ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΔΩΝ

Γνωρίστε την πόλη μας μέσα από την ιστορία των οδών της

Τα ονόματα των οδών στις πόλεις φαίνεται συχνά να υπάρχουν μόνο για να καθοδηγούν τους χαμένους ταξιδιώτες, ωστόσο η ιστορία πίσω από τα ονόματα, μας αποκαλύπτει ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζει την πραγματική τους σημασία, καθώς και την ίδια την ιστορία της πόλης.

Τα ονόματα των δρόμων δίνουν χαρακτήρα και ζωή στον χώρο που καταλαμβάνουν και  συχνά χρησιμεύουν ως ιστορικοί δείκτες για μια πόλη. Είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και των ιδεολογιών των πόλεων. Παρέχουν μια κοινή γλώσσα σε μια πόλη και τους κατοίκους της.

Η τοποθέτηση 450 πινακίδων ονοματοθεσίας και ιστορικών πληροφοριών με την χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.

Η εταιρεία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ενεργής παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη και επιθυμώντας να εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη και τους πολίτες, προέβη στη δωρεά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι αρχικά να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στην πόλη σχετικά με τις οδούς,  ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και έπειτα να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα την ιστορία των οδών που περπατάμε καθημερινά.

Με την ευγενική υποστήριξη της

Βρέθηκαν 356 αποτελέσματα

ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΡΑΤ.

Ο Βλάσιος Τσιρογιάννης γεννήθηκε στον Κραβασαρά το 1872 και απεβίωσε το 1928. Ήταν αξιωματικός που έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1897, τον Μακεδονικό Αγώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Ντάλης, τους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

23/06/2021 12:58

ΤΣΟΠΕΛΑ ΕΥΣΤ. ΥΠ/ΓΟΥ

Ο Ευστάθιος Τσόπελας γεννήθηκε το 1920 στην Αθήνα και ήταν αξιωματικός. Πολεμώντας με τον Ιερό Λόχο με τον βαθμό του υπολοχαγού, σκοτώθηκε στη Σύμη των Δωδεκανήσων, στις 14 Ιουλίου 1944.


ΤΥΠΟΥ

Με την ονομασία της οδού τιμάται ο Τύπος, που έχει χαρακτηριστεί ως η τέταρτη εξουσία, διότι ελέγχει τη λειτουργία των άλλων τριών, της Νομοθετικής, της Δικαστικής και της Εκτελεστικής. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η διαφάνεια, η ενημέρωση των πολιτών και η εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών.


ΦΑΛΗΡΕΩΣ

Ο Δημήτριος Φαληρεύς ήταν Κωνσταντινουπολίτης λόγιος των αρχών του 17ου αι. Ήταν επίσης καθηγητής των Ελληνικών σε πανεπιστήμιο της Ρώμης. Με το ίδιο επώνυμο είναι επίσης γνωστός ο Γρηγόριος Φαληρέας (1873-1937). Ήταν αξιωματικός που έλαβε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα ως οπλαρχηγός με το ψευδώνυμο Καπετάν Ζάκας. Έλαβε επίσης μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους και στη Μικρασιατική


ΦΑΣΙΑΝΟΥ Γ.

Ο Γιώργος Φασιανός (1907-1957) ήταν ιατρός στη Θεσσαλονίκη με έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δραστηριότητα. Μεταξύ άλλων συμμετείχε ενεργά και στον Ερυθρό Σταυρό.


ΦΕΙΔΙΟΥ

Ο Φειδίας (περίπου 495-περίπου 415 π.Χ.) ήταν Αθηναίος κορυφαίος γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας. Κατασκεύασε το χάλκινο άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς στην Ακρόπολη, διακόσμησε με γλυπτά τον Παρθενώνα και φιλοτέχνησε το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου στον Παρθενώνα. Στην Ολυμπία κατασκεύασε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.


ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡ.

Η Φιλική Εταιρεία ήταν μυστική οργάνωση που είχε στόχο την προετοιμασία της απελευθέρωσης των υπόδουλων Ελλήνων. Ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό από τους Αθανάσιο Τσακάλωφ, Νικόλαο Σκουφά και Εμμανουήλ Ξάνθο. Αργότερα η έδρα της μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Την ηγεσία της ανέλαβε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης.


ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Ο Φίλιππος Β΄ (383 ή 382-336 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας. Οργάνωσε και επεξέτεινε το βασίλειό του και μετά τη μάχη της Χαιρώνειας επέβαλε την κυριαρχία του σχεδόν σε ολόκληρη υπόλοιπη Ελλάδα. Πραγματοποίησε την πρώτη εκστρατεία στη Μικρά Ασία. Δολοφονήθηκε και τον διαδέχτηκε στον θρόνο ο γιος του, Αλέξανδρος.


ΦΙΛΩΤΑ

Ο Φιλώτας ήταν γιος του στρατηγού Παρμενίωνα, διοικητής του μακεδονικού ιππικού και συμπολεμιστής του Μ. Αλεξάνδρου. Αργότερα ο Μ. Αλέξανδρος διέταξε τη θανάτωσή του κατηγορούμενος ότι συνωμοτούσε εναντίον του. Με το ίδιο όνομα είναι γνωστός ένας Μακεδόνας στρατηγός, ο οποίος μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου έγινε σατράπης της Κιλικίας. Φιλώτας είναι επίσης ένα χωριό


ΦΙΝΤΙΟΥ

Ο Φιντίας ήταν πυθαγόρειος φιλόσοφος, όπως και ο φίλος του Δάμων, στις Συρακούσες. Τα ονόματά τους έχουν καταστεί σύμβολο ακατάλυτης φιλίας και πηγή έμπνευσης πολλών έργων και μορφών τέχνης, διότι ο Δάμων προσφέρθηκε εθελοντικά να θανατωθεί στη θέση του φίλου του Φιντία, που ήταν κατηγορούμενος από τον τύραννο των Συρακουσών Διονύσιο.


  • Επιλέξτε αρχικό γράμμα