Η ΣΟΔΘ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
‘’Μουσική από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο’’
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1)
Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μουσικές συνθέσεις των σημαντικότερων Ελλήνων δημιουργών κινηματογραφικής μουσικής και διεθνώς βραβευμένων μουσικών προσωπικοτήτων. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Νίκος Κυπουργός, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Γιάννος Αιόλου και η Αφροδίτη Ραΐκοπούλου χαρίζουν τις παρτιτούρες τους στην Σ.Ο.Δ.Θ. για να προσφέρει στο κοινό της πόλης ένα συμφωνικό μουσικό ταξίδι γεμάτο συγκινήσεις, αισθήσεις, αισθήματα, συναισθήματα και εικόνες από τις αντίστοιχες ταινίες, για τις οποίες υπέγραψαν την μουσική τους επένδυση με την συνθετική τους έμπνευση. Στην ιδιαίτερη αυτή συναυλία την Σ.Ο.Δ.Θ. θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, Αναστάσιος Συμεωνίδης και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής (Μ1) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 8 Μαΐου 2019 και ώρα 21.00.
Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ.
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο για φοιτητές – ανέργους)
Πρόγραμμα:
Νίκος Κυπουργός
Κινηματογραφική σουίτα Νο. 1
Δημήτρης Παπαδημητρίου
‘’Απομεσήμερο μετά τον τρύγο’’ από την ταινία ‘’Η Σκιάχτρα’’
Μουσική από την ταινία “Η Νίκη της Σαμοθράκης”
Αφροδίτη Ραΐκοπούλου
‘’Finale’’ από την κινηματογραφική μουσική της ταινίας ‘’Faust’’ του F. W . Murnau (1926 )
Διάλειμμα
Γιάννος Αιόλου
Σουίτα από την μουσική της ταινίας ‘’Το Ταγκό των Χριστουγέννων’’
Ευανθία Ρεμπούτσικα
Έργα από το μουσικό άλμπουμ ‘’Το αστέρι κι η ευχή’’
‘’Το αστέρι κι η ευχή’’
‘’Μέσα από σένα’’
‘’Ο μικρός πρίγκιπας’’
Μουσικό θέμα από την ταινία ‘’Ulak’’ (Αγγελιοφόρος)
Μουσικά θέματα από την ταινία ‘’Πολίτικη Κουζίνα’’
‘’Ο σταθμός’’’
‘’Πατάρι’’
Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης
Βιογραφικά συντελεστών – συνθετών
Αναστάσιος Συμεωνίδης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά το πιάνo (Εθνικό Ωδείο), τη Μουσικολογία (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Μουσικών Σπουδών) και την διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, Academie Lyrigue), κάνει τα πρώτα του βήματα ως βοηθός μαέστρου στη Χορωδία Αθηνών και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και το 2002 αναλαμβάνει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Χορωδίας Αθηνών. Από το 2003-2006 διορίζεται ως αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Ζωγράφου και το 2008 αναλαμβάνει τη θέση του μαέστρου, δίπλα στον διακεκριμένο αρχιμουσικό Vladimir Ashkenazy, στην Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων. Από το 2010 έως και σήμερα συνεργάζεται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες με έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, στο Φεστιβάλ Settembre Musica στο Μιλάνο και το Τορίνο κ.α. Έχει συμπράξει ως μαέστρος με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα Πατρών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Ρουμανίας, την Ορχήστρα “Filarmonica Brasov”, την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα “North Czech Philharmonic”. Από τον Αύγουστο του 2016 έχει αναλάβει Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.
Αφροδίτη Ραΐκοπούλου
Η μικρασιατικής καταγωγής Αφροδίτη Ραϊκοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με την καθοδήγηση του Αυστριακού καθηγητή Max Hallecker, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην Βασιλική Ακαδημία Μουσικής στο Λονδίνο. Ειδικεύτηκε στη σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο. Το 2012 συνεργάστηκε με την Philharmonia Orchestra και τον μαέστρο Benjamin Wallfisch, όπου η συνθέτης παρουσίασε το πρωτότυπο της soundrtack σε ζωντανή προβολή του κλασικού αριστουργήματος “ΦΑΟΥΣΤ“ του Φ. Β. Μούρναου, που παρουσίασε ο άγγλος ηθοποιός Χιού Γκράντ. To 2016 συνεργάστηκε με τον διάσημο Ρώσο βιολονίστα Vadim Repin, την Philarmonia Orchestra και το Royal Festival Hall στο Southbank Centre του Λονδίνου, στην ζωντανή προβολή του φίλμ νουάρ “ LOVE “ (Greta Garbo, John Gilbert) συνθέτοντας το soundtrack της ταινίας. Την ορχήστρα διηύθυνε ο Franck Strobel. Το έργο περιόδευσε στη Ρωσία όπου παρουσιάστηκε στο Tchaikovsky Theatre στη Μόσχα, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ρωσίας υπό τη μουσική διεύθυνση του Franck Strobel, στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας, με την Φιλαρμονική του Νοβοσιμπίρσκ στα πλαίσια του Transsiberian Art Festival και στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα. Η Αφροδίτη Ραϊκοπούλου έχει παρουσιαστεί στο BBC Radio 3 και χαίρει εξαιρετικών κριτικών από τον εξειδικευμένο βρετανικό Τύπο.
“Raickopoulou’s sweepingly symphonic writing amplified the dramatic turbulence of Murnau’smovie with a passion that would surely have impressed the director himself..Adam Sweeting, The Arts Desk’ – “It’s true love… Ben Lawrence, The Telegraph –“Her music for Love is that rare thing, rich and melodic… Brian Barford, Classical Source
Ευανθία Ρεμπούτσικα
Η Ευανθία Ρεμπούτσικα γεννήθηκε στην Κάτω Αχαΐα. Στα οκτώ της χρόνια βρίσκεται στη σκηνή παίζοντας στο “Κουαρτέτο Αδελφών Ρεμπούτσικα” γυρνώντας από πόλη σε πόλη, σε όλη την επικράτεια και στον Καναδά. Από το 1970 μέχρι το 1979 συνεργάζεται με Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές, κάτι που συνεχίστηκε και μετά το 1979, όταν επέστρεψε από το Παρίσι ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην “Ecole Normale de Musique”. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 συμμετέχει στο “Μουσικό Αύγουστο” που διοργάνωσε ο Μάνος Χατζιδάκις. Το 1992 κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος της με τίτλο “Στη Λίμνη Με Τις Παπαρούνες”. Παράλληλα με την προσωπική της δισκογραφία γράφει μουσική για τηλεοπτικές σειρές, όπως το “Εσύ Αποφασίζεις”, η “Προδοσία” του Νίκου Κουτελιδάκη, το “Αθήνα-Θεσσαλονίκη” του Χρήστου Παλληγιαννόπουλου, η “Αίθουσα του Θρόνου” της Πηγής Δημητρακοπούλου κ.α. Από αυτές τις κατά καιρούς συνθέσεις προέκυψε “Το Αστέρι και η Ευχή”, δίσκος στον οποίο συνεργάστηκαν η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, η Έλλη Πασπαλά και η Caroline Lavelle. Το χειμώνα του 2000 έγραψε μουσική για την παράσταση “Στάση Κουταλιού” σε σκηνοθεσία Κοραής Δαμάτη. Ο δίσκος με τίτλο “Μικρές Ιστορίες”, είναι ορχηστρικός στο μεγαλύτερο μέρος του, ενώ συμμετέχει η σοπράνο Μαριάννα Ριγάκη και δύο τραγούδια ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και Ελένης Ζιώγα. Ευρέως έγινε γνωστή για τη μουσική της στην ταινία “Πολίτικη Κουζίνα”. Τιμήθηκε με το σημαντικό διεθνές βραβείο “Παγκόσμια Ανακάλυψη Σάουντρακ 2006” για τη μουσική της στην ταινία “Πατέρας και Γιος” (“Babam Ve Oglum”) (2005) του Τούρκου σκηνοθέτη Τσαγκάν Ιρμάκ. Η διάκρισή της στον παγκόσμιο διαγωνισμό soundtrack, που πραγματοποιήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου, από διεθνή επιτροπή, έγινε μεταξύ 3.500 μουσικών για ταινίες απ’ όλο τον κόσμο.
Γιάννος Αιόλου
Ο Γιάννος Αιόλου, με σπουδές στην Αγγλία και τις ΗΠΑ, έχει γράψει μουσική για το θέατρο, τον μοντέρνο χορό αλλά και τον κινηματογράφο – κορυφαία στιγμή η συνεργασία του με τον Γερμανό σκηνοθέτη Τουρκικής καταγωγής Fatih Akin για την ταινία ‘’Solino’’, το οποίο κυκλοφόρησε από την BMG Γερμανίας. Απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και έκανε πολύ σημαντικές πωλήσεις στις Ευρωπαϊκές χώρες. Υπήρξε για περίπου δύο χρόνια μέσα στα 40 πιο δημοφιλή soundtracks του Γερμανικού Amazon. Έχει συνεργαστεί με πολλές συμφωνικές ορχήστρες, με τις οποίες ηχογραφεί τα έργα του, μουσικά σχήματα, έντεχνους αλλά και λαϊκούς καλλιτέχνες στην Ελλάδα (Γ. Νταλάρας, Γ. Κότσιρας, Ε. Τσαλιγοπούλου, κ.α.) και το εξωτερικό, όπως επίσης και με πολλούς σκηνοθέτες (Fatih Akin, Klaas Bense, Claudio Bernardo, κ.α). Έργα του έχουν εκτελεστεί και κυκλοφορήσει (εκτός της Ελλάδος) στην Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία, Ισραήλ, Τουρκία, κ.α. Έχει κερδίσει το Βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για καλύτερο soundtrack 2012 για την ταινία ‘’Το Τανγκό των Χριστουγέννων’’ (σκην. Νίκου Κουτελιδάκη) Έχει γράψει πολλά μουσικά έργα, καθώς και μυθιστορήματα. Το 2017 συνθέτει το χορωδιακό έργο Corpus Aeternum που ερμήνευσε η Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ και το 2018 συνθέτει το νέο έργο του για ορχήστρα δωματίου με τίτλο ‘’Το Δάσος των Όρκων’’. Έχει κληθεί πολλές φορές ως ομιλητής σε διεθνή συνέδρια (Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Ελλάδα, Αυστρία κ.α.). Έχει λάβει μέρος σε επιτροπές φεστιβάλ, αλλά και έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις στον ελληνικό και ξένο τύπο και έχει διδάξει σε κινηματογραφικές σχολές. Έχει γράψει μουσική για ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ καθώς και έχει παράξει πολλές ταινίες για μουσεία, ειδικά installations. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Δημήτρης Παπαδημητρίου
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1959 στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Γονείς του είναι ο Στέλιος Παπαδημητρίου, ο οποίος υπήρξε το δεξί χέρι του Αριστοτέλη Ωνάση, και η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ως τα επτά του χρόνια. Τo 1976, μπαίvovτας στη Νoμική Αθηvώv, συμμετείχε ως συvθέτης σε παραστάσεις τoυ θεατρικoύ τμήματoς τoυ Παvεπιστημίoυ Αθηvώv, όπως Οιδίπους Τύραννος, Φαύστα, Εμείς Και Ο Χρόvoς, Η Βεγγέρα. Ο Μάνος Χατζιδάκις άκουσε μουσική του και τον παρότρυνε να αφοσιωθεί σε αυτήν την τέχνη. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει γράψει συμφωνικά έργα, κομμάτια για σόλο όργανα και συνδυασμούς οργάνων, μουσική για θέατρο και για τον ελληνικό κινηματογράφο (Ηλεκτρικός Άγγελος, Ρεβάνς, Αρχάγγελος Του Πάθους, Το δέντρο που πληγώναμε, Νίκη Της Σαμοθράκης, Εραστές Στη Μηχανή Του Χρόνου, Η Ζωή Ενάμισι Χιλιάρικο, Το φως που σβήνει κ.ά.), για την ελληνική τηλεόραση και για τηλεοπτικές σειρές στη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και αλλού. Γνωστός από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και μέχρι σήμερα για τις εκλεκτές συνθέσεις του, που αρκετές από αυτές έντυσαν γνωστές τηλεοπτικές επιτυχίες (όπως η Αναστασία, το Μη Φοβάσαι Τη Φωτιά, το Λόγω Τιμής, Η ζωή που δεν έζησα, η Λένη και οι Μάγισσες Της Σμύρνης), ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει επίσης συνεργαστεί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη σε ένα κύκλο τραγουδιών με γενικό τίτλο Τραγούδια Για Τους Μήνες, όπου μελοποίησε γνωστούς Έλληνες ποιητές. Το 2003 ανέλαβε διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος και το Σεπτέμβριο του 2010 γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ίδρυσε το Ελληνικό Σχέδιο, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την προαγωγή της ελληνικής και όχι μόνον μουσικής. Το 2006 έδωσε συναυλία στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με αφορμή τα 60ά γενέθλια του οργανισμού.
Νίκος Κυπουργός
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε θεωρητικά της μουσικής και σύγχρονες τεχνικές με τον Γιάννη A. Παπαϊωάννου και παράλληλα Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι (1979-83) με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση, στο Κονσερβατουάρ, καθώς και δίπλα στους Mαξ Nτόυτς, Iάννη Ξενάκη, κ.ά. Μελέτησε επίσης Εθνομουσικολογία και Μουσική Παιδαγωγική. Την πενταετία 1983-88 ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική εκπαίδευση, συμμετέχοντας στη σύνταξη ενός σύγχρονου ελληνικού μουσικοπαιδαγωγικού προγράμματος και παράλληλα με την διδασκαλία σε ωδεία της Αθήνας και της Καλαμάτας καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει φωνητική μουσική (το έργο του KNOTS για 16 φωνές τιμήθηκε με το A΄ Βραβείο στο Διεθνές Βήμα Συνθετών της UNESCO το 1979), ορχηστρική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική χορού, τραγούδια, μιούζικαλ. Στενός συνεργάτης του Mάνου Xατζιδάκι (Τρίτο Πρόγραμμα, Σείριος, Αγώνες Τραγουδιού κ.ά.) και ενορχηστρωτής σημαντικών έργων του. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική για το θέατρο, συνεργαζόμενος με το Εθνικό Θέατρο, το KΘBE, το Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο, το Ανοιχτό Θέατρο, τη Νέα Σκηνή, τις Μορφές, το Θέατρο του Νότου, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, κ.α. Έχει τιμηθεί με το βραβείο θεατρικής Μουσικής Δημήτρης Μητρόπουλος (1998), το βραβείο Ένωσης Κριτικών για την παράσταση “Σωσμένος” (1991) και το βραβείο Αθηνοράματος για την “Νύχτα της Κουκουβάγιας” και τον “Γυάλινο Κόσμο” (1998). Ασχολήθηκε όμως και με τη μουσική για τον κινηματογράφο, για την οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο του YΠΠO (Rom, 1990 — Tο Πεθαμένο Λικέρ, 1993 — Μεταίχμιο, 1994 — Ελεύθερη Κατάδυση, 1995), καθώς και με το Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Aenigmα est, 1990 — O Δραπέτης, 1991 –Το Πεθαμένο Λικέρ, 1992 — Μεταίχμιο και ‘Ύποπτος Πολίτης, 1994). H μουσική του για το Πεθαμένο Λικέρ τιμήθηκε και με το Βραβείο Μουσικής στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βαλένθια (1993) ενώ το Four Corners of Suburbia με το βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ Avignon (2006). Το 2010 ίδρυσε με μία ομάδα Συριανών μουσικών την Ορχήστρα των Κυκλάδων με την οποία έχει δώσει περισσότερες από 30 συναυλίες σε νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ηρώδειο) και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.