9.2 C
Thessalonique

"ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΑΛΚΗΣΤΗ"-Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της πόλης 2023

Πα12Μαι(Μαι 12)9:00 μμΚυ14(Μαι 14)9:00 μμ"ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΑΛΚΗΣΤΗ"-Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της πόλης 20239:00 μμ - 9:00 μμ (14)(GMT+03:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Όταν οι άνθρωποι οι καλοί τέτοια κακά τραβούνε
εκείνος που έτυχε καλός να γεννηθεί λυπάται»
«ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΑΛΚΗΣΤΗ», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαυρόπουλου.
Παρασκευή 12, Σάββατο 13 και Κυριακή 14/05, στις 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον
«Μ΄ αγαπάς; Θα πέθαινες για μένα;»
Μια φράση-κλισέ μεταξύ ερωτευμένων παίρνει σάρκα και οστά. Ένας άνδρας που μέλλεται να πεθάνει, ζητά από τη σύζυγό του να θυσιαστεί για να ζήσει εκείνος.
Έως πού φτάνει η αγάπη και η θυσία μεταξύ δύο ερωτευμένων, μεταξύ δύο συζύγων, μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας; Πώς σκοτώνεται ένας γάμος όταν οι προτεραιότητες του ενός μπαίνουν μπροστά από τα δικαιώματα της άλλης; Μιλά κανείς από τον περίγυρο για αυτές τις καθημερινές αδικίες;
Το ακατάτακτο έργο του Ευριπίδη, ιδωμένο είτε ως τραγωδία είτε ως σατιρικό δράμα, περιγράφει το αδιέξοδο της πατροπαράδοτης ανδρικής συμπεριφοράς, τις περιορισμένες επιλογές της γυναίκας και την αντίδραση (ή αδράνεια) του περίγυρου. Μια ιστορία κρυμμένης έμφυλης καταπίεσης – όπου τίποτα δεν είναι όπως λέγεται – αλλά και μια ωδή στα πένθιμα έθιμα, τελετές και ενδυμασίες, σε δεκαπεντασύλλαβο ανομοιοκατάληκτο στίχο (μετάφραση Γεώργιου Τσοκόπουλου).
Λίγα λόγια για το έργο
Ο Άδμητος, βασιλιάς των Φερών, έχει καταδικαστεί από τους Θεούς να πεθάνει, γιατί δεν θυσίασε στην Άρτεμι, στο γάμο του με την Άλκηστη. Ο Απόλλων όμως, του αφήνει μια προοπτική. Μπορεί να ζήσει, αν δεχτεί ένας στενός συγγενής του να πεθάνει στη θέση του. Οι γονείς του αρνούνται, όμως όταν ο Άδμητος ζητά τη θυσία από τη γυναίκα του, εκείνη δέχεται και χάνει τη ζωή της. Οι άνθρωποι της πόλης θα έρθουν για τις τελετές της ταφής. Θα μιλήσει κανείς για αδικία;
Τα πράγματα παίρνουν απροσδόκητη τροπή, όταν ο Ηρακλής αποφασίζει να παίξει το δικό του παιχνίδι και να φέρει την Άλκηστη από τον κάτω κόσμο, πίσω στο σπίτι του Αδμήτου…
Μετάφραση: Γεώργιος Τσοκόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαυρόπουλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μυρσίνη Καρματζόγλου, Βικτώρια Παπαδοπούλου – Σισκοπούλου
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Πάλλα
Σκηνογραφία: Εύα Σουγιουλτζή
Μουσική: Πάνος Τσαμουράς
Φωτισμοί: Γιώργος Μιχαλάκος
Διανομή
Μυρσίνη Καρματζόγλου (Άλκηστη/μέλος χορού)
Γιάννης Μαυρόπουλος (Άδμητος/Θάνατος)
Ιωάννης Καμπούρης (Ηρακλής/μέλος χορού)
Βικτώρια Παπαδοπούλου – Σισκοπούλου (Υπηρέτρια/μέλος χορού)
Γιώργος Κωνσταντίνου (Απόλλων/μέλος χορού)
Γιάννης Μονοκρούσος (Φέρης/μέλος χορού)
Ανθούλα Αηδώνη (μέλος χορού)
Κωνσταντίνος Τσώνης (μέλος χορού).
Και τρεις μουσικοί επί σκηνής ως μέλη του χορού.
Εισιτήρια: 13 ευρώ, Μειωμένο: 10 ευρώ (ΑμεΑ, φοιτητικό, ανέργων).
«Οι νεκροθάφτες έπλεναν τα χέρια τους με τρεχούμενο νερό (έπρεπε να μη σταματά καθόλου κατά τη διάρκεια του πλυσίματος). Αυτό συμβόλιζε ότι δεν έπρεπε να σταματήσει ο χάρος στο δρόμο.Έπλεναν τα χέρια τους και όσοι ακολουθούσαν την κηδεία, ακόμη και μετά την επιστροφή στο σπίτι τους».
Τοποθετούσαν το νεκρό κάτω στο πάτωμα, ενώ οι συγγενείς του κάθονταν στα γόνατα και τον πενθούσαν. Αργότερα έγινε συνήθεια να τοποθετείται πάνω σε τραπέζι ή κρεβάτι. Έστρεφαν το πρόσωπο του προς την ανατολή και τον έβγαζαν έξω με πρώτα τα πόδια. Για να μη πάρει κι άλλον μαζί του». Βλάχικα έθιμα
Τον νεκρό τον τύλιγαν με ένα σεντόνι και τον τοποθετούσαν στο πάτωμα, στο κέντρο του δωματίου με τα πόδια προς τον Προφήτη Ηλία».
Έθιμο του θανάτου στη Λέσβο.
Αν μη τι άλλο, τα πένθιμα έθιμα είναι ένας τρόπος που έχει βρει ο άνθρωπος για να εξηγήσει τον θάνατο.
ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΕΔΩ:

Ώρα

12/05/2023 21:00 9:00 μμ - 14/05/2023 21:00 9:00 μμ(GMT+02:00)