17.7 C
Thessaloniki

Δείκτες Μνήμης

Το project «Δείκτες Μνήμης» είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Thessaloniki Convention Bureau (TCB) και δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με μακραίωνη ιστορική παρουσία και συνέχεια, στη διάρκεια της οποίας λαοί και πολιτισμοί άφησαν το αποτύπωμα τους και διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία και την εξέλιξη της. Μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, ναοί και αρχιτεκτονικά σύνολα, τόποι όπου διαδραματίσθηκαν σημαντικά γεγονότα, προσωπικότητες που καθόρισαν τη ζωή της, αποτελούν τις ψηφίδες που συνθέτουν την  πολυκύμαντη ιστορία της.

Σημαντικό μέρος αυτής της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και του μεγαλείου της ιστορίας της Θεσσαλονίκης παραμένει άγνωστο και για το λόγο αυτό ήταν αναγκαία η υπόμνηση και η παρουσίασή τους, όχι μόνο για τους επισκέπτες της αλλά και τους κατοίκους που επιθυμούν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν την πόλη και την ιστορία της. Ήταν λοιπόν, ιδιαίτερα σημαντικό για την πόλη να αποκτήσει ένα δίκτυο σημάνσεων – δεικτών μνήμης των σημαντικών εκείνων σημείων που θα λειτουργούν σαν «σπίθες ενεργοποίησης της ιστορικής μνήμης» και θα ενισχύσουν τη σύνδεση επισκεπτών και κατοίκων με την πόλη, την ιστορία της και τον πολιτιστικό της πλούτο.

«Οι δείκτες μνήμης βγάζουν την ιστορία της πόλης από τη βιβλιοθήκη – όπου κανείς πλέον δεν την αναζητά – στους δρόμους»
Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Εντοπίζονται έτσι, αναλύονται και «αποκαλύπτονται» στα μάτια των περιηγητών της πόλης, σημαντικά μνημεία, τόποι, κοινωνικοπολιτικά γεγονότα και σπουδαίες προσωπικότητες που άφησαν στην πόλη το στίγμα τους. Η σήμανση – πληροφόρηση εκτείνεται από τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της πόλης, χαρακτηρισμένα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, στους μεταβυζαντινούς ναούς, τα οθωμανικά μνημεία, τα εβραϊκά μνημεία, στα σημαντικά εκείνα κτήρια που αποτελούν τη μοναδική αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης.

Οι Δείκτες Μνήμης είναι είτε επιδαπέδιες ή επιτοίχιες πινακίδες είτε μεγάλα αναλόγια. Το περιεχόμενό τους συγκροτείται από κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια ή γκραβούρες σε κατάλληλα διαμορφωμένες γραφιστικά συνθέσεις. Αποτελούν εύληπτα και ελκυστικά για τον περιπατητή στοιχεία του αστικού χώρου, εναρμονισμένα με το περιβάλλον αλλά και διακριτά ως στοιχεία σε ένα ενιαίο επικοινωνιακό σύνολο, με αισθητική και ταυτότητα μιας σύγχρονης αλλά και με ιστορικό βάρος πόλης.

Δωρητής