ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΔΩΝ

Γνωρίστε την πόλη μας μέσα από την ιστορία των οδών της

Τα ονόματα των οδών στις πόλεις φαίνεται συχνά να υπάρχουν μόνο για να καθοδηγούν τους χαμένους ταξιδιώτες, ωστόσο η ιστορία πίσω από τα ονόματα, μας αποκαλύπτει ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζει την πραγματική τους σημασία, καθώς και την ίδια την ιστορία της πόλης.

Τα ονόματα των δρόμων δίνουν χαρακτήρα και ζωή στον χώρο που καταλαμβάνουν και  συχνά χρησιμεύουν ως ιστορικοί δείκτες για μια πόλη. Είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και των ιδεολογιών των πόλεων. Παρέχουν μια κοινή γλώσσα σε μια πόλη και τους κατοίκους της.

Η τοποθέτηση 450 πινακίδων ονοματοθεσίας και ιστορικών πληροφοριών με την χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.

Η εταιρεία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ενεργής παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη και επιθυμώντας να εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη και τους πολίτες, προέβη στη δωρεά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι αρχικά να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στην πόλη σχετικά με τις οδούς,  ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και έπειτα να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα την ιστορία των οδών που περπατάμε καθημερινά.

Με την ευγενική υποστήριξη της

Βρέθηκαν 356 αποτελέσματα

ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

Ο Γερμανός (1771-1826) ήταν Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών και μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Υπήρξε από τους κύριους διοργανωτές της προετοιμασίας της Επανάστασης στην Πελοπόννησο και μετά την κήρυξή της ανέπτυξε σημαντική πολιτική και διπλωματική δραστηριότητα. Έγραψε τα Απομνημονεύματά του.

24/06/2021 12:47

ΠΑΛΑΜΑ ΚΩΣΤΗ

Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1859 και πέθανε στην Αθήνα το 1943. Ήταν ποιητής, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Το 1926 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1930 Πρόεδρός της. Η κηδεία του έλαβε αντιστασιακό χαρακτήρα. Το συγγραφικό του έργο και έτυχε τέτοιας αναγνώρισης, ώστε να θεωρείται εθνικός ποιητής, όπως και ο Διονύσιος


ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΞΙΑΣ

Ο δρόμος έλαβε την ονομασία του από τον παρακείμενο ιερό ναό της Παναγίας Δεξιάς. Ο ναός θεμελιώθηκε τη δεκαετία του 1950 και χτίστηκε στη θέση του παλαιότερου ναού του Αγίου Υπατίου. Ο ναός, στον οποίο φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας Ελεούσης, πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.


ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

Ο Πέτρος Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1859 στη Θεσσαλονίκη και πέθανε το 1914 στην Αθήνα. Ήταν φιλόλογος και γυμνασιάρχης σε διάφορες πόλεις. Ασχολήθηκε με τον κριτικό σχολιασμό αρχαίων τραγικών συγγραφέων, την επιγραφική, τη διάσωση του αρχαιολογικού πλούτου και την ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης.


ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΑΣΚΟΥ

Ο Τάσκος Παπαγεωργίου ήταν νομικός και διανοούμενος. Ήταν βλαχικής καταγωγής και σημαίνον στέλεχος της ελληνικής κοινότητας. Πέθανε στη Θεσσαλονίκη το 1902.


ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΧΡΗ.

Ο Χρήστος Παπαδήμας γεννήθηκε στο Λεοντάρι Τρικάλων το 1912. Ήταν αρχισμηνίας και συμμετείχε στον πόλεμος του 1940-1941. Εκτελέστηκε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1942, μετά την καταδίκη του σε θάνατο από Γερμανικό Στρατοδικείο.


ΠΑΠΑΖΩΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο Γεώργιος Παπαζώλης (ή Παπάζογλου) καταγόταν από τη Σιάτιστα. Ήταν έμπορος και στη συνέχεια αξιωματικός του ρωσικού στρατού. Έλαβε μέρος στα Ορλωφικά, των οποίων ήταν από τους βασικούς υποκινητές (1770). Μετά την αποτυχία της επανάστασης κατέφυγε στη Ρωσία (ή στην Πάρο) και πέθανε εκεί, το 1775.


ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1815 και πέθανε στην Αθήνα το 1891. Ήταν ιστορικός, καθηγητής και Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με το συγγραφικό έργο του υποστήριξε την αντίληψη της ιστορικής συνέχειας του ελληνικού έθνους.


ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ

Ο Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου γεννήθηκε στις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης το 1884 και πέθανε στην Αθήνα το 1967. Ήταν φιλόλογος, συγγραφέας επιστημονικών μελετών και λαογράφος. Υπήρξε ο ιδρυτής και Πρόεδρος της Εταιρείας Θρακικών Μελετών.


ΠΑΣΤΕΡ

Ο Λουί Ζαν Παστέρ (1822-1895) ήταν Γάλλος χημικός, βιολόγος και μικροβιολόγος. Με το επιστημονικό του έργο συνετέλεσε, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση λοιμωδών νόσων και την παστερίωση του γάλακτος και του κρασιού.


  • Επιλέξτε αρχικό γράμμα