ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΔΩΝ

Γνωρίστε την πόλη μας μέσα από την ιστορία των οδών της

Τα ονόματα των οδών στις πόλεις φαίνεται συχνά να υπάρχουν μόνο για να καθοδηγούν τους χαμένους ταξιδιώτες, ωστόσο η ιστορία πίσω από τα ονόματα, μας αποκαλύπτει ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζει την πραγματική τους σημασία, καθώς και την ίδια την ιστορία της πόλης.

Τα ονόματα των δρόμων δίνουν χαρακτήρα και ζωή στον χώρο που καταλαμβάνουν και  συχνά χρησιμεύουν ως ιστορικοί δείκτες για μια πόλη. Είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και των ιδεολογιών των πόλεων. Παρέχουν μια κοινή γλώσσα σε μια πόλη και τους κατοίκους της.

Η τοποθέτηση 450 πινακίδων ονοματοθεσίας και ιστορικών πληροφοριών με την χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.

Η εταιρεία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ενεργής παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη και επιθυμώντας να εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη και τους πολίτες, προέβη στη δωρεά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι αρχικά να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στην πόλη σχετικά με τις οδούς,  ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και έπειτα να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα την ιστορία των οδών που περπατάμε καθημερινά.

Με την ευγενική υποστήριξη της

Βρέθηκαν 356 αποτελέσματα

ΧΑΨΑ

Ο Σταμάτιος (Στάμος) ή Καπετάν Χάψας ήταν οπλαρχηγός της Μακεδονίας, από τη Χαλκιδική, που πολέμησε στην Επανάσταση του 1821. Ήταν συμπολεμιστής του Εμμανουήλ Παπά, πρωτεργάτη της Επανάστασης στη Μακεδονία. Σκοτώθηκε πολεμώντας στη μάχη των Βασιλικών, τον Ιούνιο του 1821.

04/06/2021 10:38

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΝΕΞΕ

Ο Μενεξές Χρήστος ήταν Θεσσαλονικέας, αξιόλογο μέλος της κοινωνίας της πόλης, πιάστηκε μαζί με πολλούς άλλους, όταν ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες της Χαλκιδικής, τον Μάιο του 1821, μόλις έφτασε το μήνυμα της Εθνεγερσίας. Απαγχονίστηκε μαζί με άλλους προκρίτους της Θεσσαλονίκης το 1821. Πληροφορίες από το βιβλίο του Αριστείδη Κεσόπουλου «Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», εκδόσεις

23/06/2021 14:42

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΠΑΛΑΝΟΥ

Ο Μπαλάνος Χριστόδουλος ήταν Εθνομάρτυρας του 1821 από τη Θεσσαλονίκη, γόνος Ηπειρωτικής οικογένειας. Ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Τον κρέμασαν οι Οθωμανικές αρχές μαζί με άλλους παράγοντες της πόλης, στην αγορά «Καπάνι» μετά την εξέγερση της Χαλκιδικής. Πληροφορίες από το βιβλίο του Αριστείδη Κεσόπουλου «Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ Α.Ε.


ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Αθανάσιος Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Καστοριά το 1772 και πέθανε στο Βουκουρέστι το 1847. Ήταν λόγιος, νομικός, ανώτατος δικαστικός, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία και σύμβουλος του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

04/06/2021 10:43

ΧΡΥΣΙΠΠΟΥ

Ο Χρύσιππος ήταν στωικός φιλόσοφος της αρχαιότητας, καταγόμενος από την Κιλικία της Μικράς Ασίας. Μετέβη στην Αθήνα και διαδέχτηκε τον Κλεάνθη στη διεύθυνση της Στοάς. Ήταν πολυγραφότατος συγγραφέας, αλλά δεν διασώθηκε κανένα από τα έργα του. Χρύσιππος ονομαζόταν επίσης ένα πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας.


ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

Ο Χρυσόστομος Καλαφάτης γεννήθηκε στην Τρίγλια της Βιθυνίας το 1867 και πέθανε το 1922 στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Μητροπολίτης Δράμας και Φιλίππων (1902-1910) και στη συνέχεια Σμύρνης (1910-1922). Δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της καταστροφής της Σμύρνης. Η μνήμη του εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την Κυριακή πριν από την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.


  • Επιλέξτε αρχικό γράμμα