζει εξαμηνιαίο ή ετήσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης ύστερα από εισήγηση των καλλιτεχνικών Διευθυντών, Αρχιμουσικών και εισηγείται σχετικά στην Διοίκηση του Δήμου.
Έχει την επιμέλεια, την ευθύνη και τον έλεγχο εγγραφής, στον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμο, των πιστώσεων που είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων Μουσικών εκδηλώσεων της Δ/νσης και παρακολουθεί τη διαδικασία της διάθεσής των.
Συντονίζει, καθοδηγεί, παρακολουθεί και ελέγχει τη διεκπεραίωση των εργασιών των δύο τμημάτων και φροντίζει για την άρτια διεξαγωγή της διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας της Διεύθυνσης.
Εποπτεύει τις διαδικασίες για την άρτια προετοιμασία των μουσικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Δ/νσης.

Τμήμα Δημοτικών Μουσικών Συγκροτημάτων

Προϊσταμένη Τμήματος: Αναπληρώνει η Βοσδίκη Αικατερίνη

Ταχ. Διεύθυνση: Κουντουριώτου 17, 54625 Θεσ/νίκη

Τηλέφωνα: 2310556073, 2310538440

Το Τμήμα Δημοτικών Μουσικών Συγκροτημάτων:

1. Καταρτίζει σε συνεργασία με τη Δ/νση και με τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές – Αρχιμουσικούς των συγκροτημάτων το πρόγραμμα εκδηλώσεων-συναυλιών τους σε εξαμηνιαία ή ετήσια βάση.
2. Φροντίζει για την σωστή διοργάνωση των εκδηλώσεων-συναυλιών των δύο μουσικών συγκροτημάτων. Οι εκδηλώσεις-συναυλίες πραγματοποιούνται σε κατάλληλους χώρους είτε εντός είτε εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, ή και του εξωτερικού.
3. Συντάσσει σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και τους επικεφαλής των μουσικών συγκροτημάτων τον κανονισμό λειτουργίας αυτών και έχει την ευθύνη για την πιστή εφαρμογή του.

Συμφωνική Ορχήστρα
Φιλαρμονική Ορχήστρα

Τμήμα Μουσικής Παιδείας

Προϊσταμένη Τμήματος: Δ. Φωτοπούλου

Ταχ. Διεύθυνση: Κουντουριώτου 17, 54625 Θεσ/νίκη

Τηλέφωνα: 2310556072, 2310538440

Το Τμήμα Μουσικής Παιδείας εκτός των διοικητικών-οικονομικών αρμοδιοτήτων του, εισηγείται την πραγματοποίηση όλων των μουσικών εκδηλώσεων που αφορούν το τμήμα.

Προγραμματίζει, σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί τις θεσμοθετημένες εκδηλώσεις του Τμήματος καθώς και μεμονωμένες εκδηλώσεις εορταστικού-επετειακού χαρακτήρα, την οργάνωση των εκδηλώσεων του Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής και των παιδικών χορωδιών.

Μεριμνά για την ενημέρωση και την επιτυχή προβολή των παραπάνω εκδηλώσεων με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό.

Οργανώνει μουσικές διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια, προβολές και συνεργάζεται με τους αντίστοιχους φορείς για την πραγματοποίηση των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Προβάλει και προωθεί τους νέους καλλιτέχνες της πόλης μας.

Συμβάλει στην έρευνα και την αναζήτηση νέων μορφών μουσικής έκφρασης και μεριμνά για την παρουσίαση και αξιοποίηση αυτών.

Επίσης έχει την ευθύνη της λειτουργίας του Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκη με την οργάνωση συναυλιών υψηλής καλλιτεχνικής στάθμης με στόχο τη μουσική ψυχαγωγία στους δημότες αλλά παράλληλα τη διατήρηση της ελληνικής παραδοσιακής μας μουσικής παρακαταθήκης και την προβολή της στην ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή.

Οργανώνει χορωδιακά μουσικά σύνολα που προωθούν τη μουσική μας παράδοση.

Καταρτίζει σε συνεργασία με τη διεύθυνση και τον Αρχιμουσικό του συγκροτήματος το πρόγραμμα εκδηλώσεων-συναυλιών.

Πραγματοποιεί εκδηλώσεις είτε εντός είτε εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης ή και του εξωτερικού.

Μεριμνά και προβάλει τις εκδηλώσεις καθώς και τη δραστηριότητα του Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσική του Δήμου Θεσσαλονίκης στα Μ.Μ.Ε.

Εκτός από τις προγραμματισμένες συναυλίες, η δραστηριότητα του Σ.Π.Μ.Δ.Θ. περιλαμβάνει ηχογραφήσεις, εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, δισκογραφίες, εμφανίσεις του σε σχολεία, βιβλιοθήκες, πολιτιστικά κέντρα με εκπαιδευτικές συναυλίες σε παιδιά και νέους αλλά και με κάθε πρόσφορο μέσο για την καλλιέργεια και διάδοση της παραδοσιακής μας μουσικής.

Επίσης υποχρεούται να εκπροσωπεί την πόλη μας πανελληνίως σε προσκλήσεις φορέων αλλά και παγκοσμίως με την παρουσίαση της Ελληνικής παραδοσιακής μας μουσικής στο εξωτερικό.

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:

  • Λαϊκός χειμώνας (μουσικοχορευτική παράσταση με οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές που παρουσιάζουν τον πλούτο της λαϊκής μας παράδοσης)
  • Εβδομάδα Λατρευτικής Μουσικής (οργάνωση εκδηλώσεων σε Ιερούς Ναούς της πόλης μας, με την απόδοση βυζαντινών ύμνων και Ιερών Κειμένων, μία εβδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα).
  • Ρεσιτάλ Νέων Καλλιτεχνών (ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου για νέους καλλιτέχνες).
  • Καλοκαιρινές Μουσικές Εκδηλώσεις (σειρά συναυλιών με αξιόλογους καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα που πραγματοποιούνται σε ανοικτούς χώρους στην καλοκαιρινή περίοδο).
  • Kύκλος μουσικής δωματίου, όπου εντάσσεται στα Δημήτρια, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και μουσικών σχημάτων.
  • Εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα (παγκόσμια ημέρα μουσικής, μουσείων, κ.λ.π.) καθώς και εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλες δ/νσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων φορέων.
  • Χριστουγεννιάτικα κάλαντα (με τη συμμετοχή πολλών χορωδιών και μουσικών σχημάτων του Δήμου μας ψάλλονται κάλαντα σε διάφορους φορείς, ιδρύματα, νοσοκομεία και κεντρικούς δρόμους της πόλης μας).
  • Λειτουργία του Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης