7.3 C
Thessaloniki

«Άγιος με παρελθόν κι αμαρτωλός με μέλλον»

Τε28Μαρ7:30 μμΤε9:30 μμ«Άγιος με παρελθόν κι αμαρτωλός με μέλλον»Αφιέρωμα στον Oscar Wilde.7:30 μμ - 9:30 μμ(GMT+00:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (28 Μαρτίου) η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη διοργανώνει αφιέρωμα στο μεγάλο συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ με τίτλο: «Άγιος με παρελθόν κι αμαρτωλός με μέλλον».

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27.

Θα μιλήσουν οι:

Λένα Αραμπατζίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: «Ζωή σαν έργο τέχνης: αισθητική και ποιητική των αισθήσεων στον Oscar Wilde»

Χρύσα Τζελέπη, σκηνοθέτις: „Σαλώμη, ο έρωτας και ο θάνατος επί σκηνής.“

 Ευλαμπία Τσιρέλη, συγγραφέας, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας, Υπ. Διδάκτωρ Βιβλικής Θεολογίας Α.Π.Θ. και καθηγήτρια συγγραφής και επιμέλειας κειμένου: «Θάνατος και αθανασία στον Ντόριαν Γκρέι»  και

Στην ανάγνωση κειμένων οι ηθοποιοί:
Χρήστος Μαυρίδης,
Βαγγέλης Μπόλλας και
Ιωάννα Παπαδοπούλου

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: Κωνσταντίνος Βόγδανος 231331 8593

 

Λίγα στοιχεία για τους ομιλητές:

 Λένα Αραμπατζίδου

Η Λένα Αραμπατζίδου είναι επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει, επίσης, διδάξει στο King’s College του Λονδίνου, στο Summer School του Πανεπιστημίου του Harvard και στα Πανεπιστήμια του Amsterdam,του Birmingham, της Lund Σουηδίας και Eötvös Loránd της Βουδαπέστης. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια σε Ελλάδα, Κύπρο, Βρετανία και Σουηδία. Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε:
-Υπότροφος ΙΚΥ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
-Υπότροφος ERASMUS, στο Πανεπιστήμιο του Essex (Βρετανία)
-Υπότροφος Stanley Seeger στο Πανεπιστήμιο του Princeton (ΗΠΑ) και
-Υπότροφος στις Συγκριτικές Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Harvard (ΗΠΑ). Το 2012 εκδόθηκε το βιβλίο της με τίτλο Αισθητισμός. Η νεοελληνική εκδοχή του κινήματος και το 2013 το βιβλίο της με τίτλο Το διακείμενο του αισθητισμού στην ποιητική του Κ.Π. Καβάφη, το οποίο βραβεύτηκε με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται το κίνημα του αισθητισμού στη νεοελληνική και ευρωπαϊκή του εκδοχή, η ποιητική του Κ.Π. Καβάφη, το έργο του Ν. Καζαντζάκη με έμφαση στην ταξιδιωτική λογοτεχνία και, πιο πρόσφατα, το έργο του ποιητή της Θεσσαλονίκης Γ. Βαφόπουλου, καθώς και η σύγκλιση της λογοτεχνίας με άλλους χώρους, όπως η επιστήμη, κυρίως η ιατρική.

Χρύσα Τζελέπη

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η ενασχόλησή της με τη φωτογραφία ήταν η πρώτη της επαφή με την τέχνη της εικόνας. Από το 1992 συμμετείχε σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Ιδρυτικό μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με επιμέλειες εκθέσεων φωτογραφίας ελλήνων και ξένων φωτογράφων. Το 2000 σπούδασε κινηματογράφο στην Αγγλία στο πανεπιστήμιο  University of Arts London, πτυχίο σκηνοθεσίας. Η ταινία της “Ιt’s a sad story” παρουσιάζεται στο National Film Theater στο Λονδίνο και παίρνει καλές κριτικές προτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας. Παράλληλα συμμετέχει στη σύσταση του εργαστηρίου έρευνας παραστατικών τεχνών AlmaKalma  και στα πρώτα χάπενινκγς ΧΑΟΣ Ι, ΧΑΟΣ ΙΙ. Από το 2001 οργανώνουν μαζί με το σκηνοθέτη Άκη Κερσανίδη , όπου έχουν από κοινού την καλλιτεχνική επιμέλεια, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου στην Ελλάδα “Παράξενη Οθόνη”. Το φεστιβάλ φιλοξενεί για τα επόμενα 9 χρόνια (Μουσείο Κινηματογράφου, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), πληθώρα αναγνωρισμένων κινηματογραφιστών και των έργων τους,ενώ παράλληλα παρουσιάζει περφόρμανς- εναλλακτικές παραστάσεις αλλά και την underground μουσική σκηνή.Το φεστιβάλ ταξιδεύει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Το 2007 ιδρύει μαζί με μια ομάδα καλλιτεχνών την εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών έργων anemiCinema. (www.anemicinema.gr ) Εργάζεται ως σκηνοθέτιδα και παραγωγός κινηματογραφικών έργων ενώ έχει επίσης σκηνοθετήσει μικτές παραστάσεις με χορό, εικόνα, μουσική επί σκηνής, όπως και θεατρικά έργα.

 Ευλαμπία Τσιρέλη
H Ευλαμπία Τσιρέλη είναι συγγραφέας, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας, Υπ. Διδάκτωρ Βιβλικής Θεολογίας Α.Π.Θ. και καθηγήτρια συγγραφής και επιμέλειας κειμένου. Ειδικεύεται στους μύθους και τα σύμβολα, ενώ μελετά εις βάθος τη Λογοτεχνία. Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων της, αποτελεί μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ συντονίζει και τη Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

 

 

Ώρα

28/03/2018 19:30 7:30 μμ - 9:30 μμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Other Events