ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΔΩΝ

Γνωρίστε την πόλη μας μέσα από την ιστορία των οδών της

Τα ονόματα των οδών στις πόλεις φαίνεται συχνά να υπάρχουν μόνο για να καθοδηγούν τους χαμένους ταξιδιώτες, ωστόσο η ιστορία πίσω από τα ονόματα, μας αποκαλύπτει ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζει την πραγματική τους σημασία, καθώς και την ίδια την ιστορία της πόλης.

Τα ονόματα των δρόμων δίνουν χαρακτήρα και ζωή στον χώρο που καταλαμβάνουν και  συχνά χρησιμεύουν ως ιστορικοί δείκτες για μια πόλη. Είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και των ιδεολογιών των πόλεων. Παρέχουν μια κοινή γλώσσα σε μια πόλη και τους κατοίκους της.

Η τοποθέτηση 450 πινακίδων ονοματοθεσίας και ιστορικών πληροφοριών με την χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.

Η εταιρεία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ενεργής παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη και επιθυμώντας να εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη και τους πολίτες, προέβη στη δωρεά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι αρχικά να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στην πόλη σχετικά με τις οδούς,  ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και έπειτα να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα την ιστορία των οδών που περπατάμε καθημερινά.

Με την ευγενική υποστήριξη της

Βρέθηκαν 356 αποτελέσματα

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ

Ο Μαργαρίτης Δημήτριος (1804 – 1833) ήταν αγωνιστής του 1821 από τα Ψαρρά, αλλά η οικογένειά του είχε ηπειρώτικη καταγωγή. Μπήκε στα καράβια στα 17 του χρόνια και πολέμησε μέχρι το 1826, στην Κίο, στην Ερεσό και αλλού. Μετά την απελευθέρωση σπούδασε νομικά στη Γαλλία και ως υπηρέτησε προξενικός και διπλωματικός υπάλληλος. (Παλαιά Ονομασία: ΣΤΡΑΤ.ΚΑΛΛΑΡΗ)

23/06/2021 14:25

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΛΩΡΗ

Ο Λώρης (Λυκούργος) Μαργαρίτης γεννήθηκε το 1895 στο Αίγιο και πέθανε το 1953 στην Αθήνα. Ήταν πιανίστας και μουσικοσυνθέτης. Από το 1915 ήταν καθηγητής στο Ωδείο Θεσσαλονίκης και από το 1928 καθηγητής στη διεθνή μουσική Ακαδημία Μοτσαρτέουμ στο Σάλτσμπουργκ.


ΜΑΤΣΗ ΚΥΡ.

Ο Κυριάκος Μάτσης (1926-1958) ήταν Κύπριος Αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Σπούδασε Γεωπονία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σκοτώθηκε πολεμώντας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου.


ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΛΕΩΦΟΡΟΣ

Ο Μέγας Αλέξανδρος (356-323 π.Χ.) ήταν Βασιλιάς της αρχαίας Μακεδονίας κι ένας από τους μεγαλύτερους στρατηλάτες και εκπολιτιστές του κόσμου. Ήταν γιος του βασιλιά Φιλίππου Β ́ και έβαλε για στόχο την κατάλυση του απέραντου περσικού κράτους, που τόσα δεινά είχε προκαλέσει στην Ελλάδα. Ενώνοντας όλους τους Έλληνες υπό την αρχηγία του, εκστράτευσε το 334


ΜΕΘΩΝΗΣ

Μεθώνη είναι ιστορική πόλη της Πελοποννήσου, με συνεχή ιστορική παρουσία από την αρχαιότητα. Γνωστό είναι το κάστρο της, που χτίστηκε από τους Βενετούς, το 1209 μ.Χ. Μεθώνη ήταν επίσης και μία αρχαία πόλη στην Πιερία. Ιδρύθηκε τον 8ο αι. π.Χ. ως αποικία από τους Ερετριείς.


ΜΕΛΑ ΠΑΥΛΟΥ

Ο Παύλος Μελάς (1870-1904) ήταν αξιωματικός. Ήταν μέλος της Εθνικής Εταιρείας, πολέμησε στον πόλεμο του 1897 και στη συνέχεια, έδρασε ως Μακεδονομάχος, με το όνομα Μίκης Ζέζας. Οργάνωσε ανταρτικά σώματα και σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 1904. Θεωρείται σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα.


ΜΕΛΕΝΙΚΟΥ ΚΩΝ.

Ο Κωνσταντίνος Ασημιάδης γεννήθηκε το 1872 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης και δολοφονήθηκε στο Σιδηρόκαστρο το 1913. Ήταν Μητροπολίτης Μελενίκου από το 1911 μέχρι τον μαρτυρικό θάνατό του, εξαιτίας της εθνικής του δράσης.


ΜΕΡΟΠΗΣ

Η Μερόπη ήταν σύζυγος του μυθικού βασιλιά της Μεσσηνίας Κρεσφόντη. Μερόπη ονομαζόταν επίσης μία από τις μυθικές Πλειάδες. Ήταν η μόνη από αυτές που παντρεύτηκε θνητό. Ο Δίας τη μεταμόρφωσε σε αστέρι.


ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗ ΒΑΣ.

Ο Βασίλης Μεσολογγίτης ήταν δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδων της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, είχε εκδόσει τις εφημερίδες Ελεύθερος Μακεδονικός Τύπος, τα Μακεδονικά Νέα και συνεργάστηκε με τον Ελληνικό Βορρά, τη Μακεδονία, τη Νέα Ευρώπη, Το Φως κ.ά. Πέθανε το 1953. (ΤΜΗΜΑ 1)


ΜΕΤΣΟΒΟΥ

Το Μέτσοβο είναι ιστορική κωμόπολη της Ηπείρου, με κατοίκους κυρίως βλαχικής καταγωγής. Από εκεί κατάγονται πολλοί αγωνιστές της ελευθερίας και εθνικοί ευεργέτες, όπως οι Αβέρωφ, Τοσίτσας, Στουρνάρης κ.ά. (ΑΝΩΝΥΜΗ ΟΔΟΣ)


  • Επιλέξτε αρχικό γράμμα