20.6 C
Thessaloniki

"Συναυλία αφιέρωμα: Θεόδωρος Ζαρίμπας, 1933-2016"

Κυ16Φεβ8:00 μμΚυ8:12 πμ"Συναυλία αφιέρωμα: Θεόδωρος Ζαρίμπας, 1933-2016"8:00 μμ - 8:12 πμ(GMT+00:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί συναυλία-αφιέρωμα στη μνήμη του μοναδικού κορνίστα, καθηγητή και μαέστρου της φιλαρμονικής επί σειρά ετών , ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΑΡΙΜΠΑ

Συμμετέχει η μπάντα του Κρατικού ωδείου Θεσσαλονίκης, της οποίας ο Θεόδωρος Ζαρίμπας υπήρξε ο πρώτος δάσκαλος και μαέστρος.

Εμφανίζονται ως σολίστ ( με αλφαβητική σειρά ) οι :

— Βαϊούλη Βασιλική ( σοπράνο )

— Δημόπουλος Νικολός (φλάουτο)

— Καζίκος Γιώργος ( κλαρινέτο )

— Ραράκος Γιώργος (τούμπα)

— Σαΐνης Κώστας ( κόρνο )

— Σους Ανδριάνα ( κόρνο )

Χορωδιακή συνοδεία:

Ηρακλή Γεωργία (σοπράνο)

Πατσακίδου Αναστασία (σοπράνο)

Κιορπελίδου Μαρία (σοπράνο)

Τσάλωφ Ιορδάνης (τενόρος)

Διευθύνει ο Κλεάνθης Ζαρίμπας

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

* arr. Sp. Mavropoulos

Allan Hovhaness

PRAYER OF ST GREGORY       (Κόρνο: Σαΐνης Κώστας, Σους Ανδριάνα)

* arr. Luc Dupuis

 Geogre Frideric Handel

LASCIA CH’IO PIANGA (from Rinaldo)

* arr. M. Michalopoulos

   Saint-Saens

 MORCHEU DE CONCERT ( Κόρνο: Σαΐνης Κώστας)

* arr. M.L.Lake

C.M.v. Weber

CONCERTINO for Clarinet (Κλαρινέτο: Καζίκος Γιώργος )

* arr. Clayton Wilson

  Cecile Chaminade

CONCERTINO for FLUTE (Φλάουτο: Δημόπουλος Νικολός)

* arr. Donald Mille

 Paul Dukas

VILLANELLE (Κόρνο: Σους Ανδριάνα)

* Roy Newsome

THE BASS IN THE BALLROOM (Τούμπα: Ραράκος Γιώργος)

* arr. M. Purves-Smith

  George Bizet

HABANERA from CARMEN (Τραγούδι: Βαϊούλη Βάσω)

* arr. Jose Schyns

 Sergei Rachmaninov

ITALIAN POLKA

* arr. Yo Kitano

Johann Strauss jr

ROSEN AUS DEM SUDEN

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ:

Βασιλική Βαϊούλη

Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας από όπου αποφοίτησε από την τάξη ειδικού αρμονίας και την τάξη ακορντεόν. Είναι πτυχιούχος αντίστιξης από την τάξη του κ. Α. Μπαλτά. Συνέχισε τις σπουδές της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Μουσικών Σπουδών της σχολής Καλών Τεχνών  από όπου αποφοίτησε το 2002. Παράλληλα έκανε σπουδές κλασικού τραγουδιού με τη κ. Βαρβάρα Τσαμπαλή από την τάξη της οποίας αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2003 με βαθμό άριστα παμψηφεί και με τιμητική διάκριση εξαιρετικής απόδοσης και επίδοσης. Παρακολούθησε σεμινάρια μονωδίας με διάφορους καθηγητές όπως Κρίστα Λούντβιχ, Γκένα Ντιμιτρόβα, Γκαμπριέλα Ραβάτσι, Κουρτ Έκβιλουτς, Χέλγκα Βάγκνερ, Κώστα Πασχάλη, Άρη Χριστοφέλλη, Μαρούσα Ξυνή, Σπύρο Σακκά κ.α. Τον Μάρτιο του 2000 τραγούδησε ως σολίστ στη 3η συμφωνία του Μ. Θεοδωράκη υπό τη διεύθυνση του συνθέτη κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε σε παραστάσεις όπερας όπως  «Η Ολυμπιάδα των λαών» της Χρύσας Μελισσάρη (α΄παγκόσμια εκτέλεση) «Χένσελ και Γκρέτελ» του Χούμπερντινκ κ.α. Πραγματοποίησε ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού και συμμετείχε ως σολίστ σε συναυλίες διαφόρων ορχηστρών της Ελλάδας όπως Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Φιλαρμονική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα του Α.Π.Θ. κ.α. Διδάσκει σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τον Μάρτη του 1996 ενώ παραδίδει μαθήματα μονωδίας από το Σεπτέμβρη του 2003.

Νικολός Δημόπουλος

Ο Νικολός Δημόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη όπου και ξεκίνησε να παίζει πιάνο στην ηλικία των 6 ετών  και αργότερα φλάουτο. Σπούδασε στο κρατικό ωδείο με τους σπουδαίους μουσικούς και παιδαγωγούς Θόδωρο Ζαρίμπα και Ηλία Μακοβέι το καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό έργο των οποίων είναι σταθερά και διακριτικά παρόν και αισθητό και η παρουσία τους διαρκής

Συνέχισε τις σπουδές του στην ακαδημία Franz List της Βουδαπέστης με τους Lorant Kovacs και Istvan Lang.

Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε διάφορους χώρους και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, την Συμφωνική Ορχήστρα της Vratza (Βουλγαρία), την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Λάρισας, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων. Είναι συνιδρυτής του Σεμιναρίου και φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής της Κοζάνης (1989-2017) και του θερινού σεμιναρίου φλάουτου του Αγίου Νικολάου (2006-2009) στα πλαίσια των οποίων έχει συμπράξει και συνεργαστεί με αναγνωρισμένους μουσικούς της διεθνούς σκηνής.

Όντας ενθουσιώδης υποστηρικτής της νέας μουσικής έχει ερμηνεύσει πολυάριθμα έργα σε πρώτη εκτέλεση. Έχει ηχογραφήσει CD (irida) με έργα Ελλήνων συνθετών για σόλο φλάουτο και φλάουτο και πιάνο το οποίο έχει βραβευθεί από την ένωση Ελλήνων κριτικών.

Από το 1997 είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Γεώργιος Καζίκος

Ο Γεώργιος Καζίκος (1972) έλαβε το δίπλωμα κλαρινέτου από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με Άριστα Παμψηφεί, πριν γίνει δεκτός στην Ακαδημία της Ζυρίχης όπου και συνέχισε τις σπουδές του. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχει λάβει το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Φίλιππος Νάκας, ενώ στο παρελθόν έχει κερδίσει δύο φορές το διαγωνισμό Νέων Μουσικών για την Ορχήστρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει εμφανιστεί στην Κρατική Τηλεόραση ενώ έχει συνεργαστεί και ηχογραφήσει έργα με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ρεσιτάλ στα πλαίσια του Παγκόσμιου Συνέδριου Κλαρινέτου στο Austin, Τέξας (2010), στο Northridge, LA (2011) και στο Assisi, Ιταλία (2013). Φοίτησε πλάι σε καταξιωμένους κλαρινετίστες όπως οι C. Ungureanu, P. Smith, P. Radev, R. Stoltzman, J. Widmann, H. Hoffer και D. Lewis. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους K. Leister και R. Stoltzman. Από το 1988, είναι προεξάρχων κλαρινετίστας στη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης και καθηγητής κλαρινέτου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από το 1994.

Γεώργιος-Θεόδωρος Ραράκος

Ο Γιώργος Ραράκος είναι Κορυφαίος Τουμπίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Άρχισε μαθήματα τούμπας και ανωτέρων θεωρητικών στη Φιλαρμονική και στο Ωδείο Κερκύρας, με δασκάλους τον αδελφό του Στέφανο Ραράκο (τούμπα) και τους Δ. Δαπέργολα και Α. Καζιάνη (πτυχία Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης, Ενοργάνωσης και Διεύθυνσης μπάντας). Πήρε το Δίπλωμά του στο Ωδείο «Φ.Νάκας» (τάξη Ν.Ζερβόπουλου). Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια τούμπας με τους D. Wick , R. Bobo, J. Watson, I. Roos, V. Zarzo, G. Milliere, L. Gairdens, F. Mills, W. Hilgers, H. Jan-Renes.

Είναι ο πρώτος Έλληνας τουμπίστας που χρησιμοποίησε και τις τέσσερις διαφορετικές τονικότητες της τούμπας.Στο ενεργητικό του έχει περισσότερες από 1800 συναυλίες σε όλη την  Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο Αυστρία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, Δανία, Πολώνια, Βέλγιο, Ολλανδία, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Τυνησία, Μαρόκο, Βαλκάνια, Τουρκία, Κύπρος), συνεργασίες και ηχογραφήσεις με δημιουργούς όπως οι Χ.Λεοντής, Ν.Κυπουργός, Δ.Σαββόπουλος, Π. Καλαντζόπουλος κ.ά., καθώς και με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.Ως σολίστ έχει επανειλημμένως  εμφανιστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο για τούμπα του R. Vaughan Williams, καθώς και με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, με το Brass Ensemble της Ορχήστρας Νέων της Μεσογείου, με το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «METALLON», με το „KYKLOS ENSEMBLE“ καθώς και με πολυάριθμες φιλαρμονικές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού συνόλου the Misty trio, που αποτελείται από βιόλα, τούμπα και πιάνο. Ο Γεώργιος-Θεόδωρος Ραράκος έχει συμπράξει με εξέχοντες καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής, μεταξύ των οποίων ο Λουτσιάνο Παβαρότι, ο Πλάθιντο Ντομίνγκο, ο Χοσέ Καρέρας, η Μονσερά Καμπαγιέ, η Αγνή Μπάλτσα, η Άννα Φλέμινγκ, η Άντζελα Γκεοργκίου, ο Χοσέ Κούρα, ο Γιόνας Κάουφμαν, o Christian Lindberg, ο Μάριος Φραγκούλης και το παγκοσμίως γνωστό συγκρότημα χάλκινων πνευστών Canadian Brass. Διευρύνοντας τους μουσικούς του ορίζοντες, έχει συμμετάσχει σε συναυλίες ποπ και ροκ μουσικής με επιφανή συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως οι Scorpions, οι Gipsy Kings, ο Barry White, η Shirley Bassey, ο Khaled, ο Uli John Roth, ο Rufus Wainwright, ο Ray Wilson, η Buika και ο John Lees με τους Barclay James Harvest. Παράλληλα, Έλληνες συνθέτες έχουν συνθέσει και αφιερώσει έργα τους για το Γιώργο Ραράκο.Υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Κερκυραίων, της Ορχήστρας Νέων της Μεσογείου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, της Ορχήστρας των Χρωμάτων και του Κουιντέτου “Melos Brass”. Έχει συμπράξει με την Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής και με τη Philharmonia Orchestra του Λονδίνου.
Επίσης, συνεργάστηκε με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου ως προσκεκλημένος καθηγητής. Τα καλοκαίρια από το 1998 έως και το 2007 δίδαξε σε διεθνή σεμινάρια χάλκινων πνευστών στα Καλάβρυτα, στο Βερτίσκο και στην Κέρκυρα.Διδάσκει τούμπα στο Ωδείο Κόνταλυ και στο Ιόνιο Ωδείο Κερκύρας ενώ έχει διατελέσει επί σειρά ετών καθηγητής στο Ωδείο Φιλιππος Νάκας, στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο Αθηνών. Παράλληλα, αποτελεί καλλιτεχνικό συνεργάτη του κατασκευαστή μουσικών οργάνων Wessex.

Σαϊνης Κωνσταντίνος

Κατάγεται από τις Αιγές Αχαΐας (νυν Δήμο Αιγιάλειας) Διπλωματούχος κόρνου (Ωδείο Αθηνών), πτυχιούχος Ωδικής, Αρμονίας, Ενοργάνωσης & Διεύθυνσης μπάντας, Αντίστιξης και Φυγής (Πρότυπο Ωδείο Αιγίου) και Πιάνου (Δημ. Ωδείο Φαιάκων). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κόρνου, δ/νσης μπάντας και ενοργάνωσης. Μουσικός (2000-2008) και Αρχιμουσικός (2008-2013) της Φιλαρμονικής του Δήμου Πειραιά. Μουσικός στην Εθνική Λυρική Σκηνή (2007-2012). Έχει συμπράξει με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τις Ορχήστρες της ΕΡΤ, την Καμεράτα, των Χρωμάτων, Δήμου Αθηναίων, Θεσσαλονίκης κ.α. Καθηγητής κόρνου στο Αττικό Ωδείο (2008-2012), στο Δημοτικό Ωδείο Πειραιά (2009-2012) και στα Μουσικά Σχολεία Ηλίου και Πειραιά (208-2012) Καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών στο Ελεύθερο Ωδείο Αθήνας (2007-2012) Υπήρξε μέλος του κουϊντέτου ξύλινων πνευστών Cinque Voci και του Εργαστηρίου μουσικής δωματίου του Εθνικού Ωδείου. Διατέλεσε Δ/ντής του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Κέρκυρας (2015-2019). Σήμερα εργάζεται στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας. Είναι καλλιτεχνικός δ/ντής, καθηγητής κόρνου & ανωτέρων θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο Κέρκυρας, μέλος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος και έκτακτος μουσικός της Φιλαρμονικής και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θες/νίκης, με τις οποίες έχει εμφανιστεί και ως σολίστ. Είναι μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών ΟΤΑ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καλλιτεχνικού Προσωπικού-ΟΤΑ.

Σους Ανδριάνα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1994. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου και έλαβε το δίπλωμά της στο Κόρνο με Άριστα παμψηφεί, με καθηγητή τον Κλεάνθη Ζαρίμπα. Παρακολούθησε μαθήματα και ενεργά σεμινάρια με τους: Frøydis Ree Wekre, Denise Tryon, Arkady Shilkloper, Thomas Hauschild, Zdeněk Divoký κ.α. Το έτος 2018 εμφανίστηκε ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ως έκτακτη μουσικός, έχει συνεργαστεί με τη Φιλαρμονική και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας κ.α. Παράλληλα με τις μουσικές της σπουδές, έλαβε το πτυχίο του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το Μάρτιο του 2019 πέτυχε στις εξετάσεις για τη μόνιμη θέση tutti στα κόρνα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

ΖΑΡΙΜΠΑΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ

Γεννήθηκε στην θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του Κρατικού ωδείου Θεσσαλονίκης.Σπούδασε πιάνο,κόρνο,ενορχήστρωση και διεύθυνση μπάντας.Συνέχισε τις σπουδές του στην ιδιωτική εκπαίδευση,στα ανώτερα θεωρητικά,την σύνθεση και την βυζαντινή μουσική.
Ο καλλιτεχνικός του δρόμος φωτίσθηκε από τη λάμψη του πατέρα του, οδηγώντας τον να μελετήσει μουσική στη συνέχεια, δίπλα σε παγκόσμια καταξιωμένους σολίστ κι εκπαιδευτικούς του χώρου.
Το ενδιαφέρον και η ενασχόλησή του με το πολιτιστικό μάνατζμεντ, υπήρξαν αρωγοί στην επιτυχή προσπάθειά του να ιδρύσει το 1991 το Αριστοξένειο ωδείο και το 1993 το Πολυάνειο ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Κιλκίς.Το 2001 επιλέχθηκε ως διευθυντής του δημοτικού ωδείου Καλαμαριάς.
Ως κορνίστας εργάσθηκε στην Κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την συμφωνική ορχήστρα και την φιλαρμονική του δήμου Θεσσαλονίκης.Επίσης συνεργάσθηκε με την Εθνική λυρική σκηνή,την τηλεόραση,το ραδιόφωνο και την ορχήστρα της ΕΡΤ.Υπήρξε μέλος του οκτέτου πνευστών Θεσσαλονίκης και άλλων σχημάτων μουσικής δωματίου.
Ως καθηγητής δίδαξε σε πολλά ωδεία της Β.Ελλάδας,οργάνωσε σεμινάρια,συναυλίες ,φεστιβάλ και διαγωνισμούς.
Βραβεύθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδας ,στο πανελλήνιο φεστιβάλ  “ γέφυρες πολιτισμού 2006 “ στο Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο ,για την διάκριση της ορχήστρας ποικίλης μουσικής του Πολυάνειου ωδείου Ι.Μ.Κιλκίς, την οποία δημιούργησε και διεύθυνε.
Διδάσκει κόρνο,ενορχήστρωση και  διεύθυνση μπάντας στο Κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης.
Από το Φεβρουάριο του 2014 είναι αρχιμουσικός στη φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ιδρύθηκε το 1936 και τον επόμενο ακριβώς χρόνο, πραγματοποιεί την πρώτη της εμφάνιση στο κοινό της Θεσσαλονίκης, το οποίο κι ενθουσιάζει προδιαγράφοντας μία λαμπρή πορεία. Τις πρώτες νότες της ορχήστρας διευθύνει ο αρχιμουσικός Σώτος Παναγόπουλος, ο οποίος σύντομα αντιλαμβάνεται από τις αντιδράσεις του κόσμου,πως η πόλη διψά για τον νέο ήχο, που δεν είναι άλλος από το δυναμικό ηχόχρωμα των πνευστών οργάνων της μπάντας. Τα ηνία της διεύθυνσης του σώματος παραλαμβάνει ο αείμνηστος Εμμανουήλ Αικατερίνης, καθηγητής μουσικής, με σημαντικό συγγραφικό-θεωρητικό έργο που αφορά στην πληρέστερη γνώση, διδασκαλία και εξέλιξη των πνευστών οργάνων. Ο ίδιος ως κορνίστας αλλά και καθηγητής χάλκινων πνευστών, εστιάζει στην εξέλιξη της τεχνικής των μουσικών της ορχήστρας, με σκοπό την διεύρυνση του ρεπερτορίου, που θ’απασχολούσε στο μέλλον την φιλαρμονική. Οι λιτανείες και οι παρελάσεις στις θρησκευτικές και εθνικές γιορτές, εμπλουτίζονται από το 1954 με συναυλίες κλασικής μουσικής, τις οποίες φροντίζει να καθιερώσει, ο διάδοχος του Αικατερίνη, και φυσιογνωμία ορόσημο για τις πολιτιστικές και πολιτισμικές εξελίξεις της Θεσσαλονίκης, Επαμεινώνδας Φλώρος. Είκοσι χρόνια μετά την ίδρυσή της η Φιλαρμονική, έχει καθιερωθεί στην συνείδηση του κόσμου, που την αναζητά σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής του ζωής. Το 1965 αναλαμβάνει αρχιμουσικός, ένας μεγάλος μουσικός της πόλης και της Χώρας μας, ο Νικόλαος Αστρινίδης. Πιανίστας με διεθνή αναγνώριση, συνθέτης με πλούσιο και σημαντικό έργο, καινοτόμος καθηγητής που ανέδειξε το ταλέντο πολλών κι εξαιρετικών μουσικών και τέλος ο μαέστρος που σημάδεψε με το έργο του την πορεία κι εξέλιξη της φιλαρμονικής. Αλλάζοντας λοιπόν πρόσωπο η ορχήστρα, παρουσιάζει ολοκληρωμένες όπερες, σε συνεργασία με τα έγχορδα της Κρατικής ορχήστρας, την χορωδία του Δήμου Θεσσαλονίκης, και με την συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων σολίστ. Με την πάροδο του χρόνου, και σύμφωνα πάντοτε με τις απαιτήσεις των καιρών, η φιλαρμονική εξελίσσεται σ΄ένα ευέλικτο σχήμα, εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριό της μέσα από νέες μουσικές πηγές, πραγματοποιώντας συνεργασίες με σύγχρονους καλλιτέχνες, με την σκέψη πάντοτε στους νέους δημιουργούς, ατενίζοντας με σεβασμό παρ΄όλα αυτά το παρελθόν. Η αριθμητική πληρότητα του παρελθόντος, που έφθανε τους 62 εκτελεστές, την επέτρεπε να τολμά, να ονειρεύεται, να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα, που ενθουσίαζαν τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο. Συμμετέχει με επιτυχία σε όλα τα φεστιβάλ πολιτισμού και τέχνης της πόλης μας, και περνά από όλους τους κλειστούς και υπαίθριους συναυλιακούς της χώρους. Η μόνιμη συμμετοχή της σε Εθνικές και Θρησκευτικές επετείους, ξυπνά μνήμες στους παλαιότερους και πρόκληση στους νέους. Η φιλαρμονική βρίσκεται καθημερινά δίπλα σε όλους τους πολίτες, με ποικίλα μουσικά προγράμματα που προσελκύουν όλες τις ηλικίες ,και καλύπτουν πλειάδα επιλογών. Εκπαιδευτικά για τους μαθητές των σχολείων ,εορταστικά για την ατμόσφαιρα της πόλης, μελωδίες που άντεξαν στον χρόνο για τους ηλικιωμένους, παραδοσιακή μουσική, σύγχρονοι χοροί, και τέλος μουσική από τον κινηματογράφο και την διεθνή πόπ σκηνή. Παρά το γεγονός ότι η φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελείται σήμερα από 32 μόλις εκτελεστές, συνεχίζει να αποκαλείται ως η μπάντα του λαού, αφού σε ετήσια βάση πραγματοποιεί πάνω από 120 εμφανίσεις. Παράλληλα παρουσίασε κατά καιρούς το καλλιτεχνικό της έργο, σε πολλές πόλεις της Χώρας και ειδικά της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και σε πρωτεύουσες των Βαλκανίων. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε τους αρχιμουσικούς της ορχήστρας από το 1986 έως και σήμερα. Γιάννης Τέμπερλης, Αγγελος Πολίτης, Αναστάσιος Στεφανίδης, Θεόδωρος Ζαρίμπας, Ακης Γεροντάκης, Σπύρος Βλαχάκης, Κλεάνθης Ζαρίμπας, Νικόλαος Ψαλτόπουλος, Παναγιώτης Σιδηρόπουλος. Απο τον Φεβρουάριο του 2014,αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής είναι ο Κλεάνθης Ζαρίμπας.

 

Ώρα

(Κυριακή) 8:00 μμ - 8:12 πμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ