ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΔΩΝ

Γνωρίστε την πόλη μας μέσα από την ιστορία των οδών της

Τα ονόματα των οδών στις πόλεις φαίνεται συχνά να υπάρχουν μόνο για να καθοδηγούν τους χαμένους ταξιδιώτες, ωστόσο η ιστορία πίσω από τα ονόματα, μας αποκαλύπτει ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζει την πραγματική τους σημασία, καθώς και την ίδια την ιστορία της πόλης.

Τα ονόματα των δρόμων δίνουν χαρακτήρα και ζωή στον χώρο που καταλαμβάνουν και  συχνά χρησιμεύουν ως ιστορικοί δείκτες για μια πόλη. Είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και των ιδεολογιών των πόλεων. Παρέχουν μια κοινή γλώσσα σε μια πόλη και τους κατοίκους της.

Η τοποθέτηση 450 πινακίδων ονοματοθεσίας και ιστορικών πληροφοριών με την χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.

Η εταιρεία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ενεργής παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη και επιθυμώντας να εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη και τους πολίτες, προέβη στη δωρεά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι αρχικά να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στην πόλη σχετικά με τις οδούς,  ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και έπειτα να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα την ιστορία των οδών που περπατάμε καθημερινά.

Με την ευγενική υποστήριξη της

Βρέθηκαν 356 αποτελέσματα

ΒΑΪΟΥ

Ο Βάιος Μιχαήλ (1513-1589) ήταν Βέλγος, Θεολόγος και ερμηνευτής των Αγίων Γραφών.

23/06/2021 08:50

ΒΑΜΒΑΚΑ ΧΑΡΙΛ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο Χαρίσιος Βαμβακάς (1872-1952) ήταν νομικός και πολιτικός, καταγόμενος από την Κοζάνη. Είχε εκλεγεί Βουλευτής Σερβίων και Κοζάνης στο Οθωμανικό Κοινοβούλιο και αργότερα Δήμαρχος Θεσσαλονίκης (1931-1933), Γερουσιαστής και αντιπρόεδρος της Γερουσίας. Του είχαν ανατεθεί διπλωματικές αποστολές και καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο από την τουρκική κυβέρνηση για τους εθνικούς του αγώνες. Ασχολήθηκε με το εμπόριο.


ΒΑΡΒΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ

Ο Ιωάννης Βαρβάκης (1745-1825) ήταν πλοιοκτήτης, έμπορος και εθνικός ευεργέτης, από τα Ψαρά. Έλαβε μέρος στα Ορλωφικά και έχασε τότε την περιουσία του. Στη συνέχεια όμως, πλούτισε στη Ρωσία, διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά στους ομοεθνείς του στη Ρωσία και ενίσχυσε την Ελληνική Επανάσταση. Με δικό του κληροδότημα ιδρύθηκε στην Αθήνα το Βαρβάκειο Λύκειο και η


ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ο Ηράκλειος (575-641 μ.Χ.) ήταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου από το 610 μέχρι τον θάνατό του. Διεξήγαγε νικηφόρες εκστρατείες εναντίον των Περσών και ανέκτησε τον Τίμιο Σταυρό. Καθιέρωσε την ελληνική ως επίσημη γλώσσα του κράτους.


ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΕΩΦ.

Ο Χριστιανός – Γουλιέλμος – Φερδινάνδος – Αδόλφος – Γεώργιος, δεύτερος γιος του βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Θ ́, ανέβηκε στον θρόνο της Ελλάδας το 1863 μετά από ομόφωνη εκλογή του από τη Β ́ Εθνοσυνέλευση της Αθήνας και κυβέρνησε με μετριοπάθεια επί 50 ολόκληρα χρόνια. Γεννήθηκε το 1845 στην πρωτεύουσα της Δανίας και πέθανε


ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

Βασίλειος Βασιλικός (1891-1977) ,γεννήθηκε στα Ριζά Χαλκιδικής. Εργάστηκε ως διδάσκαλος και αργότερα ως δημοσιογράφος στη Θεσσαλονίκη. Κατόπιν (1929), εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος και αργότερα (1932), βουλευτής Χαλκιδικής. Διετέλεσε υφυπουργός, Γενικός Διοικητής Αν. Μακεδονίας, Υφυπουργός Βιομηχανίας, Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ.


ΒΑΣΟΥ

Ο Τιμολέων Βάσσος (1836-1931) ήταν έλληνας αξιωματικός. Τελείωσε τη Σχολή Ευελπίδων και πήγε κατόπιν στη Γαλλία για να συνεχίσει τις σπουδές του. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα διορίστηκε υπασπιστής του βασιλιά Γεωργίου Α’. Ήταν διοικητής των ελληνικών στατιωτικών δυνάμεων που αποβιβάστηκαν το 1897 στην Κρήτη. Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Αντιστράτηγου.


ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε πολιτικός της νεότερης Ελλάδας. Γεννήθηκε το 1864 και πέθανε αυτοεξόριστος στο Παρίσι το 1936. Έλαβε μέρος στην Επανάσταση στην Κρήτη και αγωνίστηκε για την Ένωσή της με την Ελλάδα. Διετέλεσε Πρωθυπουργός σε διάφορες περιόδους και αγωνίστηκε για την υλοποίηση του οράματος της Μεγάλης Ιδέας και τον εκσυγχρονισμό του κράτους. (παλιά ονομασία:


ΒΕΡΝΑΔΑΚΗ

Δημήτριος Βερναρδάκης (1834-1907), γεννημένος στη Μυτιλήνη ήταν συγγραφέας, φιλόλογος, θεολόγος, δημοσιογράφος και δραματικός ποιητής. Διετέλεσε καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


ΒΕΡΟΙΑΣ

Πόλη, κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου και πρωτεύουσα του Νομού Ημαθίας. Γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στα ελληνιστικά χρόνια και σ’ αυτήν κήρυξε τον Χριστιανισμό ο Απόστολος Παύλος. Έχει ονομαστεί και μικρή Ιερουσαλήμ, εξαιτίας των πολλών βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών της. Θωρείται από τις περισσότερο ιστορικές πόλεις της Ελλάδας.


  • Επιλέξτε αρχικό γράμμα