3.5 C
Thessaloniki

" ΚΑΣΣΙΑΝΗ" Μουσικό Αναλόγιο της Μάγδας Μαυρογιάννη

Κυ01Απρ12:00 μμ" ΚΑΣΣΙΑΝΗ" Μουσικό Αναλόγιο της Μάγδας ΜαυρογιάννηΔ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ12:00 μμ(GMT+00:00) ΦορέαςΔιεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού - Τμήμα Δημοτικών Μουσικών Σχημάτων

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Δ/νση Πολιτισμού & Τουρισμού  του Δήμου Θεσσαλονίκης  – Τμήμα Δημοτικών Μουσικών Σχημάτων – παρουσιάζει
το Μουσικό – Θεατρικό αναλόγιο
ΚΑΣΣΙΑΝΗ*,
της Μάγδας Μαυρογιάννη,
στη Ροτόντα τις 1 Απριλίου 2018 και ώρα 12:00.

* Η Κασσιανή ή Εικασία ή Ικασία ( μεταξύ 805-810 μ.χ) ήταν Βυζαντινή ηγουμένη ποιήτρια μελωδός και υμνογράφος στην οποία αποδίδεται το ψαλλόμενο την Μεγάλη Τρίτη τροπάριο που αρχίζει με τις λέξεις «Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή». Η ζωή και το έργο της καλύπτεται από ασάφεια. Η Κασσιανή είναι από τους πρώτους Βυζαντινούς μελωδούς  τα έργα των οποίων σώζονται και μπορούν να  ερμηνευθούν από σύγχρονους ειδικούς και μουσικούς.
Στο πλαίσιο αυτό  παρουσιάζεται μια ιστορία- βασισμένη στη ζωή της ποιήτριας/υμνογράφου και μελωδού της Εκκλησίας- που έγραψε η Μάγδα Μαυρογιάννη, ενώ η σοπράνο Σοφία Κυανίδου με τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα και τον βιολονίστα Παναγιώτη Τζιώτη θα πλαισιώσουν τα δρώμενα με έργα : Αλέκου Ξένου, Θεοδωράκη, Καζάσογλου αλλά και Σούμπερτ, Βάγκνερ, Φωρέ, κ.ά.

Πρόγραμμα

– Franz Schubert :Ave Maria ( solo violin )
– Γ.Καζάζογλου:Το τροπάριο της Κασσιανής (απόσπασμα ) – Α.Ξένος: Δέδυκε μεν σελάνα ( Έδυσε η πούλια )
–  Μίκης Θεοδωράκης: Ξάστερος πόνος
– Γ.Σ.Μπαχ :από τα ¨¨ Κατά Ματθαίον Πάθη ¨¨  Wie wohl mein Herz in Tränen schwimmt
– F.Schubert – Die junge Nonne ( η νεαρή καλόγρια )
– Jules Massenet – Meditation  από την Όπερα Thais ( solo violin )
– R.Wagner – Allmächtige Jungfrau  ( παντοδύναμη Παρθένος ) από την Όπερα Tahnhäuser
– Franz Schubert :Ave Maria  απόσπασμα
– G.Fauré : En priére ( σόλο βιολί κ πιάνο )
– Γ.Σκλάβος :Κύριε τα κρίματα μου ξαίρω …..από την Όπερα “Κασσιανή ”
– F.Schubert:Gretchens Bitte ( η παράκληση της Γρέτχεν ) – – Δημήτρης Μητρόπουλος / Κασσιανη
– Γ.Καζάζογλου:Το τροπάριο της Κασσιανής (απόσπασμα )

 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
– Μάγδα Μαυρογιάννη:Ηθοποιός/Μουσικός/Σκηνοθέτης 
 – Σοφία Κυανίδου: υψίφωνος
– Παναγιώτης Τζιώτης: βιολί
– Δημήτρης Γιάκας: πιάνο

 Βιογραφικά

Μάγδα Μαυρογιάννη
Ηθοποιός – Μουσικός – Σκηνοθέτης 

Η Μάγδα Μαυρογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε μουσική και θέατρο στο  Εθνικό Ωδείο,Ecole Normale και Conservatoire d’Art Dramatique στο Παρίσι. Παρακολούθησε σεμινάρια με τον T.Suzuki στην Ν, Υόρκη. Ξεκίνησε την καριέρα της με τη Γαλλική ταινία “Celles qu’on a pas eu”.Επαιξε στο Theatre Nationale de Chaillot με τον Antoine Vittez. Συμμετείχε σε θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία και Ελβετία. Διετέλεσε ραδιοφωνική παραγωγός στην ΕΡΤ Μεταφράζει για το θέατρο. Διδάσκει κλασσικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο. Δημιούργησε την Θεατρική εταιρεία «ΑΞΙΑ»,ανέβασε τα εργά της  Sakura, Black story, Αδάμ και Χαλιμά, Δίδυμες. Επίσης δημιούργησε το “Classic Music Box”,δηλαδή μουσικά αναλόγια που ενώνουν το λόγο και τη μουσική, που παρουσιάστηκαν στην Αθήνα και το Παρίσι: Λυρική Σκηνή – Μουσείο Μπενάκη-Ίδρυμα Θεοχαράκη- Παρνασσός- Salle Cortot-Cite de la musique. Άλμα Μάλερ-Σονάτα του Κρόιτσερ-Ένα παιδί στη χώρα της μουσικής-Η Περσεφόνη στον Αδη-Το όνειρο-Καλά Χριστούγεννα κύριε Σκρούτζ-Μέσα από το βλέμμα της Nelly’s-Κάρμεν μ’ένα ρόδο στα μαλλιά-Κλάρα Σούμαν-Μότσαρτ ο δρόμος προς την Πράγα-I love opera-Διάσημα ντουέτι-Γεωργία Σάνδη-Άννα Μαγκνταλένα Μπαχ-Σύσσι φύλλα ημερολογίου.

Δημήτρης Γιάκας
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε δίπλωμα πιάνου από το Εθνικό Ωδείο (τάξητης Μυρτώς Μαυρίκου). Συνέχισε μουσικές σπουδές στην École Normale de Musique του Παρισιού, ειδικότερα στο πιάνο, στη μουσική δωματίου και
στη μουσική προετοιμασία όπερας. Κατόπιν άρχισε να μελετά συνοδεία τραγουδιού πλάι στον Ντάλτον Μπόλντουιν. Από το 1982 έως το 1991 εργάστηκε ως πιανίστας-μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα του Παρισιού, καθώς και στην όπερα της Λυών , κατόπιν προσκλήσεως του μουσικού διευθυντού της  Kent Nagano.
Παράλληλα, εμφανίστηκε συνοδεύοντας στο πιάνο τραγουδιστές στο Παρίσι, καθώς επίσης σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Από το 1990 εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε την τακτική συνεργασία
του με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σοφία Κυανίδου
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης  (τάξη Β. Τσαμπαλή). Συνέχισε σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με τους Ε. Καρούσο ( τραγούδι), λιντ ορατόριο με τον  Kurt Equiluz και Κουρτ Μαλμ (Σχολή Όπερας). Έχει συνεργαστεί με τη Λυρική Σκηνή -Φιορντιλίτζι, Αντωνία, Μικαέλα, Ηχώ,Κυρά, Γερτρούδη, Κοντέσα κ.ά.-, με την Ελληνική Πειραματική Όπερα -Φιντέλιο( Λεωνόρα ) , Ιφιγένεια εν Ταύροις-, Medora -Il Corsaro και Lucrezia I due Foscari του G.Verdi ,  με το ΜΜΑ, με την Όπερα Δωματίου Αθηνών, την Όπερα Θεσσαλονίκης ,το Wiener Opern Theater, το συγκρότημα προκλασικής μουσικής Le Monde Classique και με άλλους ανεξάρτητους φορείς.
Στo εξωτερικό   έχει ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, Ντόνα Άννα, Α΄ Κυρία, Ροζαλίντε, Μαρτσελίνα, Φάτιμα, Ευρυδίκη  τα Vier Letzte Lieder  του R.Strauss , τα  Wesendonk του R.Wagner , τα Rueckert Lieder του G.Mahler κ.α. Έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στο Konzerthaus και στο Musikverein της Βιέννης.  Έχει λάβει μέρος στα Δημήτρια, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θρησκευτικής Μουσικής στην Πάτμο, στο Φεστιβάλ Δελφών, στο Kalidoskop der Nationen και στο Gaude Mater.  Έχει συνεργαστεί με την Καμεράτα, τη Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την ΚΟΘ, την ΚΟΑ, με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, την Ορχήστρα Χρωμάτων κ.ά . Έχει ερμηνεύσει έργα ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ού αιώνα.
Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει ευρύ φάσμα έργων από μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Τα τελευταία χρόνια μελετά με την διάσημη μέτζο-σοπράνο Δάφνη  Ευαγγελάτου.

Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί
Απόφοιτος της τάξης βιολιού του Ι.Τζουμάνη στο Ωδείο Άθηνων με Άριστα Παμψηφεί κ Ά βραβειο. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, στα Trinity College, Royal Welsh κ Royal Northern οπου φοίτησε στις τάξεις διάσημων παιδαγωγών οπως οι Mayumi Futzikawa, Yuri Torchinsky κ Marius Pedesci.
Υπότροφος αγγλικών ιδρυμάτων αλλά κ ελληνικών, ΙΚΥ, ΜΜΑ (υποτροφία Αλεξάνδρα Τριάντη), Ωδείο Αθηνών (κληροδότημα Σκαντζουράκη).
Είναι κάτοχος Master of Music in Performance (Distinction) κ κατά την παραμονή του στην Αγγλία εργάστηκε ως έκτακτος μουσικός στις LSO κ BBC NOW.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ στη Φινλανδία, Αγγλία κ Ελλάδα.
Μόνιμος μουσικός της ΚΟΑ από το 2001, ιδρυτικό μελος του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών κ μέλος του συνόλου νέας μουσικής Ergon Ensemble.

Δημήτρης Γιάκας
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε δίπλωμα πιάνου από το Εθνικό Ωδείο (τάξητης Μυρτώς Μαυρίκου). Συνέχισε μουσικές σπουδές στην École Normale de Musique του Παρισιού, ειδικότερα στο πιάνο, στη μουσική δωματίου και
στη μουσική προετοιμασία όπερας. Κατόπιν άρχισε να μελετά συνοδεία τραγουδιού πλάι στον Ντάλτον Μπόλντουιν. Από το 1982 έως το 1991 εργάστηκε ως πιανίστας-μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα του Παρισιού, καθώς και στην όπερα της Λυών , κατόπιν προσκλήσεως του μουσικού διευθυντού της  Kent Nagano.
Παράλληλα, εμφανίστηκε συνοδεύοντας στο πιάνο τραγουδιστές στο Παρίσι, καθώς επίσης σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Από το 1990 εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε την τακτική συνεργασία
του με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Eίσοδος  στο Μνημείο: 2
Μέγιστος αριθμός ατόμων: 300

Ώρα

01/04/2018 12:00 12:00 μμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Ροτόντα

Other Events