ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΔΩΝ

Γνωρίστε την πόλη μας μέσα από την ιστορία των οδών της

Τα ονόματα των οδών στις πόλεις φαίνεται συχνά να υπάρχουν μόνο για να καθοδηγούν τους χαμένους ταξιδιώτες, ωστόσο η ιστορία πίσω από τα ονόματα, μας αποκαλύπτει ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζει την πραγματική τους σημασία, καθώς και την ίδια την ιστορία της πόλης.

Τα ονόματα των δρόμων δίνουν χαρακτήρα και ζωή στον χώρο που καταλαμβάνουν και  συχνά χρησιμεύουν ως ιστορικοί δείκτες για μια πόλη. Είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και των ιδεολογιών των πόλεων. Παρέχουν μια κοινή γλώσσα σε μια πόλη και τους κατοίκους της.

Η τοποθέτηση 450 πινακίδων ονοματοθεσίας και ιστορικών πληροφοριών με την χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.

Η εταιρεία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ενεργής παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη και επιθυμώντας να εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη και τους πολίτες, προέβη στη δωρεά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι αρχικά να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στην πόλη σχετικά με τις οδούς,  ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και έπειτα να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα την ιστορία των οδών που περπατάμε καθημερινά.

Με την ευγενική υποστήριξη της

Βρέθηκαν 356 αποτελέσματα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΥΔΩΝΙΑΤΟΥ

Κυδωνιάτης ή Κυδώνης. Ήταν επιφανής και ονομαστός για τη μόρφωσή του Θεσσαλονικέας, φίλος του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Καντακουζηνού και του Μανουήλ Β ́ του Παλαιολόγου. Ο γιος του Αναστάσιος, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1770, υπήρξε ένας από τους εθνομάρτυρες που βρήκαν βασανιστικό θάνατο από τους Τούρκους όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1821. Ήταν μέλος

25/06/2021 11:40

ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Η Αδριανούπολη είναι πόλη της Ανατολικής Θράκης. Έλαβε το όνομά της από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Αδριανό (117-1138 μ.Χ.). Στη μακραίωνη ιστορία της υπήρξε σπουδαίο συγκοινωνιακό, εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο. Υπήρξε η τρίτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο ελληνικός πληθυσμός της πόλης την εγκατέλειψε μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης.

23/06/2021 09:20

ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΜΑΝ.

Ο Ανδρόνικος Μανόλης (1919-1992) ήταν αρχαιολόγος και καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έγινε πασίγνωστος από την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων της Βεργίνας, δηλαδή του βασιλιά Φιλίππου Β ́, της γυναίκας του κ.ά. Πληροφορίες από το βιβλίο του Αριστείδη Κεσόπουλου «Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ Α.Ε..


ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΠΑΙΚΟΥ

Ο Ανδρόνικος Πάικος (1799-1880) ήταν Μακεδόνας Αγωνιστής, νομικός, πολιτικός και καθηγητής πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821, με τον Δημήτριο Υψηλάντη. Εκλέχτηκε πληρεξούσιος σε δύο Εθνοσυνελεύσεις και διετέλεσε υπουργός και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

24/06/2021 12:45

ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ

Ονομασία απογόνων του στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου, Αντίγονου, που τον διαδέχτηκαν στο βασίλειό του και το κυβέρνησαν μέχρι το 168 π.Χ. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας τους, η Μακεδονία γνώρισε περιόδους στρατιωτικής δύναμης και οικονομικής ανάπτυξης.

23/06/2021 09:21

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΜΑΡΑ

Ο Αντώνιος Καμάρας γεννήθηκε το 1854 στην Κέα. Ήταν αξιωματικός και διακρίθηκε στον πόλεμο του 1897. Τραυματίστηκε θανάσιμα, πολεμώντας στη μάχη του Κιλκίς, το 1913.

24/06/2021 14:31

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΕΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Κεραμόπουλος Αντώνιος (1870-1960) ήταν καθηγητής πανεπιστημίου και ακαδημαϊκός. Συστηματικός μελετητής της αρχαιολογίας, έγραψε πολλά έργα γύρω από τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων και πραγματοποίησε αρκετές ανασκαφές. Πληροφορίες από το βιβλίο του Αριστείδη Κεσόπουλου «Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ Α.Ε.

01/07/2021 10:44

ΑΞΙΟΥ

Ο Αξιός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Μακεδονίας και ο δεύτερος μεγαλύτερος των Βαλκανίων, με μήκος 380 χιλιόμετρα, ο οποίος εκβάλλει στον Θερμαϊκό Κόλπο. Από τον Μεσαίωνα ονομάζεται και Βαρδάρης, όπως και ο γνωστός ΒΔ άνεμος της Θεσσαλονίκης.

23/06/2021 09:22

ΑΠΕΛΛΟΥ

Ο Απελλής ήταν επιφανής ζωγράφος που έζησε την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, για τον οποίο αναφέρεται ότι ακολούθησε στην εκστρατεία του. Ζωγράφισε προσωπογραφία του Μ. Αλεξάνδρου. Ούτε αυτό το έργο του, ούτε τα υπόλοιπα σώθηκαν.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛ.

Ο Παύλος, πριν τη μεταστροφή του στον Χριστιανισμό, ήταν γνωστός ως Σαούλ και ως διώκτης των πρώτων Χριστιανών. Στη συνέχεια όμως αναδείχτηκε κορυφαίος Απόστολος της Εκκλησίας. Μαρτύρησε στη Ρώμη, το 64 μ.Χ. Έγραψε τις περίφημες Επιστολές του στις τοπικές Εκκλησίες που είχε ιδρύσει κατά τις τέσσερις αποστολικές περιοδείες του. Η μνήμη του εορτάζεται από την


  • Επιλέξτε αρχικό γράμμα