ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΔΩΝ

Γνωρίστε την πόλη μας μέσα από την ιστορία των οδών της

Τα ονόματα των οδών στις πόλεις φαίνεται συχνά να υπάρχουν μόνο για να καθοδηγούν τους χαμένους ταξιδιώτες, ωστόσο η ιστορία πίσω από τα ονόματα, μας αποκαλύπτει ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζει την πραγματική τους σημασία, καθώς και την ίδια την ιστορία της πόλης.

Τα ονόματα των δρόμων δίνουν χαρακτήρα και ζωή στον χώρο που καταλαμβάνουν και  συχνά χρησιμεύουν ως ιστορικοί δείκτες για μια πόλη. Είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και των ιδεολογιών των πόλεων. Παρέχουν μια κοινή γλώσσα σε μια πόλη και τους κατοίκους της.

Η τοποθέτηση 450 πινακίδων ονοματοθεσίας και ιστορικών πληροφοριών με την χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.

Η εταιρεία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ενεργής παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη και επιθυμώντας να εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη και τους πολίτες, προέβη στη δωρεά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι αρχικά να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στην πόλη σχετικά με τις οδούς,  ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και έπειτα να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα την ιστορία των οδών που περπατάμε καθημερινά.

Με την ευγενική υποστήριξη της

Βρέθηκαν 356 αποτελέσματα

ΘΕΟΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο Γεώργιος Θεοχάρης γεννήθηκε στην Καστοριά το 1758 και πέθανε στη Λειψία της Γερμανίας το 1843. Ήταν έμπορος και υπήρξε αγωνιστής και στενός συνεργάτης του Ρήγα Φεραίου. Διετέλεσε πρώτος Πρόξενος του Βασιλείου της Ελλάδος στην Σαξονία.

23/06/2021 11:10

ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΑΡ.

Ο Γεώργιος Θεοχάρης γεννήθηκε στην Καστοριά το 1758 και πέθανε στη Λειψία της Γερμανίας το 1843. Ήταν έμπορος και υπήρξε αγωνιστής και στενός συνεργάτης του Ρήγα Φεραίου. Διετέλεσε πρώτος Πρόξενος του Βασιλείου της Ελλάδος στην Σαξονία. Οδός με αυτό το όνομα: Μαρ. Θεοχάρη δεν εντοπίστηκε στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: gis.thessaloniki.gr


ΘΗΣΕΑ

Ο Θησέας ήταν σπουδαίος μυθικός ήρωας της αρχαίας Αθήνας. Το πιο γνωστό του κατόρθωμα ήταν ο φόνος του Μινώταυρου. (παλιά ονομασία: Γ΄ πάροδος Αγίας Σοφίας)


ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ ΛΕΩΝ.

Ο Λεωνίδας Ιασωνίδης (1884-1959), με καταγωγή από τον Πόντο, ήταν νομικός και πολιτικός. Εκλεγόταν βουλευτής Θεσσαλονίκης και διετέλεσε υπουργός. Είχε ιδιαίτερη απήχηση στους πρόσφυγες.


ΙΚΤΙΝΟΥ

Ο Ικτίνος ήταν αρχιτέκτονας του 5ου αι. π.Χ . Εργάστηκε για την κατασκευή του Παρθενώνα και άλλων γνωστών ναών της αρχαιότητας.


ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ ΓΕΩΡ.

Ο Γεώργιος Ιορδανίδης γεννήθηκε το 1902 στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε το 1977. Ήταν αξιωματικός, έλαβε μέρος στην αντιδικτατορική αντίσταση και αργότερα εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας. Στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο gis.thessaloniki.gr, η οδός αναφέρεται ως Στρατηγού Ιορδανίδη και όχι ως Ιορδανίδη Γεώργιου. (παλιά ονομασία: παλαιά Φιλίππου)


ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ

Ο Ιουλιανός (331 ή 332-363 μ.Χ.) ήταν αυτοκράτορας του ρωμαϊκού κράτους, με αξιόλογη κλασική παιδεία. Σκοτώθηκε σε μάχη εναντίον των Περσών. Από την Εκκλησία ονομάστηκε Παραβάτης ή Αποστάτης.


ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ

Ο Ιουστινιανός Α’ (482-565 μ.Χ.) ήταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Διεξήγαγε νικηφόρες πολεμικές επιχειρήσεις και εφάρμοσε σπουδαίο νομοθετικό έργο και διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του χτίστηκε ο ναός της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχει ακόμα ένας αυτοκράτορας του Βυζαντίου με το ίδιο όνομα, ο Ιουστινιανός Β’ (669-711 μ.Χ.).


ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΟΥ

Το μεγάλο Ρωμαϊκό Ιπποδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Μέσα σε αυτό το Ιπποδρόμιο, ο αυτοκράτορας Μέγας Θεοδόσιος διέταξε να σφαγούν πάνω από 7.000 κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, όταν κάποιοι επαναστάτες δολοφόνησαν τον στρατιωτικό διοικητή της πόλης. Το μήκος του ήταν πάνω από 400 μέτρα. Τα ερείπια του Ιππόδρομου, σώζονται αποσπασματικά. Ένα μικρό τμήμα του δυτικού σκέλους είναι ορατό

21/07/2021 10:49

ΙΣΑΥΡΩΝ

Οι Ίσαυροι ήταν δυναστεία βυζαντινών αυτοκρατόρων (8ος-9ος αι. μ.Χ.), με ιδρυτή της τον Λέοντα Γ΄. Διεξήγαγαν νικηφόρους πολέμους, η επικράτεια διαιρέθηκε στα Θέματα και η νομοθεσία μεταρρυθμίστηκε, αλλά το κράτος διχάστηκε εξαιτίας της Εικονομαχίας.

23/06/2021 13:24

  • Επιλέξτε αρχικό γράμμα