Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης


 • Καλλιτεχνική περίοδος 2018 - 2019
 • Η Ορχήστρα
 • Άρθρα - Κριτικές
 • Δελτία Τύπου
 • Οπτικοακουστικό Υλικό
 • Αρχείο Εκδηλώσεων
 • Ανακοινώσεις - Ακροάσεις - Θέσεις Εργασίας
 • Χορηγοί
 • Επικοινωνία
Τακτικές Συναυλίες
Τακτικές Συναυλίες

Ιούλιος 2019

Τε10Ιουλ9:30 μμ«Ο Καραγκιόζης πάει συναυλία..»9:30 μμ Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης καλεί μικρούς και μεγάλους σε μία πρωτότυπη εκπαιδευτική παράσταση που συνδυάζει θέατρο σκιών με ζωντανή συμφωνική μουσική. Ο φιλόμουσος Νιόνιος προσπαθεί να πείσει τον Καραγκιόζη να ακούσει τη συναυλία κλασικής μουσικής που οργανώνει η Βεζυροπούλα. Εκείνος αρνείται, μέχρι που έρχεται διαταγή από τον Βεληγκέκα, ότι πρέπει όλοι να πάνε στη συναυλία: ο Καραγκιόζης, ο Μπαρμπαγιώργος, ο Σταύρακας, ο Χατζηαβάτης και όλοι οι άλλοι ήρωες του Θεάτρου Σκιών. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας ο Καραγκιόζης έχει πολλές απορίες (για τα όργανα, τη μουσική, τους συνθέτες και άλλα θέματα), τις οποίες ο Νιόνιος με υπομονή του εξηγεί, θέλοντας, με απλό τρόπο, να τον μυήσει στον κόσμο της κλασικής μουσικής. Η ιδέα, ο σχεδιασμός της υπόθεσης, η επιλογή και η ενορχήστρωση των μουσικών κομματιών, που θα ερμηνεύσει η Σ.Ο.Δ.Θ. υπογράφονται από τον συνθέτη και αρχιμουσικό Άλκη Μπαλτά, ο οποίος και ενέταξε την παράσταση αυτή στο πλαίσιο του παιδαγωγικού προγράμματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, όταν ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της. Την συναυλία θα διευθύνει η αρχιμουσικός και καλλιτεχνική διευθύντρια της El Sistema Greece Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Safira Antzus – Ramos και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 στο εξωτερικό αμφιθέατρο του Δημαρχείου με ελεύθερη είσοδο και ώρα έναρξης 21.30.

“Ο Καραγκιόζης πάει συναυλία…”

Είσοδος ελεύθερη

Ιδέα, σχεδιασμός υπόθεσης, επιλογή και ενορχήστρωση μουσικών κομματιών:

Αλκης Μπαλτάς

Μουσική διεύθυνση: Safira AntzusRamos

Σκιάς ‘Όναρ – Θέατρο Σκιών Δημήτρης Καρόγλου

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Safira AntzusRamos

Η Ζαφείρα Αντζούς-Ράμος γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1992 και αποφοίτησε από το Conservatorio de Getafe με Άριστα και Πρώτο Βραβείο στο πιάνο και τη μουσική δωματίου. Ολοκλήρωσε τις πτυχιακές της σπουδές με υποτροφία στο Royal Northern College of Music. Η Ζαφείρα μένει στην Αθήνα από το 2015, όπου έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, με καθηγητή τον Θοδωρή Τζοβανάκη. Σπουδάζει επίσης βιόλα με καθηγητή τον Αντώνη Μανιά ενώ παράλληλα, μελετάει διεύθυνση ορχήστρας με τον Μίλτο Λογιάδη. Η Ζαφείρα διδάσκει βιόλα σε πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Σκαραμαγκά. Ως μαέστρος, έχει εμφανιστεί με ορχήστρες στην Ισπανία, Αγγλία, Ελλάδα, Χιλή, Αργεντινή και το Μεξικό. Είναι επίσης μέλος του ‘’’The Global Leaders Program’’, ενός οργανισμού της ΥΟΑ-Orchestra of the Americas, ο οποίος συνεργάζεται με προγράμματα που επιδιώκουν την κοινωνική αλλαγή μέσω της μουσικής σε διάφορα μέρη του κόσμου. Από το 2018, η Ζαφείρα είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της El Sistema Greece Youth Orchestra.

Σκιάς ‘Όναρ – Θέατρο Σκιών Δημήτρης Καρόγλου

Η καλλιτεχνική ομάδα ‘’Σκιάς Όναρ’’ δίνει παραστάσεις Καραγκιόζη με τον καραγκιοζοπαίχτη Δημήτρη Καρόγλου και ιδρύθηκε από αυτόν το 2010. Πρωταρχικός της στόχος είναι να συμβάλει στην προώθηση και ανάπτυξη των παραμελημένων μορφών της ελληνικής παραδοσιακής τέχνης και έκφρασης, με κυρίαρχη δράση την προβολή του παραδοσιακού ελληνικού θεάτρου σκιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε όλη την πορεία της η ‘’Σκιάς Όναρ’’ έχει δώσει πολυάριθμες παραστάσεις σε συνεργασία με φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν διάθεση και στόχο να προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό-παράδοση. Ο Δημήτρης Καρόγλου έως σήμερα έχει πάρει μέρος, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πολωνία, Μάλτα, Ιταλία κ.λπ.) σε πολλά σεμινάρια-εργαστήρια που αφορούν το θέατρο και τις παραστατικές τέχνες γενικότερα και έχει διδάξει σε αντίστοιχα σεμινάρια και εργαστήρια την τέχνη του θεάτρου σκιών.

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό της ορχήστρας ανέλαβαν στη συνέχεια οι αρχιμουσικοί Δημήτρης Αγραφιώτης και Βύρων Φιδετζής και ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες,  διεθνείς διαγωνισμούς, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach κ. ά. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

Ώρα

(Τετάρτη) 9:30 μμ

Τοποθεσία

Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου 1, Θεσσαλονίκη 546 40

Συμμετοχές
Συμμετοχές

Ιούλιος 2019

Τρ02Ιουλ9:30 μμ“ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ”9:30 μμ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ
με την μουσική θεατρική παράσταση
“ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ” του Μendelssohn
βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Shakespeare
Μέσα από αγώνες στο όνομα της αγάπης, οι ανθρώπινες σχέσεις έρχονται αντιμέτωπες με τα μαγικά παιγνίδια ενός ονειρικού κόσμου.
Μελωδική αλλά και ρυθμικά νευρώδης, η μουσική του Mendelssohn δένει απόλυτα με την ρομαντική κωμωδία του Shakespeare, όπου ο Θησέας και η Ιππολύτη μπερδεύονται με τις περιπέτειες τεσσάρων νέων Αθηναίων και των ξωτικών του δάσους
Ορχήστρα : Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης-Thessaloniki City Symphony Orchestra
Διεύθυνση Ορχήστρας : Άλκης Μπαλτάς
Σκηνοθεσία : Μιχάλης Σιώνας
Χορωδία : Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση : Εμμα Μελιγκοπούλου, Maria Emma Meligopoulou
Σοπράνο : Σοφία Μητροπούλου, Sofia Mitropoulos
Μέτζο σοπράνο: Σταματία Μολλούδη, Stamatia Molloudi
Κοστούμια-σκηνικά: Ελένη Κανακίδου
Ηθοποιοί: Ευτυχία Σπυριδάκη
Γιάννης Σαμψαλάκης
Αριστοτέλης Ζαχαράκης
Στεφανία Ζώρα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εφορεία αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης
Δήμος Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Πολιτισμού
και Τουρισμού
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ της UNESCO

Εισιτήρια μέσω viva,gr 12€ – 16€

Ώρα

(Τρίτη) 9:30 μμ

Εκπαιδευτικές Συναυλίες
Εκπαιδευτικές Συναυλίες

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις

Συναυλίες εκτός Θεσσαλονίκης
Συναυλίες εκτός Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις

Άλλες δράσεις
Άλλες δράσεις

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις

Κοινωνικές δράσεις
Κοινωνικές δράσεις

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις

Ιστορικό
Ιστορικό

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987 με την αρχική ονομασία “Δημοτική Ορχήστρα” και πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Κοσμά Γαλιλαία. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες,  διεθνείς διαγωνισμούς, δικές της παραγωγές, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τον Ιούλιο του 1993 και για μια πενταετία την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αναλάβει ο αρχιμουσικός Δημήτρης Αγραφιώτης και στη συνέχεια μέχρι το 2005 ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Από το 2013 καλλιτεχνικός συντονιστής της ορχήστρας υπήρξε ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Κ. Κατσαρής, V. Repin, F. J. Sellheim, L. L. Galati, R. Moog, I. Oistrach, R. Syracuse, V. Trethiakov, K. Kelly, G. Schuller, C. Studer, Kiri Te Kanawa, Vanessa Mae κ. ά. Συμμετείχε για πολλά χρόνια  στην εναρκτήρια συναυλία των “Δημητρίων”- πολιτιστικού θεσμού της πόλης της Θεσσαλονίκης – και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του θεσμού αυτού.

Έχει συνεργαστεί επίσης με τους: Γ. Νταλάρα, Φ. Πλιάτσικα, Ε. Ρεμπούτσικα, Γλυκερία, Θ. Μικρούτσικο, Δ. Σαββόπουλο, Ε.  Καραΐνδρου, Κ. Μακεδόνα, Μ. Φαραντούρη, Ε. Αρβανιτάκη, τον Γ. Γάκη και τους Troublemakers. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Έχει συμπράξει σε παραστάσεις όπερας, όπως: Οι γάμοι του Φίγκαρο και Don Giovanni (Mozart), ll Campanello di notte (Donizetti), Το Μέντιουμ (Menotti), Gianni Schicchi (Puccini), Mόμο (Άλκης Μπαλτάς), ll Trovatore (Verdi), Σαλώμη (R. Strauss), Η Νυχτερίδα (J. Strauss), Η απαγωγή από το Σεράι (Mozart), Traviata (Verdi), Carmen (Bizet), Turandot (Puccini), Ορφέας στον Άδη (Offenbach), καθώς και μπαλέτου (Η ωραία κοιμωμένη του Tchaikovsky), και σημαντικών ορατορίων όπως Τα Κατά Ματθαίoν Πάθη (Bach) και Missa Solemnis (Beethoven). Το Φεβρουάριο του 2006 παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση την όπερα του V. Bellini Οι Πουριτανοί. Ο διάσημος Έλληνας συνθέτης και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Θ. Αντωνίου, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά της ορχήστρας στην προβολή έργων Ελλήνων συνθετών, της αφιέρωσε την πρώτη του συμφωνία που παρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2003 σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Η Σ.Ο.Δ.Θ. στηρίζει καταξιωμένους αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες μουσικούς και συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.

Οι Μουσικοί
Οι Μουσικοί

Πρώτα Βιολιά
Ξεναρίου Παναγιώτα (Εξάρχουσα)
Γιαβρούμης Όμηρος (Εξάρχων)
Χρυσάφη Μαρία (Κορυφαία Α)
Καπλανίδης Αχιλλέας
Μεγακλής Λέανδρος
Πολυζωίδου Κωνσταντίνα
Τσακαλίδης Στέλιος
Νάτσο Αλκέτα
Πάτρας Φίλιππος
Γιαλένιος Νίκος

Δεύτερα Βιολιά

Μαυρίδης Παναγιώτης (Κορυφαίος Α)
Ιωσηφίδης Γιώργος (Κορυφαίος Β)
Λάλος Θωμάς
Κανάτσου Χριστίνα
Βούλγαρης Αριστείδης
Σγουρομάλλη Ελένη
Κόκκαλης Κωνσταντίνος
Καλιφατίδου Αικατερίνη
Μαυρομάτης Γιώργος
Δαδούδης Μάριος
Μαυρίδης Γιώργος

Βιόλες
Γωγούση Σουζάννα (Κορυφαία Α)
Κυριακού Μαρία (Κορυφαία Β)
Βασιλειάδου Αγγελική
Δαναηλίδου Όλγα
Μπουλασίκης Απόστολος
Βλάχου Άννα
Βαφειάδου Ιωάννα

Βιολοντσέλα
Χρίστοβα Μαρία (Κορυφαία Α)
Τσερτονίδου Τατιάνα (Κορυφαία Β)
Δούκα Ιουλιανός
Σουπίλα Σύλβια

Κοντραμπάσα

Παναγιώτου Αθανασία (Κορυφαία Α)
Καραντζής Νεκτάριος
Ζαφειρίου Φώτης

Φλάουτο
Τσούκλα Ήρα (Κορυφαία Α)

Κλαρινέτα
Καρύδης Οδυσσέας (Κορυφαίος Α)
Λεοντζάκος Δημήτρης (Κορυφαίος Β)


Φαγκότα

Δαναηλίδης Αναστάσιος (Κορυφαίος Α)
Σαλάι Έρικα (Κορυφαία Β)

Τρομπέτα
Μπαχαρίδης Νίκος (Κορυφαίος Α)

Κόρνο
Κανελλόπουλος Ευθύμης (Κορυφαίος Β)

Τρομπόνι
Χαλκιάς Γιώργος (Κορυφαίος Α)

Κρουστά
Κατσουρίν Όσκαρ (Κορυφαίος Α)

Έφορος
Δαναηλίδης Αναστάσιος

Φροντιστής – βιβλιοθηκάριος
Σπυριδόπουλος Μίλτος
Ροΐδου Εβελίνα

Αρχιμουσικός
Αρχιμουσικός

Χάρης Ηλιάδης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης “Mozarteum” στο Salzburg της Αυστρίας, στην τάξη διεύθυνσης ορχήστρας του Michael Gielen και του Dennis Russel Davis, από όπου αποφοίτησε με το Δίπλωμα Μαέστρου και τον ακαδημαϊκό τίτλο “Magister Artium” το 1997.

Το 1994 έλαβε μέρος ως ενεργό μέλος στο σεμινάριο μαέστρων της φιλαρμονικής ορχήστρας του Debrecen Ουγγαρίας όπου τιμήθηκε μετά από ψηφοφορία των μελών της ορχήστρας με το «βραβείο προωθήσεως νέων μαέστρων» της φιλαρμονικής του Debrecen, στο οποίο περιελήφθη μία πρόσκληση για μία συναυλία με τη φιλαρμονική αυτή. Aπό το 2001 εμφανίζεται τακτικά στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης “Δημήτρια”, του οποίου την εναρκτήρια συναυλία έχει διηύθυνε το 2006, το 2007 και το 2010. Ως φιλοξενούμενος μαέστρος έχει επίσης συμπράξει με πολλές ορχήστρες σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Αυστρία,  Ιταλία, Ουκρανία, Ισραήλ και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σολίστ όπως οι Cheryll Studer, Paul Badura – Skoda, Δημήτρης Σγούρος ,Κώστας Κoτσιώλης κ.α.

Aπό τον Ιούνιο του 2001 κατέχει τη θέση του Αρχιμουσικού στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της ορχήστρας, έχει οργανώσει εμφανίσεις της ορχήστρας σε άλλες πόλεις (Ξάνθη, Σέρρες, Βέροια, Βεργίνα, Φλώρινα, Καστοριά, Βόλο).

Το Φεβρουάριο του 2007 διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία την οπερέτα του J.Strauss «Νυχτερίδα» στο Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών (παραγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης, παράσταση χωρίς δοκιμή).

Τον Αύγουστο του 2009 βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο της Συμφωνικής Ορχήστρας “Duna “ στη Βουδαπέστη όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το Νοέμβριο του 2009.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Λίζα Ξανθοπούλου

Η Λίζα Ξανθοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και διεύθυνση χορωδίας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 1992 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 1998 αποφοίτησε ως αρχιμουσικός από το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Κατά την διάρκεια των σπουδών της επιλέχθηκε από το Γερμανικό Μουσικό Συμβούλιο να συμμετέχει στο πρόγραμμα προώθησης νέων μαέστρων (Dirigentenforum), όπου μελέτησε κοντά σε διάσημους μαέστρους όπως οι: K. Sanderling, M. Soustrot, D. Kitajenko, K. Masur, κ.ά. Το 2002 έλαβε ως διάκριση την ένταξή της στην λίστα Maestros von Morgen (Μαέστροι του Αύριο).

Έχει διευθύνει παραστάσεις όπερας και συναυλίες σε Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Τουρκία, Ν. Κορέα και Αίγυπτο. Έχει συμπράξει επανειλημμένως στην Ελλάδα με όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς.

Έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς διεύθυνσης ορχήστρας, αποσπώντας μεταξύ άλλων το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διεύθυνσης στο Bad Homburg της Γερμανίας το 2002 και το δεύτερο βραβείο στον 5ο Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας Α. Pedrotti στο Trento της Ιταλίας το 1997. Ήταν επίσης μία εκ των τριών φιναλίστ στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης του Cadaques το 2000 στην Ισπανία.

Τον Σεπτέμβριο του 2005 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Όπερας Θεσσαλονίκης.  Κατά την διάρκεια της θητείας της υλοποίησε ένα πρωτότυπο παιδαγωγικό πρόγραμμα με την επωνυμία «παις Όπερα», το οποίο έκανε οικείο το είδος της όπερας σε χιλιάδες παιδιά και νέους. Επικεντρώθηκε επίσης στην προώθηση νέων καλλιτεχνών διοργανώνοντας μεταξύ άλλων έναν διαγωνισμό σύνθεσης όπερας, στον οποίον έξι νέοι συνθέτες παρακολούθησαν τις συνθέσεις τους σε πλήρη σκηνική και πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Τον Απρίλιο του 2018 της ανατέθηκε ο καλλιτεχνικός συντονισμός της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Από τις πρώτες της εμφανίσεις τόσο ο ελληνικός και όσο και ο διεθνής τύπος έγραψαν διθυραμβικές κριτικές.

Διοίκηση
Διοίκηση

Διοίκηση Συμφωνικής Ορχήστρας  Δήμου Θεσσαλονίκης :
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τεχνών
Χρυσίδου Έλλη

Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πολιτισμού & Τουρισμού
Τσαουσίδου – Μητράκα Βασιλική

Τμήμα Δημοτικών Μουσικών Σχημάτων
Νένα Βασιλική – Προϊσταμένη
Γκούνας Παρασκευάς
Μολόχα Νικολέτα
Τζουμάκη Μαρία
Μπουσέκας Αναστάσιος

Υλικό Δημοσιογράφων
Υλικό Δημοσιογράφων
Δελτία Τύπου
Δελτία Τύπου
Φωτογραφήσεις Ορχήστρας
Φωτογραφήσεις Ορχήστρας
Φωτογραφίες Παραγωγών
Φωτογραφίες Παραγωγών
Βίντεο Παραγωγών
Βίντεο Παραγωγών
Προγράμματα Συναυλιών
Προγράμματα Συναυλιών
Άλλα
Άλλα

Ιούλιος 2019

Τε10Ιουλ9:30 μμ«Ο Καραγκιόζης πάει συναυλία..»9:30 μμ Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης καλεί μικρούς και μεγάλους σε μία πρωτότυπη εκπαιδευτική παράσταση που συνδυάζει θέατρο σκιών με ζωντανή συμφωνική μουσική. Ο φιλόμουσος Νιόνιος προσπαθεί να πείσει τον Καραγκιόζη να ακούσει τη συναυλία κλασικής μουσικής που οργανώνει η Βεζυροπούλα. Εκείνος αρνείται, μέχρι που έρχεται διαταγή από τον Βεληγκέκα, ότι πρέπει όλοι να πάνε στη συναυλία: ο Καραγκιόζης, ο Μπαρμπαγιώργος, ο Σταύρακας, ο Χατζηαβάτης και όλοι οι άλλοι ήρωες του Θεάτρου Σκιών. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας ο Καραγκιόζης έχει πολλές απορίες (για τα όργανα, τη μουσική, τους συνθέτες και άλλα θέματα), τις οποίες ο Νιόνιος με υπομονή του εξηγεί, θέλοντας, με απλό τρόπο, να τον μυήσει στον κόσμο της κλασικής μουσικής. Η ιδέα, ο σχεδιασμός της υπόθεσης, η επιλογή και η ενορχήστρωση των μουσικών κομματιών, που θα ερμηνεύσει η Σ.Ο.Δ.Θ. υπογράφονται από τον συνθέτη και αρχιμουσικό Άλκη Μπαλτά, ο οποίος και ενέταξε την παράσταση αυτή στο πλαίσιο του παιδαγωγικού προγράμματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, όταν ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της. Την συναυλία θα διευθύνει η αρχιμουσικός και καλλιτεχνική διευθύντρια της El Sistema Greece Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Safira Antzus – Ramos και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 στο εξωτερικό αμφιθέατρο του Δημαρχείου με ελεύθερη είσοδο και ώρα έναρξης 21.30.

“Ο Καραγκιόζης πάει συναυλία…”

Είσοδος ελεύθερη

Ιδέα, σχεδιασμός υπόθεσης, επιλογή και ενορχήστρωση μουσικών κομματιών:

Αλκης Μπαλτάς

Μουσική διεύθυνση: Safira AntzusRamos

Σκιάς ‘Όναρ – Θέατρο Σκιών Δημήτρης Καρόγλου

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Safira AntzusRamos

Η Ζαφείρα Αντζούς-Ράμος γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1992 και αποφοίτησε από το Conservatorio de Getafe με Άριστα και Πρώτο Βραβείο στο πιάνο και τη μουσική δωματίου. Ολοκλήρωσε τις πτυχιακές της σπουδές με υποτροφία στο Royal Northern College of Music. Η Ζαφείρα μένει στην Αθήνα από το 2015, όπου έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, με καθηγητή τον Θοδωρή Τζοβανάκη. Σπουδάζει επίσης βιόλα με καθηγητή τον Αντώνη Μανιά ενώ παράλληλα, μελετάει διεύθυνση ορχήστρας με τον Μίλτο Λογιάδη. Η Ζαφείρα διδάσκει βιόλα σε πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Σκαραμαγκά. Ως μαέστρος, έχει εμφανιστεί με ορχήστρες στην Ισπανία, Αγγλία, Ελλάδα, Χιλή, Αργεντινή και το Μεξικό. Είναι επίσης μέλος του ‘’’The Global Leaders Program’’, ενός οργανισμού της ΥΟΑ-Orchestra of the Americas, ο οποίος συνεργάζεται με προγράμματα που επιδιώκουν την κοινωνική αλλαγή μέσω της μουσικής σε διάφορα μέρη του κόσμου. Από το 2018, η Ζαφείρα είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της El Sistema Greece Youth Orchestra.

Σκιάς ‘Όναρ – Θέατρο Σκιών Δημήτρης Καρόγλου

Η καλλιτεχνική ομάδα ‘’Σκιάς Όναρ’’ δίνει παραστάσεις Καραγκιόζη με τον καραγκιοζοπαίχτη Δημήτρη Καρόγλου και ιδρύθηκε από αυτόν το 2010. Πρωταρχικός της στόχος είναι να συμβάλει στην προώθηση και ανάπτυξη των παραμελημένων μορφών της ελληνικής παραδοσιακής τέχνης και έκφρασης, με κυρίαρχη δράση την προβολή του παραδοσιακού ελληνικού θεάτρου σκιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε όλη την πορεία της η ‘’Σκιάς Όναρ’’ έχει δώσει πολυάριθμες παραστάσεις σε συνεργασία με φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν διάθεση και στόχο να προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό-παράδοση. Ο Δημήτρης Καρόγλου έως σήμερα έχει πάρει μέρος, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πολωνία, Μάλτα, Ιταλία κ.λπ.) σε πολλά σεμινάρια-εργαστήρια που αφορούν το θέατρο και τις παραστατικές τέχνες γενικότερα και έχει διδάξει σε αντίστοιχα σεμινάρια και εργαστήρια την τέχνη του θεάτρου σκιών.

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό της ορχήστρας ανέλαβαν στη συνέχεια οι αρχιμουσικοί Δημήτρης Αγραφιώτης και Βύρων Φιδετζής και ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες,  διεθνείς διαγωνισμούς, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach κ. ά. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

Ώρα

(Τετάρτη) 9:30 μμ

Τοποθεσία

Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου 1, Θεσσαλονίκη 546 40

Τρ02Ιουλ9:30 μμ“ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ”9:30 μμ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ
με την μουσική θεατρική παράσταση
“ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ” του Μendelssohn
βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Shakespeare
Μέσα από αγώνες στο όνομα της αγάπης, οι ανθρώπινες σχέσεις έρχονται αντιμέτωπες με τα μαγικά παιγνίδια ενός ονειρικού κόσμου.
Μελωδική αλλά και ρυθμικά νευρώδης, η μουσική του Mendelssohn δένει απόλυτα με την ρομαντική κωμωδία του Shakespeare, όπου ο Θησέας και η Ιππολύτη μπερδεύονται με τις περιπέτειες τεσσάρων νέων Αθηναίων και των ξωτικών του δάσους
Ορχήστρα : Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης-Thessaloniki City Symphony Orchestra
Διεύθυνση Ορχήστρας : Άλκης Μπαλτάς
Σκηνοθεσία : Μιχάλης Σιώνας
Χορωδία : Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση : Εμμα Μελιγκοπούλου, Maria Emma Meligopoulou
Σοπράνο : Σοφία Μητροπούλου, Sofia Mitropoulos
Μέτζο σοπράνο: Σταματία Μολλούδη, Stamatia Molloudi
Κοστούμια-σκηνικά: Ελένη Κανακίδου
Ηθοποιοί: Ευτυχία Σπυριδάκη
Γιάννης Σαμψαλάκης
Αριστοτέλης Ζαχαράκης
Στεφανία Ζώρα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εφορεία αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης
Δήμος Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Πολιτισμού
και Τουρισμού
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ της UNESCO

Εισιτήρια μέσω viva,gr 12€ – 16€

Ώρα

(Τρίτη) 9:30 μμ

Ιούνιος 2019

Πα21Ιουν9:00 πμ‘’ΗΡΩΕΣ’’9:00 πμ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής – 21 Ιουνίου 2019

Συμπαραγωγή Ο.Μ.Μ.Θ. και Διεύθυνσης Πολιτισμού & Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης

Είσοδος ελεύθερη

Μετά την πρόσφατη επιτυχημένη συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο 2019 με παρουσίαση μουσικών συνθέσεων από σύγχρονα Video Games, οι δύο φορείς συνενώνουν και πάλι τα μουσικά τους σύνολα, την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και την MOYSA Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για να προσφέρουν στο κοινό της πόλης μία λαμπρή συναυλία, έναν μεγάλο μουσικό εορτασμό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής χωρίς εισιτήριο εισόδου. Μια μουσική πανδαισία από έργα με κοινή θεματική και τον τίτλο ‘’ΗΡΩΕΣ’’.  Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ερμηνευτεί η επαναστατική Συμφωνία αρ. 3, ‘’Ηρωική’’ του L. v. Beethoven, αρχικά αφιερωμένη στον Μέγα Ναπολέοντα. Στο δεύτερο μέρος θα εκτελεστούν δύο μέρη από την συμφωνική σουίτα του μπαλέτου ’’Rodeo’’ του Αμερικανού συνθέτη Aaron Copland. Το έργο περιγράφει την ζωή των Cowboys και Cowgirls, ενώ εμπεριέχει παλιές αμερικάνικες λαϊκές μελωδίες όπως το τότε γνωστό λαϊκό τραγούδι ‘’Η υποχώρηση του Βοναπάρτη’’. Σε αυτή τη μελωδία θα συμμετάσχουν σε ρόλο έκπληξη και τα πιο μικρά σε ηλικία μέλη της MOYSA. Στo finale της συναυλίας θα ζωντανέψει ο μύθος του θρυλικού επαναστάτη ήρωα θρακικής καταγωγής Σπάρτακου, μέσα από τέσσερα μέρη από τις σουίτες του μπαλέτου του Aram Khatchaturian ‘’Spartacus’’.
Η μεγάλη αυτή γιορτή της μουσικής θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου 2019 και ώρα 21:00 στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο.
Πρόγραμμα:

A’ μέρος

 1. L. v. Beethoven: Συμφωνία αρ. 3 σε Μι ύφεση μείζονα, έργο 55, ‘’Ηρωική’’

Β’ μέρος

Aaron Copland: Rodeo – Σουίτα μπαλέτου
Dance Episodes
– Corral Nocturne
– Hoe Down
Aram
Κhatchaturian: Spartacus – Σουίτες μπαλέτου

– Adagio of Spartacus and Phrygia από την Σουίτα No. 2
– Variation of Aegina and Bacchanalia από την Σουίτα No. 1
–  Scene and Dance with Crotalums από την Σουίτα No. 1
–  Dance of Gaditanae and Victory of Spartacus από την Σουίτα No. 1
Μουσική διδασκαλία MOYSA: Θοδωρής Παπαδημητρίου
Μουσική διεύθυνση: Λίζα Ξανθοπούλου

MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε από τον ΟΜΜΘ τον Μάρτιο του 2015 με πρωτοβουλία του διεθνούς πιανίστα και τότε Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Οργανισμού, Γιώργου – Εμμανουήλ Λαζαρίδη, και με ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Είναι μία κοινότητα νέων μουσικών από τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας, ηλικίας 8 έως 25 ετών. Σκοπός της είναι η περαιτέρω εκπαίδευση των μελών της στην ορχηστρική τέχνη και σε συναφείς τομείς, καθώς και η ενδυνάμωση της κοινωνικής ευαισθησίας μέσω της μουσικής. Μέχρι σήμερα η MOYSA έχει συνεργαστεί με τους Αρχιμουσικούς Yuri Azevedo, Ζωή Ζενιώδη, Γεώργιο Βράνο, Daniele Gatti, Dr. Dariusz Mikulski, Βλαδίμηρο Συμεωνίδη, Sami Matus, Μίλτο Λογιάδη, Μιχάλη Οικονόμου κ.ά. Έχει συμπράξει με προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής όπως οι Λεωνίδας Καβάκος, Vladimir Mendelssohn, Barbara Hendricks, Σίμος Παπάνας κ.ά., καθώς και με σημαντικές Ορχήστρες ανάμεσα στις οποίες οι Prague Symphony Orchestra, Cameristi del Teatro alla Scala, Royal Concertgebouw Orchestra, European Union Youth Orchestra (EUYO), Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης κ.ά. Από το 2016 διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι το “Θερινό Σχολείο της MOYSA”. Αρχιμουσικός της MOYSA είναι ο μαέστρος, συνθέτης και βιολοντσελίστας Θοδωρής Παπαδημητρίου.

 

 

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό της ορχήστρας ανέλαβαν στη συνέχεια οι αρχιμουσικοί Δημήτρης Αγραφιώτης και Βύρων Φιδετζής και ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες,  διεθνείς διαγωνισμούς, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach κ. ά. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

 

 

 

 

 

Ώρα

(Παρασκευή) 9:00 πμ

Τοποθεσία

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Odos 25 Martiou & Paralia, Thessaloniki 546 46

Τε05Ιουν9:00 μμ‘’The famous andante’’9:00 μμ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο τίτλος της συναυλίας συνδέεται με το διάσημο δεύτερο αργό μέρος andante του πασίγνωστου κοντσέρτου για πιάνο και ορχήστρα αρ. 21 του W. A Mozart, το οποίο και θα ερμηνεύσει ο πολυβραβευμένος πιανίστας Alexander Sinchuk υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Vyacheslav Redya. Η συναυλία θα ξεκινήσει με την εισαγωγή από την όπερα Don Giovanni του W. A. Mozart, ενώ στο δεύτερο μέρος θα εκτελεστεί η τέταρτη συμφωνία του F. Mendelssohn – Bartholdy, η ‘’Ιταλική’’, σύνθεση την οποία ολοκλήρωσε ο συνθέτης το 1833 και εμπνεύστηκε από το διετές ταξίδι του στην Ιταλία. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019 και ώρα 21.00

Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ.

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο για φοιτητές – ανέργους)

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης-Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

“The famous andante”

Πρόγραμμα:

Α΄ Μέρος

 1. A. Mozart: Don Giovanni, εισαγωγή
 2. W. A. Mozart: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 21, σε Ντο μείζονα, K.V. 467

Allegrο

Andante

Allegro vivace assai

Β΄ Μέρος

 1. F. MendelssohnBartholdy: Συμφωνία αρ. 4, Ιταλική, σε Λα μείζονα, έργο 90

Allegro vivace

Andante con moto

Con moto moderato

Saltarello. Presto

Alexander Sinchuk, πιάνο

Μουσική διεύθυνση: Vyacheslav Redya

Vyacheslav Redya

O Vyacheslav Redya αποφοίτησε από το Ωδείο P. Tchaikovsky του Κιέβου και έκανε το ντεμπούτο του σε ορχήστρες όπως στην Κρατική Ορχήστρα Ραδιοτηλεόρασης της Ουκρανίας, στην Ορχήστρα του Θεάτρου Bolshoy στη Ρωσία κ.α. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και Α’ αρχιμουσικός της Ακαδημαϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας του Zaporozhye της Ουκρανίας από το 1987. Υπό την καθοδήγησή του η ορχήστρα αυτή εξελίχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες της χώρας. Εκτός από την Ουκρανία έχει διευθύνει στη Λευκορωσία, Ρωσία, Πολωνία, Σερβία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία και Ν. Κορέα.

Alexander Sinchuk

Ο Alexander Sinchuk γεννήθηκε στη Nakhodka, Primorsky Krai της Ρωσίας. Ξεκίνησε τα πρώτα του μαθήματα σε ηλικία 7 ετών. Πρώτες του καθηγήτριες υπήρξαν οι Elena Kulikova και Isolda Zemskova. Το 2002 κέρδισε τον πρώτο του διεθνή διαγωνισμό στο Βλαδιβοστόκ. Λίγο αργότερα έγινε δεκτός στο Ωδείο P. Tchaikovsky της Μόσχας στην τάξη της Nina Makarova. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του κέρδισε πολλούς ακόμη εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Τότε ξεκίνησε και η διεθνής του καριέρα. Κέρδισε το 1ο βραβείο στον 4ο διεθνή διαγωνισμό Rachmaninoff (2008 – Μόσχα) και το Χρυσό Μετάλλιο στον 9ο διεθνή διαγωνισμό στη μνήμη του Vladimir Horowitz (2012 – Κίεβο). Το Φεβρουάριο του  2009, έκανε το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Το 2010 εμφανίστηκε σε 37 κοντσέρτα στις ΗΠΑ. Την ίδια χρονιά ηχογραφήθηκε το πρώτο του άλμπουμ με έργα Tchaikovsky, Scriabin, Rachmaninoff στη μεγάλη αίθουσα του ωδείου της Μόσχας. Το 2013 έπαιξε σε 2 βραδιές όλα τα κοντσέρτα του Sergei Rachmaninoff. Σήμερα εμφανίζεται στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών όπως το θέατρο Mariinski , και σε πολλά φεστιβάλ σε Σερβία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Ισραήλ, ΗΠΑ Μαρόκο, Πουέρτο – Ρίκο, Κίνα, Τουρκία και Ν. Κορέα.

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό της ορχήστρας ανέλαβαν στη συνέχεια οι αρχιμουσικοί Δημήτρης Αγραφιώτης και Βύρων Φιδετζής και ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες,  διεθνείς διαγωνισμούς, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach κ. ά. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

 

Ώρα

(Τετάρτη) 9:00 μμ

Τοποθεσία

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Odos 25 Martiou & Paralia, Thessaloniki 546 46

Μάιος 2019

Δε27Μαι8:30 μμ‘‘Η ΣΟΔΘ στην Έδεσσα’’8:30 μμ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης
‘‘
Η ΣΟΔΘ στην Έδεσσα’’
Εαρινό Φεστιβάλ Μουσικής Έδεσσας 2019

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019, ώρα 20:30

    Αίθουσα Εκδηλώσεων Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης προσκεκλημένη από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Έδεσσας, συμμετέχει στο Εαρινό Φεστιβάλ Μουσικής Έδεσσας 2019. Σολίστ του σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος για την πόλη θα είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Μιλτιάδης Κασσάρας, ο οποίος θα ερμηνεύσει δυο εμβληματικά κοντσέρτα του ρεπερτορίου στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, το κοντσέρτο του J. Haydn σε Ντο Μείζονα και τις Παραλλαγές σε ένα θέμα Ροκοκό του P. I. Tchaikovsky θα εισάγει η ΣΟΔΘ με συμφωνικές εισαγωγές. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου 2019 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και ώρα 20.30.
Γενική είσοδος 5€
Πρόγραμμα:

‘Α  Μέρος

 1. W. A. Mozart: Εισαγωγή από την όπερα Έτσι κάνουν όλες
 2. J.Haydn: Κοντσέρτο για βιολοντσέλο αρ. 1, σε Ντο Μείζονα Hob.VIIb:1

Β’ Μέρος

 1. F. Mendelssohn – Bartholdy: Οι Εβρίδες, εισαγωγή, έργο 26
 2. P. I. Tchaikovsky: Παραλλαγές σε ένα θέμα Ροκοκό

Μιλτιάδης Κασσάρας,  βιολοντσέλο

Μουσική διεύθυνση:  Χάρης Ηλιάδης

Βιογραφικά συντελεστών:
Μιλτιάδης Κασσάρας

O Μιλτιάδης Κασσάρας γεννήθηκε στην Έδεσσα και πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τον πατέρα του. Από νεαρή ηλικία εμφανίζεται στην ελληνική τηλεόραση, δίνει συναυλίες ως σολίστ και ρεσιτάλ σε πόλεις της Ελλάδας. Επιλέγεται κατόπιν ακροάσεως να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ορχήστρα των Νέων της Μεσογείου. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Συνάντηση Ωδείων και Ινστιτούτων της Μεσογείου (ΕCUME) στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ‘’Θεσσαλονίκη 1997’’ εμφανιζόμενος ως σολίστ με την Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Την ίδια περίοδο παίρνει δίπλωμα με βαθμό “Άριστα Παμψηφεί” στο Κ.Ω.Θ.. Κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών σπουδών του στην Γερμανία βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολοντσέλου “ΤΕΧΝΗ” κερδίζοντας το 1ο Βραβείο, στο Διαγωνισμό “Νέων Σολίστ” του Βόλου αποσπώντας το 1ο Βραβείο και στον Διαγωνισμό Νέων Σολίστ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.
Κατόπιν διαγωνισμών έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ως σολίστ έχει εμφανισθεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Ορχήστρα Carisch Milan, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, Δημοτική Ορχήστρα Λάρισας, Δημοτική Ορχήστρα Βόλου, Cello Sound Bremen, Orchester Akademie Bremen κ.ά. Έχει δώσει συναυλίες στη Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αλβανία, Μαρόκο, Τυνησία, ΠΓΔΜ, Κόσσοβο κ.α. Έχει συμμετάσχει σε δίσκους και έχει ηχογραφήσει για το ελληνικό και γερμανικό ραδιόφωνο. Μαθήτευσε και μελέτησε πλάι σε ονόματα διεθνούς ακτινοβολίας όπως οι N. Gutmann, Ε. Παπασταύρου, Χ. Jankovic, A. Baillie, G. Teulieres, C.Ilea, Δ. Πάτρα, T. Wick κ.ά. Κατέχει ένα ευρύτατο ρεπερτόριο, το οποίο εκτείνεται από την πρώιμη μπαρόκ εποχή έως και τις μέρες μας καλύπτοντας όλο το φάσμα του ρεπερτορίου του τσέλου. Έχει παρουσιάσει σε Α’ παγκόσμια εκτέλεση τα κοντσέρτα για τσέλο και ορχήστρα του Παριζίνη, Κασσάρα και Τσαλαχούρη, όπως και έργα για σόλο τσέλο και μουσικής δωματίου Ελλήνων και ξένων συνθετών. Ο ίδιος έχει συνθέσει ένα λαϊκό ορατόριο, Ρέκβιεμ, Stabat Mater, μια όπερα, καντέντσες για τα κοντσέρτα των Haydn και Boccherini, σπουδές, μια σουίτα και έχει διασκευάσει έργα άλλων οργάνων για τσέλο. Από το 2013 ανέλαβε τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Ωδείου Δήμου Έδεσσας και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Εαρινού Φεστιβάλ Μουσικής Έδεσσας.  
Χάρης Ηλιάδης   

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης Mozarteum στο Salzburg της Αυστρίας με τους Michael Gielen και Dennis Russell Davies, από όπου αποφοίτησε με το δίπλωμα μαέστρου και τον ακαδημαϊκό τίτλο Magister Artium το 1997.
Το 1994 έλαβε μέρος ως ενεργό μέλος στο σεμινάριο μαέστρων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Debrecen Ουγγαρίας, όπου τιμήθηκε με το “Βραβείο Προωθήσεως Νέων Μαέστρων”, στο οποίο περιελήφθη μία πρόσκληση για μία συναυλία.
Από το 2001 εμφανίζεται τακτικά στο Φεστιβάλ των “Δημητρίων” της Θεσσαλονίκης, την εναρκτήρια συναυλία του οποίου έχει διευθύνει το 2006, το 2007 και το 2010. Ως φιλοξενούμενος μαέστρος έχει επίσης συμπράξει με ορχήστρες τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σολίστ όπως οι: Cheryll Studer, Paul Badura – Skoda, Δημήτρης Σγούρος, Κώστας Κoτσιώλης κ.ά.
Από τον Ιούνιο του 2001 κατέχει τη θέση του αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας  Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της ορχήστρας, έχει οργανώσει και εμφανίσεις της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τον Φεβρουάριο του 2007 διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία την οπερέτα του J. Strauss, Die Fledermaus, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (παραγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης, παράσταση χωρίς δοκιμή).
Τον Αύγουστο του 2009 βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο της Συμφωνικής Ορχήστρας “Duna” στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2009.

Ώρα

(Δευτέρα) 8:30 μμ

Σα18Μαι8:30 μμ‘’ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙ’’8:30 μμ Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης στο Αρχαιολογικό Μουσείο –
Μουσική και χορευτικός αυτοσχεδιασμός στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Σάββατο, 18 Μαΐου 2019, ώρα 20.30,

Eίσοδος ελεύθερη

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης εμφανίζεται με τα έγχορδα της προσκεκλημένη από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Η συναυλία θα συνδυαστεί με χορευτικό αυτοσχεδιασμό από χορευτές σχολών χορού με τη χορογραφική επιμέλεια της Δανάης Χριστακάκου. Στη δράση Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης εμφανίζεται με τα έγχορδα της προσκεκλημένη από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Η συναυλία θα συνδυαστεί με χορευτικό αυτοσχεδιασμό από χορευτές σχολών χορού με τη χορογραφική επιμέλεια της Δανάης Χριστακάκου. Στη δράση αυτή αρχικά θα διαμοιραστούν τα έγχορδα σε δύο υποσύνολα υπό την διεύθυνση των δύο αρχιμουσικών Χάρη Ηλιάδη και Λίζας Ξανθοπούλου. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 20.30 στον εξωτερικό χώρο των ψηφιδωτών με την εκτέλεση της καντάτας ‘’Αριάδνη στην Νάξο’’ του J. Haydn ερμηνευμένη από τη μέτζο σοπράνο Σταματία Μολλούδη υπό τη διεύθυνση της Λίζας Ξανθοπούλου. Μετά το φινάλε της καντάτας θα αρχίσει να ηχεί το Ντιβερτιμέντο του W. A. Mozart από το δεύτερο σύνολο των εγχόρδων της Σ.Ο.Δ.Θ. υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη στον εξωτερικό χώρο του αιθρίου. Στη συνέχεια μπορούν οι θεατές για λίγη ώρα να περιηγηθούν στο μουσείο, όσο η ορχήστρα θα συγκεντρώνεται στην κεντρική είσοδο, όπου συνενωμένο πια το σώμα των εγχόρδων θα εκτελέσει μουσικό πρόγραμμα χορών που θα συνδυαστεί και αυτό με χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς.

Πρόγραμμα:

20.30 Υπαίθρια Έκθεση «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος»
Fr. J. Haydn (1732-1809): Αριάδνη στην Νάξο, καντάτα για μεσόφωνο, ορχήστρα εγχόρδων και μπάσο κοντίνουο
Σταματία Μολλούδη, μεσόφωνος
Μουσική διεύθυνση: Λίζα Ξανθοπούλου
20.45 Αίθριο
W. A. Mozart (1756-1791): Ντιβερτιμέντο αρ. 1 σε ρε μείζονα, JV 136 ‘’του Salzburg’’
Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης
21.30 Κεντρική είσοδος

G. Fr. Händel (1685-1759): Μενουέτο και Gigue από το κοντσέρτο γκρόσσο αρ. 6 σε φα μείζονα
W. A. Mozart (1756-1791): Μενουέτο από τη Μικρή νυκτερινή μουσική
A. Dvorak (1814-1894: Tempo di valse από την σερενάτα για έγχορδα, έργο 22
Ν. Σκαλκώτας (1904-1949) : Χοροί για ορχήστρα εγχόρδων
Τσάμικος
Κρητικός
B. Bartok (1881 – 1945): Ρουμανικοί λαϊκοί χοροί

Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης
Χορογραφική Επιμέλεια: Δανάη Χριστακάκου
Χορευτές: Σπουδαστές των σχολών χορού:
Ανώτερη Επαγγελματική Ιδιωτική Σχολή Φυλλίς Μάντζιαρη
Σχολή Χορού Βίκης Σιάνου

Χάρης Ηλιάδης    

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης Mozarteum στο Salzburg της Αυστρίας με τους Michael Gielen και Dennis Russell Davies, από όπου αποφοίτησε με το δίπλωμα μαέστρου και τον ακαδημαϊκό τίτλο Magister Artium το 1997. Το 1994 έλαβε μέρος ως ενεργό μέλος στο σεμινάριο μαέστρων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Debrecen Ουγγαρίας, όπου τιμήθηκε με το “Βραβείο Προωθήσεως Νέων Μαέστρων”, στο οποίο περιελήφθη μία πρόσκληση για μία συναυλία. Από το 2001 εμφανίζεται τακτικά στο Φεστιβάλ των “Δημητρίων” της Θεσσαλονίκης, την εναρκτήρια συναυλία του οποίου έχει διευθύνει το 2006, το 2007 και το 2010. Ως φιλοξενούμενος μαέστρος έχει επίσης συμπράξει με ορχήστρες τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σολίστ όπως οι: Cheryll Studer, Paul Badura – Skoda, Δημήτρης Σγούρος, Κώστας Κoτσιώλης κ.ά. Από τον Ιούνιο του 2001 κατέχει τη θέση του αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας  Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της ορχήστρας, έχει οργανώσει και εμφανίσεις της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τον Φεβρουάριο του 2007 διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία την οπερέτα του J. Strauss, Die Fledermaus, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (παραγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης, παράσταση χωρίς δοκιμή). Τον Αύγουστο του 2009 βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο της Συμφωνικής Ορχήστρας “Duna” στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2009.

 

Λίζα Ξανθοπούλου

Η Λίζα Ξανθοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και διεύθυνση χορωδίας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 1992 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Το 1998 αποφοίτησε ως αρχιμουσικός από το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Κατά την διάρκεια των σπουδών της επιλέχθηκε από το Γερμανικό Μουσικό Συμβούλιο να συμμετέχει στο πρόγραμμα προώθησης νέων μαέστρων, όπου μελέτησε κοντά σε διάσημους μαέστρους όπως οι: K. Sanderling, D. Kitajenko, K. Masur κ.ά. Το 2002 εντάχθηκε στην λίστα Maestros von Morgen (Μαέστροι του Αύριο). Έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς διεύθυνσης ορχήστρας αποσπώντας βραβεία όπως στον διαγωνισμό διεύθυνσης στο Bad Homburg της Γερμανίας το 2002, στον 5ο Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας Α. Pedrotti στο Trento της Ιταλίας το 1997 και στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης του Cadaques το 2000 στην Ισπανία. Τον Σεπτέμβριο του 2005 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Όπερας Θεσσαλονίκης. Σχεδίασε και υλοποίησε ένα πρωτότυπο παιδαγωγικό πρόγραμμα με την επωνυμία «παις Όπερα», το οποίο έκανε οικείο το είδος της όπερας σε χιλιάδες παιδιά και νέους. ​Τον Απρίλιο του 2018 της ανατέθηκε ο καλλιτεχνικός συντονισμός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης.  Έχει διευθύνει πολλές παραστάσεις όπερας και συναυλίες σε Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Τουρκία, Ν. Κορέα και Αίγυπτο. Έχει συμπράξει επανειλημμένως στην Ελλάδα με όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς

Δανάη Χριστακάκου


Η Δανάη Χριστακάκου είναι χορεύτρια, δασκάλα χορού και χορογράφος. Είναι απόφοιτος της Εθνικής Ακαδημίας Μπαλέτου του Άμστερνταμ και έκανε πρακτική στην ομάδα Cullberg Ballet στη Στοκχόλμη. Έχει χορέψει κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, χορογραφίες διακεκριμένων νέων χορογράφων, καθώς επίσης έχει παρουσιάσει δικές της χορογραφίες σε παραστάσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διδάσκει μπαλέτο, σύγχρονο χορό και κινησιολογία σε επαγγελματικές και ερασιτεχνικές σχολές χορού στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα. Επιπλέον, είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙΘ και ασχολείται με τη θεραπευτική άσκηση.

Σταματία Μολλούδη


Η μεσόφωνος Σταματία Μολλούδη γεννήθηκε στη Γερμανία. Αποφοίτησε από το Μουσικό Πανεπιστήμιο του Würzburg με τους τίτλους “Diplommusiker” (Konzert und Musiktheater) και “Master of Musik in Performance”  με ειδίκευση στην όπερα. Μαθήτευσε κοντά στην Cheryl Studer και την Margreet Honig. Συνεργάστηκε με θέατρα της Γερμανίας και Ιταλίας, όπως το Mainfranken Theater Würzburg, Staatstheater Nürnberg, Theater Schweinfurt, Theater Erlangen, Τeatro Mancinelli και σε αίθουσες της Ολλανδίας, όπου ερμήνευσε ρόλους όπως της Donna Elvira (Don Giovanni/Mozart), Cherubino (Le Nozze di Figaro/Mozart), Suzuki (Madama Butterfly/Puccini), Dorabella (Cosi fan tutte/Mozart), Orlofsky (Die Fledermaus/ Strauss), Komponist (Ariadne auf Naxos/R. Strauss), Mercedes (Carmen/Bizet), Miss Todd (The old maid and the thief/Menotti), Clarina (La cambiale di matrimonio/ Rossini), Lisetta (Il mondo della luna/Haydn), Nancy (Albert Herring/Britten), και Nutrice (Οrfeo/Rossi). Ερμήνευσε έργα θρησκευτικής μουσικής όπως Gloria (Vivaldi), Stabat Mater (Pergolesi), Gruss an die Heilige Nacht (Bruch) και Ach Herr lass deine lieben Engelein (Tunder). Έχει έντονο ενδιαφέρον για το παιδικό κοινό και έχει πρωταγωνιστήσει ως Cherubino στην παιδική όπερα Cherubino mischt sich ein (Lell & Eule), καθώς και ως Τσαρίνα στην παιδική όπερα Ο Ιππότης του Χιονιού (Cui). Το 2014 επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε τη συνεργασία της με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών και την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων.

 

 

 

 

 

 

 

Ώρα

(Σάββατο) 8:30 μμ

Τοποθεσία

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Manoli Andronikou 6, Thessaloniki 546 21

Τε08Μαι9:00 μμ‘’Μουσική από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο’’9:00 μμ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η ΣΟΔΘ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

‘’Μουσική από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο’’

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Φίλων Μουσικής  (Μ1)

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μουσικές συνθέσεις των σημαντικότερων Ελλήνων δημιουργών κινηματογραφικής μουσικής και διεθνώς βραβευμένων μουσικών προσωπικοτήτων. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Νίκος Κυπουργός, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Γιάννος Αιόλου και η Αφροδίτη Ραΐκοπούλου χαρίζουν τις παρτιτούρες τους στην Σ.Ο.Δ.Θ. για να προσφέρει στο κοινό της πόλης ένα συμφωνικό μουσικό ταξίδι γεμάτο συγκινήσεις, αισθήσεις, αισθήματα, συναισθήματα και εικόνες από τις αντίστοιχες ταινίες, για τις οποίες υπέγραψαν την μουσική τους επένδυση με την συνθετική τους έμπνευση. Στην ιδιαίτερη αυτή συναυλία την Σ.Ο.Δ.Θ. θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, Αναστάσιος Συμεωνίδης και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής (Μ1) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 8 Μαΐου 2019 και ώρα 21.00.

 

Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ.

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο για φοιτητές – ανέργους)

Πρόγραμμα:

Νίκος Κυπουργός

Κινηματογραφική σουίτα Νο. 1

Δημήτρης Παπαδημητρίου

‘’Απομεσήμερο μετά τον τρύγο’’ από την ταινία ‘’Η Σκιάχτρα’’

Μουσική από την ταινία “Η Νίκη της Σαμοθράκης” 

Αφροδίτη Ραΐκοπούλου

‘’Finale’’ από την κινηματογραφική μουσική της ταινίας ‘’Faust’’ του F. W . Murnau (1926 )

Διάλειμμα

Γιάννος Αιόλου

Σουίτα από την μουσική της ταινίας ‘’Το Ταγκό των Χριστουγέννων’’

Ευανθία Ρεμπούτσικα

Έργα από το μουσικό άλμπουμ ‘’Το αστέρι κι η ευχή’’

‘’Το αστέρι κι η ευχή’’

‘’Μέσα από σένα’’

‘’Ο μικρός πρίγκιπας’’

Μουσικό θέμα από την ταινία ‘’Ulak’’ (Αγγελιοφόρος)

Μουσικά θέματα από την ταινία ‘’Πολίτικη Κουζίνα’’

‘’Ο σταθμός’’’

‘’Πατάρι’’

Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης

Βιογραφικά συντελεστών – συνθετών
Αναστάσιος Συμεωνίδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά το πιάνo (Εθνικό Ωδείο), τη Μουσικολογία (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Μουσικών Σπουδών) και την διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, Academie Lyrigue), κάνει τα πρώτα του βήματα ως βοηθός μαέστρου στη Χορωδία Αθηνών και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και το 2002 αναλαμβάνει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Χορωδίας Αθηνών. Από το 2003-2006 διορίζεται ως αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Ζωγράφου και το 2008 αναλαμβάνει τη θέση του μαέστρου, δίπλα στον διακεκριμένο αρχιμουσικό Vladimir Ashkenazy, στην Ελληνοτουρκική Ορχήστρα  Νέων. Από  το 2010 έως και σήμερα συνεργάζεται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες με έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, στο Φεστιβάλ Settembre Musica στο Μιλάνο και το Τορίνο κ.α. Έχει συμπράξει ως μαέστρος με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης,  την Ορχήστρα Πατρών, την  Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Ρουμανίας, την Ορχήστρα “Filarmonica Brasov”, την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα “North Czech Philharmonic”. Από τον Αύγουστο του 2016 έχει αναλάβει Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.
Αφροδίτη Ρα
ΐκοπούλου
Η μικρασιατικής καταγωγής Αφροδίτη Ραϊκοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με την καθοδήγηση του Αυστριακού καθηγητή Max Hallecker, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην Βασιλική Ακαδημία Μουσικής στο Λονδίνο. Ειδικεύτηκε στη σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο. Το 2012 συνεργάστηκε με την Philharmonia Orchestra και τον μαέστρο Benjamin Wallfisch, όπου η συνθέτης παρουσίασε το πρωτότυπο της soundrtack σε ζωντανή προβολή του κλασικού αριστουργήματος “ΦΑΟΥΣΤ“ του Φ. Β. Μούρναου, που παρουσίασε ο άγγλος ηθοποιός Χιού Γκράντ. To 2016 συνεργάστηκε με τον διάσημο Ρώσο βιολονίστα Vadim Repin, την Philarmonia Orchestra και το Royal Festival Hall στο Southbank Centre του Λονδίνου, στην ζωντανή προβολή του φίλμ νουάρ “ LOVE “ (Greta Garbo, John Gilbert) συνθέτοντας το soundtrack της ταινίας. Την ορχήστρα διηύθυνε ο Franck Strobel. Το έργο περιόδευσε στη Ρωσία όπου παρουσιάστηκε στο Tchaikovsky Theatre στη Μόσχα, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ρωσίας υπό τη μουσική διεύθυνση του Franck Strobel, στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας, με την Φιλαρμονική του Νοβοσιμπίρσκ στα πλαίσια του Transsiberian Art Festival και στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα. Η Αφροδίτη Ραϊκοπούλου έχει παρουσιαστεί στο BBC Radio 3 και χαίρει εξαιρετικών κριτικών από τον εξειδικευμένο βρετανικό Τύπο.
“Raickopoulou’s sweepingly symphonic writing amplified the dramatic turbulence of Murnau’smovie with a passion that would surely have impressed the director himself..
Adam Sweeting, The Arts Desk’ – “It’s true love… Ben Lawrence, The Telegraph –“Her music for Love is that rare thing, rich and melodic… Brian Barford, Classical Source

Ευανθία Ρεμπούτσικα
Η Ευανθία Ρεμπούτσικα γεννήθηκε στην Κάτω Αχαΐα. Στα οκτώ της χρόνια βρίσκεται στη σκηνή παίζοντας στο “Κουαρτέτο Αδελφών Ρεμπούτσικα”  γυρνώντας από πόλη σε πόλη, σε όλη την επικράτεια και στον Καναδά. Από το 1970 μέχρι το 1979 συνεργάζεται με Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές, κάτι που συνεχίστηκε και μετά το 1979, όταν επέστρεψε από το Παρίσι ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην “Ecole Normale de Musique”.  Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 συμμετέχει στο “Μουσικό Αύγουστο” που διοργάνωσε ο Μάνος Χατζιδάκις. Το 1992 κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος της με τίτλο “Στη Λίμνη Με Τις Παπαρούνες”.  Παράλληλα με την προσωπική της δισκογραφία γράφει μουσική για τηλεοπτικές σειρές, όπως το “Εσύ Αποφασίζεις”, η “Προδοσία” του Νίκου Κουτελιδάκη, το “Αθήνα-Θεσσαλονίκη” του Χρήστου Παλληγιαννόπουλου, η “Αίθουσα του Θρόνου” της Πηγής Δημητρακοπούλου κ.α. Από αυτές τις κατά καιρούς συνθέσεις προέκυψε “Το Αστέρι και η Ευχή”, δίσκος στον οποίο συνεργάστηκαν η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, η Έλλη Πασπαλά και η Caroline Lavelle. Το χειμώνα του 2000 έγραψε μουσική για την παράσταση “Στάση Κουταλιού” σε σκηνοθεσία Κοραής Δαμάτη. Ο δίσκος με τίτλο “Μικρές Ιστορίες”, είναι ορχηστρικός στο μεγαλύτερο μέρος του, ενώ συμμετέχει η σοπράνο Μαριάννα Ριγάκη και δύο τραγούδια ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και Ελένης Ζιώγα. Ευρέως έγινε γνωστή για τη μουσική της στην ταινία “Πολίτικη Κουζίνα”. Τιμήθηκε με το σημαντικό διεθνές βραβείο “Παγκόσμια Ανακάλυψη Σάουντρακ 2006” για τη μουσική της στην ταινία “Πατέρας και Γιος” (“Babam Ve Oglum”) (2005) του Τούρκου σκηνοθέτη Τσαγκάν Ιρμάκ. Η διάκρισή της στον παγκόσμιο διαγωνισμό soundtrack, που πραγματοποιήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου, από διεθνή επιτροπή, έγινε μεταξύ 3.500 μουσικών για ταινίες απ’ όλο τον κόσμο.
Γιάννος Αιόλου

Ο Γιάννος Αιόλου, με σπουδές στην Αγγλία και τις ΗΠΑ, έχει γράψει μουσική για το θέατρο, τον μοντέρνο χορό αλλά και τον κινηματογράφο – κορυφαία στιγμή η συνεργασία του με τον Γερμανό σκηνοθέτη Τουρκικής καταγωγής Fatih Akin για την ταινία ‘’Solino’’, το οποίο κυκλοφόρησε από την BMG Γερμανίας. Απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και έκανε πολύ σημαντικές πωλήσεις στις Ευρωπαϊκές χώρες. Υπήρξε για περίπου δύο χρόνια μέσα στα 40 πιο δημοφιλή soundtracks του Γερμανικού Amazon. Έχει συνεργαστεί με πολλές συμφωνικές ορχήστρες, με τις οποίες ηχογραφεί τα έργα του, μουσικά σχήματα, έντεχνους αλλά και λαϊκούς καλλιτέχνες στην Ελλάδα (Γ. Νταλάρας, Γ. Κότσιρας, Ε. Τσαλιγοπούλου, κ.α.) και το εξωτερικό, όπως επίσης και με πολλούς σκηνοθέτες (Fatih Akin, Klaas Bense, Claudio Bernardo, κ.α). Έργα του έχουν εκτελεστεί και κυκλοφορήσει (εκτός της Ελλάδος) στην Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία, Ισραήλ, Τουρκία, κ.α. Έχει κερδίσει το Βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για καλύτερο soundtrack 2012 για την ταινία ‘’Το Τανγκό των Χριστουγέννων’’ (σκην. Νίκου Κουτελιδάκη) Έχει γράψει πολλά μουσικά έργα, καθώς και μυθιστορήματα. Το 2017 συνθέτει το χορωδιακό έργο Corpus Aeternum που ερμήνευσε η Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ και το 2018 συνθέτει το νέο έργο του για ορχήστρα δωματίου με τίτλο ‘’Το Δάσος των Όρκων’’. Έχει κληθεί πολλές φορές ως ομιλητής σε διεθνή συνέδρια (Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Ελλάδα, Αυστρία κ.α.). Έχει λάβει μέρος σε επιτροπές φεστιβάλ, αλλά και έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις στον ελληνικό και ξένο τύπο και έχει διδάξει σε κινηματογραφικές σχολές. Έχει γράψει μουσική για ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ καθώς και έχει παράξει πολλές ταινίες για μουσεία, ειδικά installations. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1959 στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Γονείς του είναι ο Στέλιος Παπαδημητρίου, ο οποίος υπήρξε το δεξί χέρι του Αριστοτέλη Ωνάση, και η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ως τα επτά του χρόνια. Τo 1976, μπαίvovτας στη Νoμική Αθηvώv, συμμετείχε ως συvθέτης σε παραστάσεις τoυ θεατρικoύ τμήματoς τoυ Παvεπιστημίoυ Αθηvώv, όπως Οιδίπους Τύραννος, Φαύστα, Εμείς Και Ο Χρόvoς, Η Βεγγέρα. Ο Μάνος Χατζιδάκις άκουσε μουσική του και τον παρότρυνε να αφοσιωθεί σε αυτήν την τέχνη. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει γράψει συμφωνικά έργα, κομμάτια για σόλο όργανα και συνδυασμούς οργάνων, μουσική για θέατρο και για τον ελληνικό κινηματογράφο (Ηλεκτρικός Άγγελος, Ρεβάνς, Αρχάγγελος Του Πάθους, Το δέντρο που πληγώναμε, Νίκη Της Σαμοθράκης, Εραστές Στη Μηχανή Του Χρόνου, Η Ζωή Ενάμισι Χιλιάρικο, Το φως που σβήνει κ.ά.), για την ελληνική τηλεόραση και για τηλεοπτικές σειρές στη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και αλλού. Γνωστός από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και μέχρι σήμερα για τις εκλεκτές συνθέσεις του, που αρκετές από αυτές έντυσαν γνωστές τηλεοπτικές επιτυχίες (όπως η Αναστασία, το Μη Φοβάσαι Τη Φωτιά, το Λόγω Τιμής, Η ζωή που δεν έζησα, η Λένη και οι Μάγισσες Της Σμύρνης), ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει επίσης συνεργαστεί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη σε ένα κύκλο τραγουδιών με γενικό τίτλο Τραγούδια Για Τους Μήνες, όπου μελοποίησε γνωστούς Έλληνες ποιητές. Το 2003 ανέλαβε διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος και το Σεπτέμβριο του 2010 γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ίδρυσε το Ελληνικό Σχέδιο, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την προαγωγή της ελληνικής και όχι μόνον μουσικής. Το 2006 έδωσε συναυλία στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με αφορμή τα 60ά γενέθλια του οργανισμού.
Νίκος Κυπουργός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε θεωρητικά της μουσικής και σύγχρονες τεχνικές με τον Γιάννη A. Παπαϊωάννου και παράλληλα Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι (1979-83) με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση, στο Κονσερβατουάρ, καθώς και δίπλα στους Mαξ Nτόυτς, Iάννη Ξενάκη, κ.ά. Μελέτησε επίσης Εθνομουσικολογία και Μουσική Παιδαγωγική. Την πενταετία 1983-88 ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική εκπαίδευση, συμμετέχοντας στη σύνταξη ενός σύγχρονου ελληνικού μουσικοπαιδαγωγικού προγράμματος  και παράλληλα με την διδασκαλία σε ωδεία της Αθήνας και της Καλαμάτας καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει φωνητική μουσική (το έργο του KNOTS για 16 φωνές τιμήθηκε με το A΄ Βραβείο στο Διεθνές Βήμα Συνθετών της UNESCO το 1979), ορχηστρική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική χορού, τραγούδια, μιούζικαλ. Στενός συνεργάτης του Mάνου Xατζιδάκι (Τρίτο Πρόγραμμα, Σείριος, Αγώνες Τραγουδιού κ.ά.) και ενορχηστρωτής σημαντικών έργων του. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική για το θέατρο, συνεργαζόμενος με το Εθνικό Θέατρο, το KΘBE, το Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο, το Ανοιχτό Θέατρο, τη Νέα Σκηνή, τις Μορφές, το Θέατρο του Νότου, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, κ.α. Έχει τιμηθεί με το βραβείο θεατρικής Μουσικής Δημήτρης Μητρόπουλος (1998), το βραβείο Ένωσης Κριτικών για την παράσταση “Σωσμένος” (1991) και το βραβείο Αθηνοράματος για την “Νύχτα της Κουκουβάγιας” και τον “Γυάλινο Κόσμο” (1998). Ασχολήθηκε όμως και με τη μουσική για τον κινηματογράφο, για την οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο του YΠΠO (Rom, 1990 — Tο Πεθαμένο Λικέρ, 1993 — Μεταίχμιο, 1994 — Ελεύθερη Κατάδυση, 1995), καθώς και με το Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Aenigmα est, 1990 — O Δραπέτης, 1991 –Το Πεθαμένο Λικέρ, 1992 — Μεταίχμιο και ‘Ύποπτος Πολίτης, 1994). H μουσική του για το Πεθαμένο Λικέρ τιμήθηκε και με το Βραβείο Μουσικής στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βαλένθια (1993) ενώ το Four Corners of Suburbia με το βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ Avignon (2006). Το 2010 ίδρυσε με μία ομάδα Συριανών μουσικών την Ορχήστρα των Κυκλάδων με την οποία έχει δώσει περισσότερες από 30 συναυλίες σε νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ηρώδειο) και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

 

 

 

 

 

 

Ώρα

(Τετάρτη) 9:00 μμ

Τοποθεσία

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Odos 25 Martiou & Paralia, Thessaloniki 546 46

Απρίλιος 2019

Τε24Απρ9:00 μμ‘’Ύμνοι ανθρώπων’’9:00 μμ Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Πασχαλινή συναυλία
της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης

Μ. Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019, ώρα 21.00
είσοδος ελεύθερη

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και φέτος υμνεί για το Θείο Πάθος. Το Πάσχα η σημαντικότερη γιορτή της χριστιανοσύνης ενέπνευσε πολλούς συνθέτες σε όλον τον κόσμο. Χριστιανοί όλων των δογμάτων, όπου γης, ερμήνευσαν και ερμηνεύουν την μουσική τους. Στην συναυλία αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Μ. Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 και ώρα 21.00 στην Αίθουσα Τελετών του Α. Π. Θ. θα παρουσιαστούν έργα διαφόρων συνθετών, δογμάτων, τάσεων και παραδόσεων, μουσικά ασύνδετα μεταξύ τους, ήχοι από την ανατολή έως την δύση, παρουσιασμένα σε ένα μουσικό πρόγραμμα που θα μεταδώσει την κατάνυξη, που απορρέει από την ‘’μία’’ πίστη των ανθρώπων στην Θεία Θυσία.

Συμμετέχουν η Χορωδία Ι. Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου υπό την μουσική διδασκαλία της Μαρίας – Έμμας Μελιγκοπούλου και η Χορωδία Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου υπό την μουσική διδασκαλία του Χρυσόστομου Σταμούλη. Στην συναυλία, υπό την μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού της Σ.Ο.Δ.Θ. Χάρη Ηλιάδη, τραγουδά ο λαϊκός τραγουδιστής Ανδρέας Καρακότας, ψάλλει ο Ιεροψάλτης Πάρης Γκούνας, ενώ χορωδοί της Χορωδίας Ι. Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου ερμηνεύουν σε ρόλο σολίστ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

–    E. Grieg: Andante religioso από την Σουίτα Holberg για ορχήστρα εγχόρδων
–    J. S. Bach: Καντάτα για χορωδία και ορχήστρα Christ lag in Todes Banden, BWV 4
Βαγγέλης Χατζησταύρου, μπάσος
–     W. A. Mozart: Requiem / Lacrimosa
(Χορωδία Ι. Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου
Μουσική διδασκαλία: Μαρία – Έμμα Μελιγκοπούλου)
–    G. Faure: Requiem / Pie Jesu
(Σόλο φωνή: Εβελίνα Χαβαλέ)
–    Amazin Graze – Ύμνος της Αγγλικανικής Εκκλησίας    (1779) για σόλο φωνή και ορχήστρα (ενορχήστρωση: Βίκυ Στυλιανού)
Εμμανουέλα Ορφανουδάκη, τραγούδι
–  Nobody Knows the Trouble I’ve Seen – Αφροαμερικανικό spiritual (1867) για σόλο φωνή και ορχήστρα (ενορχήστρωση: Βίκυ Στυλιανού)
Άντρια Προκοπά, τραγούδι
–   Βυζαντινοί ύμνοι: Εγκώμια
Σήμερον κρεμάται επί ξύλου
Πάρης Γκούνας, ψάλτης
–   Μ. Θεοδωράκης: Δακρυσμένα Μάτια (ενορχήστρωση: Άλκης Μπαλτάς)
–    Στ. Κουγιουμτζής: Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων (αποσπάσματα)
Θεός Κύριος
Κύριε Καταφυγή
Ιδού ο Νυμφίος έρχεται
Εξέδησάν με
Σήμερον κρεμάται επί ξύλου
Ανδρέας Καρακότας, τραγούδι
Χορωδία ‘’Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος’
Μουσική διδασκαλία: Χρυσόστομος Σταμούλης

Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης

Ώρα

(Τετάρτη) 9:00 μμ

Τοποθεσία

Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

Δε15Απρ6:00 μμ‘’Τα ταξίδια του Τεμπέλη Δράκου’’6:00 μμ Κλειστό Γυμναστήριο Χ.Α.Ν.Θ.

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης μαζί με 500 παιδιά προσχολικής ηλικίας και δημοτικού παίζει μουσική για όλα τα παιδιά της πόλης.

Κλειστό Αθλητικό Κέντρο Χ.Α.Ν.Θ. ‘’Μίμης Τσικίνας’’

είσοδος ελεύθερη

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Βρεφονηπιακής Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας (Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ.) και σε συνεργασία με την Χ.Α.Ν.Θ. παρουσιάζει για τα παιδιά του Δήμου Θεσσαλονίκης ένα μουσικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα τραγούδια της μουσικής συλλογής ‘’Τα Ταξίδια του Τεμπέλη Δράκου’’ σε μουσική και στίχους Γιώργου Χατζηπιερή και ενορχήστρωση Άλκη Μπαλτά, οι οποίοι διαθέτουν δωρεάν τις ‘’νότες’’ τους στην Σ.Ο.Δ.Θ. 250 παιδιά τμημάτων των παιδικών σταθμών του Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ. θα συμμετέχουν ενεργά, κοντά και γύρω από την ορχήστρα, παρουσιάζοντας τραγούδια, χορογραφίες και άλλες δράσεις, οι οποίες προετοιμάζονται συντονισμένα από τους παιδαγωγούς των τμημάτων. Πίσω από την Σ.Ο.Δ.Θ. θα συμπράξουν επίσης τραγουδώντας 250 παιδιά τεσσάρων χορωδιών δημοτικών σχολείων. Με αυτήν την δράση η Σ.Ο.Δ.Θ. συνεχίζει και επεκτείνει το παιδαγωγικό της έργο και για παιδιά μικρότερης ηλικίας. Η μουσική αυτή γιορτή είναι ανοιχτή με ελεύθερη είσοδο για τους γονείς και τα παιδιά της πόλης που θα την παρακολουθήσουν από τις κερκίδες του κλειστού γυμναστηρίου της Χ.Α.Ν.Θ. ‘’Μίμης Τσικίνας’’, που διαθέτει δωρεάν στην Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για αυτό το μουσικοπαιδαγωγικό γεγονός που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Απριλίου 2019 και ώρα 18.00.

Μουσική, στίχοι τραγουδιών ‘’Τα Ταξίδια του Τεμπέλη Δράκου:
Γιώργος Χατζηπιερής

Ενορχηστρώσεις των τραγουδιών ‘’Τα Ταξίδια του Τεμπέλη Δράκου’’:
Άλκης Μπαλτάς

Ενορχηστρώσεις υπολοίπων τραγουδιών:
Δημοσθένης Φωτιάδης, Νεκτάριος Καραντζής

Σκηνοθεσία:
Σμαρώ Πλατιώτη

Τραγούδι:
Βασιλική Αλεξίου – Γρηγόρης Πυριαλάκος

Σχεδιασμός, συντονισμός εκπαιδευτικής δράσης παιδικών σταθμών Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ: Άννα Καρατσιουμπάνη
Μουσική διεύθυνση: Δημοσθένης Φωτιάδης
Συμμετέχουν:
250 παιδιά
τμημάτων παιδικών σταθμών του Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ.
Χορωδία 87ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Μουσική προετοιμασία: Αθανασία Θωμοπούλου
Χορωδία 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ραιδεστού

Μουσική προετοιμασία: Κανάρης Κεραμάρης
Χορωδία 5ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας

Μουσική προετοιμασία: Δήμητρα Αθανασάτου
Χορωδία Δημοτικών Σχολείων Ασβεστοχωρίου

Μουσική προετοιμασία: Στεφανία Παπατζίκη
Συντελεστές:
Δημοσθένης Φωτιάδης

Ο Δημοσθένης Φωτιάδης σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης βιόλα, ανώτερα θεωρητικά και διεύθυνση ορχήστρας και συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Münster. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και ιδρυτικό μέλος του ANIMUS Quartet. Έχει εμφανισθεί με επιτυχία σε συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος των επιτροπών κρίσης στους μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες του Υπουργείου Παιδείας. Έχει διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Balkan Youth Symphony Orchestra, την Ορχήστρα Εγχόρδων ΝΟΜΟS, την Ορχήστρα Εγχόρδων Pro Musica, την Συμφωνική Ορχήστρα του Κ.Ω.Θ., καθώς και διάφορα μουσικά σύνολα σε πρώτες εκτελέσεις έργων νέων συνθετών. Μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας το αφιερώνει στην διδασκαλία νεανικών ορχηστρών.

Σμαρώ Πλατιώτη
Γεννήθηκε στην Καστοριά. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην κατεύθυνση της Υποκριτικής (Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ.). και είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας (Φιλοσοφική Σχολή – Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Παρακολούθησε τριετής κύκλο μαθημάτων υποκριτικής στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ως  βοηθός σκηνοθέτη και οδηγός σκηνής, με την Όπερα Θεσσαλονίκης ως βοηθός παραγωγής και με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χαϊδαρίου ως υπεύθυνη προώθησης της θεατρικής δημιουργίας και ως ενεργό μέλος των θεατρικών του ομάδων. Από το 2002 ως το 2018 εργάστηκε ως θεατρολόγος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Το 2002-2003 διετέλεσε ραδιοφωνική παραγωγός του  «Μύθος 93,4». Υπήρξε μέλος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας θεάτρου  άρκτος. Συμμετείχε στο διαγωνισμό σκηνοθεσίας όπερας του ΠΑΙΣ ΟΠΕΡΑ ΙΙ (Όπερα Θεσσαλονίκης) – 2ο Βραβείο και διετέλεσε ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική διευθύντρια στο kontakt, Contemporary Art Club, όπου διοργάνωσε 5 φεστιβάλ σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας kontakt# club (2009-2014). Ήταν υποψήφια για τα Βραβεία Καρόλου Κουν (διεθνές ρεπερτόριο, οικογενειακές ιστορίες, Kontakt^ensemble). Σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους In your Shoes και πολλές άλλες θεατρικές παραγωγές.
Βασιλική Αλεξίου

Η Βασιλική Αλεξίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και κάτοχος πτυχίων αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας και διπλώματος πιάνου από το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Σπουδάζει Μονωδία στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη της Βασιλικής Ποζίδου. Το 2007 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης μαζί με τον Κόμη Χ και τον Diveno. Συμμετείχε σε πολλούς δίσκους (solo artist & backing vocals), σε ραδιοφωνικά σποτ και σε θεατρικές παραστάσεις ως performer. Ανέλαβε την μουσική διεύθυνση και την σύνθεση σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και έκανε μουσική διδασκαλία στις παραγωγές: «Η χώρα των πουλιών», σκηνοθεσία: Καλατζόπουλος Ιωάννης / μουσική: Λέκκας Δημητριος, «Το μαγαζάκι του τρόμου», σκηνοθεσία: Κλωνάρης Άγγελος, «Τα τέσσερα κοριτσάκια», σκηνοθεσία: Καλατζόπουλος Ιωάννης / μουσική: Πάρης Παρασχόπουλος κ. ά. Ήταν μαέστρος στην παιδική χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκων “Τα Παιδία Παίζει” (2009-2015). Δίδαξε θεατρικό τραγούδι στο “Παιδικό Θεατρικό Εργαστήριο” στο Θέατρο Σοφούλη, στην Ανώτερη Δραματική Σχολή “Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος”, στη Χορωδία του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης, στο Ωδείο Ν. Μηχανιώνας και στο Μουσικό Εργαστήρι Γιαννιτσών. Εργάζεται ως καθηγήτρια σύγχρονου, θεατρικού τραγουδιού και ορθοφωνίας στο Τμήμα ¨Performing Arts¨ στο Ι.Ε.Κ. Δέλτα 360°. Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Sourliboom και του φωνητικού σχήματος Stringless.
Γρηγόρης Πυριαλάκος

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι διπλωματούχος μονωδίας και μελοδραματικής από το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από το 2003 έως 2005 σπούδασε για το Master in Music στο Cambridge με ειδίκευση στη μπαρόκ και σύγχρονη μουσική.
Ως βαρύτονος έχει ενσαρκώσει πολλούς ρόλους στην Ελλάδα και στην Αγγλία.
Διετέλεσε διευθυντής πολλών χορωδιών από το 1989. Είναι καθηγητής μονωδίας και μελοδραματικής Δημοτικά Ωδεία Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων, Ξάνθης, Ωδείο Βορείου Ελλάδος, και Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής. Ως ηθοποιός και performer έχει συμμετάσχει σε πλήθος παραστάσεων. Έχει σκηνοθετήσει, μεταφράσει και κάνει τη μουσική διδασκαλία σε πολλές παραγωγές όπερας και τις περισσότερες φορές σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση. Έχει κάνει μουσική διδασκαλία στα μουσικά παραμύθια “Ο κουρέας της Σεβίλλης” του Ροσσίνι και “ο Μαγικός Αυλός” του Μότσαρτ σε σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη. Παράλληλα έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με φωτισμούς, σκηνικά, κοστούμια, σχεδιασμό αφισών, υπερτιτλισμό, κινησιολογία, χορογραφία, multimedia, βίντεο, κατασκευή σκηνικών αντικειμένων. Υπήρξε μέλος της ομάδας όπερας «Opero», του φωνητικού συνόλου «the Performers quartet» και των επαγγελματικών χορωδιών «Μακεδονία» και «Δημοτική Χορωδία Θεσσαλονίκης». Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας καλλιτεχνών “SourLiBooM”. Για την άνοιξη του 2019 ετοιμάζει την όπερα pasticcio “η Τραγουδιάρα” βασισμένη στις όπερες “La Canterina” του J.Haydn και “il Maestro di Capella” του D. Cimarosa σε πρωτότυπη ελληνική μετάφραση-απόδοση του ιδίου.
Χορωδία 87ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Μουσική προετοιμασία: Αθανασία Θωμοπούλου
Η παιδική χορωδία του 87ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 2005 από την Αθανασία Θωμοπούλου, μόνιμη εκπαιδευτικό μουσικής στο σχολείο. Αριθμεί περίπου 90 μέλη – μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης. Στόχος της είναι η γνωριμία των μαθητών με το χορωδιακό τραγούδι, η ευαισθητοποίησή τους σε ποιοτικά μουσικά ακούσματα, η φωνητική αγωγή και καλλιέργεια των παιδιών μέσα από την επαφή και εξοικείωση τους με σημαντικά έργα του ελληνικού και ξένου χορωδιακού ρεπερτορίου. Εκτός από τις εορταστικές εκδηλώσεις του σχολείου, στις οποίες παίρνει μέρος, συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις και φεστιβάλ σχολείων και πολιτιστικών φορέων της πόλης. Σε συνεργασία με το «Άσυλο του Παιδιού» πραγματοποίησε μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς ‘’Μελίνα Μερκούρη’’ τον Δεκέμβριο του 2015. Τον Απρίλιο του 2016 έλαβε μέρος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών Δήμου Καλαμαριάς, απ’ όπου και απέσπασε το «βραβείο σκηνικής έκφρασης». Τον Απρίλιο του 2017 και του 2018 συμμετείχε στο 7ο και 8ο χορωδιακό φεστιβάλ παιδικών και νεανικών χορωδιών του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο τελευταίο μάλιστα συμπράττοντας με τον συνθέτη Νότη Μαυρουδή. Τη μουσική διδασκαλία και τη διεύθυνσή της έχει η μουσικός του σχολείου Αθανασία Θωμοπούλου, η οποία διδάσκει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 1996. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., κάτοχος διπλώματος μονωδίας από το Ν. Ω. Θ. (τάξη Β. Τσαμπαλή) και πτυχίων ανώτερων θεωρητικών (τάξη Δημ. Αθανασιάδη). Έχει υπάρξει μέλος  της Χορωδίας “Μακεδονία” υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου και της χορωδίας «Χορωδία Θεσσαλονίκης Μαίρης Κωνσταντινίδου», ενώ συνεχίζει τραγουδώντας στο χορωδιακό σχήμα “Voci Contra Tempo” με μαέστρο τη Σοφία Γιολδάση. Είναι ιδρυτικό μέλος του φωνητικού ensemble “The Rer4mers Quartet”.

Χορωδία 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ραιδεστού
Μουσική προετοιμασία: Κανάρης Κεραμάρης
Η Παιδική Χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ραιδεστού ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2016 και αποτελείται από μαθητές της Δ΄,  Ε΄ και Στ΄ τάξης. Στόχος της χορωδίας είναι η γνωριμία των μικρών χορωδών με το έντεχνο, ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, καθώς και η εκπροσώπηση του σχολείου σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις. Τη χορωδία διευθύνει ο συνθέτης και μουσικολόγος Κανάρης Κεραμάρης. Ο Κανάρης Κεραμάρης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1976. Σπούδασε θεωρητικά και πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, μουσικολογία και σύνθεση στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση στο Kingston University του Λονδίνου, ενώ τα τελευταία δώδεκα χρόνια συνθέτει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Στα πλαίσια των σπουδών του στο Α.Π.Θ. σπουδάζει για δύο έτη διεύθυνση χορωδίας με τον Ιωάννη Αδαμίδη, ενώ παράλληλα τραγουδάει ως χορωδός στις σημαντικότερες χορωδίες της Θεσσαλονίκης. Εκτός από τις χορωδίες ενηλίκων έχει ασχοληθεί με την προετοιμασία και διεύθυνση παιδικών χορωδιών. Τα τελευταία τρία χρόνια διευθύνει την παιδική χορωδία του 1ου δημοτικού σχολείου Ν. Ραιδεστού. 
Χορωδία 5ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας

Μουσική προετοιμασία: Δήμητρα Αθανασάτου
Η Χορωδία του 5ου (έως πρόσφατα) 2ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης είναι ένα δίφωνο φωνητικό σύνολο που μετράει 5 χρόνια από τη σύστασή του και αποτελείται από παιδιά των τεσσάρων τελευταίων τάξεων του δημοτικού. Έχει εμφανιστεί στο 1ο και το 3ο Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών του Δήμου Καλαμαριάς (2016 και 2018 αντίστοιχα), στο 7ο Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (2017) και στην 22η Χορωδιακή Συνάντηση Δημοτικών Σχολείων που διοργάνωσε το Δ. Σ. Ασβεστοχωρίου (2017). Τη μουσική διδασκαλία και την διεύθυνσή της έχει η μουσικός του Σχολείου Δήμητρα Αθανασάτου, η οποία διδάσκει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 1998. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., κάτοχος διπλώματος μονωδίας – μελοδραματικής από το Κ.Ω.Θ. (τάξη Έ. Κίνη), διπλώματος πιάνου (τάξη F. Filippova) και πτυχίων ανώτερων θεωρητικών (τάξη Χρ. Σαμαρά). Έχει συμμετάσχει σε χορωδιακά σύνολα για περισσότερα από 30 χρόνια, από τα οποία τα 17 υπήρξε μέλος της Χορωδίας “Μακεδονία” υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου και συνεχίζει τραγουδώντας στο χορωδιακό σχήμα “Voci Contra Tempo” με μαέστρο τη Σοφία Γιολδάση. Παρακολούθησε σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας με τους Αντώνη Κοντογεωργίου, Δημήτρη Κτιστάκη και Μαρία Μελιγκοπούλου, καθώς και την 8η και 9η Θερινή Ακαδημία Διεύθυνσης Χορωδίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας με διδάσκοντες τους Doreen Rao και Yoshihisa Matthias Kinoshita αντίστοιχα. Είναι ιδρυτικό μέλος του φωνητικού ensemble “The Rer4mers Quartet”. Διδάσκει θεατρικό τραγούδι σε σπουδαστές θεατρικών σχολών και επαγγελματίες ηθοποιούς και musical στην ομάδα “K’s Blink” και σε σεμινάρια.
Χορωδία Δημοτικών Σχολείων Ασβεστοχωρίου

Μουσική προετοιμασία: Στεφανία Παπατζίκη
Η Παιδική Χορωδία των Δημοτικών Σχολείων Ασβεστοχωρίου ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1995 από τον Παντελή Τερεζάκη. Έχει δώσει συναυλίες στο Ασβεστοχώρι, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Έχει συμπράξει σε συναυλίες με την Ορχήστρα Νέων Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και την Ορχήστρα Πνευστών Οργάνων και Εγχόρδων του Σ.Ω.Θ. Πήρε μέρος στα χορωδιακά φεστιβάλ του Ο.Τ.Ε, των Δημοτικών  Ωδείων, στα Χριστουγεννιάτικα Φεστιβάλ Νέων του Δήμου Θεσσαλονίκης, τις Χορωδιακές Συναντήσεις του Δήμου Αλεξάνδρειας, του Δήμου Γιαννιτσών, στο 6ο Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην 3η Χορωδιακή Συνάντηση που διοργάνωσαν τα Αρσάκεια Σχολεία, καθώς και στο 3ο Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών του Δήμου Καλαμαριάς. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 την χορωδία διευθύνει η Στεφανία Παπατζίκη. Η Στεφανία Παπατζίκη έχει δίπλωμα πιάνου (τάξη Σ. Κασσάρα) και πτυχίο ανώτερων θεωρητικών (τάξη Κ. Σιέμπη) από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Μελέτησε συνοδεία lied και correpetition με τον Ul. Rademacher στη Γερμανία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Μουσική Εκπαίδευση (MA in Music Education) από το Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Υπήρξε καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Σερρών και από το 2003 είναι εκπαιδευτικός μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό της ορχήστρας ανέλαβαν στη συνέχεια οι αρχιμουσικοί Δημήτρης Αγραφιώτης και Βύρων Φιδετζής και ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες,  διεθνείς διαγωνισμούς, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach κ. ά. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

Ώρα

(Δευτέρα) 6:00 μμ

Τοποθεσία

Κλειστό Γυμναστήριο Χ.Α.Ν.Θ.

Νικ. Γερμανού 2, Θεσσαλονίκη 546 21

Πα05Απρ9:00 μμ‘’Τέσσερις μεγάλοι Έλληνες μουσουργοί’’9:00 μμ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η ΣΟΔΘ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
‘’Τέσσερις μεγάλοι Έλληνες μουσουργοί’’
Επετειακή συναυλία

της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης

για την συμπλήρωση 70, 40, 30 και 30 ετών από τον θάνατο αντίστοιχα των Νίκου Σκαλκώτα, Σόλωνα Μιχαηλίδη,

Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και Κώστα Νικήτα

Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019, ώρα 21.00
Προσυναυλιακή παρουσίαση 20.15:
‘’H ζωή και το έργο των τεσσάρων συνθετών’’,
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)

Το 2019 είναι έτος σημαντικών μουσικών επετείων για την ελληνική συνθετική δημιουργία. Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από τον θάνατο του μαθητή του Α. Σένμπεργκ Νίκου Σκαλκώτα, 40 χρόνια από τον θάνατο του Ελληνοκύπριου συνθέτη Σόλωνα Μιχαηλίδη, 30 χρόνια από τον θάνατο του μαθητή του Αιμίλιου Ριάδη Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και 30 χρόνια από τον θάνατο του θεσσαλονικιού συνθέτη και δασκάλου πολλών σημερινών μουσικών και αρχιμουσικών Κώστα Νικήτα. Στην επετειακή συναυλία για τους τέσσερις αυτούς Έλληνες μουσουργούς που κατέκτησαν το διεθνές μουσικό στερέωμα, η ΣΟΔΘ ερμηνεύει έργα τους αποτίοντας φόρο τιμής στο έργο τους που άφησε ανεκτίμητη μουσική κληρονομιά. Η συναυλία θα ξεκινήσει με ένα έργο του Κώστα Νικήτα για έγχορδα, γραμμένο πάνω σε θέμα του Σόλωνα Μιχαηλίδη. Σολίστ της βραδιάς με το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Σ. Μιχαηλίδη θα είναι η γνωστή πιανίστα Βίκυ Στυλιανού. Στο δεύτερο μέρος θα ερμηνευτούν έργα των Παπαϊωάννου και Σκαλκώτα αφιερωμένα στις ελληνικές θάλασσες, ενώ θα έχει την ευκαιρία το κοινό να ακούσει τους Εννέα Ελληνικούς Χορούς για το Λύκειο των Ελληνίδων. Όλη αυτή η πανδαισία ελληνικών σπάνιων ακουσμάτων δεν θα μπορούσε παρά να λάβει χώρα κάτω από την μπακέτα του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, ο οποίος επί σειρά ετών προωθεί την ελληνική μουσική χαρίζοντας στις επόμενες γενιές σημαντική παρακαταθήκη. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου Παρασκευή και ώρα 21.00 στην Αίθουσα Αμίλιος Ριάδης, ενώ θα προηγηθεί προσυναυλιακή παρουσίαση στις 20.15 για την ζωή και το έργο των τεσσάρων συνθετών από τις υποψήφιες διδάκτορες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Ξένια Κωνσταντινίδου και Χρύσα Σκαρλάτου με επιβλέποντα τον μόνιμο επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Γ. Σακαλλιέρο. Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει την παρουσίαση με το εισιτήριο της συναυλίας.
Πρόγραμμα:
Κώστας Νικήτας: Παραλλαγές για έγχορδα πάνω σε ένα θέμα του Σόλωνα Μιχαηλίδη (1967)
Σόλων Μιχαηλίδης: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα (1966)
Andante – Allegro
Lento dolente – Poco meno- Tempo I
Allegro non troppo, ma spiritoso
(Ευχαριστίες στην Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και το ίδρυμα Σ. Μιχαηλίδης για την διάθεση του μουσικού υλικού)
διάλειμμα

Γιάννης Α. Παπαϊωάννου: Σαμοθράκη για ορχήστρα (1948)
Νίκος Σκαλκώτας:    Τρία αποσπάσματα απ’ το μπαλέτο  Η θάλασσα (1949)
Ο Χορός των κυμάτων

Η Τράτα

Νυκτερινό (Γαλήνη)

Εννέα Ελληνικοί Χοροί για το Λύκειο των Ελληνίδων 

Η Βλάχα

Το γαϊτανάκι

Πηλιορείτικο είναι

Ψηλά στην Κοστιλάτα

Κερκύρας

Στην απάνω γειτονίτσα

Ο Λιούλιος

Η Παρασκευούλα

Το Φυσούνι

Βίκυ Στυλιανού
, πιάνο
Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής
Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ.
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο για φοιτητές – ανέργους)
Ακολουθούν βιογραφικά συντελεστών:
Βίκυ Στυλιανού

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε χρόνων, ενώ στην ηλικία των δέκα κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό πιάνου στη μνήμη της Καίτης Παπαϊωάννου. Πήρε το δίπλωμά της από το Ωδείο Αθηνών με Άριστα και Πρώτο Βραβείο. Με υποτροφία από τη Γαλλική κυβέρνηση, σπούδασε στο Παρίσι (Ecole Normale). Επίσης φοίτησε  στη Μουσική Ακαδημία της Βασιλείας,  όπου πήρε  δίπλωμα σολίστ. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία (Φεστιβάλ Σπολέτο, Φλωρεντινός Μάης), Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία, Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία, Πολωνία, Αλβανία, Τουρκία, Ρουμανία, Κύπρος, Η.Π.Α. κ. α.). Σαν σολίστ έχει εμφανιστεί με πολλές ΕΕλληνικές και ξένες ορχήστρες. Έχει πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα από την μουσική μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη, με την οποία έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί, παρουσιάζοντας πολλά έργα σε πρώτη ελληνική και παγκόσμια εκτέλεση. Έχει συνεργαστεί με προσωπικότητες όπως τους Sir Neville Marriner, Gunther Schuller και Hans Werner Henze. Στο πλαίσιο της πολιτιστικής Ολυμπιάδας, το 2004, ηχογράφησε CD με έργα Ελλήνων συνθετών. Επίσης έχει συμμετάσχει στην ηχογράφηση πολλών CD με ελληνικά έργα. Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων από την εποχή της ίδρυσής της. Είναι μέλος του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής και του Τρίο Αθηνών. Συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή και άλλους πολιτιστικούς φορείς. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά (πτυχίο φούγκας). Διασκευές και ενορχηστρώσεις της έχουν ερμηνεύσει ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Βύρων Φιδετζής

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με το δίπλωμα του σολίστ του βιολοντσέλου και της διεύθυνσης ορχήστρας. Στις συναυλίες του ως σολίστ και ως διευθυντής ορχήστρας με ελληνικές και ξένες συμφωνικές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία, Άπω Ανατολή, Αμερική, Βόρεια Αφρική), προβάλλει πάντα τη νεοελληνική δημιουργία. Υπήρξε μόνιμος αρχιμουσικός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, καθώς και επικεφαλής ή προσκεκλημένος αρχιμουσικός σε ορχήστρες της Ρωσίας και της Βουλγαρίας και καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Χρημάτισε καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών την περίοδο 2004-2011. Από τον Νοέμβριο 2016 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, του οποίου υπήρξε επί σειρά ετών μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και τον Οκτώβριο του 2012 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του. Διετέλεσε Πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής των Μουσικών Σχολείων της χώρας (1994-2005). Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών (1975), την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής (2000 και Μέγα Βραβείο Μουσικής 2016), καθώς και από άλλους φορείς. Εξελέγη επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών (1986). Το 2010 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ώρα

(Παρασκευή) 9:00 μμ

Τοποθεσία

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Odos 25 Martiou & Paralia, Thessaloniki 546 46