‘’Τέσσερις μεγάλοι Έλληνες μουσουργοί’’
Πα05Απρ9:00 μμ‘’Τέσσερις μεγάλοι Έλληνες μουσουργοί’’9:00 μμ(GMT+00:00)
Λεπτομέρειες εκδήλωσης
Η ΣΟΔΘ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ‘’Τέσσερις μεγάλοι Έλληνες μουσουργοί’’ Επετειακή συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης για την συμπλήρωση 70, 40, 30 και 30 ετών από τον
Λεπτομέρειες εκδήλωσης
Η ΣΟΔΘ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
‘’Τέσσερις μεγάλοι Έλληνες μουσουργοί’’
Επετειακή συναυλία
της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης
για την συμπλήρωση 70, 40, 30 και 30 ετών από τον θάνατο αντίστοιχα των Νίκου Σκαλκώτα, Σόλωνα Μιχαηλίδη,
Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και Κώστα Νικήτα
Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019, ώρα 21.00
Προσυναυλιακή παρουσίαση 20.15:
‘’H ζωή και το έργο των τεσσάρων συνθετών’’,
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)
Το 2019 είναι έτος σημαντικών μουσικών επετείων για την ελληνική συνθετική δημιουργία. Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από τον θάνατο του μαθητή του Α. Σένμπεργκ Νίκου Σκαλκώτα, 40 χρόνια από τον θάνατο του Ελληνοκύπριου συνθέτη Σόλωνα Μιχαηλίδη, 30 χρόνια από τον θάνατο του μαθητή του Αιμίλιου Ριάδη Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και 30 χρόνια από τον θάνατο του θεσσαλονικιού συνθέτη και δασκάλου πολλών σημερινών μουσικών και αρχιμουσικών Κώστα Νικήτα. Στην επετειακή συναυλία για τους τέσσερις αυτούς Έλληνες μουσουργούς που κατέκτησαν το διεθνές μουσικό στερέωμα, η ΣΟΔΘ ερμηνεύει έργα τους αποτίοντας φόρο τιμής στο έργο τους που άφησε ανεκτίμητη μουσική κληρονομιά. Η συναυλία θα ξεκινήσει με ένα έργο του Κώστα Νικήτα για έγχορδα, γραμμένο πάνω σε θέμα του Σόλωνα Μιχαηλίδη. Σολίστ της βραδιάς με το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Σ. Μιχαηλίδη θα είναι η γνωστή πιανίστα Βίκυ Στυλιανού. Στο δεύτερο μέρος θα ερμηνευτούν έργα των Παπαϊωάννου και Σκαλκώτα αφιερωμένα στις ελληνικές θάλασσες, ενώ θα έχει την ευκαιρία το κοινό να ακούσει τους Εννέα Ελληνικούς Χορούς για το Λύκειο των Ελληνίδων. Όλη αυτή η πανδαισία ελληνικών σπάνιων ακουσμάτων δεν θα μπορούσε παρά να λάβει χώρα κάτω από την μπακέτα του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, ο οποίος επί σειρά ετών προωθεί την ελληνική μουσική χαρίζοντας στις επόμενες γενιές σημαντική παρακαταθήκη. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου Παρασκευή και ώρα 21.00 στην Αίθουσα Αμίλιος Ριάδης, ενώ θα προηγηθεί προσυναυλιακή παρουσίαση στις 20.15 για την ζωή και το έργο των τεσσάρων συνθετών από τις υποψήφιες διδάκτορες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Ξένια Κωνσταντινίδου και Χρύσα Σκαρλάτου με επιβλέποντα τον μόνιμο επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Γ. Σακαλλιέρο. Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει την παρουσίαση με το εισιτήριο της συναυλίας.
Πρόγραμμα:
Κώστας Νικήτας: Παραλλαγές για έγχορδα πάνω σε ένα θέμα του Σόλωνα Μιχαηλίδη (1967)
Σόλων Μιχαηλίδης: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα (1966)
Andante — Allegro
Lento dolente — Poco meno- Tempo I
Allegro non troppo, ma spiritoso
(Ευχαριστίες στην Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και το ίδρυμα Σ. Μιχαηλίδης για την διάθεση του μουσικού υλικού)
διάλειμμα
Γιάννης Α. Παπαϊωάννου: Σαμοθράκη για ορχήστρα (1948)
Νίκος Σκαλκώτας: Τρία αποσπάσματα απ’ το μπαλέτο Η θάλασσα (1949)
Ο Χορός των κυμάτων
Η Τράτα
Νυκτερινό (Γαλήνη)
Εννέα Ελληνικοί Χοροί για το Λύκειο των Ελληνίδων
Η Βλάχα
Το γαϊτανάκι
Πηλιορείτικο είναι
Ψηλά στην Κοστιλάτα
Κερκύρας
Στην απάνω γειτονίτσα
Ο Λιούλιος
Η Παρασκευούλα
Το Φυσούνι
Βίκυ Στυλιανού, πιάνο
Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής
Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ.
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο για φοιτητές — ανέργους)
Ακολουθούν βιογραφικά συντελεστών:
Βίκυ Στυλιανού
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε χρόνων, ενώ στην ηλικία των δέκα κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό πιάνου στη μνήμη της Καίτης Παπαϊωάννου. Πήρε το δίπλωμά της από το Ωδείο Αθηνών με Άριστα και Πρώτο Βραβείο. Με υποτροφία από τη Γαλλική κυβέρνηση, σπούδασε στο Παρίσι (Ecole Normale). Επίσης φοίτησε στη Μουσική Ακαδημία της Βασιλείας, όπου πήρε δίπλωμα σολίστ. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία (Φεστιβάλ Σπολέτο, Φλωρεντινός Μάης), Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία, Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία, Πολωνία, Αλβανία, Τουρκία, Ρουμανία, Κύπρος, Η.Π.Α. κ. α.). Σαν σολίστ έχει εμφανιστεί με πολλές ΕΕλληνικές και ξένες ορχήστρες. Έχει πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα από την μουσική μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη, με την οποία έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί, παρουσιάζοντας πολλά έργα σε πρώτη ελληνική και παγκόσμια εκτέλεση. Έχει συνεργαστεί με προσωπικότητες όπως τους Sir Neville Marriner, Gunther Schuller και Hans Werner Henze. Στο πλαίσιο της πολιτιστικής Ολυμπιάδας, το 2004, ηχογράφησε CD με έργα Ελλήνων συνθετών. Επίσης έχει συμμετάσχει στην ηχογράφηση πολλών CD με ελληνικά έργα. Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων από την εποχή της ίδρυσής της. Είναι μέλος του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής και του Τρίο Αθηνών. Συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή και άλλους πολιτιστικούς φορείς. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά (πτυχίο φούγκας). Διασκευές και ενορχηστρώσεις της έχουν ερμηνεύσει ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Βύρων Φιδετζής
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με το δίπλωμα του σολίστ του βιολοντσέλου και της διεύθυνσης ορχήστρας. Στις συναυλίες του ως σολίστ και ως διευθυντής ορχήστρας με ελληνικές και ξένες συμφωνικές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία, Άπω Ανατολή, Αμερική, Βόρεια Αφρική), προβάλλει πάντα τη νεοελληνική δημιουργία. Υπήρξε μόνιμος αρχιμουσικός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, καθώς και επικεφαλής ή προσκεκλημένος αρχιμουσικός σε ορχήστρες της Ρωσίας και της Βουλγαρίας και καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Χρημάτισε καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών την περίοδο 2004-2011. Από τον Νοέμβριο 2016 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, του οποίου υπήρξε επί σειρά ετών μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και τον Οκτώβριο του 2012 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του. Διετέλεσε Πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής των Μουσικών Σχολείων της χώρας (1994-2005). Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών (1975), την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής (2000 και Μέγα Βραβείο Μουσικής 2016), καθώς και από άλλους φορείς. Εξελέγη επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών (1986). Το 2010 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ώρα
05/04/2019 21:00 9:00 μμ(GMT+00:00)
Τοποθεσία
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης