12.1 C
Thessalonique

Η Σ.Ο.Δ.Θ. στις Σέρρες

Τε05Φεβ8:00 μμΗ Σ.Ο.Δ.Θ. στις Σέρρες8:00 μμ(GMT+00:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών προσκαλεί και φέτος την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης στο καθιερωμένο καλλιτεχνικό και – αυτή τη φορά – άκρως ‘’ρομαντικό’’ ραντεβού, προσελκύοντας το φιλόμουσο κοινό της πόλης  των Σερρών. Υπό την μουσική διεύθυνση του μόνιμου αρχιμουσικού της ΣΟΔΘ Χάρη Ηλιάδη θα ερμηνευτεί στο πρώτο μέρος το πασίγνωστο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα του ρομαντικού Νορβηγού συνθέτη Edvard Grieg από την γεννημένη στις Σέρρες ταλαντούχα πιανίστα Μελίνα Τσινάβου. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα ακουστεί η 2η Συμφωνία του επίσης ρομαντικού Γερμανού συνθέτη Max Bruch. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Σερρών ‘’Αστέρια’’.

(Εισιτήρια: γενική είσοδος 10€ – ελεύθερη είσοδος για μαθητές και σπουδαστές, προπώληση εισιτηρίων από το Ωδείο του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών και ώρες από 17.00 έως 21.00)

Πρόγραμμα:

Α’ μέρος

Edvard Grieg: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, Op. 16, σε λα ελάσσονα

Β΄ μέρος

Max Bruch: Συμφωνία αρ. 2, Op. 38 σε φα ελάσσονα

Μελίνα Τσινάβου, πιάνο

Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης

Μελίνα Τσινάβου    

Γεννήθηκε στις Σέρρες και σπούδασε πιάνο στο Ωδείο του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Γ. Κυράτσου και Π. Δημητριάδη), από όπου απέκτησε δίπλωμα πιάνου με Άριστα παμψηφεί. Παράλληλα μελέτησε για τέσσερα έτη με την Δόμνα Ευνουχίδου. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Graz με καθηγήτρια την Μilana Chernyavska, ενώ σήμερα φοιτά στο σολιστικό τμήμα πιάνου του Πανεπιστημίου Mozarteum του Salzburg με καθηγητή τον Jacques Rouvier.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους J. Rouvier, A. Perl, C. Vickers, P. Chen, D. Lively, Α.Weiss, Μ. Hauber, Δ. Τουφεξή, Α. Παπαστεφάνου κ. ά.

Έχει αποσπάσει το Ά βραβείο στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, το Ά βραβείο στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου του ΔΩΛ και το Β’ βραβείο στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα». Έχει συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαρισαίων, την Ορχήστρα Εφήβων του ΚΩΘ, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ), ενώ τον Οκτώβρη του 2014 συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο έργο «Αζώθ» του Αντώνη Ανισέγκου σε πρώτη εκτέλεση για τα 100 χρόνια του ΚΩΘ.

Από το 2018 είναι μέλος του συνόλου Piandaemonium (6 πιάνα-12 πιανίστες).

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Χάρης Ηλιάδης   

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης Mozarteum στο Salzburg της Αυστρίας με τους Michael Gielen και Dennis Russell Davies, από όπου αποφοίτησε με το δίπλωμα μαέστρου και τον ακαδημαϊκό τίτλο Magister Artium το 1997.

Το 1994 έλαβε μέρος ως ενεργό μέλος στο σεμινάριο μαέστρων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Debrecen Ουγγαρίας, όπου τιμήθηκε με το “Βραβείο Προωθήσεως Νέων Μαέστρων”, στο οποίο περιελήφθη μία πρόσκληση για μία συναυλία.

Από το 2001 εμφανίζεται τακτικά στο Φεστιβάλ των “Δημητρίων” της Θεσσαλονίκης, την εναρκτήρια συναυλία του οποίου έχει διευθύνει το 2006, το 2007 και το 2010. Ως φιλοξενούμενος μαέστρος έχει επίσης συμπράξει με ορχήστρες τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σολίστ όπως οι: Cheryll Studer, Paul Badura – Skoda, Δημήτρης Σγούρος, Κώστας Κoτσιώλης κ.ά.

Από τον Ιούνιο του 2001 κατέχει τη θέση του αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας  Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της ορχήστρας, έχει οργανώσει και εμφανίσεις της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τον Φεβρουάριο του 2007 διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία την οπερέτα του J. Strauss, Die Fledermaus, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (παραγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης, παράσταση χωρίς δοκιμή).

Τον Αύγουστο του 2009 βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο της Συμφωνικής Ορχήστρας “Duna” στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2009.

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό της ορχήστρας ανέλαβαν στη συνέχεια οι αρχιμουσικοί Δημήτρης Αγραφιώτης και Βύρων Φιδετζής και ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες,  διεθνείς διαγωνισμούς, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach κ. ά. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου, Κύπρο και Αγία Πετρούπολη. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

 

 

 

 

 

 

Ώρα

05/02/2020 20:00 8:00 μμ(GMT+00:00)