ΜΠΑΛΤΑΔΩΡΟΥ
Υπήρξε γιος του πρόκριτου επί Τουρκοκρατίας Δημητρίου Μπαλταδώρου. Υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη ως παράγοντας της κοινότητας και μέλος του αυτοκρατορικού συμβουλίου του οθωμανικού κράτους.
Τα ονόματα των οδών στις πόλεις φαίνεται συχνά να υπάρχουν μόνο για να καθοδηγούν τους χαμένους ταξιδιώτες, ωστόσο η ιστορία πίσω από τα ονόματα, μας αποκαλύπτει ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζει την πραγματική τους σημασία, καθώς και την ίδια την ιστορία της πόλης.
Τα ονόματα των δρόμων δίνουν χαρακτήρα και ζωή στον χώρο που καταλαμβάνουν και συχνά χρησιμεύουν ως ιστορικοί δείκτες για μια πόλη. Είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και των ιδεολογιών των πόλεων. Παρέχουν μια κοινή γλώσσα σε μια πόλη και τους κατοίκους της.
Η τοποθέτηση 450 πινακίδων ονοματοθεσίας και ιστορικών πληροφοριών με την χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.
Η εταιρεία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ενεργής παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη και επιθυμώντας να εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη και τους πολίτες, προέβη στη δωρεά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.
Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι αρχικά να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στην πόλη σχετικά με τις οδούς, ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και έπειτα να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα την ιστορία των οδών που περπατάμε καθημερινά.
Με την ευγενική υποστήριξη της
Υπήρξε γιος του πρόκριτου επί Τουρκοκρατίας Δημητρίου Μπαλταδώρου. Υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη ως παράγοντας της κοινότητας και μέλος του αυτοκρατορικού συμβουλίου του οθωμανικού κράτους.
Το Μπιζάνι είναι χωριό της Ηπείρου. Στο οχυρό που υπήρχε στην περιοχή διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 1913 νικηφόρα για τον ελληνικό στρατό μάχη, που οδήγησε στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.
Η Ουρανία Μπουζιάνη (1898 – 1969) καταγόταν από την Ήπειρο. Ήταν Πρόεδρος του ιδρύματος Μέριμνα του Παιδιού στη Θεσσαλονίκη από το 1929 μέχρι τον θάνατό της και ανέπτυξε σημαντική δράση υπέρ των σκοπών του.
Ο Ευθύμιος Μπουντώνας γεννήθηκε στο Βελβεντό Κοζάνης το 1864 και πέθανε στην Αθήνα το 1941. Υπηρέτησε ως Γυμνασιάρχης στη Θεσσαλονίκη και διετέλεσε Γενικός Επιθεωρητής Σχολείων Μακεδονίας. Πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.
Ο Μπουρνόβας ήταν οικισμός πλησίον της Σμύρνης με μεικτό πληθυσμό και σημαντικό το ελληνικό στοιχείο. Από τον 19ο αι. αναπτύχτηκε ως προάστιο της Σμύρνης και χρησίμευε ως παραθεριστικό κέντρο. Ήταν δημοφιλής τόπος κατοικίας για τους Ευρωπαίους της περιοχής και τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα.
Ο Χρήστος Μπραντούνας (1873-1906) ήταν αξιωματικός. Έλαβε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα με το ψευδώνυμο Καπετάν Καψάλης. Σκοτώθηκε στη λίμνη Γιαννιτσών το 1905.
Ο Διονύσιος Μυλωνάς (1900-1977) ήταν πολιτικός και συνδικαλιστής. Εκλέχτηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης και διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. (Παλαιά Ονομασία: ΑΡΚΑΔΙΟΥΠΟΛΕΩΣ)
Ο Στρατής Μυριβήλης γεννήθηκε το 1892 στη Λέσβο και πέθανε το 1969 στην Αθήνα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ευστράτιος Σταματόπουλος. Ήταν πεζογράφος και δημοσιογράφος. Το 1958 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Θεωρείται εκπρόσωπος της λογοτεχνικής γενιάς του 30 και άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο. (Παλαιά Ονομασία: ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ)
Η Νάουσα είναι πόλη της Μακεδονίας, που ιδρύθηκε κατά τον 15ο αι. Ηρωική ήταν η επανάσταση που σημειώθηκε εκεί το 1822. Η καταστολή της υπήρξε βίαιη και τραγική και ονομάζεται Ολοκαύτωμα της Νάουσας. Για το λόγο αυτό η Νάουσα έχει χαρακτηριστεί ηρωική πόλη.
Ο Νικόλαος Βότσης (187-1931) γεννήθηκε στην Ύδρα και ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Στις 18 Οκτωβρίου 1912 βύθισε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το τουρκικό πολεμικό Φετχί-Μπουλέν. Χρημάτισε Ύπατος Αρμοστής της Κωνσταντινούπολης (1921-1922). Αποστρατεύτηκε το 1922 με το βαθμό του Υποναυάρχου.