ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΔΩΝ

Γνωρίστε την πόλη μας μέσα από την ιστορία των οδών της

Τα ονόματα των οδών στις πόλεις φαίνεται συχνά να υπάρχουν μόνο για να καθοδηγούν τους χαμένους ταξιδιώτες, ωστόσο η ιστορία πίσω από τα ονόματα, μας αποκαλύπτει ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζει την πραγματική τους σημασία, καθώς και την ίδια την ιστορία της πόλης.

Τα ονόματα των δρόμων δίνουν χαρακτήρα και ζωή στον χώρο που καταλαμβάνουν και  συχνά χρησιμεύουν ως ιστορικοί δείκτες για μια πόλη. Είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και των ιδεολογιών των πόλεων. Παρέχουν μια κοινή γλώσσα σε μια πόλη και τους κατοίκους της.

Η τοποθέτηση 450 πινακίδων ονοματοθεσίας και ιστορικών πληροφοριών με την χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication) στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.

Η εταιρεία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της ενεργής παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη και επιθυμώντας να εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη και τους πολίτες, προέβη στη δωρεά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση των πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι αρχικά να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση στην πόλη σχετικά με τις οδούς,  ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και έπειτα να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα την ιστορία των οδών που περπατάμε καθημερινά.

Με την ευγενική υποστήριξη της

Βρέθηκαν 99 αποτελέσματα

ΛΕΟΝΤΟΣ ΣΟΦΟΥ

Ο Λέων Στ΄ ο Σοφός (866-912) ήταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Διακρίθηκε για την ευρεία μόρφωσή του και το συγγραφικό του έργο. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, κωδικοποιήθηκε και αναμορφώθηκε η νομοθεσία.

23/06/2021 14:03

ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΑΝΑΡΙΩΤΩΝ

Φαναριώτες ονομάστηκαν οι Έλληνες που διέμεναν στη συνοικία Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Ήταν μορφωμένοι, γλωσσομαθείς, με μεγάλη οικονομική δύναμη. Κατέλαβαν υψηλά αξιώματα και διακρίθηκαν στη διπλωματία και στη διάδοση των γραμμάτων.

21/07/2021 11:12

ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ

Η Σαλαμίνα είναι νησί του Σαρωνικού, απέναντι από τον Πειραιά. Εκεί, το 480 π.Χ. πραγματοποιήθηκε ναυμαχία μεταξύ του περσικού και του ελληνικού στόλου. Η νίκη των Ελλήνων, υπό την ηγεσία του Θεμιστοκλή, οδήγησε τον βασιλιά των Περσών Ξέρξη στην απόφαση να αποσυρθεί από την Ελλάδα.

23/06/2021 13:55

ΣΑΜΑΚΟΒΙΟΥ

Το Σαμάκοβο ή Σαμακόβι βρισκόταν στην Ανατολική Ρωμυλία. Το 1915, δεκαοκτώ Έλληνες του Σαμακοβίου, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος, εκτελέστηκαν. Μετά το 1922, ένα μέρος των κατοίκων του εγκαταστάθηκε στο Νέο Σιδηροχώρι της Κομοτηνής, ενώ άλλοι ήρθαν στη Θεσσαλονίκη.


ΣΑΜΟΥ

Η Σάμος είναι νησί στο Ανατολικό Αιγαίο, με συνεχή ιστορική παρουσία του Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι το παρόν. Από εκεί κατάγονταν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο φιλόσοφος Επίκουρος, ο αστρονόμος Αρίσταρχος, ο Πυθαγόρας κ.ά.


ΣΑΝΤΑΡΟΖΑ

Ο κόμης Σαντόρε ντι Σανταρόζα (1783-1825) από το Πεδεμόντιο ήταν Ιταλός πολιτικός και στρατιωτικός. Πολέμησε εναντίον του Ναπολέοντα, όπως και ενάντια στην αυστριακή κατοχή της πατρίδας του. Ήταν φιλέλληνας, ήρθε στην επαναστατημένη Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 1824, για να αγωνισθεί για την ελευθερία της και σκοτώθηκε στη μάχη της Σφακτηρίας.


ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ

Το Σαραντάπορο είναι χωριό κοντά στην Ελασσόνα. Εκεί πραγματοποιήθηκε, τον Οκτώβριο του 1912, μάχη μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στρατού, με νίκη των Ελλήνων, που κατέλαβαν τα ομώνυμα Στενά και προχώρησαν προς τα Σέρβια. Από το 2020, έχει αναγνωριστεί ως μαρτυρικό χωριό της περιόδου 1941-1945.


ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΕΛΕΝΗΣ

Η Ελένη Σβορώνου ήταν λυρική ποιήτρια και εκδότρια (1879-1918). Έγραψε ποίηση και ηθογραφία σε πεζό λόγο. Ποιήματά της μεταφράστηκαν και δημοσιεύθηκαν σε ξενόγλωσσα περιοδικά.


ΣΒΩΛΟΥ ΑΛΕΞ.

Ο Αλέξανδρος Σβώλος γεννήθηκε στο Κρούσοβο το 1892 και πέθανε στην Αθήνα το 1956. Ήταν συνταγματολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτικός. Έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, έγινε Πρόεδρος της ΠΕΕΑ και υπέστη διώξεις και εξορίες για τα φρονήματά του. Εκλέχτηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης το 1950 και 1956. (παλιά ονομασία: Πολωνίας, Κισσάβου, Πρίγκηπος  Νικολάου)


ΣΓΟΥΡΟΥ ΙΩΑΚ.

Ο Ιωακείμ Σγουρός γεννήθηκε στη Χίο το 1864. Ήταν κληρικός της Ορθόδοξης Εκκλησίας και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Διετέλεσε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης από το 1910 μέχρι τον θάνατό του, το 1912.


  • Επιλέξτε αρχικό γράμμα