ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ
Τα Καμβούνια Όρη είναι οροσειρά που αποτελεί το φυσικό όριο της Θεσσαλίας με τη Μακεδονία. Η στρατηγική τους σημασία ήταν έκδηλη ήδη από την αρχαιότητα.
Τα ονόματα των οδών στις πόλεις φαίνεται συχνά να υπάρχουν μόνο για να καθοδηγούν τους χαμένους ταξιδιώτες, ωστόσο η ιστορία πίσω από τα ονόματα, μας αποκαλύπτει ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζει την πραγματική τους σημασία, καθώς και την ίδια την ιστορία της πόλης.
Τα ονόματα των δρόμων δίνουν χαρακτήρα και ζωή στον χώρο που καταλαμβάνουν και συχνά χρησιμεύουν ως ιστορικοί δείκτες για μια πόλη. Είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και των ιδεολογιών των πόλεων. Παρέχουν μια κοινή γλώσσα σε μια πόλη και τους κατοίκους της.
Η τοποθέτηση 450 πινακίδων ονοματοθεσίας και ιστορικών πληροφοριών με την χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.
Η εταιρεία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ενεργής παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη και επιθυμώντας να εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη και τους πολίτες, προέβη στη δωρεά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.
Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι αρχικά να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στην πόλη σχετικά με τις οδούς, ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και έπειτα να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα την ιστορία των οδών που περπατάμε καθημερινά.
Με την ευγενική υποστήριξη της
Τα Καμβούνια Όρη είναι οροσειρά που αποτελεί το φυσικό όριο της Θεσσαλίας με τη Μακεδονία. Η στρατηγική τους σημασία ήταν έκδηλη ήδη από την αρχαιότητα.
Ο Ιωάννης Καμενιάτης ήταν λόγιος κληρικός από τη Θεσσαλονίκη και έζησε τον 9ο έως 10ο αι. μ.Χ. Ως αυτόπτης μάρτυρας των σχετικών γεγονότων, συνέγραψε το χρονικό της άλωσης της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς, το 904 μ.Χ.
Με το ψευδώνυμο Καπετάν Άγρας έμεινε γνωστός ο Σαράντος Αγαπηνός, γεννημένος το 1881, ο οποίος ήταν Ανθυπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού και Οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα. Έδρασε στην περιφέρεια Γιαννιτσών και απαγχονίστηκε το 1907.
Δεν εντοπίστηκαν στοιχεία. Στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο gis.thessaloniki.gr, η οδός αναφέρεται ως Καπετάν Πατρικίου.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1776. Ήταν διπλωμάτης και πολιτικός στη Ρωσία. Υπήρξε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, κατόπιν της εκλογής του στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας (1827), θέτοντας τις βάσεις για την οργάνωση του κράτους. Δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο το 1831.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γεννήθηκε το 1907, στην Πρώτη Σερρών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε πολιτικός και διετέλεσε Υπουργός, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Δημοκρατίας. Πέθανε στην Αθήνα το 1998.
Ο Μιχαήλ Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου ήταν Κύπριοι αγωνιστές και μέλη της ΕΟΚΑ. Καταδικάστηκαν σε θάνατο και απαγχονίστηκαν το 1956. Είναι θαμμένοι στα Φυλακισμένα Μνήματα, στη Λευκωσία.
Ο Αναστάσιος (Τάσος) Καρατάσος (1764-1830) ήταν οπλαρχηγός της Μακεδονίας μυημένος στη Φιλική Εταιρεία και αγωνιστής της Επανάστασης του 1821. Ο γιος του Τσάμης (Δημήτριος) Καρατάσος (1798-1861) πολέμησε μαζί με τον πατέρα του. Αργότερα έγινε ανώτερος αξιωματικός και πρωταγωνίστησε στην εξέγερση της Χαλκιδικής, το 1854.
Ο Παναγιώτης Καρατζάς ήταν αγωνιστής στην Επανάσταση του 1821 και μέλος της Φιλική Εταιρεία. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης στην Πάτρα. Δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Ο Γρηγόριος Καρίπης, γεννημένος το 1858, ήταν θεσσαλονικιός δικηγόρος, με αξιοσημείωτη επιστημονική και εθνική δραστηριότητα. Ήταν επιφανές μέλος της κοινωνίας της πόλης. Στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο gis.thessaloniki.gr, η οδός αναφέραται ως: Καρύπη.