14.8 C
Thessaloniki

Αρχαιολογικός Χώρος Ρωμαικής Αγοράς Θεσσαλονίκης

 

Η Αρχαία Αγορά υπήρξε διοικητικό κέντρο της Ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Άρχισε να κατασκευάζεται στο τέλος του 2ου αι μ.Χ. στη θέση της προϋπάρχουσας αγοράς των πρώτων αυτοκρατορικών χρόνων. Από τους Ελληνιστικούς χρόνους έχει ανασκαφεί τμήμα λουτρού. Το όλο συγκρότημα ήταν οργανωμένο γύρω από ορθογώνια πλακοστρωμένη πλατεία. Διώροφες στοές με διπλή σειρά κιόνων κορινθιακού ρυθμού εξυπηρετούσαν τις συγκεντρώσεις και την πολιτική και κοινωνική ζωή των πολιτών.

Τον 5ο μ.Χ. αι. Εγκαταλείπεται όταν οι διοικητικές λειτουργίες της πόλης μετακινούνται στο ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ /Πλατεία Αριστοτέλους /

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ /Δε—Πα /Σά—Κυ /

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ /

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ /

Στάση Πλατεία Αριστοτέλους

amth

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το AΜΘ αποτελεί ένα από σημαντικότερα μουσεία της χώρας. Στις συλλογές του εντάσσονται ευρήματα από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και του ευρύτερου βορειοελλαδικού χώρου. Οι οκτώ μόνιμες εκθεσιακές ενότητες, διαρθρωμένες θεματικά, καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις του ιδιωτικού και δημόσιου βίου της αρχαιότητας.

Μ. Ανδρόνικου 6
Τηλ: 2310 830538
www.amth.gr

mbp

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στοχεύει στην παρουσίαση ποικίλων όψεων της ζωής κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο: της τέχνης, της ιδεολογίας, της κοινωνικής οργάνωσης, της θρησκείας, της επίδρασης των ιστορικών εξελίξεων και της πολιτικής κατά- στασης στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
To MBΠ απέσπασε το Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2005.

Λεωφόρος Στρατού 2
Τηλ: 2313 306400
www.mbp.gr

Ανάκτορα Γαλέριου

Τα ανάκτορα του Ρωμαίου Κάισαρα Γάϊου Γαλέριου Ουαλέριου Μαξιμιανού (25O-311 μ.x.) στη Θεσσαλονίκη, είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ύστερης αρχαιότητας. Πρόκειται για ένα μεγάλο οικοδομικό συγκρότημα που η αρχή κατασκευής του χρονολογείται στο τέλος του 3ου αιώνα μ.Χ. με αρχές του 4ου αι. μ.Χ. Περιλάμβανε διάφορα μεγαλοπρεπή οικοδομήματα με διαφορετική χρήση το καθένα.

Σύμφωνα με τις πηγές στα ανάκτορα διέμειναν σημαντικοί αυτοκράτορες του 4ου μ.Χ. αι. μεταξύ των οποίων και ο Θεοδόσιος ο Α’.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ /Πλατεία Ναυαρίνου /

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ /

2, 3, 5, 6, 1O, 11, 31 Καμαρα, Διαγώνιος /

greekstatemuseum

ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η εκθεσιακή δραστηριότητα του μουσείου βασίζεται σε περιοδικές εκθέσεις, με πυρήνα τη συλλογή Γιώργου Κωστάκη (έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας) αλλά και σύγχρονης τέχνης, ενώ επιδεικνύει και μία πλούσια δραστηριότητα στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών & Αποθήκη Β1 – Λιμάνι
Τηλέφωνο: 2310 589141
www.greekstatemuseum.com

cact

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Αποτελεί τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις του μουσείου αλλά και δικές του παραγωγές στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Τηλέφωνο: 2310 546683
www.cact.gr

mmca

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Tο ΜΜΣΤ αποτελεί ένα χώρο πρωτοβουλίας πολιτών, μοναδικό στην ιστορία του ελληνικού εικαστικού χώρου. Από την ίδρυση του Μουσείου (1978), η συλλογή του συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέες δωρεές, τόσο από μεγάλους συλλέκτες, όπως ο Αλέξανδρος Ιόλας, ο Franz Geierhaas, η Μάγδα Κοτζιά, ο Αλέξανδρος Ξύδης, ο Δημήτρης Μεϊμάρογλου όσο και από καλλιτέχνες. Σημαντική είναι η προσφορά του Μουσείου σε ό,τι αφορά τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα.

Εγνατίας 154
Τηλέφωνο: 2310 240002
www.mmca.org.gr

teloglion

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα, από την ίδρυσή του το 1972, με τη δωρεά του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου δεν είναι απλά ένα μουσείο αλλά ένας χώρος ποικίλων πολιτιστικών δρώμενων. Η κύρια συλλογή του περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, σπουδαίων Ελλήνων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών του 19ου – 20ού αιώνα, αλλά και σημαντικά αντικείμενα ποικίλων πολιτισμών. Σημαντικά είναι τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα που υλοποιούνται σε σταθερή ετήσια βάση.

Αγ. Δημητρίου 159Α
Τηλέφωνο: 2310 247111
www.teloglion.gr

lemmth

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ & ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Το Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ. ερευνά, μελετά και παρουσιάζει με εκθέσεις και εκδόσεις τον πολιτισμό των τελευταίων αιώνων και χρόνων στο βορειοελλαδικό χώρο.
Οι συλλογές του περιλαμβάνουν αντικείμενα της προβιομηχανικής και πρωτοβιομηχανικής εποχής, που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του ανθρώπου για διατροφή, στέγαση και ένδυση και τον βοήθησαν να αναπτύξει πλούσια κοινωνική και πνευματική ζωή.

Βασ. Όλγας 68
Τηλέφωνο: 2310 889840
www.lemmth.gr

cinemuseum

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ – ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται με μοντέρνο τρόπο η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, από τις πρώτες πειραματικές προσπάθειες των αρχών του 20ου αιώνα μέχρι την σύγχρονη ελληνική παραγωγή.
Στην αίθουσα “Τάκης Κανελλόπουλος” πραγματοποιούνται οι προβολές της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης. Στο Μουσείο λειτουργεί επίσης η μεγαλύτερη κινηματογραφική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, με 6.500 τόμους.

Λιμάνι – Αποθήκη Α’
Τηλέφωνο: 2310 508398
www.cinemuseum.gr

imma

ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Σπάνια κειμήλια προβάλλουν τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στη Μακεδονία (19ος – 20ός αι.), παρουσιάζοντας όχι μόνο τα επαναστατικά κινήματα της περιοχής αλλά και την αγωνία μιας ραγδαία μεταβαλλόμενης κοινωνίας, που προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στην παράδοση και τον εκσυγχρονισμό.

Προξένου Κορομηλά 23
Τηλέφωνο: 2310 229778
www.imma.edu.gr

Noesis

ΝΟΗΣΙΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Το ΝΟΗΣΙΣ είναι πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα, που προβάλλει τον τεχνικό πολιτισμό και τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν προβολές στο ψηφιακό Πλανητάριο, τον Κινηματογράφο Ευρείας Οθόνης, τον Προσομοιωτή και να επισκεφθούν το Μουσείο Τεχνολογίας. Παράλληλα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις και διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και ποικίλες εκδηλώσεις.

6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης
Τηλέφωνο: 2310 483000
www.noesis.edu.gr

olympicmuseum

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Ολυμπιακό Μουσείο, μοναδικό στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1998, αρχικά ως Μουσείο Αθλητισμού. Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM_International Council of Museums), της ISHA (International Sports Heritage Association) και ιδρυτικό μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων, με την υποστήριξη της Δ.Ο.Ε. Στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου παρουσιάζεται η ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ παράλληλα, διοργανώνονται ποικίλης θεματικής περιοδικές εκθέσεις.

Αγίου Δημητρίου & 3ης Σεπτεμβρίου
Τηλέφωνο: 2310 968531
www.olympicmuseum-thessaloniki.org

sfsth

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 2OO1 και στεγάζεται στο κτίριο της στρατιωτικής στάσης, το οποίο κατασκευάσθηκε το 1891 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni. Φιλοξενεί πολλά και σπάνια εκθέματα του σιδηρόδρομου, όπως γνήσια οχήματα, εστιατόριο και κλινάμαξα του Orient Express, ατμομηχανές, βαγόνια, στολές, τηλέγραφους, εργαλεία και αρχειακό υλικό.

Μοναστηρίου 7Β – Στρατιωτική Στάση
Τηλέφωνο: 2310 599134
www.sfsth.gr

photomuseum

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το ΜΦΘ είναι το μοναδικό κρατικό μουσείο για τη φωτογραφία στην Ελλάδα, επιχειρώντας να προσεγγίσει όλες τις διαφορετικές χρήσεις του φωτογραφικού μέσου.
Πραγματοποιεί δράσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι συλλογές και τα αρχεία του αποτελούνται από περισσότερα από 100.000 φωτογραφικά αντικείμενα. Το Μουσείο διοργανώνει το διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας PhotoBiennale.

Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης ,Ναυάρχου Βότση 3
Τηλέφωνο: 2310 566716
http://www.thmphoto.gr/

Αίθουσα Τέχνης ΕΜΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ /

Ν. Γερμανού 1 /

Τ+302310271195

mieth

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

Το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 1989, και έχει το προνόμιο να στεγάζεται σε ένα μοναδικό κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα (Βίλα Καπαντζή).Μέχρι τώρα, το Κέντρο έχει οργανώσει εκθέσεις από κοινού με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε, το Βρετανικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Καλαμαριάς Χρήστος Καλεμκερής, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Μπενάκη, καθώς και το Μουσείο Αλμπέρ-Καν (Παρίσι).
Το ΜΙΕΤ επίσης εκδίδει βιβλία υψηλής αισθητικής και περιεχομένου.

Πολιτιστικό Κέντρο                         Βιβλιοπωλείο
Βασ. Όλγας 108                                Τσιμισκή 11
Τηλέφωνο: 2310 295170                 Τηλέφωνο: 2310 288036
www.miet.gr

Λευκός Πύργος

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

Πρόσκληση για μια πιο στενή γνωριμία με τη Θεσσαλονίκη θα αποτελεί στο εξής η επίσκεψη στο Λευκό Πύργο, ο οποίος άνοιξε ξανά τις πόρτες του στο κοινό με νέα μόνιμη έκθεση, αφιερωμένη στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση, που οργανώθηκε από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της Θεσσαλονίκης διαχρονικά.

Λευκός Πύργος
Τηλέφωνο: 2310 267832
www.lpth.gr

jmth

ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στο Μουσείο εκτίθενται φωτογραφίες και αντικείμενα σχετικά με την ιστορία της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη από την ίδρυση της πόλης. μέχρι το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περιλαμβάνει επίσης βιβλιοθήκη η οποία αποτελεί κέντρο τεκμηρίωσης για την ιστορία, τα έθιμα και τη γλώσσα των Σεφαραδιτών Εβραίων.

Αγίου Μηνά 13
Τηλέφωνο: 2310 250406
www.jmth.gr

kemalmuseum

ΟΙΚΙΑ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΤΑΤΟΥΡΚ

Ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, γεννήθηκε το 1881 στον χώρο που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο.

Εδώ πέρασε τα νεανικά του χρόνια και μεταξύ του1907 – 1911 χεδίασε το όραμά του για μία ελεύθερη χώρα. Το κτίριο δωρήθηκε από την Ελλάδα στην Τουρκία το 1937 και τον Νοέμβριο του 1953 άνοιξε τις πόρτες του ως Μουσείο.

Αγίου Δημητρίου 151
Τηλέφωνο: 2310965070

hfmak_image

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας είναι περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Βασικός σκοπός του Ι.Α.Μ. είναι η εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού των νομών Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, με τελικό στόχο τη διάθεση και την με ποικίλους τρόπους αξιοποίηση όλου αυτού του αρχειακού πλούτου από το κοινό και τους ερευνητές.

Παπαναστασίου 21
Τηλέφωνο: 2310 855255
http://gak.thess.sch.gr/

Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ /

Γέφυρα Θεσσαλονίκης /

T +3O 2343O 31721

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου

Μουσείο Κρύπτης Αγίου Δημητρίου

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ /

Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου /

warmuseum

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η μόνιμη συλλογή του μουσείου παρουσιάζει την επανάσταση του 1821, τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς πόλεμους, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 40-41, την εισβολή των γερμανικών δυνάμεων, τη Μάχη της Κρήτης, την Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα και τη δράση του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή καθώς και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Άξονα.

Γρηγορίου Λαμπράκη 4
Τηλέφωνο: 2310 249803
www.warmuseumthessaloniki.com

watermuseum

ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Σε ένα ιστορικό για την ύδρευση της πόλης κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή των Σφαγείων, το παλιό Κεντρικό Αντλιοστάσιο του άλλοτε Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης (σήμερα Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.), στεγάζεται το Μουσείο Ύδρευσης. Το συγκρότημα κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1890-94) σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από τα δυτικά τείχη του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

26ης Οκτωβρίου 19
Τηλέφωνο: 2310 514029
www.eyath.gr

radiomuseum

ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

Το Μουσείο Ραδιοφωνίας είναι ένα μικρό μουσείο που βρίσκεται στην Νότια πύλη της Έκθεσης (ΧΑΝΘ). Παραμένει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ετήσιας ΔΕΘ, ενώ την υπόλοιπη χρονιά δέχεται επισκέψεις ενδιαφερομένων κατόπιν ραντεβού.
Στους χώρους του φιλοξενούνται και διατηρούνται πάσης φύσεως υλικά, σχετικού άμεσα ή έμμεσα με τη φωνή και τον ήχο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα κάποια από τα μηχανήματα του ιδρυτή του πρώτου ραδιοφώνου των βαλκανίων.

ΔΕΘ
Τηλέφωνο: 2310 299445-6
www.radiomuseum.gr

pharmacymuseum

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στο Μουσείο παρουσιάζεται φαρμακευτικό υλικό που αναφέρεται στην Ιστορία της Φαρμακευτικής επιστήμης στην Ελλάδα (όργανα, σκεύη, έπιπλα, μηχανήματα, βιβλία, συνταγές, φυτολόγια, δρώγιες, φαρμακευτικές ουσίες, φαρμακοτεχνικές μορφές). Είναι το μοναδικό Φαρμακευτικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, Φοίνικας
Τηλέφωνο: 2310 471176
www.fsth.gr/museum.el.aspx

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Χ.Α.Ν.Θ

Το Μουσείο Μπάσκετ ΧΑΝΘ ιδρύθηκε, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του ρόλου της ΧΑΝΘ στην εξέλιξη και διάδοση της αθλητικής παιδείας στην Ελλάδα. Στόχος του είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες την ιστορία και τις σημαντικότερες στιγμές του αθλήματος στην Ελλάδα.

Νικολάου Γερμανού 1,
Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Θεσσαλονίκη
https://ymca.gr/mouseio-basket/