7.7 C
Thessaloniki

‘’Symphonic ROCKstorm’’

Τε15Ιουλ9:30 μμΤε11:50 μμ‘’Symphonic ROCKstorm’’9:30 μμ - 11:50 μμ(GMT+00:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Συναυλία: ‘’Symphonic ROCKstorm’’

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

STORM string quartet

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020, Θέατρο Κήπου

ώρα 21:30, ώρα προσέλευσης 20:30

Γενική είσοδος 10 €

     Προπώληση εισιτηρίων από Τρίτη 7/7/2020,στα εκδοτήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης

Πλατεία Αριστοτέλους   Τηλ: 2310 272022

Δευτέρα  έως Παρασκευή 11.00-19.00

Μετά την πολύμηνη περίοδο περιοριστικών μέτρων, η 15η Ιουλίου 2020 είναι η ημέρα που σε όλη τη χώρα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν και πάλι να γίνουν ζωντανά.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης συμπράττει με τους Storm string quartet και υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Χάρη Ηλιάδη υποδέχεται το κοινό της πόλης με έναν εκρηκτικό συνδυασμό ροκ και συμφωνικής μουσικής προσφέροντας του μία δυνατή μουσική εμπειρία που ξεσηκώνει και το πιο απαιτητικό κοινό.

4 δεξιοτέχνες μουσικοί, μέλη του Storm string quartet, ο Έκτορας Λάππας (βιολί), η Μαρία Ζαχαριάδου (βιολί), η Μαρία Χρίστοβα (βιολοντσέλο) και ο Ρενάτο Δαμονίτσα (βιόλα) και τα μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης μέσα από τις πρωτότυπες διασκευές ερμηνεύουν με ενέργεια, πάθος, δυναμισμό και φαντασία την μουσική των Scorpions, Deep Purple, ACDC, Metallica, Nirvana, Guns & Roses, έτσι όπως δεν έχει ξανακουστεί.

Το πρόγραμμα θα ανοίξει με δύο ορχηστρικά κομμάτια του συγκροτήματος Coldplay σε διασκευή για ορχήστρα του Θοδωρή Παπαδημητρίου, θα ερμηνευτεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο «Iridium» για ορχήστρα του συνθέτη Αλέξανδρου Ραΐδη ενώ τις ενορχηστρώσεις των έργων υπογράφουν οι:  Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Εκτορας Λάππας

Η εντυπωσιακή βραδιά θα καλωσορίσει στο κοινό και άτομα με μειωμένη ακοή. Σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία All και τη σχολή Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας Smiyl, η παράσταση θα είναι προσβάσιμη για κωφά και βαρήκοα άτομα.

Η συναυλία θα έχει γενική είσοδο 10€ και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιουλίου και ώρα 21:30 χωρίς διάλειμμα. Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες προστασίας και αποστάσεων, όπως και η σειρά προσέλευσης. Το κοινό παρακαλείται να προσέλθει τηρώντας τις αποστάσεις στις 20:30 για να εισέρχεται σταδιακά στο εσωτερικό του Θεάτρου Κήπου.

Χάρης Ηλιάδης Ι μουσική διεύθυνση

STORM string quartet

Έκτορας Λάππας Ι βιολί

Μαρία Ζαχαριάδου Ι βιολί

Μαρία Χρίστοβα Ι βιολοντσέλο

Ρενάτο Δαμονίτσα Ι βιόλα

Δημήτρης Βίττης Ι drums

Κώστας Βρετός Ι ηλεκτρική κιθάρα

Διασκευές – ενορχηστρώσεις Ι Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Έκτορας Λάππας

Διασκευές εισαγωγικών ορχηστρικών έργωνΙ Θοδωρής Παπαδημητρίου

Μουσική σύνθεση ‘’Iridium’’ Ι Αλέξανδρος Ραΐδης

Drums στο έργο ‘’Iridium’’ Ι Αλέξανδρος Μακατσέλος

Ηλεκτρική κιθάρα στο έργο ‘’Iridium’’ Ι Κώστας Αντωνόπουλος

Ηλεκτρικό μπάσο στο έργο ‘’Iridium’’ Ι Γιάννης Παρζιάλης

Φωτισμοί Ι Άγγελος Γουναράς, Τρύφων Κεχαγιάς

Κοστούμια Storm string quartet Ι Θώμις Παπαδημητρίου

Ηχοληψία Ι Φώτης Πανταζής

Οι συντελεστές

STORM string quartet

Οι STORM γεννήθηκαν τον Αύγουστο του 2013 ένα βράδυ με καταιγίδα στο μυαλό και στην ψυχή του βιολιστή και μουσικοσυνθέτη Έκτορα Λάππα. Ο Έκτορας Λάππας, η Μαρία Ζαχαριάδου, ο Ρενάτο Δαμονίτσα και η Μαρία Χρίστοβα ήρθαν για να αλλάξουν τους κανόνες του κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Ερμηνεύουν συνθέσεις και διασκευές του Έκτορα με έναν μοναδικό, τρελό, εκρηκτικό, γεμάτο δύναμη, και ορμή τρόπο… ένα STORM τρόπο! Διακρίνονται για το δυναμισμό, το πάθος και την ενέργειά τους, αλλά και για την τεχνική τους αρτιότητα και το μοναδικό τους ήχο. Αυτό όμως που πραγματικά τους καθιστά ξεχωριστούς είναι η εκπληκτική αλληλεπίδραση με το κοινό τους, όποιο μουσικό είδος κι αν αυτό προτιμά, σε όποιο χώρο κι αν εμφανίζονται. Κάθε τους εμφάνιση επιβραβεύεται από κοινό και κριτικούς και προκαλεί ενθουσιασμό σε κοινό διαφόρων ηλικιών και μουσικών προτιμήσεων. Η ποιότητα της δουλειάς τους ήρθε να αναγνωριστεί και να εκτιμηθεί από το Fringe Festival του Εδιμβούργου, ενός από τα κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου. Οι STORM επιλέχθηκαν να δώσουν μια συναυλία σε έναν από τους τέσσερις μεγαλύτερους χώρους του φεστιβάλ. Είναι το μοναδικό ελληνικό σχήμα στα 47 χρόνια ύπαρξης του φεστιβάλ που εμφανίστηκε σε χώρο 1200 ατόμων, τα οποία χειροκροτούσαν, χόρευαν μέσα στο ποτάμι και τραγουδούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας. Μετά από δύο περίπου χρόνια απουσίας τους, εξαιτίας ενός πολύ σοβαρού ατυχήματος του Έκτορα, οι STORM επιστρέφουν πιο δυνατοί από ποτέ, έτοιμοι να παρασύρουν το κοινό τους σε ολόκληρο τον κόσμο! Τον Αύγουστο του 2020 έχουν προσκληθεί στη Γαλλία να εμφανιστούν στο 24ο Labeaume en Musiques Festival.

Έκτορας Λάππας

Βιολί, σύνθεση, διασκευές

Ο Έκτορας Λάππας σπούδασε βιολί στην Ανώτατη Ακαδημία «Ferenc Liszt» της Βουδαπέστης και στα 17 του χρόνια κέρδισε το 1° Βραβείο στο διαγωνισμό κλασικής μουσικής «C.I.C.A.L.» στην Ιταλία. Παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων και έδωσε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1996 διετέλεσε εξάρχων στη τότε Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα εργάζεται ως α’ βιολί στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Το 2000 δημιουργεί ένα μουσικό σχήμα αποτελούμενο από διακεκριμένους μουσικούς, δίνοντας έτσι ζωή στη μουσική που ο ίδιος συνθέτει. Το ηχητικό στίγμα της μουσικής του αξιοποιεί την παράδοση της κλασικής μουσικής σε συνδυασμό με σύγχρονες ποπ και ροκ φόρμες. Το 2002 δίνει την πρώτη προσωπική του συναυλία με δικές του συνθέσεις στοΔημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε πολλά μουσικά δρώμενα της πόλης, όπως τα Δημήτρια και το Φεστιβάλ «ΚΟΘ – UNDERGROUND». Το 2010 ηχογραφεί την πρώτη του δισκογραφική δουλειά.

Μαρία Ζαχαριάδου

Βιολί

Η Μαρία Ζαχαριάδου σπούδασε βιολί και μουσική παιδαγωγική στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Είναι κάτοχος διπλώματος βιολιού, πτυχίου Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μεταπτυχιακού τίτλου στη μουσική εκπαίδευση από το Northwestern University USA και υπότροφος του Ιδρύματος Φουλμπράιτ και του Ιδρύματος Γεροντέλη. Συμμετείχε σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια βιολιού, μουσικής δωματίου και μουσικής παιδαγωγικής. Υπήρξε μέλος πολλών συνόλων, όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Νorthwestern Chamber Orchestra, όπου κατείχε θέση κοντσερτίνο, το κουιντέτο τάνγκο «locos de atar» κ.ά., με πολυάριθμες συναυλίες σε Ελλάδα, Αμερική και Ευρώπη. Συνεργάστηκε σε δισκογραφικές δουλειές και συναυλίες με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες (Γ. Μαρκόπουλος, Γ. Πάριος κ. ά). Σήμερα είναι μουσικοπαιδαγωγός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Μαρία Χρίστοβα

Βιολοντσέλο

Η Μαρία Χρίστοβα είναι διπλωματούχος βιολοντσέλου της Κρατικής Μουσικής Ακαδημίας της Σόφιας με Άριστα και κάτοχος μεταπτυχιακού «Master of Arts». Υπήρξε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας του Πλέβεν, της New Symphony Orchestra της Σόφιας, της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Νέων και των συμφωνικών ορχηστρών Δήμου Βόλου και Λάρισας. Σήμερα είναι Α’ Κορυφαία στο βιολοντσέλο στη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης. Έδωσε συναυλίες στη Βουλγαρία, Ιταλία, Ρωσία, Κύπρο, Ελλάδα κ. α. Συμμετείχε σε ηχογραφήσεις της Naxos, Bestend και Polytropon, εμφανίστηκε στην κρατική και ιδιωτική τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

Ρενάτο Δαμονίτσα

Βιόλa

Ο Ρενάτο Δαμονίτσα κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη βιόλα από το κονσερβατόριο της Ουτρέχτης, πτυχίο του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στο βιολί και δίπλωμα  βιολιού από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε επίσης στο Conservatorio di Santa Cecilia της Ρώμης με καθηγητή τον Maurizio Pepe. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων πάνω στη μουσική εκτέλεση και έδωσε συναυλίες ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου και ορχηστρών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σήμερα είναι μέλος της Orkest van het Oosten στην Ολλανδία.

Αλέξανδρος Ραΐδης

O Αλέξανδρος Ραΐδης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Άρχισε μαθήματα πιάνου στην ηλικία των έξι. Κατόπιν εισήχθη στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης για να συνεχίσει τις σπουδές του στο πιάνο και τα θεωρητικά της μουσικής. Στην ηλικία των 19 χρόνων έγινε δεκτός στο Middelsex University του Λονδίνου, όπου και σπούδασε μουσική και σύνθεση με τον Francois Evans. H τριετή του σπουδή ολοκληρώθηκε με πτυχίο Bachelor of Arts. Έπειτα συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο City University of London, από όπου απέκτησε Master σύνθεσης υπό την επίβλεψη της Rhian Samuels. ‘Εκτοτε έχει συνθέσει μουσική για ανεξάρτητες ορχηστρικές παραγωγές, πέντε μιούζικαλ και συνθέσεις για άλλα θεατρικά έργα, μουσική για διαφήμιση και τραγούδια. Εκτός από μουσική σύνθεση, διδάσκει για πάνω από 18 χρόνια μουσική για κινηματογράφο, μουσική τεχνολογία και ηχοληψία στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αποτελεί τον βασικό ηχολήπτη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια.

Λίγα λόγια για το έργο:

Iridium

Το ιρίδιο είναι από τα πιο ανθεκτικά και σκληρά μέταλλα με άλατα που έχουν διάφορους χρωματισμούς, παρόμοιους με το ουράνιο τόξο, και έτσι πήρε το όνομά του από την αρχαία θεότητα των χρωμάτων, την ´Ίριδα. Η ροκ μουσική είναι έντονη, δυναμική και σκληρή υπογραμμίζοντας και τονίζοντας τις δυναμικές κλιμακώσεις της συμφωνικής ορχήστρας, αλλά και αγκαλιάζοντας την πολυχρωματική παλέτα που δημιουργείται από τις ποικίλες οργανικές χροιές. Το Iridium είναι συνυφασμένο με την αισιοδοξία, τον δυναμισμό και τις εκπλήξεις, όλα στοιχεία της καθημερινότητάς μας.

Χάρης Ηλιάδης    

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης Mozarteum στο Salzburg της Αυστρίας με τους Michael Gielen και Dennis Russell Davies, από όπου αποφοίτησε με το δίπλωμα μαέστρου και τον ακαδημαϊκό τίτλο Magister Artium το 1997.

Το 1994 έλαβε μέρος ως ενεργό μέλος στο σεμινάριο μαέστρων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Debrecen Ουγγαρίας, όπου τιμήθηκε με το “Βραβείο Προωθήσεως Νέων Μαέστρων”, στο οποίο περιελήφθη μία πρόσκληση για μία συναυλία.

Από το 2001 εμφανίζεται τακτικά στο Φεστιβάλ των “Δημητρίων” της Θεσσαλονίκης, την εναρκτήρια συναυλία του οποίου έχει διευθύνει το 2006, το 2007 και το 2010. Ως φιλοξενούμενος μαέστρος έχει επίσης συμπράξει με ορχήστρες τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σολίστ όπως οι: Cheryll Studer, Paul Badura – Skoda, Δημήτρης Σγούρος, Κώστας Κoτσιώλης κ.ά.

Από τον Ιούνιο του 2001 κατέχει τη θέση του αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της ορχήστρας, έχει οργανώσει και εμφανίσεις της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τον Φεβρουάριο του 2007 διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία την οπερέτα του J. Strauss, Die Fledermaus, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (παραγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης, παράσταση χωρίς δοκιμή).

Τον Αύγουστο του 2009 βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο της Συμφωνικής Ορχήστρας “Duna” στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2009.

foto: Σωτήρης Μουσλόπουλος

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό της ορχήστρας ανέλαβαν στη συνέχεια οι αρχιμουσικοί Δημήτρης Αγραφιώτης και Βύρων Φιδετζής και ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες,  διεθνείς διαγωνισμούς, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach κ. ά. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου, Κύπρο και Αγία Πετρούπολη. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

Ώρα

15/07/2020 21:30 9:30 μμ - 11:50 μμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Δημοτικό Θέατρο Κήπου

Other Events