ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΔΩΝ

Γνωρίστε την πόλη μας μέσα από την ιστορία των οδών της

Τα ονόματα των οδών στις πόλεις φαίνεται συχνά να υπάρχουν μόνο για να καθοδηγούν τους χαμένους ταξιδιώτες, ωστόσο η ιστορία πίσω από τα ονόματα, μας αποκαλύπτει ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζει την πραγματική τους σημασία, καθώς και την ίδια την ιστορία της πόλης.

Τα ονόματα των δρόμων δίνουν χαρακτήρα και ζωή στον χώρο που καταλαμβάνουν και  συχνά χρησιμεύουν ως ιστορικοί δείκτες για μια πόλη. Είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και των ιδεολογιών των πόλεων. Παρέχουν μια κοινή γλώσσα σε μια πόλη και τους κατοίκους της.

Η τοποθέτηση 450 πινακίδων ονοματοθεσίας και ιστορικών πληροφοριών με την χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.

Η εταιρεία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ενεργής παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη και επιθυμώντας να εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη και τους πολίτες, προέβη στη δωρεά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι αρχικά να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στην πόλη σχετικά με τις οδούς,  ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και έπειτα να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα την ιστορία των οδών που περπατάμε καθημερινά.

Με την ευγενική υποστήριξη της

Βρέθηκαν 356 αποτελέσματα

ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

Ο Ιωάννης Μιχαήλ ήταν πολιτικός από τη Θεσσαλονίκη. Διετέλεσε Υπουργός Εργασίας στις κυβερνήσεις του Νικολάου Πλαστήρα (1950 – 1951).

23/06/2021 15:58

ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΑΣΑΚΑΚΗ

Ο Ιωάννης Πρασακάκης (1792 – 1884) ήταν ιατρός και πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον αγώνα της ανεξαρτησίας. Στη Θεσσαλονίκη συμμετείχε στην αντιμετώπιση επιδημίας χολέρας που έπληττε την πόλη και συνέβαλε στην κατασκευή και λειτουργία του Θεαγένειου Νοσοκομείου. Άφησε με τη διαθήκη του σημαντικά ποσά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία της Θεσσαλονίκης. Στην Πυλαία Θεσσαλονίκης διασώζεται

24/06/2021 14:06

ΙΩΣΗΦ ΜΗΤΡΟΠ.

Ο άγιος Ιωσήφ, που υπήρξε Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, έζησε στα τέλη του 8ου και τις αρχές του 9ου αι. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από ευσεβή χριστιανική οικογένεια και τον επηρέασε βαθιά η προσωπικότητα του όσιου Πλάτωνα, που ήταν ηγούμενος σε μοναστήρι της Βιθυνίας. Ο Ιωσήφ μόναζε στο ίδιο μοναστήρι, αλλά εξορίστηκε στη Θεσσαλονίκη από τον Κωνσταντίνο ΣΤ

23/06/2021 13:26

ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ

Ο δρόμος έλαβε την ονομασία του εξαιτίας του παρακείμενου ναού της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας, που καλύπτει της ανάγκες των Ρωμαιοκαθολικών Χριστιανών της Θεσσαλονίκης. Ο ναός βρίσκεται στη συνοικία των Φράγκων και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι.

24/06/2021 14:24

ΚΑΙΡΗ ΘΕΟΦ.

Ο Θεόφιλος Καΐρης (1784-1853), με καταγωγή από την Άνδρο, ήταν κληρικός, πολιτικός, θεολόγος, συγγραφέας και φιλόσοφος. Ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και αγωνίστηκε στην Επανάσταση του 1821. Καθαιρέθηκε από την Εκκλησία εξαιτίας της διδασκαλίας του και πέθανε φυλακισμένος.


ΚΑΛΑΠΟΘΑΚΗ

Ο Δημήτριος Καλαποθάκης (1862-1921) ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας. Υπήρξε εκδότης και συνεργάτης πολλών εφημερίδων και προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στον Μακεδονικό Αγώνα.


ΚΑΛΛΑΡΗ ΣΤΡΑΤ.

Ο Κωνσταντίνος Καλλάρης (1858-1940) ήταν αξιωματικός. Συμμετείχε στον πόλεμο του 1897 και τους Βαλκανικούς Πολέμους. Διετέλεσε Υπουργός Στρατιωτικών και εκλέχτηκε Γερουσιαστής.


ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Η Καλλικράτεια είναι κωμόπολη της Ανατολικής Θράκης. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι Έλληνες κάτοικοί της δημιούργησαν τη Νέα Καλλικράτεια στη Χαλκιδική.


ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Ο Καλλικράτης ήταν αρχιτέκτονας και συνεργάτης του Ικτίνου και του Φειδία, τον 5ο αι. π.Χ, στην κατασκευή πολλών έργων της Αθήνας. Ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα και σχεδίασε τον ναό της Νίκης στην Ακρόπολη.


ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ

Ο Καλλίνικος ήταν βυζαντινός αρχιτέκτονας και εφευρέτης με καταγωγή από τη Συρία ή την Αίγυπτο. Σ’ αυτόν αποδίδεται, τον 7ο αι. μ.Χ., η εφεύρεση του υγρού πυρός, που χρησιμοποιήθηκε για την απόκρουση εχθρικών επιδρομών.


  • Επιλέξτε αρχικό γράμμα