Πολιτισμός
ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου, τηλ 2310 264 668, 2310 274 167) είναι ένα ερευνητικό ίδρυμα που ειδικεύεται στη συστηματική ενασχόληση με την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 1983 και υπάγεται στη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Παιδείας & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στεγάζεται από το 1995 σε ιδιόκτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις στην πλατεία Ιπποδρομίου (δωρεά του ζεύγους Αναστασίου και Ιουλίας Μπίλλη).
Το κτίριο περιλαμβάνει 3 ορόφους, διαθέτει άρτια εξοπλισμένο εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο, εξειδικευμένη ιστορική βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο στο δεύτερο όροφο, καθώς και σύγχρονο χώρο εκδηλώσεων στον τρίτο όροφο, ενώ στους χώρους του φυλάσσεται το ιστορικό αρχείο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στα 28 χρόνια λειτουργίας του το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης έχει αναπτύξει δράση σε διάφορους τομείς με κύριο σκοπό τον εντοπισμό, την απόκτηση και την ανάδειξη ιστορικών τεκμηρίων, που θα συμβάλουν στην καταγραφή της ιστορίας της πόλης παράλληλα με ένα πλούσιο εκδοτικό έργο.
ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (τηλ. τηλ. 2310 424132-3) κτίστηκε με χρήματα του ζεύγους Βαφόπουλου σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στον Ανατολικό τομέα της πόλης, στην οδό Γ. Βαφόπουλου 3. Αποτελεί Διεύθυνση του Δήμου Θεσσαλονίκη ενώ το κτιριακό του συγκρότημα είναι διαρρυθμισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρεται για κάθε είδους πνευματικές, καλλιτεχνικές και εικαστικές εκδηλώσεις.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Η Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1966 και στεγάζεται στο κτίριο της Casa Bianca, στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας 180 και Θεμ. Σοφούλη. Στην Casa Bianca, διατηρητέο μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, χαρακτηριστικό δείγμα του εκλεκτικισμού των αρχών του 20ου αιώνα, παρουσιάζονται περιοδικές εκθέσεις και πραγματοποιούνται άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο, στον α’ όροφο εκτίθεται η μόνιμη έκθεση έργων Νικολάου Γύζη, ενώ στο υπερώο εκτίθεται τμήμα της συλλογής χαρακτικής.
Η Δημοτική Πινακοθήκη διοργανώνει και φιλοξενεί εκθέσεις και εκδηλώσεις και σε δύο ακόμη σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, στο Γενί Τζαμί, που κτίστηκε το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli και χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τους εξισλαμισθέντες Εβραίους, τους επονομαζόμενους Ντονμέδες (17ος αι.). στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου 30 και στο Αλατζά Ιμαρέτ, που σημαίνει “πολύχρωμο άσυλο”, τζαμί του 15ου αιώνα, που βρίσκεται στην οδό Κασσάνδρου 91-93.
Κάντε κλικ εδώ για την σελίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η Διεύθυνση Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι υπεύθυνη για την λειτουργία ενός δικτύου 16 βιβλιοθηκών και του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης διαθέτει το πυκνότερο ελληνικό δίκτυο βιβλιοθηκών, το οποίο αποτελείται από την Κεντρική Βιβλιοθήκη, 7 Περιφερειακές Βιβλιοθήκες, 6 Παιδικές Βιβλιοθήκες, την Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη, την Παιδαγωγική Βιβλιοθήκη και προσφέρει τις υπηρεσίες της στο σύνολο των κατοίκων της πόλης.
ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Το Κέντρο Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε και άρχισε να λειτουργεί από το 1985, σε κτίριο επί της οδού Κουντουριώτου 17.
Στην αρχή της λειτουργίας του, στέγασε τη Φιλαρμονική, στη συνέχεια δημιουργήθηκε η Χορωδία του Δήμου, ενώ το 1987 έγιναν οι 5 Παιδικές Χορωδίες των Δημοτικών Διαμερισμάτων και παράλληλα οι πρώτες ενέργειες για τη δημιουργία της Δημοτικής Ορχήστρας. Το Νοέμβριο του 1989 δημιουργήθηκε το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου.
Από τον Απρίλιο του 1992, το Κέντρο Μουσικής λειτουργεί οργανικά σαν Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης με δύο Τμήματα, το Τμήμα Μουσικής Παιδείας και το Τμήμα Δημοτικών Μουσικών Συγκροτημάτων.
Σήμερα, το Τμήμα Μουσικής Παιδείας και Εκδηλώσεων ανήκει στη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού και αποτελεί το κέντρο των Μουσικών Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου μας.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης αποτελεί εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό ίδρυμα αναγνωρισμένο από το Κράτος(ΥΠ.ΠΟΤ).
Χορηγεί, μετά το τέλος των σπουδών, αναγνωρισμένους τίτλους (Πτυχία και Διπλώματα)
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ
O Δήμος Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις του ρόλου του ως ενός σύγχρονου φορέα Τέχνης και Πολιτισμού, συμβάλλει στην ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, μέσω της προβολής των πολιτιστικών τεκμηρίων τα οποία έχει στην κατοχή του και διαχειρίζεται, υλοποιώντας το έργο «Συλλογή, ψηφιοποίηση & τεκμηρίωση πολιτιστικού υλικού της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης» του Επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των ιστορικών τεκμηρίων ολοκληρώθηκε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας έτσι σε ηλεκτρονική μορφή τα αρχεία της πόλης προκειμένου αυτά να είναι πιο προσιτά στους ερευνητές. Όλα τα τεκμήρια που ψηφιοποιήθηκαν είναι επισκέψιμα στην ειδική ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης εδώ.