13 C
Thessaloniki
Αρχική Θέλω να γνωρίσω την πόλη Ανακαλύψτε Ιστορικά και Στρατιωτικά Κοιμητήρια

Ιστορικά και Στρατιωτικά Κοιμητήρια

Νεκροταφείο Τράπεζας Άνω Τούμπας (8ος-3ος αι. π.X.)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Οδός Κυκλαμίνων
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
12, 14, Λοφίσκος

Το νεκροταφείο του οικισμού εντοπίστηκε στα ανατολικά και βόρεια της Τούμπας και έχει διάρκεια ζωής από τον 8ο έως και τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.. Αποτελείται κυρίως από λακκοειδείς, αλλά και κιβωτιόσχημους τάφους, ενώ οι καύσεις είναι σπάνιες. Από τις λιτά κτερισμένες ταφές της εποχής του Σιδήρου, ως τους πλούσιους αρχαϊκούς και κλασικούς τάφους είναι εμφανής τόσο η διαφοροποίηση των ταφικών εθίμων, όσο και οι συνακόλουθες μεταβολές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ανατολικό Νεκροταφείο (ελληνιστικοί-πρωτοβυζαντινοί χρόνοι)

Το ανατολικό νεκροταφείο ξεκινούσε από το τείχος, στη γραμμή που ορίζουν η Λεωφόρος Όχι,
η οδός Μελενίκου και η οδός Φιλικής Εταιρείας, κι έφτανε ως τη συνοικία της Αγίας Τριάδας.
Όλη σχεδόν η Πανεπιστημιούπολη χτίστηκε μέσα σ’ αυτό, με αποτέλεσμα πολλά σημαντικά ταφικά συγκροτήματα να αποκαλυφθούν κατά τη διάρκεια κατασκευής των κτιρίων της. Στις δυτικότερες παρυφές του νεκροταφείου, σχετικά κοντά στην πόλη, εντοπίζονται οι πρωϊμότεροι τάφοι, ανάμεσά τους και ο μακεδονικός τάφος του Σιντριβανίου.

Συγκρότημα οδού 3ης Σεπτεμβρίου (4ος-6ος αι. μ.X.)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
3ης Σεπτεμβρίου & Λεωφόρος Στρατού
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
3, 10, 11, 31, Στρατηγείο

Κατά την διάνοιξη της οδού 3ης Σεπτεμβρίου αποκαλύφθηκε ανάμεσα σε συστάδες τάφων το ανατολικό τμήμα βασιλικής, το μήκος της οποίας υπολογίζεται πως ξεπερνούσε τα 40
μέτρα. Η ανέγερση της βασιλικής τοποθετείται στο β΄ μισό του 4ου αι. ενώ έχουν σωθεί
οι ενδείξεις εκτεταμένης ανακαίνισής της κατά τον 6ο. Σταυρόσχημο πρόσκτισμα στα νότιά της έχει ερμηνευθεί ως μαρτύριο, δηλαδή μνημειακός τάφος και τόπος λατρείας μάρτυρα.

Cubicula Νομικής Σχολής ΑΠΘ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Νομική Σχολή 
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
2, 7, 10, 14, 27, 31, 45, 58, 83, ΑΧΕΠΑ 

Τα cubicula είναι τα συνθετότερα στην κάτοψη ταφικά κτίσματα, πιθανότατα οικογενειακά και επισκέψιμα. Το ορατό μπροστά από την Νομική Σχολή διασώζει, καταστρωμένο με μαρμάρινες κρούστες που κομβώνονται σ’ έναν κατακόκκινο κύκλο που περιγράφει ρόμβος εγγεγραμμένος σε ορθογώνιο, το δάπεδό του, ενώ σε άλλο τύχη αγαθή διέσωσε στην θύρα χαραγμένο το όνομα του κτήτορά του: Βενιαμής ω και Δομέτιος, στοιχειοθετώντας μας τους μετασχηματισμούς για τον εκχριστιανισμένο κόσμο του 4ου αι.

Ταφικό συγκρότημα Ευαγγελίστριας (6ος αι. μ.X.)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αγίου Δημητρίου 159 
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
15, 24, Ευαγγελίστρια 

Τάφοι και τμήμα κτιρίου με ψηφιδωτό δάπεδο, αποτελούμενο από δυο διάχωρα: στο ένα κύκλοι δεμένοι μεταξύ τους περικλείουν γεωμετρικά σχήματα, στο άλλο οκτάγωνα ενωμένα μεταξύ τους περικλείουν ζώα, πουλιά και καλάθια με καρπούς. Το κτίριο με το ψηφιδωτό ήταν πιθανόν ένας στεγασμένος διάδρομος, που οδηγούσε σε ένα περίκεντρο μαρτύριο, στη θέση περίπου του σημερινού νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος. Το σύνολο είναι ορατό εντός του κοιμητηρίου της Ευαγγελίστριας.

Βασιλική Σιντριβανίου (5ος αι. μ.X.)

Τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική αποκαλύφθηκε στο δυτικό τμήμα του σταθμού Σιντριβάνι του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Εδράστηκε σε παλαιότερο λατρευτικό κτήριο (4ος αι.). Στο κτήριο αυτό ανήκει και τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου με βλαστό αμπελιού και πουλιά στα κλαδιά του, ανάμεσά τους και το μυθικό πτηνό «Φοίνιξ».
Το ψηφιδωτό αυτό έμεινε ορατό κατά την πρώτη φάση λειτουργίας της βασιλικής.

Δυτικό Νεκροταφείο (ελληνιστικοί- πρωτοβυζαντινοί χρόνοι)

Το δυτικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης εκτεινόταν από τα τείχη των οδών Ειρήνης
και Αρκαδιουπόλεως (Παναγία Φανερωμένη) ως την οδό Γιαννιτσών, πέρα από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, τη Λεωφόρο Καλλιθέας και μέχρι το ύψος περίπου της Περιφερειακής.
Οι περισσότεροι τάφοι είναι παλαιοχριστιανικοί, εντοπίστηκαν όμως και αρχαιότεροι, κυρίως κοντά στα τείχη. Ανάμεσα στους τάφους έστεκαν σημαντικά κτίρια με νεκρικό χαρακτήρα.

Ναός στην αρχή της οδού Αγίου Δημητρίου (5ος αι. μ.Χ.)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Πάρκο Εθνών
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
25, 27, 29, 35, 38, 56, 57, 64,
Εργατικές κατοικίες

Ο ναός βρισκόταν έξω ακριβώς από τη Ληταία Πύλη, πολύ κοντά στο τείχος. Πρόκειται για μια μικρή, σχεδόν τετράγωνη, τρίκλιτη βασιλική, με μια αψίδα στα ανατολικά και πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο. Στο κεντρικό κλίτος έφερε ψηφιδωτό δάπεδο με ελάφια δίπλα σε αναβρυτήριο. Σήμερα διατηρείται ορατή στο Πάρκο των Εθνών.

Μακεδονικός Τάφος «Μαιευτηρίου» (τέλη 3ου αι. π.X.)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Παπαναστασίου 40
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
10, 11, Μαιευτήριο 

Μακεδονικός τάφος κάτω από μικρό τύμβο, σε απόσταση 2 χλμ. από το ανατολικό τείχος. Μονοθάλαμος και καμαροσκέπαστος, με δωρική πρόσοψη στραμμένη στα βόρεια. Στο εσωτερικό σωζόταν κτιστή νεκρική κλίνη απέναντι από την είσοδο, ενώ άλλες δύο φαίνεται να υπήρχαν στα δεξιά και αριστερά της. Ανασκάφηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τη Γαλλική Στρατιά, ενώ εντοπίστηκε ξανά το 1940, κατά την κατασκευή καταφυγίου.

Μακεδονικός Τάφος στο Φοίνικα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Νοσοκομείο Αγ. Παύλος 
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
2, 3, 4, 8, 78, Νοσοκομείο Άγιος Παύλος

Είναι το αρχαιότερο δείγμα μακεδονικού τάφου δωρικού ρυθμού στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η πρόσοψη του μνημείου έχει πλάτος 4,96 μ. και ύψος 5,68 μ. και είναι επιχρισμένη με λευκό μαρμαροκονίαμα. Εσωτερικά διαθέτει δύο βωμόσχημα βάθρα με πολύχρωμο γραμμικό διάκοσμο και δύο κτιστά θρανία, για την εναπόθεση προσφορών προς τους νεκρούς.

Μακεδονικός Τάφος

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Κατάστημα Media Markt
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
2, 3, 4, 8, 78, Νοσοκομείο Άγιος Παύλος

Πρόκειται για έναν τάφο πρώιμης ελληνιστικής εποχής (330-320 π.Χ.) που αποκαλύφθηκε κατά την ανέγερση του πολυκαταστήματος. Εχει άμεση σχέση με τον τάφο που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του νοσοκομείου Άγιος Παύλος. Είναι κιβωτιόσχημος με εξωτερικές διαστάσεις 2,90Χ2,10 μ. Διαθέτει πλούσια διακόσμηση με φυτικά μοτίβα που σώζεται σε καλή κατάσταση. Είναι ορατός στο σύνολό του από την πρόσοψη του καταστήματος.

Βόρειο Νεκροταφείο (παλαιοχριστιανικοί-πρωτοβυζαντινοί χρόνοι)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Επταπύργιο
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
23, Παλιό Τέρμα, Σχολείο

Το βόρειο νεκροταφείο αναπτύχθηκε στο βορειο- βορειοανατολικό τμήμα της πολύ μεταγενέστερης Ακρόπολης ενώ εκτεινόταν κι έξω από τα τείχη. Οι σημαντικότερες συγκεντρώσεις τάφων εντοπίστηκαν στο χώρο του 2ου Γυμνασίου Συκεών στην οδό Επταπυργίου, και στη συμβολή των οδών Αχιλλέως και Αμαλιάδος στον Άγιο Παύλο. Μέσα στο παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο εντοπίστηκαν σποραδικά και μεταγενέστεροι, πρωτοβυζαντινοί τάφοι.

Ροτόντα, Βυζαντινοί Τάφοι

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αγίου Γεωργίου 4
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
2, 8, 10, 11, 14, 17, 24, 27, 31, 37, 45, 58, 83
Καμάρα

Καμαροσκεπείς τάφοι βυζαντινών χρόνων εντοπίστηκαν κάτω από το δάπεδο του νότιου, πρωτοβυζαντινού προπύλου της χριστιανικής φάσης της Ροτόντας, καθώς και εντός του ανατολικού τμήματος του περιβόλου της.

Ροτόντα, Μουσουλμανικοί Τάφοι

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αγίου Γεωργίου 4
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
2, 8, 10, 11, 14, 17, 24, 27, 31, 37, 45, 58, 83
Καμάρα 

Στη νότια πλευρά της αψίδας του ιερού βήματος της Ροτόντας έχει μεταγενέστερα προσαρτηθεί κτιστός ταφικός περίβολος της οθωμανικής περιόδου (1792). Στο εσωτερικό του διατηρούνται τα μαρμάρινα ταφικά μνημεία του Χορτάτση Σουλεϊμάν Εφέντη, σεΐχη κοντινού τεκέ δερβίσηδων,
ο οποίος μετέτρεψε τη Ροτόντα σε τζαμί το 1591, και ενός Γιουσούφ Μπέη, υπεύθυνου για την επι- σκευή του τεμένους στο β΄ μισό του 18ου αιώνα.

Μουσουλμανικό Νεκροταφείο Ακρόπολης

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Επταπύργιο
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
23, Σχολείο

Κατά την Οθωμανική περίοδο η βυζαντινή Ακρόπολη μετατράπηκε σε μια μικρή ανεξάρτητη πόλη, την Κιουτσούκ Σελανίκ. Το μουσουλμανικό νεκροταφείο της αναπτύχθηκε βόρεια του φρουρίου,
εκεί που σήμερα βρίσκεται το 2ο Γυμνάσιο Συκεών, στην ίδια περίπου θέση όπου αναπτυσσόταν και μέρος του παλαιοχριστιανικού.

Μουσά Μπαμπά

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Πλατεία Τερψιθέας
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
23, Κουλέ Καφέ

Το οκτάγωνο στην κάτοψη, θολοσκεπές μαυσωλείο του αγιοποιηθέντος μπαμπά Μουσά, ιδρυμένο το έτος 1527, είναι το μοναδικό κτίσμα «μοναστηριακού» καθιδρύματος του τάγματος των μπεκτασήδων δερβίσηδων, που σώθηκε. Το μνημείο μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και την απομάκρυνση της σορού του μπεκτασή αγίου που ακολούθησε τους πιστούς του στην ανταλλαγή των πληθυσμών, αφέθηκε να ερημώνει.

Παλαιό Εβραϊκό Νεκροταφείο Θεσσαλονίκης

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
2, 7, 10, 14, 27, 31, 45, 58, 83, ΑΧΕΠΑ

Το παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης λειτουργούσε στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ήδη από τις αρχές του 15ου αιώνα. Υπήρχαν περισσότεροι από 400.000 τάφοι. Λόγω της μεγάλης έκτασης, δόθηκαν διάφορες ονομασίες στις περιοχές του νεκροταφείου και οι επιτύμβιες επιγραφές ήταν γραμμένες στα εβραϊκά, στα λαντίνο, στα γαλλικά, στα ιταλικά, στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής (1941-1944), μετά την επίσκεψη του Μέρτεν, Γενικού Στρατιωτικού Διοικητή Θεσσαλονίκης- Αιγαίου και του Γενικού Διοικητή Β. Σιμωνίδη στις 6|12|1942, δόθηκε η εντολή και καταστράφηκε.

Χριστιανικά Κοιμητήρια Ευαγγελίστριας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αγίου Δημητρίου 159 
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
15, 24, Ευαγγελίστρια

Πατριαρχικών-Ελλήνων
Στο ανενεργό σήμερα χριστιανικό κοιμητήριο της Ευαγγελίστριας, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1880 βρίσκονται οι τάφοι προσώπων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης το 19ο και τον 20ο αιώνα.
Το 1973, αποφασίστηκε να σταματήσουν να γίνονται ταφές στους κοινούς τάφους, εκτός από τις ταφές στους υπάρχοντες οικογενειακούς τάφους, που κι αυτές όμως σταμάτησαν το 1980.

Εξαρχικών-Βουλγάρων
Το Βουλγαρικό κοιμητήριο λειτουργούσε παράλληλα με εκείνο των πατριαρχικών – Ελλήνων, αλλά ανεστάλη η λειτουργία του μετά την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 και την εγκατάσταση των δυνάμεων της Entente στη Θεσσαλονίκη το 1915. Ο χώρος ενσωματώθηκε στο κοιμητήριο των Ορθοδόξων στην Ευαγγελίστρια.
Τα τελευταία κτίσματά του Βουλγαρικού κοιμητηρίου, πλην του ναού, της Ευαγγελίστριας καταστράφηκαν το 1956.

Αρμενίων
Το 1885, με το διορισμό από το Αρμενικό Αποστολικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, του πρώτου εφημερίου της Αρμενικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, του Μικαέλ Χοβανεσιάν, ξεκίνησαν οι τακτικές καταγραφές των γεννήσεων και των θανάτων των μελών της. Τα έτη 1887-1888, η Αρμενική κοινότητα κατόρθωσε να αποκτήσει και το δικό της, ιδιόκτητο κοιμητήριο, στην περιοχή των Χριστιανικών κοιμητηρίων της Ευαγγελίστριας.

Προτεσταντών
Από την ευρύτερη περιοχή που διεκδικούσε η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης για το Κοιμητήριο της Ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας στην Ευαγγελίστρια, ένα μέρος εκχωρήθηκε για την εγκατάσταση του κοιμητηρίου των Προτεσταντών κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Κοιμητήριο Αγίου Βικεντίου του Παύλου

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Κουτηφάρη & 28ης Οκτωβρίου, Αμπελόκηποι 
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
27, 29, 38, 56, Αγία Παρασκευή 

Μεταξύ του 1860 και του 1867, ιδρύθηκε κοντά στη οδό Λαγκαδά το καθολικό κοιμητήριο του Αγίου Βικεντίου του Παύλου, στη θέση που βρίσκεται και σήμερα, πίσω από τα συμμαχικά κοιμητήρια του ΖεΪτινλίκ. Παλαιότερο είναι το κοιμητήριο των Καθολικών της Θεσσαλονίκης που βρισκόταν έξω από την πύλη της Καλαμαριάς (στην περιοχή του Συντριβανιού), στο οποίο πραγματοποιούνταν ενταφιασμοί μέχρι το 1860.

Συμμαχικά Στρατιωτικά Κοιμητήρια Ζεϊτινλίκ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Λαγκαδά 136 
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
27, 29, 38, 56, Συμμαχικά

Είναι το μεγαλύτερο στρατιωτικό κοιμητήριο της Βαλκανικής χερσονήσου. Σε αυτό αναπαύονται οι νεκροί του Μακεδονικού Μετώπου των δυνάμεων της Αντάντ (Entente). Τη δεκαετία του 1920 τα Συμμαχικά Κοιμητήρια απέκτησαν την τελική τους μορφή και διαχωρίστηκαν σε πέντε τμήματα: γαλλικό, σερβικό, ρωσικό, ιταλικό και Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Γαλλικό στρατιωτικό κοιμητήριο Ζεϊτινλίκ
Πρόκειται για το κοιμητήριο με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών του Μεγάλου Πολέμου σε όλη την ελληνική Μακεδονία. Σήμερα περιέχει 8.310 σορούς πεσόντων Γάλλων στρατιωτών του Μακεδονικού Μετώπου. Από αυτούς οι 8.102 βρίσκονται σε χωριστούς τάφους και οι 208 σε σκευοφυλάκια. Στο χώρο υπάρχει ένας μικρός ναός κι ένα μνημείο-βωμός ενώ το 2014 άρχισε να λειτουργεί ένα μικρό μουσείο για το Μακεδονικό Μέτωπο με κειμήλια, φωτογραφίες κι οπτικοακουστικό υλικό.

Σερβικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Ζεϊτινλίκ
Εδώ πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ταφές Σέρβων στρατιωτών που είχαν στρατοπεδεύσει στη Θεσσαλονίκη το 1916. Φιλοξενεί 7.440 νεκρούς του Μεγάλου Πολέμου και 129 του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Στο χώρο ξεχωρίζει η ύπαρξη του μεγάλου ναού-μαυσωλείου, που κατασκευάστηκε στο διάστημα 1933-1936, σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Aleksandar Vasic. Σε αυτό μεταφέρθηκαν τα οστά 5.580 Σέρβων πεσόντων του μετώπου από 213 πρόχειρα νεκροταφεία της Μακεδονίας.

Ιταλικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Ζεϊτινλίκ
Βρίσκεται αριστερά από το Σερβικό, έχει ορθογώνιο σχήμα και περιλαμβάνει τους τάφους
3.000 Ιταλών που έπεσαν κυρίως στο Μέτωπο της Αλβανίας.

Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Ζεϊτινλίκ
Είναι το κεντρικό Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό υπάρχουν 1.648 σοροί στρατιωτών της Κοινοπολιτείας και 45 Βούλγαρων. Ξεχωρίζει ο τάφος της νοσοκόμας Katharine Mary Harley (1855-1917), που σκοτώθηκε στο βομβαρδισμό του Μοναστηρίου στις 17 Μαρτίου 1917.

Ρωσικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Ζεϊτινλίκ
Το Ρωσικό τμήμα των Συμμαχικών Κοιμητηρίων βρίσκεται πίσω ακριβώς από το σερβικό. Σήμερα υπάρχουν στο ρωσικό τμήμα 496 μεμονωμένες ταφές Ρώσων αξιωματικών και στρατιωτών του Μακεδονκού Μετώπου. Το 2000 τοποθετήθηκε ένα μνημείο από μαύρο γρανίτη για να τιμηθούν όλοι οι ρωσικής καταγωγής νεκροί του Μεγάλου Πολέμου, έργο του γλύπτη Γιώργου Κικότη.

Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μίκρας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Κ. Καραμανλή 40, Καλαμαριά 
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
2, 3, 4, 8, Στρατόπεδο

Στο χώρο αυτόν γίνονταν ταφές από τον Απρίλιο του 1917 έως τα μέσα του 1920. Μετά τη λήξη του πολέμου δέχθηκε σορούς από προσωρινά κοιμητήρια. Σχεδιάστηκε από τον Robert Lorimer. Σήμερα φιλοξενεί τις σορούς 1.810 νεκρών του Βρετανικού Στρατού και του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού και 149 στρατιωτών άλλων εθνικοτήτων.
Τα θύματα του ναυτικού πολέμου είναι συνολικά 477 αξιωματικοί, ναύτες, στρατιώτες και νοσοκόμες. Εις μνήμην όλων αυτών και των αγνοουμένων κατασκευάστηκε ένα μνημείο.

Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Εξοχής-Χορτιάτη

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Ασβεστοχώρι
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
57, Παλιό Τέρμα 

Στην περιοχή είχαν την έδρα τους από τον Ιανουάριο του 1916 έως τον Ιανουάριο του 1919 πολλές νοσοκομειακές μονάδες της Μεγάλης Βρετανίας και των αποικιών της. Οι περισσότεροι τάφοι είναι θύματα της επιδημίας Ισπανικής γρίπης. Σήμερα φιλοξενούνται 588 σοροί στρατιωτών της Κοινοπολιτείας, 58 Bούλγαρων αιχμαλώτων πολέμου, αλλά και 17 Bρετανών στρατιωτών του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Κοινοπολιτειακό Ινδικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δενδροπόταμος
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
1, 19, 51, 54, 80, 81, 82, 89, ΕΒΑΜ

Στο κοιμητήριο ενταφιάζονταν ινδοί νεκροί του Μεγάλου Πολέμου από το 1916 έως τον Φεβρουάριο του 1920. Πρόκειται για Ινδουιστές (384), ινδούς μουσουλμάνους (107), Σιχ (26) αλλά και 1 έως 3 ινδούς χριστιανούς. Υπάρχει επίσης μνημείο Ινδουιστών, που περιέχει την τέφρα 220 πεσόντων, ένα μνημείο για τους 130 αγνοούμε- νους ινδούς στρατιώτες του Μακεδονικού Μετώπου καθώς και για 33 αγνοούμενους Ινδούς του Βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης στο κοιμητήριο υπάρχουν 107 τάφοι ινδών μουσουλμάνων του Βρετανικού Στρατού.

Νέο Εβραϊκό Νεκροταφείο Θεσσαλονίκης

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Καραολή & Δημητρίου 29, Σταυρούπολη
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
1, 32, 34, ΑΓΝΟ

Δημιουργήθηκε μετά το 1937 και σήμερα φιλοξενεί περισσότερους από 1.200 τάφους. Υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη των 50.000 εβραίων Θεσσαλονικέων που δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα. Έχουν μεταφερθεί επίσης τάφοι και ταφόπλακες που βρέθηκαν σκορπισμένες από το κατεστραμμένο παλιό κοιμητήριο. Υπάρχει μνημείο στη μνήμη των Ελλήνων εβραίων στρατιωτών που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Ελλάδα στον Ελληνοιταλικό πόλεμο.
Εδώ μεταφέρθηκαν και τάφηκαν τα οστά του πρώτου Έλληνα εβραϊου αξιωματικού που σκοτώθηκε στην Αλβανία το 1940, Μορδοχαίου Φριζή.

Στρατιωτικό Κοιμητήριο Γ’ΣΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Κισσού 1, Τούμπα
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ
14, Γηροκομείο

Βρίσκεται στην περιοχή Πυλαία δίπλα στο τοπικό δημοτικό κοιμητήριο. Κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς ως στρατιωτικό κοιμητήριο προκειμένου να θάβονται σε αυτό οι νεκροί Γερμανοί στρατιώτες των στρατευμάτων κατοχής. Είχαν ταφεί 1.100 Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 οι σοροί των Γερμανών μεταφέρθηκαν στο κοιμητήριο στο Διόνυσο Αττικής. Ο χώρος περιήλθε στο Γ’ ΣΣ και βρίσκονται πλέον οι νεκροί αξιωματικοί και στρατιώτες από τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες έλαβε μέρος το Γ’ ΣΣ.