14.8 C
Salonicco

Η ΣΟΔΘ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Σα17Μαρ3:16 μμΣα3:16 μμΗ ΣΟΔΘ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ3:16 μμ - 3:16 μμ(GMT+00:00) ΦορέαςΤμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • A’ Μέρος
    F. Mendelssohn: Hebrides Overture, Op. 26
    W.A. Mozart: Piano Concerto Nr. 23, K488 in La Major
    Allegro / Adagio / Allegro assai
  • Β’ Μέρος
    W.A. Mozart: Prague Symphony Nr. 38, K504
    Adagio – Allegro / Andante / Finale – presto

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1987 με την αρχική ονομασία Δημοτική Ορχήστρα και πρώτο Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Κοσμά Γαλιλαία. Αποτελείται από ταλαντούχους και καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης, με συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Από τον Ιούλιο του 1993 και για μία πενταετία, την Καλλιτεχνική Διεύθυνση είχε αναλάβει ο Αρχιμουσικός Δημήτρης Αγραφιώτης και στη συνέχεια, μέχρι το 2005, ο Αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Σήμερα υπεύθυνος της Ορχήστρας είναι ο Αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης.
Στα χρόνια της λειτουργίας της είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστ και μαέστρους, όπως οι Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Κ. Κατσαρής, F.J. Sellheim, I.I. Galaţi, R. Moog, I. Oistrakh, R. Syracuse, V. Tretyakov, K. Kelly, G. Schuller,C. Studer, P. Badura-Skoda κ.α.
Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Νάουσα, Δράμα, Μεσολόγγι, Καβάλα, Σέρρες, Κέρκυρα κ.α.) και το εξωτερικό, όπως στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο.
Κυκλοφόρησε σε Cd το έργο Le Quattro Stagioni του Α. Vivaldi με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο και Μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και το ορατόριο Die Schöpfung του Haydn με Μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή το 2000.
Έχει συμπράξει σε παραστάσεις όπερας ανάμεσα στις οποίες οι Le Nozze di Figaro και Don Giovanni (Mozart), Ιl Campanelo di Notte (Donizetti), The Medium (Menoti), Gianni Schicchi και Turandot (Puccini), Μόμο (Α. Μπαλτά), Il Trovatore (Verdi), Salome (R. Strauss), καθώς και μπαλέτου όπως το The Sleeping Beauty (Tchaikovsky) και σημαντικών ορατορίων όπως τα MatthäusPassion (J.S. Bach). Το Φεβρουάριο του 2006 μάλιστα, παρουσίασε σε α’ πανελλήνια εκτέλεση την όπερα του V. Bellini, I Puritani.
Ο διάσημος συνθέτης και καθηγητής του Boston University, Θόδωρος Αντωνίου, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά της Ορχήστρας στην προβολή έργων Ελλήνων συνθετών, της αφιέρωσε την του Συμφωνία, που παρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2003 σε α’ παγκόσμια εκτέλεση.
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία διακρίνεται για την καλλιτεχνική της ποιότητα, στηρίζει Έλληνες μουσικούς και συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.

Τριαντάφυλλος Λιώτης Πιάνο

Ο Τριαντάφυλλος Λιώτης ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος (τάξη Άννας Αικατερίνη) και στο Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης (τάξη Νικολάου Τασόπουλου, Δίπλωμα, “Άριστα Παμψηφεί” και “1ο Βραβείο”) και τις συνέχισε στη Γερμανία στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής του Detmold με τους καθηγητές Alfredo Perl (Bachelor και Master Solist) και Manuel Lange (Master Liedklasse) και μετέπειτα στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής της Karlsruhe με τον καθηγητή Dr. h. c. Kalle Randalu (Solistenexamen), έχοντας από το 2015 τη θέση του βοηθού του. Τις μουσικές του γνώσεις μπόρεσε να εμπλουτίσει περαιτέρω μέσα από σεμινάρια με διεθνώς καταξιωμένους μουσικούς όπως οι Sir A. Schiff, L. Remy, P. Badura-Skoda, B. Ringeissen, T. Quasthoff, M. Tirimo, M. Itoh, B. Fredriksen, N. Trull, H. Holtmann, A. Bauni, P. Vladigerov, Γ. Θυμής και Γ. Χατζηνίκος.
Έχοντας ήδη συνεργαστεί με επιτυχία με σημαντικές ορχήστρες και μουσικά σύνολα στην Ελλάδα και το εξωτερικό (όπως η Baden Baden Philharmonie, η Detmolder Kammerorchester, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ), ο Τριαντάφυλλος Λιώτης αναπτύσσει σταδιακά μια διεθνή συναυλιακή δραστηριότητα αποκομίζοντας εξαιρετικές κριτικές με ρεσιτάλ πιάνου, Lied και μουσικής δωματίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Ρουμανία) και συμμετέχοντας σε σημαντικά ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ (π.χ. Φεστιβάλ Bach Detmold, Haller Bach Tage, Klassik Bülach, Φεστιβάλ Albéniz Camprodon, Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, Santorini Arts Factory). Ο Τριαντάφυλλος Λιώτης έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες πρώτες εκτελέσεις έργων σύγχρονης μουσικής, ανάμεσά τους και βραβευμένων συνθετών. Ηχογραφήσεις και συναυλίες του έχουν μεταδοθεί τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά στην Ελλάδα και διεθνώς, τελευταία από το „Medici.tv”.
Ο Τριαντάφυλλος Λιώτης έχει διακριθεί σε πολλούς και σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου όπως Βραβείο Bach και 1ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “Grand Prize Virtuoso Vienna”, 3ο Βραβείο του 39ου Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου “Μαρία Κάλλας”, Βραβείο Albéniz και Βραβείο του σεμιφιναλίστ στον 61ο Διεθνή Διαγωνισμό “Maria Canals Barcelona”. Τον Νοέμβριο του 2015 κέρδισε επίσης το 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό “Dr. Hermann Büttner“ της Ανωτάτης Σχολής Μουσικής της Karlsruhe και το 2016 ήταν σεμιφιναλίστ των διεθνών διαγωνισμών πιάνου “58. Premio Jaén“ και “George Enescu“. Από το 2011 μέχρι το 2014 ήταν υπότροφος του ιδρύματος “Villa Musica Rheinland-Pfalz”. Το 2015 κέρδισε ως μέλος ενός συνόλου μουσικής δωματίου της Detmolder Kammerorchester (DKO) το περίφημο δισκογραφικό βραβείο “ECHO Klassik“ για την ηχογράφηση του έργου Das Lied von der Erde του G. Mahler στη διασκευή των Schönberg / Riehn για σύνολο δωματίου (Label: Dabringhaus und Grimm). Τον Αύγουστο του 2016 παρουσίασε την πλήρη σουίτα Iberia του Isaac Albéniz στο ομώνυμο Φεστιβάλ, στο Camprodon της Ισπανίας και έγινε ο πρώτος Έλληνας μουσικός στον οποίον απονεμήθηκε το “Μετάλλιο Albéniz“, μια ανώτατη διεθνής πιανιστική διάκριση.
Ο Έλληνας πιανίστας κατέχει από το 2016 μια διδακτική θέση στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία της Karlsruhe. Από τις επικείμενες εμφανίσεις του για την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο ξεχωρίζουν η επανεκτέλεση της σουίτας Iberia το Μάιο του 2017 στο Wolfgang Rihm Forum της Karlsruhe σε συνεργασία και με την γερμανο-ισπανική κοινότητα της πόλης, καθώς και η σύμπραξή του ως σολίστ με την Stuttgarter Philharmoniker στο κονσέρτο του R. Schumann για πιάνο και ορχήστρα τον Ιούνιο του 2017.

Gerardo Estrada Martinez Διεύθυνση Ορχήστρας

Γεννήθηκε στο Καράκας τον Αύγουστο του 1980. Πραγματοποίησε σπουδές στο βιολί και τα κρουστά στο Ωδείο “Emil Friedman” και Juan José Landaeta στο Καράκας. Έχει πτυχίο με άριστα στη Διεύθυνση Ορχήστρας από το Royal School of Music of London, απόφοιτος της Σχολής Διεύθυνσης Ορχήστρας “Maestro Navarro Lara” με βάση την Huelva της Ισπανίας, και του Κρατικού Ωδείου του Μινσκ στη Λευκορωσία. Μεταξύ άλλων, υπήρξε μαθητής των μαέστρων Rodolfo Saglimbeni και Francisco Navarro Lara. Υπήρξε επίσης μέλος σε πολλές ορχήστρες στη Βενεζουέλα ιδρύοντας πολλές μουσικές ομάδες, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο.
Ήταν ο ιδρυτής και για 4 χρόνια διευθυντής της Μπολιβαριανής Κρατικής Ορχήστρας στην επαρχία του Καραμπόμπο. Με αυτή την ορχήστρα είχε ένα μακρύ καλλιτεχνικό πρόγραμμα, πραγματοποιώντας συναυλίες στα πιο σημαντικά θέατρα της Βενεζουέλας ερμηνεύοντας ένα ποικίλο ρεπερτόριο και συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις διαφόρων ειδών, όπως η τελετή έναρξης της Serie del Caribe 2006, ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός, την τελετή έναρξης του Copa América για παιδιά με ειδικές ανάγκες και το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής του Καραμπόμπο, διευθύνοντας το
Réquiem του Andrew Lloyd Webber.
Έχει εμφανιστεί ως προσκεκλημένος μαέστρος σε διάφορες ορχήστρες στη Βενεζουέλα, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι παραστάσεις της Εθνικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βενεζουέλας και αυτή της Δημοτικής Ορχήστρας του Καράκας με διακεκριμένους σολίστες διεθνούς φήμης.
Έχει τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο της Μάχης του Καραμπόμπο στην 1η του τάξη, το μετάλλιο του μεγάλου ταξιάρχη Χουάν Χοσέ Μόρα, και ανακηρύχθηκε διακεκριμένος επισκέπτης από το ΔήμοBarahona στη Δομινικανή Δημοκρατία. Επίσης, του απονεμήθηκε το χρυσό κουμπί του Royal Academy of Music στη Βαλένθια της Ισπανίας.
Διετέλεσε Γραμματέας Πολιτισμού της επαρχίας του Καραμπόμπο κατά την περίοδο 2006-2008. Είναι συνεργάτης του προγράμματος διεθνούς συνεργασίας του Royal Academy of Music στη Βαλένθια της Ισπανίας, πραγματοποιώντας συμφωνίες αδελφοποίησης σε πολιτιστικά θέματα με τη Βαλένσια της Βενεζουέλας.
Συμμετείχε σε πολλά master classes σε διάφορες χώρες και με διάφορους μαέστρους. Επίσης, ήταν καλεσμένος μαέστρος σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ραδιοφωνική και Τηλεοπτική Ορχήστρα της Λευκορωσίας (στην οποία είναι μόνιμος επίτημος καλεσμένος) και τη Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης Mogilev της Λευκορωσίας. Επιπλέον, εμφανίστηκε με διάφορες ομάδες, όπως η Συμφωνική Κρατική Ορχήστρα της Λευκορωσίας, η Προεδρική Συμφωνική Ορχήστρα της Λευκορωσίας, η Ορχήστρα του Μουσικού Κολεγίου της Τριερ (Γερμανία), η Συμφωνική Ορχήστρα του Κούρσο (Περού), η Συμφωνική Ορχήστρα του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Νουέβο Λεόν (Μεξικό), την Ορχήστρα Tonkunstvereinigung της Βιέννης, την Ορχήστρα Wallersee Philarmonia(Σαλσβούργο, Αυστρία), τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Czsestochowa (Πολωνία), την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Μόσχας (Ρωσία), την Ορχήστρα Avanti Crossover (Κύπρος), τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δούναβη (Ουγγαρία), τη Συμφωνική Ορχήστρα της Λισσαβόνας (Πορτογαλία) και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Παραγουάης κλπ.
Διεύθυνε για πρώτη φορά στη Λευκορωσία πολλά έργα Βενεζουελανών και άλλων λατινοαμερικάνων συνθετών, συμβάλλοντας έτσι στη διάδοση της μουσικής κληρονομιάς της ηπείρου του σε μακρινές χώρες. Έχει διευθύνει τον “Καρυοθραύστη” του Τσαϊκόφσκι (Νοέμβρης 2013 –Δεκέμβρης 2014) και τη “Ζιζέλ” από τον Adolph Adam (Μάρτιος 2014) στο Ακαδημαϊκό Μουσικό Θέατρο του Μινσκ. Ως συνθέτης, ο Gerardo Estrada διαθέτει έναν εκτεταμένο κατάλογο από συνθέσεις, που περιλαμβάνει συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, θρησκευτική μουσική κλπ, από τις οποίες ξεχωρίζει το “Rapsodia Bicentenaria”, η πρεμιέρα του οποίου πραγματοποιήθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 19 Απριλίου του 2010, με μεγάλη επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις τόσο εντός όσο και εκτός της Βενεζουέλας.
Τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2014, περιόδευσε στη Λατινική Αμερική διευθύνοντας συναυλίες με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Δομινικανής Δημοκρατίας στο Σάντο Ντομίνγκο, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Λόχα στο Εκουαδόρ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δικτύου Μουσικής Εκπαίδευσης του Σαν Χουάν ντε Πάστο στην Κολομβία, όπου έδωσε επίσης ένα σεμινάριο εξειδίκευσης στη διεύθυνση ορχήστρας και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Έντρε Ρίος στην Παρανά, Αργεντινή. Επίσης, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ήταν φιναλίστ για το Διεθνή Διαγωνισμό για Διεύθυνση Ορχήστρας «Διαγωνισμός Διεύθυνσης Μαύρης Θάλασσας» στην Κωστάντζα, Ρουμανία και νικητής του Βραβείου Ορχήστρας.
Το Μάιο του 2015 ανακηρύχθηκε νικητής στο βραβείο «Batuta de Oro», ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε περισσότερους από 80 μαέστρους από όλο τον κόσμο στο Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας 3.0 που διοργανώνεται σε συνεργασία με ιδρύματα της Ισπανίας και της Παραγουάης.
Μεταξύ Φεβρουαρίου και Μάρτιου, 2016 έκανε μια περιοδεία 6 συναυλιών στη Δομινικανή Δημοκρατία μαζί με την Ορχήστρα Καπέλλα Σάντο Ντομίνγκο (η οποία δημιουργήθηκε κάτω από την κηδεμονία του και η οποία του ανήκει) και μαζί με τις σολίστ Ναταλί Πένια-Κόμας, Εύα Μαρία Σαντάνα και Έβελιν Πένια-Κόμας. Τον Μάρτιο διεύθυνε το Requiem του Αντονίν Ντβόρακ μαζί με την Ορχήστρα και τη Χορωδία του Πανεπιστημίου του Μίνιο με διακεκριμένους Πορτογάλους σολίστ σε σημαντικά φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής στην Κοΐμπρα, Μπράγκα και Γκιμαράες (Πορτογαλία).
Τον Αύγουστο του 2016 κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το Ειδικό Βραβείο Ορχήστρας στο Διεθνή Διαγωνισμό Μαέστρων Ορχήστρας του Δούναβη στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία.
Σήμερα είναι Αναπληρωτής Διευθυντής της Φιλαρμονικής της Λισαβόνας, Επίτιμος Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Mogilev (Λευκορωσία) και Κύριος Προσκεκλημένος Διευθυντής Ορχήστρας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοτηλεόρασης της Λευκορωσίας.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10 €, 5 € (μειωμένο)

ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΕΔΩ: http://www.ticketservices.gr/el/events/?eventid=2606&showid=22013

Save

Save

Ώρα

17/03/2018 15:16 3:16 μμ - 3:16 μμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Other Events