ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΔΩΝ

Γνωρίστε την πόλη μας μέσα από την ιστορία των οδών της

Τα ονόματα των οδών στις πόλεις φαίνεται συχνά να υπάρχουν μόνο για να καθοδηγούν τους χαμένους ταξιδιώτες, ωστόσο η ιστορία πίσω από τα ονόματα, μας αποκαλύπτει ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζει την πραγματική τους σημασία, καθώς και την ίδια την ιστορία της πόλης.

Τα ονόματα των δρόμων δίνουν χαρακτήρα και ζωή στον χώρο που καταλαμβάνουν και  συχνά χρησιμεύουν ως ιστορικοί δείκτες για μια πόλη. Είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και των ιδεολογιών των πόλεων. Παρέχουν μια κοινή γλώσσα σε μια πόλη και τους κατοίκους της.

Η τοποθέτηση 450 πινακίδων ονοματοθεσίας και ιστορικών πληροφοριών με την χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.

Η εταιρεία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ενεργής παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη και επιθυμώντας να εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη και τους πολίτες, προέβη στη δωρεά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι αρχικά να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στην πόλη σχετικά με τις οδούς,  ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και έπειτα να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα την ιστορία των οδών που περπατάμε καθημερινά.

Με την ευγενική υποστήριξη της

Βρέθηκαν 356 αποτελέσματα

ΠΗΝΕΙΟΥ

Ο Πηνειός είναι μεγάλος ποταμός στη Θεσσαλία. Πηγάζει από την Πίνδο, ποτίζει τη θεσσαλική πεδιάδα, περνά από την κοιλάδα των Τεμπών και εκβάλλει στο Αιγαίο, με συνολικό μήκος διαδρομής 216 χιλιομέτρων. Στην ελληνική μυθολογία ήταν ποτάμιος θεός, συνδεδεμένος κυρίως με τη γονιμότητα. Με το ίδιο όνομα υπάρχει ένας ποταμός και στην Πελοπόννησο, ο οποίος, σύμφωνα

24/06/2021 13:46

ΠΙΝΔΟΥ

Η Πίνδος είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας και διαχωρίζει την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Η υψηλότερη κορυφή της βρίσκεται στο όρος Σμόλικας. Περιλαμβάνει δύο εθνικούς δρυμούς.


ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ

Χιλιάδες ήρωες, γνωστοί και άγνωστοι, που αγωνίστηκαν στη Μακεδονία για την απελευθερωσή της απο τον οθωμανικό ζυγό.

20/09/2023 09:09

ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Ναυαρίνο ήταν η ονομασία της Πύλου στη Μεσσηνία, κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Στα ανοιχτά του κόλπου της πραγματοποιήθηκε στις 8/20 Οκτωβρίου 1827 η ομώνυμη ιστορική ναυμαχία. Επρόκειτο για μια καθοριστική αναμέτρηση ανάμεσα στους στόλους της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, με διοικητή τον αντιναύαρχο Εδουάρδο Κόδριγκτον και στον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Ιμπραήμ πασά

11/01/2022 11:07

ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΑΝΑΡΙΩΤΩΝ

Φαναριώτες ονομάστηκαν οι Έλληνες που διέμεναν στη συνοικία Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Ήταν μορφωμένοι, γλωσσομαθείς, με μεγάλη οικονομική δύναμη. Κατέλαβαν υψηλά αξιώματα και διακρίθηκαν στη διπλωματία και στη διάδοση των γραμμάτων.

21/07/2021 11:12

ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΝΘ

Η πλατεία στην οποία βρίσκεται το Μέγαρο της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων. Η ΧΑΝΘ από την ίδρυσή της το 1921 καλλιεργεί τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την κοινωνική προσφορά στους νέους της Θεσσαλονίκης.


ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ο Πλάτωνας (429 έως 427-347 π.Χ.) ήταν φιλόσοφος, μαθητής του Σωκράτη και δάσκαλος του Αριστοτέλη. Ίδρυσε στην Αθήνα την ομώνυμη Ακαδημία. Εισήγαγε στη φιλοσοφική σκέψη τη θεωρία των Ιδεών. Τα έργα του, όπως η Απολογία Σωκράτους, το Συμπόσιο, η Πολιτεία, ο Γοργίας κ.ά., έχουν διαχρονική και παγκόσμια επίδραση.

24/06/2021 13:49

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ

Ο Πλούταρχος (περίπου 50-περίπου 120 μ.Χ.) ήταν συγγραφέας και δάσκαλος της φιλοσοφίας. Άσκησε πολιτικά και θρησκευτικά καθήκοντα. Πολύ γνωστά έργα του είναι οι Βίοι Παράλληλοι, όπου παρουσιάζει ανά ζεύγη τους χαρακτήρες και τα έργα επιφανών Ελλήνων και Ρωμαίων και τα Ηθικά, που είναι μία συλλογή πραγματειών και λόγων.


ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Ο Πολύγυρος είναι πόλη στο κέντρο της χερσονήσου της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, η περιοχή ήταν κατοικημένη από τον 6ο αι. π.Χ. Η ονομασία Πολύγυρος εμφανίζεται τον 10ο αι. μ.Χ.


ΠΟΛΥΖΩΙΔΗ

Ο Αναστάσιος Πολυζωίδης γεννήθηκε στο Μελένικο της Μακεδονίας το 1802 και πέθανε στην Αθήνα το 1873. Ήταν δικαστής, συγγραφέας και πολιτικός. Στη δίκη των αγωνιστών του 1821, επί Αντιβασιλείας, αρνήθηκε, μαζί με τον Γεώργιο Τερτσέτη, να υπογράψει τη θανατική τους καταδίκη. Έχει καταστεί σύμβολο της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.


  • Επιλέξτε αρχικό γράμμα