ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΔΩΝ

Γνωρίστε την πόλη μας μέσα από την ιστορία των οδών της

Τα ονόματα των οδών στις πόλεις φαίνεται συχνά να υπάρχουν μόνο για να καθοδηγούν τους χαμένους ταξιδιώτες, ωστόσο η ιστορία πίσω από τα ονόματα, μας αποκαλύπτει ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζει την πραγματική τους σημασία, καθώς και την ίδια την ιστορία της πόλης.

Τα ονόματα των δρόμων δίνουν χαρακτήρα και ζωή στον χώρο που καταλαμβάνουν και  συχνά χρησιμεύουν ως ιστορικοί δείκτες για μια πόλη. Είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και των ιδεολογιών των πόλεων. Παρέχουν μια κοινή γλώσσα σε μια πόλη και τους κατοίκους της.

Η τοποθέτηση 450 πινακίδων ονοματοθεσίας και ιστορικών πληροφοριών με την χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.

Η εταιρεία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ενεργής παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη και επιθυμώντας να εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη και τους πολίτες, προέβη στη δωρεά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι αρχικά να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στην πόλη σχετικά με τις οδούς,  ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και έπειτα να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα την ιστορία των οδών που περπατάμε καθημερινά.

Με την ευγενική υποστήριξη της

Βρέθηκαν 356 αποτελέσματα

ΝΙΚΗΣ ΛΕΩΦ.

Ονομάζεται έτσι για να τιμηθούν οι νίκες του ελληνικού στρατού και ιδιαίτερα η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912. Από εκεί παρέλασαν ελληνικά στρατεύματα με επικεφαλής τον βασιλιά Γεώργιο και τον διάδοχο Κωνσταντίνο. Η Νίκη ήταν επίσης θεά της ελληνικής μυθολογίας.

23/06/2021 13:49

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΓΛΑΜΑΛΗ

Ο Νικόλαος Βαγλαμαλής ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη, το 1868, ελληνικό τυπογραφείο με την επωνυμία “Μακεδονία”, που αργότερα μετονομάστηκε “Ερμής”. Οι ρίζες της οικογένειας Βαγλαμαλή, σύμφωνα με λαϊκές παραδόσεις, έφταναν μέχρι τα βυζαντινά χρόνια. Στο τυπογραφείο του τυπώθηκαν πολλά και αξιόλογα βιβλία.


ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

O Γερμανός Νικόλαος γεννήθηκε το 1864 στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής και πέθανε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε Ζωολογία στην Ελλάδα και τη Γερμανία και ήταν ο ιδρυτής του πρώτου ζωολογικού κήπου στην Αθήνα (1916). Δίδαξε Φυσική Ιστορία στην Αθήνα και εκλέχτηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης το 1915. Το 1925 ίδρυσε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και από την

08/07/2021 19:55

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΙΤΡΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Ο Νικόλαος Λούσης γεννήθηκε στη Στενήμαχο το 1840 και πέθανε στην Αθήνα το 1882. Ήταν επίσκοπος Κίτρους, με έδρα τον Κολινδρό. Υπήρξε πρωτεργάτης της επανάστασης του 1878 στη Λιτόχωρο.

23/06/2021 13:50

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΥΚΟΥΦΛΗ

Ο Νικόλαος Κουκουφλής (1874 – 1953), με καταγωγή από τη Λάρισα, ήταν από τους συνιδιοκτήτες του παλαιού Δημοτικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης (Καραβάν-Σαράι) και ευεργέτης του Δήμου. Πέθανε στη Θεσσαλονίκη.

25/06/2021 11:27

ΝΙΚΟΤΣΑΡΑ

Ο Νικοτσάρας ή Νίκος Τσάρας ή Τζιάρας ήταν γνωστός αρματολός του Ολύμπου. Πολέμησε τους Τούρκους σε πολλές περιοχές. Μεταξύ άλλων, έλαβε μέρος και στη σερβική επανάσταση. Σκοτώθηκε σε μάχη κοντά στο Λιτόχωρο το 1807.

23/06/2021 13:51

ΝΙΡΒΑΝΑ ΠΑΥΛ.

Παύλος Νιρβάνας ήταν το φιλολογικό ψευδώνυμο του Πέτρου Αποστολίδη (1866-1937). Ήταν ιατρός στο Πολεμικό Ναυτικό. Διακρίθηκε όμως ως θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και χρονογράφος. Το 1928 αναγορεύτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.


ΝΟΤΑΡΑ

Ο Ιωάννης Νοταράς (1805-1827) καταγόταν από τα Τρίκαλα Κορινθίας και ήταν αγωνιστής της Επανάστασης του 1821. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες και σκοτώθηκε πολεμώντας στη μάχη του Ανάλατου για τη διάσπαση της πολιορκίας της Ακρόπολης.


ΞΑΝΘΟΥ ΕΜΜ.

Ο Εμμανουήλ Ξάνθος γεννήθηκε στην Πάτμο το 1772 και πέθανε στην Αθήνα το 1852. Ήταν έμπορος και από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, το 1814, στην οποία ανέλαβε καθήκοντα ταμία και γραμματέα. Εξέδωσε τα απομνημονεύματά του.  


ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΑΡΧΙΜ.

Ο Αρχιμήδης Οικονομίδης καταγόταν από τον Σκοπό της Ανατολικής Θράκης. Εργάστηκε για την αποκατάσταση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και συνέβαλε στην ανέγερση του πρώτου δημοτικού σχολείου στο συνοικισμό των 40 Εκκλησιών της Θεσσαλονίκης.

24/06/2021 12:28

  • Επιλέξτε αρχικό γράμμα