Δημοτική Βιβλιοθήκη


Η Κεντρική Βιβλιοθήκη
Εθνικής Αμύνης 27
email:
library[at]thessaloniki.gr
ωράριο λειτουργίας: 8 π.μ.-8:30 μ.μ.


Η μεταφορά της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στο νέο ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού Εθνικής Αμύνης 27 σημοτοδότησε το τέλος μιας εποχής και την αρχή ενός νέου ξεκινήματος για μια Βιβλιοθήκη του 21ου αιώνα.

Η συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι μία από τις πλέον χρησιμοποιούμενες ελληνικές συλλογές (δανεισμοί ανά χρήστη και δανεισμοί ανά κάτοικο) και περιλαμβάνει έντυπο υλικό (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, χάρτες, αφίσες), αλλά και μουσικά cd, dvd, slides, cd-rom.

Από το παλιό στο καινούργιο

Η μεταφορά της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στο νέο κτίριο συνδυάστηκε με αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας. Καταργήθηκε ο διαχωρισμός σε Δανειστικό και Αναγνωστήριο. Η συλλογή είναι ενιαία, σε ανοιχτά ράφια, όπου το κοινό μπορεί να αναζητήσει και να ξεφυλλίσει όλο το διαθέσιμο υλικό. Ο αριθμός των βιβλίων τα οποία είναι δυνατό να δανειστούν διπλασιάστηκε.

Υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης στον ηλεκτρονικό υπολογιστή από τα τερματικά τα οποία βρίσκονται σε όλους τους ορόφους.

Η μικρή συλλογή παιδικών βιβλίων έγινε αυτόνομη παιδική βιβλιοθήκη.

Το ωράριο λειτουργίας είναι πλέον συνεχές, 8 π.μ.-8:30 μ.μ.

Email: library@thessaloniki.gr

Υπάρχει δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο Internet.

Υπάρχουν χώροι για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, διαλέξεων, ημερίδων και εκθέσεων βιβλίου.

Εφημερίδες
(1ο Υπόγειο- τηλ. 231331 8574)

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει πλήρες αρχείο των ημερησίων και εβδομαδιαίων πολιτικών εφημερίδων που εκδόθηκαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μετά το 1974, αλλά και εκτενές αρχείο εφημερίδων που εκδόθηκαν ήδη από τον 19ο αιώνα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι τίτλοι των τοπικών εφημερίδων Μακεδονία, Ελληνικός Βορράς, Θεσσαλονίκη και των αθηναϊκών Ακρόπολις, Βήμα, Τα Νέα, Αυγή.

Η παλαιότερη εφημερίδα της συλλογής είναι ο Αιών (1880).

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης πλήρες αρχείο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως από το 1945 και εξής και εκτενές αρχείο προηγουμένων ετών με παλαιότερο το πρώτο φύλλο της του 1833.

Λειτουργεί η τράπεζα νομικών πληροφοριών «Νομοτέλεια», πρόγραμμα που παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης πληροφοριών της Ελληνικής Νομοθεσίας-Νομολογίας.

Υπάρχει έντυπος αλφαβητικός και χρονολογικός κατάλογος των εφημερίδων της συλλογής.

Για λόγους προστασίας και διατήρησης της συλλογής επιτρέπεται να φωτοτυπηθούν μόνον άδετα φύλλα εφημερίδων και τόμοι Φ.Ε.Κ. Δεμένοι τόμοι εφημερίδων είναι δυνατόν να φωτογραφηθούν στο χώρο της βιβλιοθήκης, με εξοπλισμό των ενδιαφερομένων, ύστερα από προφορική συνεννόηση με τον προϊστάμενο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Η ψηφιοποίηση των εφημερίδων σε dvd (από το Σεπτέμβριο του 2002) αποτελεί μια νέα προσφιλέστατη υπηρεσία για τους αναγνώστες.

Λογοτεχνία και ψυχαγωγία
(Ισόγειο τηλ. 231331 857-1,2,3)

Στο ισόγειο αναπτύσσεται η συλλογή με θέματα λογοτεχνίας, γλώσσας και ψυχαγωγίας καθώς και η παιδική συλλογή. Η συλλογή αριθμεί 31.000 βιβλία σύμφωνα με την καταμέτρηση του Δεκεμβρίου του 2012 και εμπλουτίζεται με τακτικές αγορές νέου υλικού. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα νέα βιβλία της συλλογής και να τα δανειστείτε. Μπορείτε επίσης,  να κάνετε κράτηση για τα βιβλία που σας ενδιαφέρουν και μπορεί να είναι δανεισμένα. Μυθιστορήματα, βιβλία για μαγειρική και κόμικς βρίσκονται στο χώρο αυτό, ώστε να είναι σε εύκολη πρόσβαση για όποιον ενδιαφέρεται. Μπορείτε να χαλαρώσετε στον ομορφο χώρο του Ισογείου διαβάζοντας, ακούγοντας μουσική ή συζητώντας με τους φίλους σας. Το προσωπικό πρόθυμο και εξυπηρετικό, μπορεί να σας δώσει τις πληροφορίες και τις συμβουλές που θέλετε, ώστε να βρείτε το υλικό ή τις πληροφορίες που αναζητάτε.

Παιδική Βιβλιοθήκη
(Ισόγειο τηλ. 231331 8571,2,3)

Σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο έχει αναπτυχθεί συλλογή 8.500 τόμων και συλλογή επιτραπέζιων ψυχαγωγικών και μορφωτικών παιχνιδιών, οι οποίες εμπλουτίζονται με τακτικές αγορές νέου υλικού. Προγραμματίζονται σε εβδομαδιαία βάση οργανωμένες δραστηριότητες για παιδιά.

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
(1ος όροφος – τηλ. 231331 8575)

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός νέου τμήματος, με χαρακτήρα επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό, στο οποίο περιέχονται συλλογές cd-rom, dvd, βιντεοκασέτες, vcd, cd μουσικής. Οι συλλογές εμπλουτίζονται και αναπτύσσονται διαρκώς. Απευθύνονται δε τόσο σε μεμονωμένα άτομα όσο και σε σχολεία, συλλόγους και γενικά σε οποιονδήποτε μπορούν να φανούν χρήσιμες.

Οι συλλογές των cd-rom και dvd περιλαμβάνουν μεθόδους εκμάθησης ξένων γλωσσών (από αγγλικά μέχρι γιαπωνέζικα), εγκυκλοπαίδειες και λεξικά, θέματα Ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, φυσικής και χημείας που ενδιαφέρουν τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων, γεωγραφίας αλλά και βιογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων.

Οι βιντεοκασέτες περιέχουν θέματα από τον κόσμο των ζώων και φυτών αλλά και ιστορίας, γεωγραφίας κλπ.

Η συλλογή των μουσικών cd καλύπτει κάθε είδος μουσικής, ελληνικής και ξένης. Οι καλύτεροι Έλληνες και ξένοι ερμηνευτές και συνθέτες από το κλασικό ρεπερτόριο, εθνικών διαδρομών ή rock και jazz αποχρώσεων είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για μελέτη, εργασία ή για απλή ακρόαση.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία έχει αντιμετωπιστεί η ιστορία, η λαογραφία και η μουσική της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Μακεδονίας. Το τμήμα φιλοδοξεί σταδιακά να αποκτήσει οποιοδήποτε οπτικοακουστικό υλικό αφορά την πόλη μας.

Στον όροφο αυτό οι αναγνώστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές για ενημέρωσή τους από το Διαδίκτυο, αλλά και για τη συγγραφή προσωπικών τους εργασιών. Υπάρχουν επτά (7) θέσεις όπου οι χρήστες με φορητούς υπολογιστές (laptops) έχουν πια την δυνατότητα να έχουν δωρεάν ενσύρματη πρόσβαση στο internet.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του διαδικτύου από παιδιά έως 12 ετών, γίνεται με έγγραφη συγκατάθεση του γονέα.

Με στόχο την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην πληροφορία, εγκαταστάθηκε και λειτουργεί από τις αρχές του 2006, πληροφοριακό σύστημα για άτομα με προβλήματα όρασης.Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει έναν προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή με έγχρωμη επίπεδη οθόνη, τις μονάδες εισόδου πληκτρολόγιο και ποντίκι, ειδικό λογισμικό και ένα ολοκληρωμένο σύστημα ήχου που αποτελείται από 6 ηχεία και ακουστικά.Το λογισμικό (Supernova) μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα με πλήρη ή μερική απώλεια όρασης, αφού διαβάζει και μπορεί να μεγενθύνει τα περιεχόμενα της οθόνης καθοδηγώντας φωνητικά το χρήστη για τις ενέργειές του. Αναπαράγονται φωνητικά κείμενα (αγγλικά – ελληνικά), ώστε οι χρήστες να μπορούν να εκτελούν εργασίες επεξεργασίας κειμένου, να εξερευνούν το διαδίκτυο και να χρησιμοποιούν κάθε μορφής ηλεκτρονικό υλικό που παρέχει η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Αίθουσα εκδηλώσεων
(2ος όροφος – τηλ. 231331 8593)

Η αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων στεγάζει εκδηλώσεις και δραστηριότητες  εκπαιδευτικές, μορφωτικές, ψυχαγωγικές, διαλέξεις, συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις βιβλίων  και έργων τέχνης.

Επιστήμες και Τέχνες
(3ος όροφος-τηλ. 231331 8576)

Ο όροφος αυτός διατηρεί ενεργή συλλογή 29.747 (2012) τόμων βιβλίων.
Προβαίνει σε αγορές βιβλίων, χρησιμοποιεί τα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί κάθε χρόνο, βιβλιογραφίες, καταλόγους εκδοτών, το διαδίκτυο και παρακολουθεί την τρέχουσα εκδοτική παραγωγή, προκειμένου να εντοπίσει και να επιλέξει το κατάλληλο υλικό που θα βοηθήσει στον εμπλουτισμό της συλλογής.

Τα βιβλία είναι τοποθετημένα στα ράφια με βάση το Διεθνές Δεκαδικό Σύστημα DEWEY (DDC:Dewey Decimal Classification).
Συλλογές ανά κατηγορία θεματικού τομέα:
000 ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ(Πληροφορική, Βιβλιογραφίες, Εγκυκλοπαίδειες, Λεξικά )
100 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (Μεταφυσική, κλάδοι της Φιλοσοφίας και     Ψυχολογίας Λογική, Ηθική κα)
200 ΘΡΗΣΚΕΙΑ (Θεολογία, Εκκλησία, Μυθολογία κα)
300 ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ (Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες, Δίκαιο, Εκπαίδευση, Ήθη, Έθιμα κα)
500 ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ (Μαθηματικά, Αστρονομία, Φυσική, Γεωλογία, Βιολογία, Βοτανική, Ζωολογία κα)
600 ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ (Ιατρική, Μηχανική, Γεωργία, Οργάνωση και Διοίκηση επιχειρήσεων, Βιομηχανία, Δομικές κατασκευές κα)
700 ΚΑΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (Αρχιτεκτονική, Γλυπτική, Ζωγραφική, Χαρακτική, Μουσική, Κινηματογράφος, Φωτογραφία, Ψυχαγωγία, Αθλητισμός κα.)
900 ΙΣΤΟΡΙΑ ( Γεωγραφία, Ταξίδια, Βιογραφίες, Αρχαία – Νεώτερη παγκόσμια ιστορία)
Η συλλογή είναι δανειστική (πλην των βιβλίων που φέρουν στη ράχη τους  χρυσή βούλα και την ένδειξη Πλ), Παρέχεται το δικαίωμα δανεισμού τεσσάρων βιβλίων για δεκαπέντε ημέρες καθώς και η δυνατότητα τηλεφωνικής ανανέωσης τους (έως και δύο φορές, εφόσον τα βιβλία δεν ζητηθούν από άλλους αναγνώστες).Παρέχεται επίσης η δυνατότητα κράτησης βιβλίων που είναι ήδη δανεισμένα και για τα οποία η βιβλιοθήκη αναλαμβάνει να σας ειδοποιήσει μόλις αυτά γίνουν διαθέσιμα.
Δυνατότητα αναζήτησης στον ηλεκτρονικό μας κατάλογο εδώ( http://lib.thessaloniki.gr)
Στον όροφο λειτουργεί δωρεάν ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi) για τους χρήστες φορητών υπολογιστών.

Παλαιά Συλλογή-Σπάνια Βιβλία
(4ος όροφος-τηλ. 231331 8578)

Στον τέταρτο όροφο στεγάζονται 27.500 τόμοι από παλαιότερες εκδόσεις (έως το 1983) με θέματα λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, κοινωνικών επιστημών, τεχνών και τεχνολογίας. Οι παλαιότερες εκδόσεις ελληνικής ιστορίας βρίσκονται στον 3ο όροφο. Ένα μικρό μέρος της συλλογής έχει καταχωρηθεί στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα βιβλία της συλλογής αυτής δεν δανείζονται. Υπάρχει η δυνατότητα ασύρματου δικτύου (Wi-Fi).

Η συλλογή περιλαμβάνει 116 τίτλους. Ο παλαιότερος τίτλος της συλλογής είναι το αρχέτυπο Γραμματικής Εισαγωγή, βιβλία τέσσερα του Θεοδώρου Γαζή (δεξιότητι Άλδου Μανουτίου, 1495). Υπάρχει αλφαβητικός και χρονολογικός κατάλογος. Η πρόσβαση στο υλικό της συλλογής αυτής είναι περιορισμένη και κατόπιν συνεννόησης με τον προϊστάμενο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Περιοδικά
(5ος όροφος-τηλ. 231331 8579)

Η συλλογή των περιοδικών αποτελείται από 9.827 τόμους και 1817 τίτλους, ενώ οι τρέχουσες συνδρομές είναι 251 τίτλοι. Τα περιοδικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στο χώρο της βιβλιοθήκης. Υπάρχει η δυνατότητα ασύρματου δικτύου (Wi-Fi).

Γραφείο Εκδηλώσεων
(8ος όροφος)

Το Γραφείο Εκδηλώσεων εκπονεί και διοργανώνει εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες σε όλο το δίκτυο των βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Υπεύθυνοι εκδηλώσεων

Βογδανος Κωνσταντίνος

υπεύθυνος εκδηλώσεων Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης
231331 8593 email: k.vogdanos[at]thessaloniki.gr

Κουτρολίκου Χρυσαφούλα

υπεύθυνη εκδηλώσεων ενηλίκων στις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες
231331 8592 email: c.koutrolikou[at]thessaloniki.gr

 

Χατζή Σοφία

υπεύθυνη παιδικών εκδηλώσεων στις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες
231331 8591 email: s.chatzi[at]thessaloniki.gr