ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΚΩΣ.
Ο Κώστας Κρυστάλλης γεννήθηκε το 1868 και πέθανε το 1894. Ήταν ποιητής και πεζογράφος. Τα ποιήματα του εμπνέονταν κυρίως από τη φύση και τη ζωή στην ύπαιθρο.
Τα ονόματα των οδών στις πόλεις φαίνεται συχνά να υπάρχουν μόνο για να καθοδηγούν τους χαμένους ταξιδιώτες, ωστόσο η ιστορία πίσω από τα ονόματα, μας αποκαλύπτει ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζει την πραγματική τους σημασία, καθώς και την ίδια την ιστορία της πόλης.
Τα ονόματα των δρόμων δίνουν χαρακτήρα και ζωή στον χώρο που καταλαμβάνουν και συχνά χρησιμεύουν ως ιστορικοί δείκτες για μια πόλη. Είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και των ιδεολογιών των πόλεων. Παρέχουν μια κοινή γλώσσα σε μια πόλη και τους κατοίκους της.
Η τοποθέτηση 450 πινακίδων ονοματοθεσίας και ιστορικών πληροφοριών με την χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.
Η εταιρεία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ενεργής παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη και επιθυμώντας να εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη και τους πολίτες, προέβη στη δωρεά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.
Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι αρχικά να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στην πόλη σχετικά με τις οδούς, ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και έπειτα να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα την ιστορία των οδών που περπατάμε καθημερινά.
Με την ευγενική υποστήριξη της
Ο Κώστας Κρυστάλλης γεννήθηκε το 1868 και πέθανε το 1894. Ήταν ποιητής και πεζογράφος. Τα ποιήματα του εμπνέονταν κυρίως από τη φύση και τη ζωή στην ύπαιθρο.
Ο Στίλπων Κυριακίδης γεννήθηκε το 1887 στην Κομοτηνή και πέθανε στο 1964 στη Θεσσαλονίκη. Ήταν σπουδαίος ιστορικός και λαογράφος, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από τα ιδρυτικά μέλη και Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο.
Ο Μανωλάκης Κυριακού ήταν πλούσιος επιχειρηματίας, τραπεζίτης και πρόκριτος της Θεσσαλονίκης. Από το 1816 μέχρι το 1821 ήταν υποπρόξενος της Δανίας στη Θεσσαλονίκη. Δολοφονήθηκε το 1821 και η περιουσία του δημεύτηκε.
Ο Γεώργιος Λαμπουσιάδης γεννήθηκε στην Αδριανούπολη το 1858 και πέθανε στην Αθήνα το 1926. Ήταν εκπαιδευτικός, λόγιος και ιστοριοδίφης. Υπήρξε συστηματικός μελετητής της ιστορίας, αρχαιολογίας και λαογραφίας της Θράκης.
Η Παναγία Λαοδηγήτρια ή Λαγουδιανή είναι ναός, στον αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, αφιερωμένος στη Θεοτόκο Ζωοδόχο Πηγή. Η εκκλησία ανακαινίστηκε στις αρχές του 19ου αι. από τον έμπορο Καυταντζόγλου.
Οι Λαπίθες ήταν μυθικός λαός της Θεσσαλίας. Έλαβαν μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία και τον Τρωικό Πόλεμο. Η μάχη τους με τους Κένταυρους ονομάστηκε Κενταυρομαχία.
Ο Γεώργιος Λασσάνης γεννήθηκε το 1793 στην Κοζάνη και πέθανε το 1870 στην Αθήνα. Ήταν Ιερολοχίτης και υπασπιστής του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Ανέλαβε διάφορα στρατιωτικά και διοικητικά πόστα. Άφησε αξιόλογο λογοτεχνικό έργο και διέθεσε την περιουσία του μετά θάνατον σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Ο Πέτρος Λεβαντής (1892-1956), γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1892 και πέθανε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Ήταν δημοσιογράφος και πολιτικός. Ήταν ο εκδότης της εφημερίδας Ελληνικός Βορράς και εκλεγόταν βουλευτής Θεσσαλονίκης.
Ο Λέων Στ΄ ο Σοφός (866-912) ήταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Διακρίθηκε για την ευρεία μόρφωσή του και το συγγραφικό του έργο. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, κωδικοποιήθηκε και αναμορφώθηκε η νομοθεσία.
Η Λητώ, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν η μητέρα της Άρτεμης και του Απόλλωνα.