22.3 C
Thessaloniki

Ταυτότητα-Χαρακτήρας

Φιλική, όμορφη και με ένα πλήθος από πολιτιστικά αξιοθέατα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα της. Για πάνω από 2.000 χρόνια ήταν ένα χωνευτήρι πολιτισμών το οποίο αντανακλάται στις  πικάντικες γεύσεις της με επιρροές ανατολής,  Γαλλίας και Βαλκανίων, καθώς και στην κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της.

Στα 2300 χρόνια ζωής η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας έχει δεχθεί πολλά κύματα  μεταναστών, επιδρομέων και εμπόρων, αλλά με μία ακαδημαϊκή κοινότητα με περισσότερους από 150.000 φοιτητές, έχει μία μοναδική νεανική ενέργεια και καινοτόμες ιδέες.
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που εύκολα την περπατάς, απολαμβάνεις τα αξιοθέατα της και το εξαιρετικό φαγητό. Η γύρω από τη Θεσσαλονίκη περιοχή είναι από τις πιο εύφορες στην Ελλάδα, με τεράστιο πλούτο στην παραγωγή τοπικών προϊόντων και τη θάλασσα να αποτελεί βασική πηγή της Θεσσαλονικιώτικης διατροφής.
Η πόλη απλώνεται γύρω από ένα τόξο ακτογραμμής στην κορυφή του Θερμαϊκού Κόλπου. Η κύρια περιοχή ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες είναι κατά μήκος της ακτής ανάμεσα στο λιμάνι και το εμβληματικό μνημείο της πόλης, τον Λευκό Πύργο καθώς στην περιοχή που ανεβαίνει εσωτερικά παράλληλα με τα ρωμαϊκά-βυζαντινά τείχη της πόλης μέχρι την Άνω πόλη.
Χαλαρή και βαθιά ιστορική, η δεύτερη πόλη είναι τόσο η πύλη για μερικά από τα πιο συναρπαστικά μέρη της Βόρειας Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα και ένας αξιόλογος προορισμός από μόνη της.
Η Θεσσαλονίκη εδώ και καιρό αποτελεί την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδας. Για μια πόλη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, ο αριθμός των μνημείων και μουσείων είναι εκπληκτικός: 15 UNESCO παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και 30 μουσεία αφιερωμένα από την αρχαιολογία έως και τη Ρωσική πρωτοπορία. Το Φεστιβάλ των Δημητρίων, ένα μακραίωνο Φεστιβάλ των τεχνών, διάρκειας 3 μηνών και το οποίο πρωοϊδρύθηκε τον 4ο μχ αι., αναβίωσε το 1966.

Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο κάθε δύο χρόνια και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μια δεκαήμερη γιορτή των νέων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο, κάθε Νοέμβριο, αποτελούν 2 από τα κορυφαία πολιτστικά γεγονότα της πόλης.
Η Θεσσαλονίκη είναι διαχρονικά η βάση δημιουργίας για νέους καλλιτέχνες, αλλά είναι επίσης κοσμοπολίτικη και σοφιστικέ. Η πολυπολιτισμικότητα δεν αποτελεί για την πόλη, μία απλή λέξη, αλλά, είναι μέρος της ταυτότητας της. Μέχρι το 1912, η Θεσσαλονίκη ήταν ακόμα ένα προπύργιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με πολύγλωσσους κατοίκους.
Μεγάλο μέρος όμως, του Οθωμανικού χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης καταστράφηκε όταν το 1917, η πυρκαγιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης. Επανασχεδιάστηκε από τον Γάλλο πολεοδόμο Ερνέστ Εμπράρ, με την κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Αριστοτέλους,  να αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του νεότερου σχεδιασμού της. Αυτή η παραθαλάσσια, επενδεδυμένη με κιονοστοιχίες και καφέ, πλατεία, είναι πολύβουη και ζωντανή μέρα και νύχτα. Και σε μια ηλιόλουστη ημέρα, μπορείτε να δείτε τον μοναδικό Όλυμπο στον ορίζοντα.
Το εμπόριο και ο πολιτισμός άνθισαν, σε μεγάλο βαθμό και χάρη στη σημαντική εβραϊκή κοινότητα της πόλης μέχρι και τη ναζιστική κατοχή, όπου περισσότεροι από 50.000 Εβραίοι, το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πόλης εκείνη την εποχή, μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα θανάτου.

Τον 20ο αι. η πόλη είχε και συνεχίζει να έχει την ικανότητα να αναγεννάτε και αυτό αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της Θεσσαλονίκης. Τα ομιχλώδη ηλιοβασιλέματα, οι πάγκοι με τα μπαχαρικά, τα μεζεδοπωλεία στα παζάρια, τα ίχνη του Βυζαντινού μεγαλείου και της Οθωμανικής εποχής, που όλα μαζί επιβιώνουν ανάμεσα στις σύγχρονες κατασκευές καλυμμένες με street art, προσδιορίζουν το μείγμα της ιστορικότητας και της αστικής κουλτούρας και αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης.