16.3 C
Thessaloniki

Vamos a la banda de Salonica

Τε09Μαι9:00 μμVamos a la banda de SalonicaΔ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ9:00 μμ(GMT+00:00) ΦορέαςΔιεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού - Τμήμα Δημοτικών Μουσικών Σχημάτων

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης συναντά τον διάσημο μαέστρο Miguel Angel Navarro. Την Τετάρτη 9 Μαΐου στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ και ώρα 21.00, οι φίλοι του δυναμικού ηχοχρώματος της μπάντας έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα, δομημένο από τον εξαιρετικό Ισπανό μαέστρο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
 Α΄ΜΕΡΟΣ
Ponteareas……………………….R. Soutullo
Rhapsody in Blue ……………….G. Gershwin (arr. Takahashi)
Σόλο Πιάνο Βαλέρια Χαριτίδου
Paradise…………………………….Oscar Navarro
Β΄ΜΕΡΟΣ
Llegendes………………………….F. Bort
Saga Candida……………………B. Appermont
Chit Chat Polka……………… ….R. Strauss (arr. N. Richardson)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Μαέστρος: Miguel Angel Navarro
Σολίστ Πιάνο: Βαλέρια Χαριτίδου

ΕΙΣΟΔΟΣ: ΔΩΡΕΑΝ

MIGUEL ANGEL NAVARRO

Διάσημος δάσκαλος, μουσικός και Διευθυντής Ορχήστρας. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στην Ισπανία και συνέχισε στη Γερμανία και τις Η.Π.Α., πάντα με υψηλή βαθμολογία.
Μέλος των Συμφωνικών Ορχηστρών της Βαρκελώνης και της Asturias, έχει κερδίσει το Α‘ Βραβείο του Εθνικού Διαγωνισμού Χάλκινων Πνευστών. Σαν σολίστ έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε όλη την Ισπανία (συμπεριλαμβανομένης και της αίθουσας του Auditorio Nacional de Música της Μαδρίτης), κερδίζοντας θερμή υποδοχή τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς.
Έχει πραγματοποιήσει διάφορες ηχογραφήσεις για την Εθνική Ραδιοφωνία της Ισπανίας και της Καταλονίας. Συμμετείχε στην ηχογράφηση περισσότερων από 30 δίσκων, συνεργαζόμενος με καλλιτέχνες όπως οι Luciano Pavarotti, Alfredo Kraus, Ainhoa Arteta, Witold Lutosławski, Charles Dutoit, Martha Argerich, Sumi Jo και Jessye Norman, αλλά και στη μουσική παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και θεατρικών παραστάσεων, υπό τη διεύθυνση, μεταξύ άλλων, των Jose Luis Garci, Emilio Sagi και Llorenç Barber.
Ηγήθηκε σχημάτων μουσικής δωματίου ενώ διηύθυνε σημαντικότατα σύνολα όπως οι London Covent Garden Soloists, με τους οποίους έδωσε ερμηνείες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Καμπότζη, Σιγκαπούρη, Βουλγαρία, Ισπανία, Ταϊλάνδη, Μεξικό, Μπρουνέι και Βιετνάμ.
Το τελευταίο του Cd κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία με τον βιολονίστα Vasko Vassilev και τον πιανίστα Keito Saito.
Είναι Διευθυντής Σπουδών στο Ακαδημία του Castellón, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ακαδημίας “Maurice André” και Διευθυντής της Ισπανικής Ορχήστρας “MPV”.
Έχει λάβει με Έπαινο τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιστορίας και της Επιστήμης της Μουσικής.
Στις 24 Απριλίου 2017 στην 70η επέτειο του διαγωνισμού που αφορά Φιλαρμονικές ορχήστρες σε εθνικό επίπεδο στην Ισπανία κέρδισε το πρώτο βραβείο και ειδικό βραβείο  της  κριτικής επιτροπής για τη συμμετοχή του, διευθύνοντας τη  Φιλαρμονική της Ένωσης Μουσικών της  Catarroja.

ΒΑΛΕΡΙΑ ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ

Η Βαλέρια Χαριτίδου γεννήθηκε το 1986 στην Τυφλίδα της Γεωργίας. Σε ηλικία πέντε ετών, ξεκίνησε μουσικές σπουδές στο πιάνο κοντά στην Inessa Tschovrebashvili, στο Πειραματικό Μουσικό Σχολείο της Τυφλίδας, από όπου αποφοίτησε το 2003.
Συνέχισε τις σπουδές της στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, κοντά στην Βικτωρία Βικτωράτου, από όπου αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2007 με άριστα παμψηφεί και 2ο βραβείο. Παράλληλα, παρακολούθησε  masterclasses με τους  Νάνα Δημιτριάδη,  Ντόρα Μπακοπούλου,  Bernard Ringaissen,  Anna Kulikova και Γιώργο – Εμμανουήλ Λαζαρίδη.
Κατόπιν ακρόασης έχει συμπράξει με την Συμφωνική Ορχήστρα της Μεσογείου  και έχει πραγματοποιήσει ατομικά ρεσιτάλ στην Γεωργία, στην Ελλάδα,στην Κύπρο και στην Ιταλία. Παράλληλα έδωσε πλήθος συναυλιών μουσικής δωματίου, σε συνεργασία με έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες όπως ο Rudolf Koelman, ο Bohuslav Matusek, ο Νίκος Μεζίλης κ.α. Τον Σεπτέμβριο 2011 συμμετείχε στην εναρκτήρια τελετή του Διεθνούς Φεστβάλ Δημητρίων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  „Music Circus – Open Air“. Τον Δεκέμβριο 2012 έδωσε την πρώτη συναυλία της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και, τον Απρίλιο 2013, ηχογράφησε έργα μουσικής δωματίου για το 3ο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Tο 2007 έλαβε μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Φίλωνα» και απέσπασε το 3ο βραβείο. Το 2013 απέσπασε 3ο βραβείο στη μουσική δωματίου στον διεθνή διαγωνισμό “The Muse” στην Σαντορίνη,όπως επίσης και ειδικό βραβείο συνοδείας. Διακρίθηκε επίσης στον διαγωνισμό της „Τέχνης“ 2011 για την πρώτη εκτέλεση του έργου του Γ.Ε.Λαζαρίδη „Η Μάχη“ (από την σουίτα „Τρωικός Κύκλος“) σε ειδική, δεξιοτεχνική διασκευή του συνθέτη για την ίδια.
Υπήρξε επίσημη συνοδός στην Θερινή Ακαδημία της Αθύτου (2008), στα σεμινάρια της Ορχήστρας Νέων της Κύπρου (2009), καθώς και στην Θερινή Ακαδημία Παλαίας και Παραδοσιακής Μουσικής της Αρναίας (2012). Απο το 2008 μέχρι το 2011, εργάστηκε στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ως καθηγήτρια και συνοδός.  Από το 2011 μέχρι και σήμερα, είναι συνοδός της Χορωδίας του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής,με την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και με την Orquestra Sinfonica Cuidad de Elche.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ  ΟΡΧΗΣΤΡΑ   ΔΗΜΟΥ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1936. Πρώτος αρχιμουσικός της ήταν ο αείμνηστος Παναγόπουλος και αργότερα ο Εμμανουήλ Αικατερίνης .
Το 1954 τη διεύθυνση της μπάντας ανέλαβε ο Γ. Φλώρος και από τότε οι δραστηριότητές της επεκτάθηκαν και σε συναυλίες σε κλειστούς χώρους.
Το 1965 Αρχιμουσικός ανέλαβε ο πιανίστας και συνθέτης Νίκος Αστρινίδης. Στα 21 χρόνια που διετέλεσε Αρχιμουσικός πρόσφερε με τις ανεξάντλητες γνώσεις του μεγάλη στήριξη και βοήθεια στη Φιλαρμονική.
Εκτός από τις εμφανίσεις της σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παίζει και σε υπαίθριους χώρους ή συνοδεύει μουσικά εορταστικές εκδηλώσεις όπως παρελάσεις, λιτανείες κ.α. Ωστόσο από τις δραστηριότητές της δεν λείπουν και οι συναυλίες σε συνεργασία με σημαντικούς καλλιτέχνες. Το ρεπερτόριό που καλύπτει περιλαμβάνει όλα τα είδη μουσικής από κλασική ως μοντέρνα και σύγχρονη μουσική από όλο τον κόσμο.
Το 2003 εκπροσώπησε την Ελλάδα στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μουσικής στην Κωνσταντινούπολη. Το 2005 συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα. Τον Ιούνιο του 2010, με αφορμή την έκδοση του λευκώματος «70 χρόνια Φιλαρμονικής Δήμου Θεσσαλονίκης» έδωσε συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου».
Από το 1986 ο Αρχιμουσικός της μπάντας προέρχεται από τα μέλη της, με εξαίρεση μια μικρή περίοδο που Αρχιμουσικός της ήταν ο Α. Γεροντάκης. Μέλη της Φιλαρμονικής που εκτέλεσαν χρέη Αρχιμουσικών ήταν οι: Α. Πολίτης, Ι. Τεμπρέλης, Α. Στεφανίδης, Σ. Βλαχάκης, Θ. Ζαρίμπας, Π. Σιδηρόπουλος και Ν. Ψαλτόπουλος.  Σήμερα  Αρχιμουσικός της  είναι   ο κ. Κλεάνθης Ζαρίμπας.

Ώρα

(Τετάρτη) 9:00 μμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ