ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΔΩΝ

Γνωρίστε την πόλη μας μέσα από την ιστορία των οδών της

Τα ονόματα των οδών στις πόλεις φαίνεται συχνά να υπάρχουν μόνο για να καθοδηγούν τους χαμένους ταξιδιώτες, ωστόσο η ιστορία πίσω από τα ονόματα, μας αποκαλύπτει ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζει την πραγματική τους σημασία, καθώς και την ίδια την ιστορία της πόλης.

Τα ονόματα των δρόμων δίνουν χαρακτήρα και ζωή στον χώρο που καταλαμβάνουν και  συχνά χρησιμεύουν ως ιστορικοί δείκτες για μια πόλη. Είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και των ιδεολογιών των πόλεων. Παρέχουν μια κοινή γλώσσα σε μια πόλη και τους κατοίκους της.

Η τοποθέτηση 450 πινακίδων ονοματοθεσίας και ιστορικών πληροφοριών με την χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.

Η εταιρεία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ενεργής παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη και επιθυμώντας να εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη και τους πολίτες, προέβη στη δωρεά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι αρχικά να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στην πόλη σχετικά με τις οδούς,  ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και έπειτα να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα την ιστορία των οδών που περπατάμε καθημερινά.

Με την ευγενική υποστήριξη της

Βρέθηκαν 356 αποτελέσματα

ΒΗΛΑΡΑ

Ο Ιωάννης Βηλαράς γεννήθηκε στα Κήθυρα το 1771 και πέθανε στα Ζαγοροχώρια το 1823. Ήταν ιατρός, αλλά ταυτόχρονα και λόγιος, ποιητής και πεζογράφος. Ήταν οπαδός της δημοτικής γλώσσας και εκπρόσωπος του νεοελληνικού Διαφωτισμού. Συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωτεργατών της πνευματικής αναγέννησης της νεότερης Ελλάδας.

23/06/2021 09:15

ΒΙΖΥΗΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο Γεώργιος Βιζυηνός γεννήθηκε το 1849 στη Βιζύη και πέθανε το 1896 στην Αθήνα. Ήταν ποιητής και πεζογράφος. Θεωρείται από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της νέας ελληνικής λογοτεχνίας. (παλιά ονομασία: 40 Εκκλησιών)


ΒΙΖΥΗΣ-ΒΥΖΑΝΤΟΣ

Η Βιζύη είναι αρχαία ελληνική πόλη της Ανατολικής Θράκης, που ήκμασε τη βυζαντινή περίοδο. Κτίστηκε από τον στρατηγό του Μ. Αλέξανδρου Βίζυ. Οι έλληνες κάτοικοί της, που αποτελούσαν την πλειοψηφία του πληθυσμού της, την εγκατέλειψαν μετά την Καταστροφή του 1922. Στην ευρύτερη περιοχή της έχουν εντοπιστεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. (παλιά ονομασία: Σιατίστης, 73/71, ΝΘ5067/71)


ΒΛΑΧΑΒΑ

Ευθύμιος ή Θύμιος (ή παπά-Θύμιος) Βλαχάβας (1770-1809), ιερέας και αρματολός. Γεννήθηκε στη Βλαχάβα Καλαμπάκας. Αγωνίστηκε εναντίον του Αλή Πασά και στη συνέχεια δημιούργησε πειρατικό στόλο, που πραγματοποιούσε επιθέσεις σε τουρκικά πλοία. Δολοφονήθηκε κατόπιν εντολής του Αλή Πασά, το 1809.


ΒΟΓΑΤΣΙΚΟΥ

Το Βογατσικό είναι χωριό του Νομού Καστοριάς και οι κάτοικοί του έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του 1821. Αποτέλεσε κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα και από εκεί κατάγεται η οικογένεια Δραγούμη.


ΒΥΖΟΥΚΙΔΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΑΘ.

Ο Περικλής Βυζουκίδης ήταν νομικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο άσκησε ανώτατα ακαδημαϊκά καθήκοντα. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1879 και πέθανε στις Σέρρες το 1956.


ΒΥΡΩΝΟΣ

Ο Βύρων (Μπάιρον) Τζόρτζ Γκόρντιν Νόελ ήταν Άγγλος ποιητής. Γεννήθηκε το 1788 στο Λονδίνο και πέθανε το 1824 στο Μεσολόγγι, όπου βρισκόταν για να αγωνιστεί υπέρ της ελληνικής ανεξαρτησίας. Αναδείχτηκε σε μεγάλο φιλέλληνα και υπέρμαχο της πολιτικής ελευθερίας.


ΓΑΛΙΛΑΙΟΥ

Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι (1564-1642) ήταν Ιταλός φυσικός, αστρονόμος και καθηγητής στα πανεπιστήμια της Πίζας και της Πάδουας. Ανακάλυψε τον νόμο των ισόχρονων ταλαντώσεων του εκκρεμούς και διακήρυξε ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της και από τον Ήλιο, ο οποίος είναι το κέντρο του πλανητικού μας συστήματος.


ΓΕΜΙΣΤΟΥ ΠΛΗΘΩΝΟΣ

Ο Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων γεννήθηκε περίπου το 1360 στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε στον Μυστρά το 1452. Υπήρξε νεοπλατωνικός φιλόσοφος, δικαστής και συγγραφέας. Θεωρείται κορυφαία πνευματική προσωπικότητα της ύστερης βυζαντινής εποχής.


ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΛΑΛΗ

Ο Γεώργιος Βλάλης ήταν έμπορος της Θεσσαλονίκης και σφαγιάστηκε μαζί με άλλους Έλληνες χριστιανούς κατά τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821.


  • Επιλέξτε αρχικό γράμμα