16.4 C
Салоники

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης συμπράττει με σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Τε15Μαρ9:00 μμΗ Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης συμπράττει με σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης9:00 μμ(GMT+02:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης συμπράττει

με σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Με πολυβραβευμένους σπουδαστές και νέους απόφοιτους του Κρατικού Ωδείου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την μπαγκέτα του μαέστρου Βλαδίμηρου Συμεωνίδη και με έργα των Μότσαρτ και Πουτσίνι, την Τετάρτη 15 Μαρτίου και ώρα 21.00 στην Αιθ. Τελετών του ΑΠΘ.

Στο α’ μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί το έργο του W.A. Mozart «Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα». Ένα έργο που συνέθεσε ο Μότσαρτ το 1791, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του για τον αυστριακό κλαρινετίστα Anton Stadler και αποτελεί το τελευταίο του ορχηστρικό έργο. Λέγεται και «Φθινοπωρινό», εξαιτίας του λυρικού του αντάτζιο, που αποτελεί το πιο γνωστό τμήμα του κοντσέρτου. Σολίστ στο κλαρινέτο είναι o Παναγιώτης Ανδρέου που έλαβε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, τον Ιανουάριο του 2023, το δίπλωμά του στο κλαρινέτο με « Άριστα Παμψηφεί» ερμηνεύει το συγκεκριμένο κοντσέρτο αναδεικνύοντας τον όμορφο και γεμάτο ήχο του κλαρινέτου αλλά και την δική του ερμηνευτική ικανότητα.

Στο β’ μέρος της συναυλίας σπουδαστές της Σχολής Μονωδίας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης ερμηνεύουν γνωστές άριες από τις όπερες Le Nozze di Figaro και Don Giovanni του  W.A. Mozart και Gianni Schicchi και La Bohème του G. Puccini. Οι μονωδοί που συμμετέχουν είναι: Δημήτρης Καλούμενος (μπάσο-βαρύτονος), Ελίνα Σάντοβα (σοπράνο), Ερμής Μιχαήλ Αθανασόπουλος (βαρύτονος) και Εμμανουέλα  Ορφανουδάκη (σοπράνο).

Η όπερα Οι Γάμοι του Φίγκαρο του Μότσαρτ σε τέσσερις πράξεις είναι μια από τις πιο πολυπαιγμένες όπερες και ένα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου λυρικού θεάτρου, που γράφτηκε το 1786. Σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου θα ερμηνεύσουν τις άριες: Cinque, dieci, venti(Figaro, Susanna), Se vuol ballare (Figaro), Non piu andrai, farfallone amoroso (Figaro) και Canzonetta sull’aria (Susanna, Contessa).

Ακολουθούν άριες από την αριστουργηματική όπερα Ντον Τζοβάνι του Μότσαρτ. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο σε δύο πράξεις αναμειγνύει τραγικά και κωμικά στοιχεία και αποτελεί ένα από τα ορόσημα του οπερετικού ρεπερτορίου. Σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου θα ερμηνεύσουν τις άριες Notte e giorno faticar (Leporello), La ci darem la mano (Don Giovanni, Zerlina), Deh, vieni alla finestra (Don Giovanni).

Το κοινό της συναυλίας εύκολα θα αναγνωρίσει το «O Mio Babbino Caro», μία από τις πιο δημοφιλείς άριες στο χώρο της όπερας από την κωμική μονόπρακτη όπερα Τζιάνι Σκίκι (Gianni Schicchi) του Τζιάκομο Πουτσίνι εμπνευσμένη από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη. Η όπερα έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη το 1918 και υπόθεσή της βασίζεται σε ένα υπαρκτό πρόσωπο, τον Τζιάνι Σκίκι ντε Καβαλκάντι, τον οποίον, ο Δάντης τοποθέτησε στην Κόλαση ως κιβδηλοποιό.

Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με την άρια Quando men vo (Musetta, Marcello, Alcindoro, Mimi) από την όπερα La Bohème του Τζιάκομο Πουτσίνι. Ένα  από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του βερισμού, η  La Bohème (Λα Μποέμ) είναι η τέταρτη κατά σειρά όπερα του  G. Puccini . Το libretto της είναι στα ιταλικά και αποτελείται από τέσσερις πράξεις, γεμάτες τραγικότητα, αλλά και κωμικές στιγμές. Πρόκειται για ένα αριστοτεχνικό έργο, όπου χωρίς να ακολουθείται μια καθιερωμένη φόρμα, συνδυάζει με μεγάλη επιτυχία το ρεαλισμό και την καθαρή ιταλική μελωδία.

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr (https://www.viva.gr/tickets/music/synauliasodthkoth/ )

Τιμές εισιτηρίων: 8,00 € γενική είσοδος

Δωρεάν είσοδος για τους σπουδαστές των Ωδείων και τους φοιτητών των τμημάτων Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Π.Α.Μ.Α.Κ. με την επίδειξη της σπουδαστικής-φοιτητικής τους ταυτότητας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διεύθυνση Ορχήστρας: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

Α’ ΜΕΡΟΣ

W.A. Mozart: Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα

  • Allegro
  • Adagio
  • Rondo:Allegro

Παναγιώτης Ανδρέου, κλαρινέτο

Β’ ΜΕΡΟΣ

W.A. Mozart: Le Nozze di Figaro 

*Cinque, dieci, venti… (Figaro, Susanna), Καλούμενος Δημήτρης, Σάντοβα Ελίνα 

* Se vuol ballare (Figaro), Αθανασόπουλος Ερμής 

* Non piu andrai, farfallone amoroso (Figaro), Καλούμενος Δημήτρης 

* Canzonetta sull’aria (Susanna, Contessa), Σάντοβα Ελίνα, Ορφανουδάκη Εμμανουέλα 

W.A. Mozart: Don Giovanni 

* Notte e giorno faticar ( Leporello), Καλούμενος Δημήτρης 

* La ci darem la mano (Don Giovanni, Zerlina), Αθανασόπουλος Ερμής, Ορφανουδάκη Εμμανουέλα 

* Deh, vieni alla finestra (Don Giovanni), Αθανασόπουλος Ερμής 

 G. Puccini : Gianni Schicchi

* O mio babbino caro (Lauretta), Σάντοβα Ελίνα 

G. Puccini : La Bohème    

* Quando m’en vo (Musetta, Marcello, Alcindoro, Mimi), Ορφανουδάκη Εμμανουέλα , Αθανασόπουλος Ερμής, Καλούμενος Δημήτρης, Σάντοβα Ελίνα 

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

Ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης (γ. 1972) ανήκει στους πλέον δραστήριους Έλληνες μαέστρους της γενιάς του.
Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμα μουσικά σύνολα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η Ορχήστρα της Αυστριακής Ραδιοφωνίας (R. S. O. Wien), η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας, οι Κρατικές ΟρχήστρεςΑθηνών και Θεσσαλονίκης, τα σύνολα σύγχρονης μουσικής Klangforum Wien
die reihe, dissonArt και Εrgon Ensemble, η Ορχήστρα του Κονσερβατορίου της Ουτρέχτης, η Sinfonietta Beograd, η Παιδική Χορωδία της Βιέννης (Wiener Sängerknaben), η Καμεράτα, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου κ.ά. Διηύθυνε παραγωγές όπερας και μπαλέτου στην Εθνική Λυρική Σκηνή και ηχογράφησε για την Ελληνική και την Αυστριακή Ραδιοφωνία, καθώς και για τη διεθνή δισκογραφική εταιρεία NAXOS.
Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης (Δίπλωμα Διεύθυνσης Ορχήστρας [Mag. Artium] από την τάξη του Uros Lajovic και Δίπλωμα Σύνθεσης [Mag. Artium] από την τάξη του Erich Urbanner), του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., καθώς και της τάξης ανώτερων θεωρητικών του Χρήστου Σαμαρά.
Ίδρυσε και διηύθυνε την Ορχήστρα Δωματίου Contra Tempo(2012-2019), ενώ την πενταετία 2006-2011 διετέλεσε Διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ.
Από το 2019 υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής Διεύθυνσης Μουσικών Συνόλων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., ενώ παράλληλα διδάσκει διεύθυνση ορχήστρας  στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Βιογραφικά στοιχεία σπουδαστών ΚΩΘ

Παναγιώτης Ανδρέου (κλαρινέτο)

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Βελανιδιά ( Βόιο Κοζάνης). Το 2013 εγγράφηκε στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας όπου, δηλώνοντας ως όργανο επιλογής το κλαρινέτο, έλαβε τα πρώτα του μαθήματα με καθηγητές τον Γιώργο Μιχαηλίδη και τον Νίκο Μαντάνη. Το 2016, έπειτα από επιτυχή συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις, εισήχθη στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε τις σπουδές του με καθηγητή τον Αλέξανδρο Σταυρίδη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Μιλτιάδη Μουμουλίδη και Δημήτρη Λεοντζάκο. Τον Ιανουάριο του 2023 έλαβε το δίπλωμά του.

Δημήτρης Καλούμενος (μπάσο-βαρύτονος)

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης, όπου και ξεκίνησε από πολύ νεαρή ηλικία πολυετείς σπουδές πιάνου δίπλα στον πιανίστα και συνθέτη, Νικόλαο Περάκη. Τραγούδι μελέτησε με τον Φίλιππο Μοδινό και στη συνέχεια με την Κασσάνδρα Δημοπούλου. Από τον Οκτώβριο του 2022 σπουδάζει μονωδία στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη της καθηγήτριας Ένης Κίνη. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε συναυλίες στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ελίνα Σάντοβα (σοπράνο)

Γεννήθηκε το 2000 στην Μόσχα. Το 2012 ξεκίνησε τα πρώτα της μαθήματα φωνητικής και πιάνου, με την Ναταλία Σαρκαβάζη. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, από όπου και αποφοίτησε με Δίπλωμα Μονωδίας της τάξης της Ένης Κίνη και Δίπλωμα Μελοδραματικής της τάξης του Άκη Λαλούση και στα δύο με « Άριστα Παμψηφεί ». Έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο, στην ηλικιακή κατηγορία της, στον Διεθνή Διαγωνισμό MEDICI INTERNATIONAL COMPETITION , πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ORPHEUS και διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό για νέους τραγουδιστές της ‘Ομπραστσόβα’. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους: υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου, αρχιμουσικό Νικόλαο Βασιλείου, μαέστρο Αντώνη Κοντογεωργίου, υψίφωνο Σοφία Κυανίδου και μαέστρο – συνθέτη Forget Philippe. Εχει συνεργαστεί ως σολίστ και χορωδός με τις ορχήστρες ΚΟΘ, ΣΟΔΘ, Camerata Junior του ΣΦΜΑ, EL SISTEMA και ΜΟΥΣΑ και ως χορωδός έχει συμπράξει με την Σοπράνο Barbara Hendricks.

Ερμής Μιχαήλ Αθανασόπουλος (βαρύτονος)

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2000. Είναι φοιτητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και σπουδάζει Μονωδία στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει από το 2010 στη Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο στο ‘’Τρίτο Στεφάνι’’ του Κώστα Ταχτσή, έπαιξε στην όπερα Carmen του Bizet σε σκηνοθεσία Michal Znaniecki και συμμετείχε σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Εμμανουέλα Ορφανουδάκη (σοπράνο).

Γεννήθηκε το 1997 στην Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της σχολής Μονωδίας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με δίπλωμα άριστα 10 παμψηφεί υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Νάντιας Φιόρου καθώς και πτυχιούχος Αρμονίας. Έχει βραβευθεί στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Orpheus Soloists (2021). Παρακολούθησε σεμινάρια με τους: υψίφωνο Σοφία Κυανίδου (2016), υψίφωνο Νάντια Φιόρου (2017), πιανίστα-τσεμπαλίστα Γεράσιμο Χοϊδά (2017), μαέστρο-συνθέτη Philippe Forget (2017), βαρύτονο Άκη Λαλούση (2018), πιανίστα-αρχιμουσικό-συνθέτη Νικόλαο Βασιλείου (2021), υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου (2021), υψίφωνο Γεωργία Καραγκούνη (2022) και τσεμπαλίστα-μαέστρο Μάρκελλο Χρυσικόπουλο (2023). Εχει συμμετάσχει σε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, στο ορατόριο Stabat Mater του G.B.Pergolesi με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης (2018), στην οπερέτα «ο Βαφτιστικός» του Θ.Σακελλαρίδη (2019), στην 1η Συναυλία Βραβευθέντων με Α’ Βραβείο στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Orpheus Soloists «Rising Music Stars» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (2021) και στο «Ρεσιτάλ Νέων Καλλιτεχνών» του κύκλου εκδηλώσεων «Καλοκαίρι στο Μέγαρο» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2022).

Ώρα

(Τετάρτη) 9:00 μμ(GMT+02:00)

Τοποθεσία

Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ