ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΔΩΝ

Γνωρίστε την πόλη μας μέσα από την ιστορία των οδών της

Τα ονόματα των οδών στις πόλεις φαίνεται συχνά να υπάρχουν μόνο για να καθοδηγούν τους χαμένους ταξιδιώτες, ωστόσο η ιστορία πίσω από τα ονόματα, μας αποκαλύπτει ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζει την πραγματική τους σημασία, καθώς και την ίδια την ιστορία της πόλης.

Τα ονόματα των δρόμων δίνουν χαρακτήρα και ζωή στον χώρο που καταλαμβάνουν και  συχνά χρησιμεύουν ως ιστορικοί δείκτες για μια πόλη. Είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και των ιδεολογιών των πόλεων. Παρέχουν μια κοινή γλώσσα σε μια πόλη και τους κατοίκους της.

Η τοποθέτηση 450 πινακίδων ονοματοθεσίας και ιστορικών πληροφοριών με την χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.

Η εταιρεία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ενεργής παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη και επιθυμώντας να εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη και τους πολίτες, προέβη στη δωρεά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι αρχικά να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στην πόλη σχετικά με τις οδούς,  ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και έπειτα να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα την ιστορία των οδών που περπατάμε καθημερινά.

Με την ευγενική υποστήριξη της

Βρέθηκαν 356 αποτελέσματα

ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡ.

Ο Γεώργιος Σταύρου γεννήθηκε το 1788 στα Ιωάννινα και πέθανε το 1869 στην Αθήνα. Ήταν πλούσιος έμπορος και τραπεζίτης. Υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και αγωνίστηκε για την επιτυχή προετοιμασία και διεξαγωγή της Επανάστασης του 1821. Υπήρξε ο πρώτος διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1841). Διέθεσε την περιουσία του για κοινωφελείς σκοπούς.

23/06/2021 14:39

ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΑΤΤΗ

Ο Στέφανος Τάττης (1825-1910) καταγόταν από τη Μοσχόπολη της Ηπείρου. Ήταν έμπορος καπνών και διακεκριμένο μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Δημογέροντας. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΦΑΑΘ (Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης) και το 1877 βουλευτής της Θεσσαλονίκης στο οθωμανικό κοινοβούλιο στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσφερε επίσης υπηρεσίες στον Μακεδονικό Αγώνα, μέσω του Ελληνικού Αμυντικού Κομιτάτου.


ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Ο Νικόλαος Στουρνάρας (1806-1853) ήταν εθνικός ευεργέτης από το Μέτσοβο. Ήταν πλούσιος έμπορος στην Ιταλία και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Διέθεσε την περιουσία του για φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς και μεταξύ άλλων, χτίστηκε ένα μέρος του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Με το ίδιο όνομα είναι γνωστός και ένας οπλαρχηγός από τα Στουρναραίικα Τρικάλων (1778-1826). Ήταν μυημένος


ΣΥΓΓΡΟΥ

Ο Ανδρέας Συγγρός γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1830 και πέθανε στην Αθήνα το 1899. Ήταν πλούσιος έμπορος, τραπεζίτης και εθνικός ευεργέτης. Είχε ιδρύσει δική του τράπεζα. Εκλεγόταν επανειλημμένα βουλευτής. Με δικές του δαπάνες ανεγέρθηκαν δημόσια κτήρια και κατασκευάστηκαν δρόμοι. Διέθεσε την περιουσία του για κοινωφελείς σκοπούς.


ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ

Ο Αλέξανδρος Συμεωνίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1909 και πέθανε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Ήταν ιατρός και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ήταν ιδρυτής και διευθυντής μέχρι τον θάνατό του, του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, που αποτελούσε μετεξέλιξη του Θεαγένειου Νοσοκομείου,


ΣΦΕΤΣΙΟΥ ΘΩΜΑ ΣΤΡΑΤ.

Ο Θωμάς Σφέτσιος γεννήθηκε το 1895 στο Μεσενικόλα της Καρδίτσας και ήταν αξιωματικός. Έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις στους Βαλκανικούς Πολέμους, τη Μικρασιατική Καταστροφή και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν ο ιδρυτής της Σχολής Εθνικής Αμύνης, στη Θεσσαλονίκη το 1950. (παλιά ονομασία: τμήμα οδού Πολυτεχνείου)


ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ

Ο Σωκράτης ήταν Αθηναίος φιλόσοφος (470-399 π.Χ.). Οι μέθοδοι διδασκαλίας του ήταν η επαγωγική, η μαιευτική και η διαλεκτική. Κατηγορήθηκε για ασέβεια προς τους θεούς και καταδικάστηκε σε θάνατο πίνοντας κώνειο. Ο ίδιος δεν συνέγραψε κανένα έργο και οι απόψεις του καταγράφηκαν και μεταδόθηκαν από τους μαθητές του. Η απήχηση της διδασκαλίας του είναι παγκόσμια


ΤΑΝΤΑΛΙΔΟΥ Η.

Ο Ηλίας Τανταλίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1818 και πέθανε στην Χάλκη το 1876. Ήταν ποιητής και λόγιος. Διετέλεσε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ήταν σύμβουλος στο Πατριαρχείο και δάσκαλος του Γεώργιου Βιζυηνού.


ΤΑΝΤΑΛΟΥ

Ο Τάνταλος, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν βασιλιάς της Φρυγίας και σύντροφος και ομοτράπεζος των θεών του Ολύμπου. Καταδικάστηκε από τον Δία στο βασανιστήριο της αιώνιας πείνας και της δίψας, το οποίο είναι γνωστό ως το μαρτύριο του Ταντάλου.  


ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΝΕΣΤ.

Ο Νέστορας Τέλλογλου γεννήθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας και πέθανε το 1972. Ήταν επιχειρηματίας και μεγάλος ευεργέτης της Θεσσαλονίκης. Μαζί με τη σύζυγό του Αλίκη δώρισαν στο ΑΠΘ τη συλλογή τους έργων τέχνης και χρηματικά ποσά για την ίδρυση του Τελλόγλειου Ιδρύματος, το οποίο ιδρύθηκε το 1972, ενώ το κτήριο εγκαινιάστηκε το 1999.


  • Επιλέξτε αρχικό γράμμα