ΛΙΒΑΝΟΒΟΥ
Το Λιβάνοβο είναι χωριό της Βουλγαρίας. Εκεί διεξήχθη νικηφόρα μάχη του ελληνικού στρατού επί του βουλγαρικού. Λιβάνοβο είναι επίσης παλαιότερη ονομασία του Αιγινίου, κοντά στο Ελευθεροχώριο της Κατερίνης.
Τα ονόματα των οδών στις πόλεις φαίνεται συχνά να υπάρχουν μόνο για να καθοδηγούν τους χαμένους ταξιδιώτες, ωστόσο η ιστορία πίσω από τα ονόματα, μας αποκαλύπτει ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζει την πραγματική τους σημασία, καθώς και την ίδια την ιστορία της πόλης.
Τα ονόματα των δρόμων δίνουν χαρακτήρα και ζωή στον χώρο που καταλαμβάνουν και συχνά χρησιμεύουν ως ιστορικοί δείκτες για μια πόλη. Είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και των ιδεολογιών των πόλεων. Παρέχουν μια κοινή γλώσσα σε μια πόλη και τους κατοίκους της.
Η τοποθέτηση 450 πινακίδων ονοματοθεσίας και ιστορικών πληροφοριών με την χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.
Η εταιρεία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ενεργής παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη και επιθυμώντας να εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη και τους πολίτες, προέβη στη δωρεά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.
Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι αρχικά να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στην πόλη σχετικά με τις οδούς, ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και έπειτα να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα την ιστορία των οδών που περπατάμε καθημερινά.
Με την ευγενική υποστήριξη της
Το Λιβάνοβο είναι χωριό της Βουλγαρίας. Εκεί διεξήχθη νικηφόρα μάχη του ελληνικού στρατού επί του βουλγαρικού. Λιβάνοβο είναι επίσης παλαιότερη ονομασία του Αιγινίου, κοντά στο Ελευθεροχώριο της Κατερίνης.
Ο Λουδίας είναι ποταμός της Μακεδονίας. Στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα στην περιοχή που σχημάτιζε την αποξηραμένη στο παρόν Λίμνη των Γιαννιτσών. Στον Λουδία έλαβε χώρα και η ομώνυμη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, τον Οκτώβριο του 1912.
Ο Σπύρος Λούης (1872 – 1940) ήταν ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης, στον Μαραθώνιο δρόμο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1896.
Ο Λυκούργος ήταν Σπαρτιάτης πολιτικός, μεγάλος κοινωνικός αναμορφωτής και σπουδαίος νομοθέτης, που διαμόρφωσε τη φυσιογνωμία της αρχαίας Σπάρτης. Σύμφωνα με άλλες απόψεις αποτελεί μυθικό πρόσωπο και συμβολική μορφή.
Ο Λορέντζος Μαβίλης (1860-1912) ήταν λυρικός ποιητής από την Ιθάκη. Ήταν δημοτικιστής και ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία και τις μεταφράσεις ξένων έργων. Διετέλεσε βουλευτής και πολέμησε εθελοντικά στον πόλεμο το 1897 και στους Βαλκανικούς Πολέμους, όπου και σκοτώθηκε.
Η Μακεδονική Άμυνα ήταν μυστική πατριωτική οργάνωση. Ιδρύθηκε από τον Ίωνα Δραγούμη, το 1902, όταν διορίστηκε υποπρόξενος στο ελληνικό προξενείο στο Μοναστήρι. Είχε ως στόχο την οργάνωση του Μακεδονικού Αγώνα.
Ο Μακένζυ Κινγκ ήταν Καναδός πολιτικός (1874-1950). Διετέλεσε πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αγωνίστηκε για τη συντριβή των δυνάμεων του Άξονα. Ήταν φιλέλληνας και κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Καναδάς απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στους Έλληνες.
Ο Ιωάννης Μακρυγιάννης ήταν οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης και πολιτικός (1797-1864). Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Τριανταφύλλου. Έλαβε μέρος σε σημαντικές μάχες, πρωταγωνίστησε στην Επανάσταση του 1843 και συνέγραψε τα Απομνημονεύματά του. (Παλαιά ονομασία: ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ)
Ο Μανόλης Ανδρόνικος υπήρξε διαπρεπής αρχαιολόγος και Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Γεννήθηκε το 1919 στην Προύσα της Μικράς Ασίας και πέθανε το 1992 στη Θεσσαλονίκη. Συνέδεσε το όνομά του με σπουδαίο ανασκαφικό έργο σε περιοχές της Μακεδονίας και ιδιαίτερα με την αποκάλυψη των δύο πρώτων βασιλικών τάφων της Βεργίνας. (Παλαιά Ονομασία: ΔΕΣΠΕΡΑΙ)
Ο Εμμανουήλ Μανουσογιανάκης (1853-1916) ήταν αξιωματικός. Συμμετείχε στον πόλεμο του 1897 και στους Βαλκανικούς Πολέμους. Διετέλεσε Υπουργός Στρατιωτικών. Με το ίδιο όνομα είναι γνωστός επίσης γνωστός ο Αναγνώστης Μανουσογιαννάκης (1786 ή 1787 ή 1890-1881), Κρητικός οπλαρχηγός που πολέμησε στις επαναστάσεις στην Κρήτη, το 1821, 1841, 1858 και 1866-1869.