18.9 C
Thessaloniki

Η ιστορία, η γεωγραφική θέση, η παραδοσιακή μουσική, το φυσικό περιβάλλον οι παραλίες και φυσικά η γαστρονομία της πόλης αποτελούν τις βασικές αναζητήσεις των επισκεπτών της.

Η γαστρονομία της βασίζεται στους εποχιακούς κύκλους και την γεωγραφική της τοποθεσία.

Ένα σταυροδρόμι γεύσεων, μία γαστρονομική μητρόπολη, στην οποία θρησκείες και κουλτούρες, της προσέθεσαν.

Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν πρόκειται να βρεθούν τόσες πολλές διαφορετικές γεύσεις συνδυασμένες στο ίδιο τραπέζι, με τους κατοίκους της περήφανα να δοκιμάζουν και να υιοθετούν ασυνήθιστες, δυνατές γεύσεις και συστατικά.

Βυζαντινές γεύσεις και τεχνικές συνεχίζουν να υπάρχουν σήμερα με την συνύπαρξη Οθωμανικών, Εβραϊκών και Γαλλικών επιρροών, ιδεών, προϊόντων και διαθέσεων.

Τα απομεινάρια των Βυζαντινών συνηθειών, η κληρονομιά των Οθωμανικών παλατιών, οι παραδόσεις των προσφύγων από τον Πόντο, την Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη αναμείχθηκαν με τις Βαλκανικές παραδόσεις, τις Εβραϊκές συνήθειες και τη Γαλλική πρωτοπορία, δημιουργώντας το γαστρονομικό προφίλ της Θεσσαλονίκης.

Ψάρια και Θαλασσινά, σαρδέλες, μύδια, καλαμάρια και γαρίδες από τον Θερμαϊκό κόλπο, μαζί με παστά ψάρια πωλούνται παντού στις αγορές της πόλης δίπλα σε μια πληθώρα ξερών φρούτων, ξηρών καρπών και ταχίνι από τις γύρω περιοχές της Μακεδονίας.. Λαχανικά, φρούτα και γεμιστά τουρσί, τυριά, κρέας και πουλερικά από τις γύρω ορεινές και πεδινές περιοχές.

Οι μεγάλες αγορές του Μοδιάνο και του Καπάνι παρουσιάζουν δίπλα δίπλα όλες τις γαστρονομικές συνήθειες της πόλης.

Πληθώρα από ουζερί και τοπικά εστιατόρια είναι διάσπαρτα σε όλη την πόλη με το μυδοπίλαφο, τα θαλασσινά, τα κεφτεδάκια, τις σαλάτες με σουσάμι και ρόδι, τα γεμιστά λαχανικά, τα πιάτα με κουκουναρι, σταφίδες, δυόσμο, άνιθο και μαϊντανό να κυριαρχούν, τον μάραθο, την ματζουράνα και το θρούμπι να ακολουθούν.

Κυδώνια, κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο υπάρχουν σε γλυκιές και αλμυρές δημιουργίες.

Ο πατσάς από την άλλη κυριαρχεί ιδιαίτερα τις μεταμεσονύκτιες ώρες και η μπουγάτσα τις πρωϊνές, ενώ το μοναδικό κουλούρι Θεσσαλονίκης μπορεί να εντοπιστεί μαζί με το σαλέπι το χειμώνα παντού στην πόλη από το πρωϊ μέχρι το βράδυ.

food_stories
TFF-Logo-F1