ΣΚΟΠΕΛΟΥ
Η Σκόπελος είναι το μεγαλύτερο νησί των Βόρειων Σποράδων. Έλαβε τη σημερινή της ονομασία στα ελληνιστικά χρόνια. Το νησί ενώθηκε με την Ελλάδα το 1830.
Τα ονόματα των οδών στις πόλεις φαίνεται συχνά να υπάρχουν μόνο για να καθοδηγούν τους χαμένους ταξιδιώτες, ωστόσο η ιστορία πίσω από τα ονόματα, μας αποκαλύπτει ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζει την πραγματική τους σημασία, καθώς και την ίδια την ιστορία της πόλης.
Τα ονόματα των δρόμων δίνουν χαρακτήρα και ζωή στον χώρο που καταλαμβάνουν και συχνά χρησιμεύουν ως ιστορικοί δείκτες για μια πόλη. Είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και των ιδεολογιών των πόλεων. Παρέχουν μια κοινή γλώσσα σε μια πόλη και τους κατοίκους της.
Η τοποθέτηση 450 πινακίδων ονοματοθεσίας και ιστορικών πληροφοριών με την χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.
Η εταιρεία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ενεργής παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη και επιθυμώντας να εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη και τους πολίτες, προέβη στη δωρεά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.
Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι αρχικά να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στην πόλη σχετικά με τις οδούς, ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και έπειτα να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα την ιστορία των οδών που περπατάμε καθημερινά.
Με την ευγενική υποστήριξη της
Η Σκόπελος είναι το μεγαλύτερο νησί των Βόρειων Σποράδων. Έλαβε τη σημερινή της ονομασία στα ελληνιστικά χρόνια. Το νησί ενώθηκε με την Ελλάδα το 1830.
Ο Σκοπός ήταν κωμόπολη της Ανατολικής Θράκης, με πληθυσμό 7000 κατοίκων, στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών. Οι κάτοικοί του μετά την Ανταλλαγή ήρθαν ως πρόσφυγες στη Μακεδονία, όπου και εγκαταστάθηκαν.
Ο Νικόλαος Κουμπάρος γεννήθηκε το 1779 στο Κομπότι της Άρτας και πέθανε το 1818 στην Κωνσταντινούπολη. Υπήρξε ένας από τους τρεις ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, το 1814 στην Οδησσό και αγωνίστηκε για την επιτυχή προετοιμασία της Επανάστασης. Το επώνυμό του Σκουφάς προήλθε από το επάγγελμα του πιλοποιού που ασκούσε.
Το Σκρα είναι ύψωμα και χωριό της Μακεδονίας. Γνωστή είναι η μάχη που πραγματοποιήθηκε εκεί και η νίκη του ελληνικού στρατού το Μάιο του 1918. Αυτή υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές μάχες του Μακεδονικού Μετώπου, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Γεώργιος Σουρής γεννήθηκε το 1853 στην Ερμούπολη της Σύρου και πέθανε το 1919 στο Νέο Φάληρο. Ήταν σατιρικός ποιητής και έχει χαρακτηρισθεί ως Νέος Αριστοφάνης. Ήταν επίσης ο εκδότης της σατιρικής εφημερίδας Ο Ρωμηός. Στο στόχαστρό του ήταν κυρίως τα ελαττώματα των συγχρόνων του και η διαφθορά στη δημόσια ζωή.
Τα Σούρμενα είναι περιοχή του Πόντου, ανατολικά της Τραπεζούντας, με χωριά όπου κυρίαρχο ήταν το χριστιανικό στοιχείο στα παράλια και το μουσουλμανικό στα βουνά. Η κύρια ασχολία των χριστιανών κατοίκων ήταν το εμπόριο και η ναυπηγική.
Ο Αλέξανδρος Σούτσος γεννήθηκε το 1803 στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε το 1863 στη Σμύρνη. Ήταν ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Έγραψε κυρίως σατιρικά ποιήματα. Αντιπολιτεύθηκε τον Καποδίστρια και την αντιβασιλεία και τον Όθωνα. Ασχολήθηκε επίσης με τη Λαογραφία και θεωρείται από τους κύριους εκπροσώπους της Α΄ Αθηναϊκής Σχολής.
Ο Σοφοκλής (497/6-406 π.Χ.) ήταν ένας από τους σημαντικότερους τραγικούς ποιητές της αρχαιότητας. Ήταν μαθητής του Ευριπίδη και διασώθηκαν αυτοτελείς επτά τραγωδίες του, μεταξύ των οποίων η Αντιγόνη, η Ηλέκτρα, ο Οιδίπους Τύραννος και ο Οιδίπους επί Κολωνώ. Το έργο του και τα μηνύματά του έχουν διαχρονική και παγκόσμια απήχηση.
Ο Σπανδωνής Νικόλαος (1858 – 1913) ήταν θερμός πατριώτης, πεζογράφος και επίλεκτο μέλος της ελληνικής δημοσιογραφικής οικογένειας. Στους Βαλκανικούς πολέμους και στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ακολουθούσε τον ελληνικό στρατό ως πολεμικός ανταποκριτής. Πληροφορίες από το βιβλίο του Αριστείδη Κεσόπουλου «Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ Α.Ε.
Ο Σπερχειός είναι ποταμός της Στερεάς Ελλάδας. Στη μυθολογία λατρευόταν ως θεός. Ονομάζεται και Αλαμάνα και εκεί συνελήφθη ο Αθανάσιος Διάκος. Κατά μήκος του έλαβαν χώρα σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Υπήρξε το πρώτο σύνορο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.