Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε σήμερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με στόχο να υποστηριχθεί η πρόσβαση σε υπηρεσίες για όλους τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που ζουν εντός των ορίων του Δήμου και να αναπτυχθούν στρατηγικές και προγράμματα υποστήριξης που σχετίζονται με την ένταξή τους.
Το μνημόνιο, το οποίο θα έχει ισχύ μέχρι τις 31/12/2027, υπέγραψαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και ο Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Mahir Safarli, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό Α21 και με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.
«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμούμε σήμερα, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας πως θα εργαστούμε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε η Θεσσαλονίκη, διαχρονική πρωτεύουσα των προσφύγων, να παραμείνει μια πόλη της αλληλεγγύης και των ανοιχτών οριζόντων, μια πόλη συμπεριληπτική και πολυσυλλεκτική. Μια πόλη, όπου τίθεται ως απόλυτη προτεραιότητα η ομαλή, απρόσκοπτη ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία, μέσα από το σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών και μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα κλείνουν την πόρτα στον εμπρηστικό, διχαστικό, ακραίο λόγο, σε μια εποχή όπου στην υπόλοιπη Ευρώπη βιώνουμε μια νέα έξαρση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Ως συνιδρυτικό μέλος του Δικτύου Πόλεων για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων, Δίκτυο στο οποίο με χαρά υποδεχτήκαμε πριν μερικές ημέρες επτά νέα μέλη, η Θεσσαλονίκη παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της να υποστηρίξει τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του, ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου ή θρησκείας.
Κοινός τόπος της πρωτοβουλίας που έχουμε αναλάβει, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είναι η ένωση των δυνάμεών μας, η υιοθέτηση καλών πρακτικών, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η διαμόρφωση και προώθηση προτάσεων για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων ευαισθητοποίησης, η ενδυνάμωση των δομών μας, η αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει παρουσία στη Θεσσαλονίκη από το 2016. Ήδη από τότε συνεργαζόμαστε στενά με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παρέχουμε προστασία στους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που διαμένουν στην περιοχή. Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε θέτει το πλαίσιο των κοινών δράσεων που θα αναλάβουμε, οι οποίες θα στοχεύουν στην προστασία των προσφύγων με έμφαση στην ένταξή τους. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει τις δικές του υπηρεσίες και με βάση το μνημόνιο θα δούμε πώς μπορούμε να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες, ώστε να σχεδιάσουμε προγράμματα που θα συμπεριλαμβάνουν τους πρόσφυγες που ζουν στην πόλη. Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό οι πρόσφυγες που ζουν στη Θεσσαλονίκη να μπορούν να συνεισφέρουν κι αυτοί στην τοπική κοινότητα. Η σχέση με την πόλη είναι αμφίδρομη. Η πόλη πρέπει να τους υποστηρίξει, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στην τοπική κοινωνία. Υπάρχουν ήδη καλές πρακτικές, όπως το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Θεσσαλονίκης και οι κοινωνικές του υπηρεσίες που απευθύνονται μεταξύ άλλων και σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Εμείς θέλουμε να υποστηρίξουμε τις υπηρεσίες αυτές, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν να παρέχονται στους πρόσφυγες», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Safarli.
Η συνεργασία στο πλαίσιο του Μνημονίου θα καλύψει τους ακόλουθους τομείς:
· Παροχή υποστήριξης για την κατάρτιση του προσωπικού των κοινωνικών υπηρεσιών και των άλλων, αρμόδιων για τη στήριξη υπηκόων τρίτων χωρών, τμημάτων του Δήμου, με στόχο τη διαχειριστική επάρκεια των κοινωνικών δομών του Δήμου.
· Παροχή κατάρτισης, τεχνογνωσίας ή/και συμβουλευτικής στο Δήμο για την ανάπτυξη, υποβολή προτάσεων και υλοποίηση έργων με διακυβερνητική, δημόσια ή/και ιδιωτική χρηματοδότηση.
· Ενίσχυση των σχετικών με την ένταξη δραστηριοτήτων που διεξάγονται από τον Δήμο μέσω συμπληρωματικών έργων έπειτα από σχετική ανάλυση αναγκών και προγραμματική συμφωνία.
· Παροχή τεχνογνωσίας και, εάν απαιτηθεί, αρωγής για την ανάπτυξη μεθοδολογιών και εργαλείων προσαρμοσμένων στα ψηφιακά εργαλεία του Δήμου για τη συλλογή δεδομένων, έπειτα από τεκμηριωμένη προσέγγιση.
· Υποστήριξη των πρωτοβουλιών του Δήμου που αφορούν στην απασχολησιμότητα και ανάπτυξη συνεργειών, σχετικών με την επίτευξη αυτού του σκοπού.
· Υποστήριξη των πρωτοβουλιών του Δήμου που αφορούν στην παιδική προστασία και στην υποστήριξη των νέων.
· Υποστήριξη του Δήμου για την επέκταση της διεθνούς και εθνικής του δικτύωσης.
· Διοργάνωση, από κοινού με την Υ.Α., εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης που προάγουν την ένταξη των προσφύγων και την κοινωνική συνοχή.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων πραγματοποιήθηκε ενημερωτική δράση με θέμα «Ευαλωτότητα μεταναστών και προσφύγων», ενώ εγκαινιάστηκε έκθεση εικαστικών έργων προσφύγων με τίτλο «Ρίζες και Όνειρα: Προσφυγικές ιστορίες στη Θεσσαλονίκη», η οποία θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του Δημαρχείου μέχρι τις 25 Ιουνίου.