23.7 C
Salonicco

ΒΠΚ: «Οι μικροί φίλοι του Μότσαρτ»

Τε21Ιουν6:30 μμΒΠΚ: «Οι μικροί φίλοι του Μότσαρτ»6:30 μμ(GMT+03:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και το Κλασικό Ωδείο Ορφανίδου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής, συνδιοργανώνουν την παιδική μουσικό – θεατρική παράσταση (μιούζικαλ)

“Οι μικροί φίλοι του Μότσαρτ”
την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023, 18:30
στην Αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου
με είσοδο ελεύθερη για το κοινό 

“Τη ζωή του Μότσαρτ έρχονται να μας αφηγηθούν τα… ποντικάκια, απόγονοι των ποντικών που έζησαν κάποτε με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και την οικογένειά του! Οι μελωδίες του Μότσαρτ, κατάλληλα διασκευασμένες με ταιριαστούς, ευφάνταστους στίχους, έρχονται να συμπληρώσουν με τον αρτιότερο τρόπο το υπέροχο ταξίδι μας στον χρόνο, που, παρόλο που διαρκεί μόλις 45 λεπτά μας παρασέρνει κι εμάς σε ένα ξέφρενο πάρτυ, που παραμένει πάντοτε επίκαιρο…”
Ευχόμαστε να το απολαύσετε μαζί μας!!!

Τίτλος πρωτοτύπου: Of Mice and Mozart
Συγγραφείς: Jill & Michael Gallina
Ελληνική Απόδοση / Μουσική προετοιμασία / Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μακρή

Ηθοποιοί – Τραγουδιστές:
Τριανταφυλλιά ΤσορμπατζίδουΒόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ /Ποντικάκι,
Δημήτρης ΤσορμπατζίδηςΛεοπόλδος Μότσαρτ / Ποντικάκι,
Αφροδίτη ΛαγγιώτηΆννα – Μαρία Μότσαρτ / Ποντικάκι,
Χρυσάνθη ΠαπαδοπούλουΝάννερλ Μότσαρτ / Ποντικάκι,
Πολύμνια ΣιμεντζήΑυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία / Κύριος Καναρίνης / Ποντικάκι,
Ξένια ΠαρασκευοπούλουΜαρία Αντουανέττα, κόρη της Μαρίας Θηρεσίας / Βιβίκα, σκυλάκι /Μουσικός / Ποντικάκι,
Ζάκης ΧουρμουζιάδηςΔιευθυντής Βασιλικής Φιλαρμονικής Ακαδημίας, Κύριος Σολ/Ποντικάκι,
Άννα ΚαλαϊτζίδουΜουσικός / Ποντικάκι.

Λίγα λόγια για τον Μότσαρτ:
Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ήταν ένας σπουδαίος μουσικός που γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1756 στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Υπήρξε ένα από τα παιδιά – θαύματα εκείνα που κάποιο αγγελάκι, με τη βοήθεια του ίδιου του Θεού, τούς δίνει ένα ιδιαίτερο χάρισμα ήδη από τη γέννησή τους· έτσι, ο Μότσαρτ έμαθε να παίζει πιάνο μόνος του ήδη από την ηλικία των 3 ετών (για τηνακρίβεια, τσέμπαλο, που ήταν ο παππούς του σημερινού πιάνου!), ενώ από τα 5 του χρόνια έχουμε ήδη τις πρώτες του συνθέσεις.
Ο μπαμπάς του, Λεοπόλδος, έπαιζε και αυτός βιολί, ενώ και η μεγάλη του αδελφή, Νάννερλ, έκανε επίσης σημαντικά βήματα στο πιάνο. Όταν ο Λεοπόλδος κάποιο βράδυ άκουσε αναπάντεχα μια όμορφη μελωδία στο τσέμπαλο, βρήκε τον τρίχρονο γιο του να σκαλίζει μόνος του τα πλήκτρα και να δημιουργεί ουράνιες μελωδίες, που οδηγούσαν την ψυχή απευθείας στον Θεό. Έτσι, ο Λεοπόλδος Μότσαρτ αποφάσισε να πάρει όλη του την οικογένεια και να ξεκινήσουν με την άμαξά τους να ταξιδεύουν για μήνες ολόκληρους, ώστε να φτάσουν στις μεγαλύτερες αυλές και τα παλάτια του κόσμου. Εκεί, ο γιος του, Βόλφγκανγκ (ή… Βόλφι, για τους γνωστούς και φίλους!), θα μάγευε με το ταλέντο και τη χάρη του τους βασιλιάδες, ενώ θα διοργάνωναν ολόκληρες συναυλίες στις αυλές τους με το μικρό παιδί – θαύμα ή και τα άλλα δύο μέλη της οικογένειας Μότσαρτ.
Η μητέρα τους, Άννα – Μαρία, ακολουθούσε με αγάπη και ενθουσιασμό τα βήματα του παιδιού της, ενώ στήριζε τον γιο της με όλο της το είναι και φρόντιζε να μην λείψει τίποτε στην αγαπημένη οικογένειά της. Ενώ ενθουσιάζονταν, όμως, από την παρουσία του μικρού σολίστ, οι βασιλιάδες πλήρωναν την οικογένεια με χαμόγελα ενθουσιασμού και χειροκροτήματα, ενίοτε και με κάποια ακριβά υφάσματα, αντικείμενα και χρυσαφικά, τα οποία δεν μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν τελικά τα προς το ζην. Έτσι, το μεγάλο
αυτό ταλέντο υπέφερε πολύ στη ζωή του, αφού συχνά αρρώσταινε από το κρύο που έκανε στην άμαξα στα πολύμηνα ταξίδια τους, ενώ δεν κατάφερε ποτέ να ζήσει άνετα… Ακόμη και όταν παντρεύτηκε, στο νέο του σπίτι με την Κωστάντζα Μότσαρτ εξακολούθησαν να αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και την ανέχεια που δεν ταιριάζει σε κανέναν άνθρωπο, πόσο μάλλον σε έναν τόσο ταλαντούχο και εργατικό συνθέτη και μουσικό…
Έχοντας γράψει τελικά πάνω από 600 συνολικά έργα, μεταξύ των οποίων πολλές όπερες και συμφωνίες (έργα οργανικής μουσικής), ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ πέθανε
στις 5 Δεκεμβρίου του 1791 στη Βιέννη, γράφοντας το τελευταίο του «Ρέκβιεμ» (κατά ειρωνικό τρόπο, «Νεκρώσιμη», δηλαδή, «Ακολουθία»), σε ηλικία μόλις 35 ετών…

Κατερίνα Μακρή
Η Κατερίνα Μακρή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και μεγάλωσε. Από μικρή ηλικία έδειξε την κλίση και την ιδιαίτερη αγάπη της για τη γλώσσα και τη μουσική. Σήμερα είναι πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και
διπλωματούχος Μονωδίας και Μελοδραματικής από το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και το
Δημοτικό Ωδείο Αμπελοκήπων αντιστοίχως. Έχει, επίσης, τα πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας  από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Την παρούσα περίοδο εκπονεί τη διπλωματική της διατριβή για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού της τίτλου επάνω στη Μουσική Παιδαγωγική από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες και εργάζεται σε ωδεία και χώρους που προάγουν τον πολιτισμό.

Ώρα

(Τετάρτη) 6:30 μμ(GMT+03:00)

Τοποθεσία

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο