ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΔΩΝ

Γνωρίστε την πόλη μας μέσα από την ιστορία των οδών της

Τα ονόματα των οδών στις πόλεις φαίνεται συχνά να υπάρχουν μόνο για να καθοδηγούν τους χαμένους ταξιδιώτες, ωστόσο η ιστορία πίσω από τα ονόματα, μας αποκαλύπτει ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζει την πραγματική τους σημασία, καθώς και την ίδια την ιστορία της πόλης.

Τα ονόματα των δρόμων δίνουν χαρακτήρα και ζωή στον χώρο που καταλαμβάνουν και  συχνά χρησιμεύουν ως ιστορικοί δείκτες για μια πόλη. Είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και των ιδεολογιών των πόλεων. Παρέχουν μια κοινή γλώσσα σε μια πόλη και τους κατοίκους της.

Η τοποθέτηση 450 πινακίδων ονοματοθεσίας και ιστορικών πληροφοριών με την χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.

Η εταιρεία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ενεργής παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη και επιθυμώντας να εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη και τους πολίτες, προέβη στη δωρεά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι αρχικά να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στην πόλη σχετικά με τις οδούς,  ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και έπειτα να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα την ιστορία των οδών που περπατάμε καθημερινά.

Με την ευγενική υποστήριξη της

Βρέθηκαν 356 αποτελέσματα

ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Ο Αιμιλιανός Λαζαρίδης γεννήθηκε στα Πέρματα Ικονίου το 1871 και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Είχε προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον Μακεδονικό Αγώνα. Ως Επίσκοπος Πέτρας και ως Μητροπολίτης Γρεβενών, διακρίθηκε για την εθνική του δράση, εξαιτίας της οποίας δολοφονήθηκε το 1911.

23/06/2021 09:10

ΑΙΣΧΥΛΟΥ

Ο Αισχύλος υπήρξε μεγάλος τραγικός ποιητής της αρχαίας Ελλάδας. Γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 525 και πέθανε το 456 π.Χ. Πολέμησε και τραυματίστηκε στη Μάχη του Μαραθώνα. Εισήγαγε καινοτομίες και τελειοποίησε την αρχαία τραγωδία. Από την πλούσια συγγραφική του παραγωγή, διασώζονται μόνον επτά έργα.


ΑΙΣΩΠΟΥ

Ο Αίσωπος υπήρξε αρχαίος μυθοποιός, που σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε περίπου το 600 π.Χ. Οι περίφημοι μύθοι του είχαν διδακτικό περιεχόμενο. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδωσαν στο πρόσωπό του πολλούς μύθους ανώνυμων δημιουργών. Οι μύθοι του διατηρούνταν μέσω της προφορικής παράδοσης μέχρι το 300 π.Χ., όταν τους κατέγραψε ο Δημήτριος Φαληρέας.



ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΟΥ

Η Αλικαρνασσός είναι πόλη στη Μικρά Ασία, που ιδρύθηκε ως αποικία από τους Δωριείς και ήταν η πιο σημαντική πόλη της Δωρικής Εξάπολης. Χτίστηκε περίπου το 1000 π.Χ. από τους Τροιζήνιους. Ήταν η πατρίδα του Ηρόδοτου και του Διονύσιου του Αλικαρνασσέα. Μετά την Καταστροφή του 1922, οι περισσότεροι κάτοικοί της δημιούργησαν το συνοικισμό Νέα Αλικαρνασσός


ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΕΠΙΣΚ. ΜΕΔΙΟΛΑΝΩΝ

Ο Αμβρόσιος Αυρήλιος, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε το 339 ή 340 και πέθανε το 397 μ.Χ. Έλαβε σπουδαία μόρφωση, άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου και άσκησε ανώτατα διοικητικά καθήκοντα στο ρωμαϊκό κράτος. Το 374 αναδείχτηκε Επίσκοπος Μεδιολάνων (Μιλάνου). Θεωρείται μεγάλη εκκλησιαστική προσωπικότητα και Πατέρας της Εκκλησίας. Η μνήμη του ως Αγίου εορτάζεται


ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο Γεώργιος Αμπατζόγλου καταγόταν από τις 40 Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης και είχε φυλακιστεί για την εθνική του δράση. Το 1922 εγκαταστάθηκε ως πρόσφυγας στη Θεσσαλονίκης, αγωνίστηκε για την αποκατάσταση των προσφύγων και ήταν ιδρυτής του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Προσφύγων των 40 Εκκλησιών. Απεβίωσε το 1951.


ΑΜΥΝΤΑ

Με το όνομα αυτό είναι γνωστοί τρεις βασιλιάδες της αρχαίας Μακεδονίας. Ο Αμύντας Α΄ ήταν ο πρώτος βασιλιάς της χώρας. Ο Αμύντας Β΄ βασίλεψε μόνον έναν χρόνο και ο Αμύντας Γ΄ ήταν ο πατέρας του Φιλίππου και παππούς του Μ. Αλεξάνδρου. Η βασιλεία του διήρκεσε 24 έτη.


ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Το Αμύνταιο είναι κωμόπολη στο Νομό Φλώρινας. Έλαβε την ονομασία του προς τιμή του βασιλιά της αρχαίας Μακεδονίας Αμύντα Γ΄. Κοντά στο Αμύνταιο, ανακαλύφτηκε από Ρώσους αρχαιολόγους το 1900 νεκρόπολη με 222 τάφους, με αξιόλογα ευρήματα του προϊστορικού πολιτισμού.


ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ

Το Ανακτόριο ήταν αρχαία πόλη, αποικία των Κορινθίων στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου. Ιδρύθηκε τον 7ο αι. π.Χ. Αργότερα πέρασε στη σφαίρα επιρροής της Αθήνας. Η πόλη έκοβε τα δικά της νομίσματα από τις αρχές του 5ου αιώνα μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ.


  • Επιλέξτε αρχικό γράμμα