Γύρω από τη Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη περιβάλλεται από πανέμορφα τοπία και τοποθεσίες που ενθουσιάζουν τον κάθε επισκέπτη με τη φυσική ομορφιά τους. Στο βόρειο τμήμα της πόλης δάση καλύπτουν τις πλαγιές των λόφων ενώ στα βορειοανατολικά της πόλης, στην περιοχή της Πολίχνης, σώζονται έξι νερόμυλοι, δείγμα της βυζαντινής προβιομηχανικής τεχνολογίας. Λίγο μακρύτερα, στην ίδια κατεύθυνση, το όρος Χορτιάτη με το μαγευτικό τοπίο, είναι ο καλύτερος προορισμός για μια ημέρα στην ύπαιθρο. Στο νότιο τμήμα της παραλίας η οργανωμένη μαρίνα της Αρετσούς, ένα αγκυροβόλημα άνετο και ευχάριστο για σκάφη αναψυχής, είναι ιδανικός τόπος εκκίνησης για ένα ταξίδι στη Χαλκιδική ή για τα γραφικά νησιά των Βόρειων Σποράδων. Ο Θερμαϊκός και οι γραφικές ακτές του, της Περαίας, των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδος αποτελούν παραδοσιακά παραθεριστικούς τόπους για ντόπιους και ξένους, με εύκολη οδική πρόσβαση κατά μήκος των πιο όμορων ακτών του κόλπου, που είναι κυριολεκτικά πνιγμένες στο πράσινο.
Στα νοτιοανατολικά, κατά μήκος του όρμου βρίσκεται το όρος Όλυμπος, σε όλο το θεϊκό μεγαλείο η κατοικία των θεών της αρχαιότητας με μοναδική στον κόσμο χλωρίδα. Στην πιο υψηλή κορυφή του Ολύμπου ο Όμηρος τοποθέτησε το ανάκτορο του Δία του οποίου η οροφή (ουράνιος θόλος) ήταν χάλκινη και απλώνονταν πάνω από όλη τη γη. Στους πρόποδες του όρους Ολύμπου, στην πόλη Δίον, οι Μακεδόνες έχτισαν τότε, ναούς για την λατρεία των θέων τους. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως το ιερό του Δία, ένα μέρος της αρχαίας πόλης, τα λουτρά, θέατρα, κ.λ.π. Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο μπορεί να συνδυαστεί με χαλάρωση στη λευκή, αμμώδη παραλία της Πιερίας ή με εκδρομή στις όμορφες τοποθεσίες της περιοχής.
Η Πέλλα, αρχαία πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους όπου γεννήθηκε και βασίλευσε ο Μέγας Αλέξανδρος, είναι ένας άλλος αρχαιολογικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, προορισμός. Εκεί βρίσκεται και το παλάτι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει έξοχα ψηφιδωτά μεγάλης ιστορικής αξίας.
Η Βεργίνα, αρχαία πόλη με διεθνή ακτινοβολία από τους περίφημους βασιλικούς τάφους του 4οι αιώνα π.χ. και το πρότυπο αρχαιολογικό μουσείο, είναι ένας τόπος όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει, πλάι στα οστά του Βασιλιά Φιλίππου του Β΄, πολύτιμα εκθέματα που δηλώνουν τον πλούτο, το μεγαλείο και τη δόξα, τα χαρακτηριστικά δηλαδή του Μακεδονικού Βασιλείου.
Στα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης βρίσκεται η Χαλκιδική, μια γοητευτική χερσόνησος σε σχήμα τριών δακτύλων, γνωστή για τις υπέροχες παραλίες, τα μικρά νησιά και τους όρμους. Ο επισκέπτης μπορεί να βρει τα πάντα στη Χαλκιδική. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το προϊστορικό σπήλαιο των Πετραλώνων όπου βρέθηκε το απολιθωμένο κρανίο του Αρχανθρώπου, ηλικίας 200.000 ετών π.Χ., με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ακόμη μπορεί να επισκεφθεί τις αρχαιολογικές τοποθεσίες της Ολύνθου, της Ποτίδαιας, των Σταγείρων και της Τορώνης ή ένα από τα γραφικά χωριά της, όπως επίσης να διασκεδάσει το βράδυ στα μεγάλα θέρετρα.
Μια απόλαυση που προσφέρεται μόνο στους επισκέπτες του ανδρικού φύλου είναι η εκδρομή στο τρίτο πόδι της Χερσονήσου της Χαλκιδικής, το οποίο για περισσότερα από χίλια χρόνια υπήρξε τόπος του Ελληνικού Μοναστηριακού Κράτους «Όρος Άθως», κατοικία μοναχών όλων των ταγμάτων, μοναδική στο είδος της, που κρύβει πολύτιμα αντικείμενα και θησαυρούς ανεκτίμητης ιστορικής αξίας. Χωρίς αμφιβολία, παρά την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, η Χαλκιδική μπορεί να προσφέρει μοναδικές στιγμές ανυπέρβλητης ηρεμίας.
Βεργίνα
Η πρωτεύουσα του κράτους των Μακεδόνων (περίπου μέχρι το 400 π.Χ.) ανασκάφθηκε από τον Μανόλη Ανδρόνικο. Η πόλη περιβαλλόταν από τριγωνικό τείχος και σήμερα διασώζονται τα επιβλητικά ερείπια του αρχαίου ανακτόρου και του θεάτρου κάτω από την ακρόπολη, θεμέλια ελληνιστικών σπιτιών και μέρος του τείχους.
Μεγάλη Τούμπα
Στον αρχαιολογικό και μουσειακό χώρο της Μεγάλης Τούμπας συγκεντρώνονται τα πιο αξιόλογα ευρήματα της περιοχής. Είναι υπόγειος τύμβος, στον τύπο της κρύπτης και περιλαμβάνει τους τέσσερις σημαντικότερους μακεδονικούς τάφους: το βασιλικό τάφο ή τάφο του Φιλίππου του Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον τάφο της Περσεφόνης, με εντυπωσιακό διάκοσμο, τον ασύλητο τάφο του πρίγκιπα με παράσταση αρματοδρομίας, και τον τάφο των ελεύθερων κιόνων που είναι σχεδόν κατεστραμμένος. Τα εντυπωσιακά και πλούσια ευρήματα των τάφων μεταφέρθηκαν εδώ πρόσφατα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έξοχα και σημαντικής αξίας αρχαία αντικείμενα, όπως η χρυσή λάρνακα, τα χρυσά στεφάνια, χρυσά κοσμήματα κ.λ.π.
Χαλκιδική
500 χιλιόμετρα ακτογραμμής με πολλές από τις ομορφότερες ελληνικές παραλίες και άπειρες εναλλαγές στο τοπίο την καθιστούν εδώ και χρόνια ιδανικό προορισμό διακοπών για κάθε επισκέπτη.
Ιδανική για αρχαιολογικές και θρησκευτικές αναζητήσεις, καθώς η πληθώρα αρχαιολογικών χώρων και του Αγίου Όρους με την μακραίωνη θρησκευτική και εκκλησιαστική παράδοση, την καθιστούν έναν πολυποίκιλο και ενδιαφέροντα προορισμό.
Η κοσμοπολίτικη Κασσάνδρα
Σύμφωνα με τη μυθολογία, στην Κασσάνδρα, την πρώτη χερσόνησο της Χαλκιδικής, έλαβε χώρα η μυθική μάχη των Γιγάντων. Σήμερα, η Κασσάνδρα αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα τουριστικά θέρετρα της χώρας.
Η μαγευτική Σιθωνία
Στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στη Σιθωνία, εκτός από την αρχαία πόλη της Ολύνθου με τα μοναδικά ψηφιδωτά, σας περιμένουν παραλίες που θα σας κόψουν την ανάσα! Η πυκνή βλάστηση της Σιθωνίας και κυρίως τα πεύκα που φτάνουν μέχρι την αμμουδιά δημιουργούν μια μοναδική παλέτα που αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις.
Αρχαία Πέλλα
Η Αρχαία Πέλλα βρίσκεται 44 χλμ. δυτικά της Θεσσαλονίκης (μια ώρα περίπου με αυτοκίνητο). Ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας θεωρείται από τους σημαντικότερους της Ελληνιστικής περιόδου. Η «μέγιστη εν Μακεδονία πόλεων», γενέτειρα Μακεδόνων βασιλέων Φιλίππου Β’ και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μας ταξιδέψει στις εποχές της μεγάλης ακμής της Μακεδονίας. Η πόλη χτισμένη κατά το ιπποδάμειο σύστημα, περιβάλλεται από τείχος και διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο. Ο επισκέπτης μπορεί να δει το νεκροταφείο με τους λαξευτούς τάφους, το τεράστιο ανάκτορο στην κορυφή του λόφου, την αγορά με καταστήματα που εκτείνονται σε δέκα οικοδομικά τετράγωνα, την εντυπωσιακή οικία του Διονυσίου με τέσσερα ψηφιδωτά εξαιρετικής τέχνης, την οικία του 5ου οικοδομικού τετραγώνου με δάπεδο που αναπαριστά κυνήγι ελαφιού, το ιερό της Αφροδίτης και της Κυβέλης στο βόρειο σημείο της αγοράς και το θεσμοφόριο, ιερό της Δήμητρας που εντυπωσιάζει με την ιδιόμορφη κυκλική του κάτοψη. Τέλος στο μουσείο υπάρχουν ψηφιδωτά από τις οικίες της Πέλλας, καθώς και ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή.
Η πόλη είναι ίσως το καλύτερο δείγμα πολεοδομικού σχεδιασμού από την κλασική Ελλάδα και υπήρξε μόνο για 80 χρόνια οπότε τα ερείπια διατήρησαν τον αρχικό, ανθεκτικό πολεοδομικό ιστό. Μεγάλοι Λεωφόροι με κατεύθυνση βορρά – νότου τέμνονται από δρόμους με κατεύθυνση ανατολικά – δυτικά και σχηματίζουν 64 οικοδομικά τετράγωνα με διαστάσεις 86 μ. επί 36 μ. Κάθε τετράγωνο περιλαμβάνει δέκα σπίτια, όλα με αυλή, πηγάδι και βωμό. Μπροστά στην αυλή υπάρχει η πασιάδα δηλαδή μία δομική κιονοστοιχία. Η ιδανική πολιτεία για τον Ιπποδάμειο θα έπρεπε να έχει το πολύ 10.000 κατοίκους. Όλοι θα έμεναν σε αυτά τα όμορφα σπίτια. Στις πολιτείες που χτίστηκαν με το Ιπποδάμειο σύστημα εφαρμόστηκε μια πολύ σπουδαία ισονομία, κανείς δεν μπορούσε να έχει καλύτερο ή μεγαλύτερο σπίτι από τον γείτονά του. Πολύ αργότερα οι ζάπλουτοι έχτιζαν βίλες και επαύλεις, έξω όμως από τον πολεοδομικό ιστό. Οι τακτοποιημένες πόλεις του Ιππόδαμου είναι μια ουτοπία, σε σχέση με το πολεοδομικό χάος των σύγχρονων πόλεων.
Όλυμπος
Η κατοικία των δώδεκα θεών της αρχαιότητας, παγκόσμια γνωστός τόσο για τα οικολογικά χαρακτηριστικά και την ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά του, όσο και για τη σχέση του με την αρχαία ελληνική μυθολογία.
Η σημασία του Ολύμπου έχει αναγνωριστεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και παγκόσμια. Το 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο «Απόθεμα της Βιόσφαιρας».
Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και το δεύτερο σε ύψος βουνό των Βαλκανίων. Το ανάγλυφό του εμπεριέχει πολλά χαρακτηριστικά στοιχεία που του προσδίδουν γοητεία και αίγλη. Βραχώδεις και απόκρημνες κορυφές, βαθιές χαράδρες, αλπικά λιβάδια και πυκνά δάση, συνθέτουν αυτό το σπάνιο γλυπτό με συνολικά 52 κορυφές από τα 760 έως τα 2918 μέτρα, συνθέτοντας με τις βραχώδεις ρεματιές εικόνες μοναδικής ομορφιάς.
1700 είδη φυτών τα οποία που αντιπροσωπεύουν το 25% της ελληνικής χλωρίδας και τα 23 από αυτά ενδημικά.
Δίον
Το αληθινό μεγαλείο της αρχαίας πόλης άρχισε να αποκαλύπτεται από το 1973, όταν διευθυντής στις ανασκαφές έγινε ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής. Η πόλη, τα ιερά, οι θέρμες, τα θέατρα και τα νεκροταφεία άρχισαν σιγά – σιγά να αναδύονται από τη λάσπη και από τη λήθη. Η ευαισθησία και η αγάπη του επικεφαλής καθηγητή και των άλλων αρχαιολόγων της ομάδας του για τους θησαυρούς που έφεραν (και συνεχίζουν να φέρνουν) στο φως, δεν έμεινε εκεί και σήμερα στο Δίον λειτουργεί το ωραιότερο αρχαιολογικό πάρκο της Ελλάδας, ένας χώρος πρότυπο για τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους.
Σπήλαιο Πετραλώνων
Το σπήλαιο των Πετραλώνων, από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα της χώρας, κρύβει ένα απέραντο παρελθόν. Στο σπήλαιο βρέθηκε το 1960 κρανίο ανθρώπου ο οποίος εκτιμάται ότι έζησε εδώ πριν από 200.000 χρόνια. Βρέθηκαν επίσης οστά ζώων που εξαφανίστηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια (μαμούθ, ρινόκερου, σπηλαίας άρκτου και λιονταριών). Έχει μήκος 2 χλμ. και είναι πλούσιο σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το πιο εντυπωσιακό του σημείο είναι η αίθουσα με την ονομασία Νεκροταφείο Γιγάντων. Το μουσείο του σπηλαίου δίνει μια καθαρή εικόνα για τον πρωτόγονο μακρινό προγονό μας και την ξεχασμένη πια εποχή του.
Στάγειρα
Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το 384 π.χ. σε μια πόλη δίπλα στη θάλασσα, τα Στάγειρα. Η πόλη ήταν μια αποικία που ίδρυσαν οι Άνδριοι γύρω στα 665 π.Χ., αλλά εγκαταστάθηκαν εδώ και Χαλκιδαίοι (από τους οποίους καταγόταν η μητέρα του Αριστοτέλη). Στην αρχή η πόλη δεν λεγόταν Στάγειρα αλλά Ορθαγορία, άγνωστο γιατί. Οι Σταγειρείτες συμμάχησαν με τους Αθηναίους και αργότερα συμμάχησαν και με τους Σπαρτιάτες, κάτι που δεν άρεσε στους Αθηναίους, οι οποίοι ήρθαν εδώ με επικεφαλής τον Κλέωνα το 423 π.Χ., πολιόρκησαν τα Στάγειρα, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν την πόλη. Αυτό το πέτυχε ο Φίλιππος το 349 μ.Χ., όταν διέλυσε όλες τις αποικίες της Χαλκιδικής, μετά την καταστροφή της Ολύνθου.
Οι αρχαιολόγοι έφτασαν στην μικρή αυτή χερσόνησο μόλις το 1990 και ξεκίνησαν να ανασκάπτουν την αρχαία πατρίδα του Αριστοτέλη. Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της πόλης είναι το ισχυρό τείχος που φαίνεται στην κορυφή του πρώτου λόφου (του νότιου) το οποίο χτίστηκε στα κλασσικά χρόνια και μπορούμε να διακρίνουμε με πόσους διαφορετικούς τρόπους δόμησης είναι χτισμένες οι χοντρές του πέτρες. Το τείχος αυτό ορίζει τα δυτικά όρια της αρχαίας πόλης, αφού ολόγυρα υπήρχε θάλασσα. Ωραίοι στρογγυλοί και τετράγωνοι πύργοι και προμαχώνες που επικοινωνούσαν με χοντρές σκάλες συμπλήρωναν την ισχυρή οχύρωση της πόλης. Στην άκρη της χερσονήσου μπορούμε να δούμε και τα λείψανα από το τείχος που χτίστηκε μετά την καταστροφή της πόλης από τον Φίλιππο, όταν τα Στάγειρα ξανακατοικήθηκαν, χάρη στον Αριστοτέλη. Ακριβώς από κάτω βρισκόταν το λιμάνι των Σταγείρων που λεγόταν Κάπρος (όπως και το νησάκι απέναντι) προς τιμήν του άγριου Κάπρου, ο οποίος ήταν το ιερό ζώο των Σταγείρων. Το καλοκαίρι πραγματοποιούνται μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις τα «Αριστοτέλεια», οι οποίες διοργανώνονται από το 1996 μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, συνεχίζοντας έτσι την πανάρχαιη γιορτή και αξιοποιώντας ακόμη καλύτερα έναν τόσο ωραίο αρχαιολογικό χώρο.
Άγιον Όρος
Την τρίτη, την ανατολικότερη και μαγευτικότερη χερσόνησο της Χαλκιδικής, τη χερσόνησο του Άθωνα, κατέχει σήμερα ολόκληρη η Αγιορείτικη πολιτεία. Είναι ο μοναδικός χώρος στην Ελλάδα, που είναι ολόκληρος αφιερωμένος στην προσευχή και τη λατρεία του Θεού
Το Άγιο Όρος έχει μήκος περίπου 50 χιλιόμετρα, πλάτος από 8 μέχρι 12 χιλιόμετρα και η έκταση του καλύπτει 350 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Οι φυσικές τοποθεσίες της χερσονήσου είναι αξιοθαύμαστες. Το βουνό Άθωνας που δεσπόζει σ΄ αυτή, είναι ένας τεράστιος κώνος με ύψος 2.033 μέτρα. Η γυμνή κορυφή του και οι πλαγιές του, κατάφυτες από αιωνόβια δέντρα, δημιουργούν μία ασύγκριτη αισθητική ομορφιά σε όλη τη μαγευτική αυτή περιοχή.
Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού κράτους, που υπάγεται πολιτικά στο Υπουργείο Εξωτερικών και θρησκευτικά στην Δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.
Έχει εδαφικά διαιρεθεί σε είκοσι αυτοδιοίκητες περιοχές. Κάθε περιοχή αποτελείται από μία κυρίαρχη μονή και διάφορους άλλους μοναστικούς οικισμούς γύρω από αυτήν (σκήτες, κελιά, καλύβες, καθίσματα, ησυχαστήρια).
Όλες οι μονές είναι Κοινόβιες και η ιστορία του αρχίζει από τον 5ο μ.Χ. αιώνα που εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι μοναχοί, οι οποίοι απογοητευμένοι από την καθημερινότητα της κοινωνικής ζωής, βρήκαν αυτόν τον όμορφο και έρημο τόπο ιδανικό για να λατρεύσουν καλύτερα το Θεό.