8.2 C
Thessalonique

‘’60 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία – Ποίηση, Μουσική και Μνήμη για την Πατρίδα’’ (με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης)

Σα21Μαρ8:30 μμΣα11:50 μμ‘’60 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία – Ποίηση, Μουσική και Μνήμη για την Πατρίδα’’ (με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης)Η εκδήλωση αναβάλλεται σύμφωνα με το ΦΕΚ 731/9-3-20208:30 μμ - 11:50 μμ(GMT+00:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η ΣΟΔΘ στο Μέγαρο

Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης

‘’60 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία –

Ποίηση, Μουσική και Μνήμη για την Πατρίδα’’

(με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης) 

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αίθουσα Φίλων Μουσικής  (Μ1)

Το 2020 συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεγάλοι συγγραφείς όπως ο Στράβων, ο Σαίξπηρ, ο Πετράρχης και συνθέτες όπως ο Schubert έγραψαν για την ομορφιά του νησιού και το γεωγραφικό του πλεονέκτημα – στη διασταύρωση τριών ηπείρων – μια ευλογία, που οι διαδοχικοί κατακτητές το μετέτρεπαν σε κατάρα. Η Μουσική, ο Λόγος και η Γλώσσα έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο ως σήμερα, από τον καιρό του Βασιλέα Ευαγόρα της Σαλαμίνας που καθιέρωσε στο νησί συστηματικά τα ελληνικά γράμματα και τις τέχνες.

Η συναυλία της ΣΟΔΘ είναι αφιέρωμα του Δήμου Θεσσαλονίκης στην σημαντική επέτειο και ζωντανεύει με ήχους και λέξεις το δράμα και τις ομορφιές της Κύπρου. Είναι μια μουσική πανδαισία όπου θα ερμηνευθούν σύγχρονοι συνθέτες, κυρίως Κύπριοι, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη μουσική παράδοση του τόπου και τις αποχρώσεις της κυπριακής φύσης και της ζωής των περασμένων αιώνων. Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σύνθεση του 17χρονου Απόλλωνα Καλαμένιου, ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν καθιερωμένοι Κύπριοι συνθέτες όπως ο Σάββα Σάββα, Αδάμος Κατσαντώνη και Βάσος Αργυρίδης, και φτάνει στο εμβληματικό τραγούδι ‘Η Τυλλιρκώτισσα’ του Σόλωνα Μιχαηλίδη, του πιο σημαντικού Κύπριου Μουσικού– που, ας σημειωθεί, το 1957 υπηρέτησε ως ο Διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και μετά ίδρυσε τη Συμφωνική Ορχήστρα Βορείου Ελλάδας. Τέλος μετέχει ο Έλληνας συνθέτης Άλκης Μπαλτάς που διασκεύασε κυπριακούς χορούς με ένα ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο.

Η εκδήλωση αυτή σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ. και τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου – θα αρχίσει στις 20:30  με δύο απαγγελίες από Κύπριους ποιητές και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Θα ακολουθήσει προβολή σύντομου φιλμ αφιερωμένου στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας που προβάλλει εικόνες από τοπία, μνημεία, με αναφορές στην ιστορία του νησιού και στην συνέχεια θα αρχίσει η συναυλία με την μουσική των Κυπρίων συνθετών υπό την διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή Ορχήστρας Νέων Κύπρου, Γιώργου Κουντούρη

Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ.

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο για φοιτητές – ανέργους)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Καλωσόρισμα από την Πρόεδρο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ

Απαγγελία ποιήματος από τον Δρα Λεωνίδα Γαλάζη, Πρόεδρο του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής Κύπρου

Απαγγελία ποιήματος από τον Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, Πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

« 60 χρόνια της Κύπρου: Μνήμη και Αγάπη για την Πατρίδα ». Οπτικοακουστικό αφιέρωμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με την αρωγή του Υφυπουργείου Τουρισμού της Κύπρου και την ευγενή χορηγία της Κυβέρνησης της Κύπρου.

Σάββας Σάββα (1958  – ): Adagio για έγχορδα

Αδάμος Κατσαντώνης (1958 – )  : Belgrade in December 1999, Op. 200, για έγχορδα

Σόλων Μιχαηλίδης (1905 – 1979): Τηλλυρκώτισσα

Απόλλωνας Καλαμένιος (2003 – ): Ηχωλαλία

Βάσος Αργυρίδης: (1960 – ) Περιμένοντας

Fr. Schubert (1797 – 1828): Εισαγωγή στην 3η σκηνή του έργου Ροζαμούνδη η Πριγκίπισσα της Κύπρου

Άλκης Μπαλτάς (1948 – ): Κυπριακοί Λαϊκοί Σκοποί

– Αγάπησά την

– Το τέρτιν της καρτούλας μου

– Κότσινη τριανταφυλιά

– Funebre

– Λούλλα μου

– Παλληκάρια

– Τσιάκκαρα μάκκαρα

– Ψιντρή Βασιλιτζιά

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Κουντούρης

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Βιογραφικά συντελεστών:

Γιώργος Κουντούρης

Ο Γιώργος Κουντούρης είναι απόφοιτος του Κρατικού Κονσερβατορίου της Αγίας Πετρούπολης, όπου σπούδασε διεύθυνση οπερατικής και συμφωνικής μουσικής στην τάξη του Αλεξάντερ Αλεξέγιεβ, και βιολί στην τάξη της Αντονίνα Καζάρενα. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες ως βοηθός μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και της Συμφωνικής Ορχήστρας του UCLA. Έχει διευθύνει πληθώρα ορχηστρών σε Ευρώπη, Αμερική και Ρωσία. Ενδεικτικές είναι οι συνεργασίες του με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης, την Ορχήστρα Δωματίου Βιέννης, την Κρατική Ορχήστρα Δωματίου του Ερμιτάζ, την Ορχήστρα Καμεράτα Φίλων Μουσικής Αθηνών, αλλά και με χορωδίες, όπως οι Lege Artis και Wiener Singakademie. Σημαντική είναι η παρουσία του σε μεγάλα μουσικά κέντρα, όπως το Konzerthaus και το Musikverein της Βιέννης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Bolshoi Zal της Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούπολης και το Royce Hall του Λος Άντζελες. Με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου πρωτοεμφανίστηκε το 2008 και έκτοτε παραμένει στενός συνεργάτης. Συνεργάστηκε με τις δισκογραφικές εταιρείες ECM και Zeus. Επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά, ενώ παρουσίασε μέρος της έρευνάς του σε διεθνή συνέδρια, ενώ έχει συγγράψει στην ελληνική και ρωσική την πρώτη ολοκληρωμένη μονογραφία για τη ζωή και το έργο του Μανώλη Καλομοίρη. Ο Γιώργος Κουντούρης είναι διδάκτωρ Μουσικολογίας και Διεύθυνσης Συμφωνικής και Οπερατικής Μουσικής, όπως και καλλιτεχνικός διευθυντής και αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου. 

ΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ

Σάββας Σάββα

Ο Σάββας Σάββα γεννήθηκε στην Λευκωσία. Σπούδασε πιάνο, αρμονία και αντίστιξη στο Ελληνικό Ωδείο Λευκωσίας με την Όλγα Μαυρονικόλα στο πιάνο και θεωρία με τον Κώστα Ιωαννίδη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών παρακολουθώντας μαθήματα ενοργάνωσης και ενορχήστρωσης με τον Αναστάσιο Ρεμούνδο. Με κρατική υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στο Κρατικό Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας με δασκάλους την Ρίμα Ανατόλεβνα Χανάνινα στο πιάνο και τον Άλμπερτ Συμεόνοβιτς Λέμαν στη σύνθεση, αποφοιτώντας με δίπλωμα σύνθεσης και μουσικολογίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Μόσχα κέρδισε 1ο Βραβείο σε τρεις συνεχόμενους διαγωνισμούς

ελεύθερου αυτοσχεδιασμού στο πιάνο, κάτι που πρώτη φορά συνέβη σε τέτοιου είδους διαγωνισμό. Πραγματοποίησε πολλές συναυλίες στην Κύπρο και το εξωτερικό (Μεξικό, Αυστραλία, Ιταλία, Ισπανία, Ρωσία, Βρετανία, Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία). Αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε δυο Μπιενάλε νέων στην Μπολόνια και Βαρκελώνη, αποσπώντας και στις δύο τις καλύτερες κριτικές. Έχει γράψει μουσική για όλα τα είδη και φόρμες και έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες και συνθέτες παγκόσμια. Έργα του έχουν εκτελεστεί από πολλές ορχήστρες και σύνολα στον κόσμο (Ακαδημαϊκή Ορχήστρα Μόσχας, Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Ορχήστρα Εθνικής Ραδιοφωνίας Βουκουρεστίου, Jenaer Filarmonie, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Σόφιας, Duke University Symphony Orchestra, Τρίο Αθηνών, Ευρωπαϊκή Καμεράτα, Χορωδία και Ορχήστρα Στοκχόλμης, Ακαδημαϊκή Ορχήστρα Αγ. Πετρούπολης, Oltenia Filarmonia). Έγραψε μουσική για μεγάλο αριθμό ταινιών, ντοκιμαντέρ και πλήθος θεατρικών έργων, ενώ το κλασικό του ρεπερτόριο είναι ανεξάντλητο. Ανάμεσα στα έργα του συγκαταλέγονται συμφωνίες (7), κονσέρτα για πιάνο (3), βιολί, τσέλο, κλαρίνο, έργα για σόλο πιάνο, μουσική δωματίου, μπαλέτα (2), Όπερα και πληθώρα άλλων έργων, μεταξύ των οποίων το κονσέρτο για 10 Πιάνα και Ορχήστρα «Μεσαιωνική Κύπρος» και η Χορευτική Σουίτα για 10 Πιανα «Χοροί και Τραγούδια της Πατρίδας μου». Ο Σάββα τιμήθηκε με 1ο Βραβείο από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου για τη μουσική του στο έργο «Μικρές Τραγωδίες» του Αλεξάντερ Πούσκιν. Τον Οκτώβριο του 2005, ο Σάββας Σάββα εντάχθηκε από την Steinway & Sons στη διάσημη λίστα των Steinway Artists, γεγονός που τιμά τόσο τον ίδιο προσωπικά όσο και την Κύπρο γενικότερα αφού αφορά τους κορυφαίους καλλιτέχνες στον κόσμο. Από το 2005 εξελέγη πρόεδρος του Κέντρου Κυπρίων Συνθετών.

Αδάμος Κατσαντώνης

Ο Αδάμος Κατσαντώνης γεννήθηκε στην κατεχόμενη σήμερα Αμμόχωστο, της οποίας είναι Πρέσβης Καλής Θέλησης από το 2002. Σπούδασε σύνθεση στην Ελλάδα, κάθε γωνιά της οποίας γύρισε, παρουσιάζοντας τον πολιτισμό και το πρόβλημα της Κύπρου, μέσα από τη μουσική του. Έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες του εξωτερικού, σε διεθνή και παγκόσμια φεστιβάλ, όπου παρουσίασε τη μουσική του, και απέσπασε αρκετά πρώτα διεθνή βραβεία, διακρίσεις και τιμητικές, αλλά και εξαίρετες κριτικές. Οι σοβαρές του συνθέσεις κυκλοφορούν στο παγκόσμιο ρεπερτόριο και ερμηνεύονται από καταξιωμένους καλλιτέχνες. Έχει εκδώσει 31 προσωπικούς δίσκους και 36 βιβλία με κυπρολογικές μελέτες και διαλεκτική ποίηση. Τα τελευταία 30 χρόνια εργάζεται ως μουσικός παραγωγός, επιμελητής και παρουσιαστής λαογραφικών και κυπροκεντρικών εκπομπών στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Αμέσως μετά τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς ενάντια στην τότε Γιουγκοσλαβία, ο Αδάμος Κατσαντώνης βρέθηκε τον Δεκέμβριο του 1999 στο βομβαρδισμένο Βελιγράδι, για να ηχογραφήσει τον δίσκο του “Classic Moments” με την ορχήστρα Saint George Strings Beograd, σαν μια κίνηση αλληλεγγύης προς τους εκεί φίλους του αναξιοπαθούντες  μουσικούς. Ευρισκόμενος σ΄ ένα πάρκο του χιονισμένου Βελιγραδίου, ο συνθέτης είδε ένα νεαρό άτομο να ψάχνει σ΄ ένα σκουπιδοτενεκέ, από τον οποίο ανέσυρε μισοφαγωμένο σάντουιτς που άρχισε να το τρώει. Ο συνθέτης συγκλονισμένος από την εικόνα, έγραψε επί τόπου τα πρώτα μοτίβα της σύνθεσης Belgrade in December 1999. Το έργο ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα στην Κύπρο, και πρωτοπαίχτηκε στην Κούβα το Καλοκαίρι του 2003 στην Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στην Παλιά Αβάνα.

 

Σόλων Μιχαηλίδης

Ο συνθέτης, μαέστρος και μουσικολόγος Σόλων Μιχαηλίδης γεννήθηκε και σπούδασε στο “Trinity College of Music” του Λονδίνου πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας. Από το 1930 μέχρι το 1934 σπούδασε στο Παρίσι, στην “École Normale de Musique” με τη Nadia Boulanger στην αρμονία, αντίστιξη και φούγκα και με τους P. Maire και Alfred Cortot στο πιάνο. Στο “Institut de Pédagogie Musicale” μελέτησε παιδαγωγικά και με τον R. Thiberger πιάνο, και στη “Scola Cantorum” με τoν Guy de Lioncourt σύνθεση και με τον Marcel Labey διεύθυνση ορχήστρας. Μετά την αποφοίτησή του και από τις τρεις αυτές σχολές επέστρεψε στην Κύπρο. Το 1934 ίδρυσε το Ωδείο Λεμεσού, το Σύλλογο Συναυλιών Λεμεσού και το 1935 τη πρώτη συμφωνική ορχήστρα, δημιουργώντας έτσι μια εξαιρετικά σημαντική μουσική κίνηση στην πόλη και σε ολόκληρο το νησί. Το 1957, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας, ανέλαβε τη διεύθυνση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, όπου ταυτόχρονα δίδασκε ανώτερα θεωρητικά σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας. Το 1959 ίδρυσε τη Συμφωνική Ορχήστρα Βορείου Ελλάδος (μετά την κρατικοποίηση της το 1969 μετονομάστηκε σε Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης), της οποίας υπήρξε αρχιμουσικός και γενικός διευθυντής μέχρι την αφυπηρέτηση του το 1970. Είχε επανειλημμένα δεχθεί προσκλήσεις για να διευθύνει συμφωνικές ορχήστρες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Από το 1946 υπήρξε συνεργάτης του BBC και φιλοξενούμενος ομιλητής σε αμερικανικά πανεπιστήμια (Γέιλ, Μάρσαλ κ.ά.). Έδωσε επίσης διαλέξεις σε μουσικά συνέδρια στην Ευρώπη (Βασιλεία, Βενετία, Βιέννη, Βρυξέλλες, Λιέγη, Λονδίνο, Όσλο, Καναδά (Κεμπέκ) και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Νέα Υόρκη κ.α.). Οι συνθέσεις του Σόλωνα Μιχαηλίδη έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης και έχουν εκδοθεί από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας και από ξένους μουσικούς οίκους. Από το 1948 μέχρι το 1968 υπήρξε μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Δημοτικής Μουσικής στο Λονδίνο. Διετέλεσε επίσης μέλος κριτικών επιτροπών σε διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς. Το 1952 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Honorary Fellow του Trinity College of Music του Λονδίνου και το 1996 της Αμερικανικής Εθνομουσικολογικής Εταιρείας. Το 1965 τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος με το Παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος. Το 1974 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη γενική μουσική του δραστηριότητα στην Ελλάδα και το 1977 του απονεμήθηκε ένα δεύτερο βραβείο για την εγκυκλοπαίδειά του “The Music of Ancient Greece”.

Απόλλων Καλαμένιος

Γεννήθηκε το 2003 και κατάγεται από τη Λευκωσία. Παρακολουθεί μαθήματα πιάνου με καθηγήτρια την Πίτσα Σπυριδάκη και μαθήματα βιολιού με καθηγητή τον Wolfgang Schroeder. Από τα 13 του χρόνια είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου. Με τη σύνθεση δεν ασχολείται επαγγελματικά, αλλά η δημιουργία μουσικής είναι προσωπική του ανάγκη. Ξεκίνησε να γράφει μελωδίες περιστασιακά από τα 12 του χρόνια, εμπνευσμένες κυρίως από συνθέτες που άκουγε εκείνη την περίοδο, τις οποίες χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα σε νέα έργα. Τον Ιανουάριο του 2019, το κομμάτι του για μπάντα με τίτλο Impressive Journey παίχτηκε από το Honors Wind Ensemble του Πανεπιστημίου Christopher Newport στη Βιρτζίνια. Tο κομμάτι Ηχωλαλία, προέκυψε όταν τον περασμένο Αύγουστο έλαβε πρόταση από τον μαέστρο της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, Jens Georg Bachmann, να γράψει ένα σύντομο έργο για ορχήστρα. Ονομάστηκε Ηχωλαλία καθότι είναι η ηχώ της φωνής Τηλλυρκώτισσας που στο δικό του κομμάτι ακούγεται σαν απόηχος.

Βάσος Αργυρίδης

Ο Βάσος Αργυρίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1960 και από το 1980 μέχρι το 1986 σπούδασε σύνθεση και ενορχήστρωση στο κρατικό Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας. 1990 – το Pfalztheater Γερμανίας ανεβάζει την όπερα του «Μανώλη..!» με μεγάλη επιτυχία και εγκωμιαστικές κριτικές. Έχει γράψει τη μουσική για περισσότερες από 40 θεατρικές παραστάσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό και για 12 κινηματογραφικές ταινίες. 1993 – ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ στο φεστιβάλ της Δράμας, για την ταινία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΚΟΠΗΚΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ». Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες τραγουδιστές στη δισκογραφία και σε συναυλίες. 2005 – σουίτα βασισμένη στη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου για την ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων Ρωσίας «Όσιποφ»ΗΡΩΔΕΙΟ στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών. 2007-2008 Νέα Όπερα Μόσχας, Ακαδημαϊκή Καπέλλα Αγίας Πετρούπολης, με τη συμφωνική ορχήστρα «21ος αιώνας» Μόσχας και τη Νένα Βενετσάνου. 2008 – Εθνική Φιλαρμονική στο Κίεβο με την Εθνική Ορχήστρα Ουκρανίας και τη Νένα Βενετσάνου. 2008 – CD «Περί της ακριβής χώρας…», διασκευές του Βάσου Αργυρίδη πάνω στην παραδοσιακή μουσική της Κύπρου για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα και η οποία αποτελεί σημαντικό σταθμό τόσο στο έργο του συνθέτη, όσο και στη μουσική κληρονομιά της Κύπρου. 2010 – περιοδεία σε Ουκρανία και Ρωσία με το Μάριο Φραγκούλη και τον Γιώργο Περρή.

Εθνική συμφωνική ορχήστρα Ουκρανίας – Αυτοκρατορική ορχήστρα Αγίας Πετρούπολης. 2010 – μεγάλη συναυλία στη Νέα Όπερα Μόσχας για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Εθνική Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων Ρωσίας «ΟΣΙΠΟΦ» και σολίστ τη Μαργαρίτα Ζoρμπαλά, τη Βάκια Σταύρου και τον Alexander Zaharov. 2011 – μουσική επιμέλεια και ενορχηστρώσεις για δύο συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα στο αρχαίο θέατρο της Καισσάρειας στο Ισραήλ. 2013, 2014 – συναυλίες με Μαργαρίτα Ζορμπαλά στην Αθήνα (ΙΑΝΟΣ, ΠΑΡΝΑΣΟΣ) και Βαρσοβία. 2015 – μουσική διεύθυνση μεγάλης συναυλίας με Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Δήμητρα Γαλάνη στην Κέρκυρα. 2018 – Ενορχηστρώσεις και μουσική διεύθυνση στα «Τραγούδια των άλλων» με Διονύση Σαββόπουλο. 2009 – καλλιτεχνικός διευθυντής  της τελετής έναρξης των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης στη Λευκωσία, συνθέτοντας και το επίσημο τραγούδι των ΑΜΚΕ με ερμηνευτή το Μάριο Φραγκούλη. 2008, 2010, 2011 – καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ «ΕΙΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΝ».

Άλκης Μπαλτάς

 

O Άλκης Μπαλτάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε βιολί και ανώτερα θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στη Ανώτατη Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου, από όπου πήρε δίπλωμα σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας, ενώ κατέχει και το πτυχίο Νομικής του Α.Π.Θ. Έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Κερκυραίων και της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Δίδαξε επίσης στο Α.Π.Θ. ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας και υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών. Από το 2010 είναι αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας και από το 2001 μέχρι σήμερα έχει την καλλιτεχνική ευθύνη του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, όπως και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ωδείου «Μουσικό Κολλέγιο» στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Έργα του έχουν κυκλοφορήσει σε cd και μεγάλος αριθμός χορωδιακών, συμφωνικών, λυρικών και άλλων συνθέσεών του έχουν επανειλημμένα εκτελεστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ συνθέσεις του έχουν διακριθεί σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Ως μαέστρος έχει συνεργαστεί με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και έχει δώσει πολλές συναυλίες στο εξωτερικό.

Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου μεριμνά για την δημιουργίας μιας υποδομής για την οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού και την προστασία της Γλώσσας μας, της Παράδοσης, της Λαογραφίας, της Καλλιτεχνικής και Λογοτεχνικής Δημιουργίας και γενικά της προσφοράς στον Πολιτισμό, με τη συνέργεια επιστημόνων, ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, που με ζήλο παράγουν πολιτισμό. Το Όραμα του είναι να στηρίξει και να προωθήσει τον Πολιτισμό ως περιουσία και ως μέσο ανάπτυξης, ατομικής και συλλογικής, όσο το δυνατό περισσότερων Ελλαδιτών, Κύπριων και Αποδήμων, να ενώνει τους απανταχού Έλληνες Κύπριους δημιουργούς, και επιστήμονες προς κοινούς στόχους, με όραμα την πολιτιστική διπλωματία και την πολιτιστική αναβάθμιση της Ελλάδας (με βάση τη Βόρεια Ελλάδα), της Κύπρου και της Ομογένειας διεθνώς. « Της Ποίησης, και της Αγάπης » είναι ο τίτλος του ποιητικού αφιερώματος, που επιμελήθηκε ο ΣΠΕΚ και με το οποίο θα προλογίσει τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφιερωμένη στα 60 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αφορμή και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης επιλέχθηκαν προς απαγγελία ποιήματα Κυπρίων ποιητών, στα οποία θριαμβεύει η αγάπη απέναντι στη φύση, στην πατρίδα, στον άνθρωπο, στον πολιτισμό και στην ίδια τη ζωή ως δημιουργία. Το συγκεκριμένο ένθετο θα ολοκληρωθεί με φιλμικό αφιέρωμα, ταξίδι στην Κύπρο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

 

Η (Οσία) Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά είναι Πρόεδρος του ΣΠΕΚ «Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου».

Είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Ψηφιακά ΜΜΕ» του τομέα Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Sussex της Μεγάλης Βρετανίας, Πτυχιούχος  Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με εξειδίκευση στον τομέα «Σύγχρονα Γράμματα» του Πανεπιστημίου Avignon της Γαλλίας, και στην «Αγγλική Λογοτεχνία» από το DEI College, ενώ είναι Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Α.Π.Θ.. Ομιλεί την Αγγλική, Γαλλική, Ιταλική και Βουλγαρική γλώσσα. Έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τη σειρά Κινηματογραφικών Σεμιναρίων της ΧΑΝΘ υπό τον Αχιλλέα Ψαλτόπουλο. Εργάστηκε επί μια δεκαετία ως εισηγήτρια πλήθους σεμιναρίων αξιόλογων Εκπαιδευτικών Φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αρθρογραφήσει σε γνωστά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Διετέλεσε επί σειρά 9 ετών υψηλόβαθμο στέλεχος τμήματος επικοινωνίας μεγάλου ιδιωτικού οργανισμού, με εξειδίκευση στις καμπάνιες επικοινωνίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι η συγγραφέας των λογοτεχνικών βιβλίων «Λόγια Γυμνά» εκδόσεις Θερμαϊκός και «Λόγια Αρσενικά» εκδόσεις Πνοή. Για το λογοτεχνικό της έργο έχει τιμηθεί με το βραβείο Μουσών του έγκριτου λογοτεχνικού περιοδικού «Κέφαλος» (2019). Ασχολείται ενεργά με θέματα Επικοινωνίας, Προώθησης και Διαφύλαξης  Αισθητικής Κουλτούρας και  Πολιτισμού μέσα από την παραγωγή και διαχείριση ψηφιακών μέσων καθώς και την επιμέλεια αντίστοιχων εκδηλώσεων πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης. Επιμελείται και παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ: Πορτρέτα στο Χρόνο» στον διεθνή ψηφιακό ραδιοφωνικό σταθμό Radio1d, καθώς και την ομώνυμη στήλη στο portal www.radio1d.gr. Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας – Θράκης ΕΔΗΠΗΤ. Ζει και εργάζεται στο Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένη με τον οικονομολόγο Ιωάννη Ρουκά και μητέρα 2 αγοριώ

Ο Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης είναι Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Γεννήθηκε στην Κύπρο και είναι Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (ΕΛΚ). Είναι Μαθηματικός (Πανεπ. Αθηνών, 1971), Οικονομολόγος (Οικονομικό Πανεπ.Αθηνών,1975), Αριστοβάθμιος Διδάκτωρ  Στατιστικής Οικονομικών (Πανεπ. Αθηνών, 1978), Fellow του IFMM. Στον Όμιλο Λαϊκής Τράπεζας (1978-2001) διηύθυνε Τμήματα Ερευνών, Προγραμματισμού, Θεμάτων Ε.Ε., Οικονομ.Υπηρεσιών, το Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο. Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως Βοηθός Γενικού Διευθυντή. Δίδαξε σε Πανεπιστήμια Κύπρου σε επίπεδο MBA (1990-2008). Υπηρέτησε ως Μέλος στο Δικαστήριο της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών Κύπρου (2008-13). Εξέδωσε επιστημονικά συγγράμματα (Ομοσπονδία, Ενέργεια, Στρατηγική, Παραγωγικότητα, Ευρωπαϊκό Κεκτημένο). Έγραψε διηγήματα, θεατρικά έργα, κριτική θεάτρου, δοκίμια, μελέτες για Πολιτισμό, για τον φιλόσοφο Ζήνωνα Κιτιέα, τον Καβάφη και τον Σεφέρη. Εξέδωσε οκτώ ποιητικές συλλογές. Ποιήματα του μεταφράστηκαν σε 25 γλώσσες, δημοσιεύθηκαν σε Λογοτεχνικά Περιοδικά και σε Ανθολογίες, Ε.Ε. (Κύπρου, Ελλάδας κ.ά.) ενώ κάποια μελοποιήθηκαν. Ως λογοτέχνης εκπροσώπησε την Κύπρο και ΕΛΚ σε Συνέδρια Ε.Ε. (Γαλλία, Γερμανία). Το 2007 μετέφρασε κι εξέδωσε Ανθολογία Ποίησης Τουρκοκυπρίων. Έχει προς έκδοση Ανθολογίες για Νομπελίστες και μεγάλους ποιητές – Γαλλίας, Ιταλίας, Ρωσίας, Πολωνίας, Ινδίας, Σουηδίας, Αγγλόφωνων χωρών και Ισπανόφωνων – με πρόλογο ανάλυση της εκάστοτε εθνικής ποίησης. Το 2007 του απονεμήθηκε η Διάκριση «Best Poems, Best Poets» από το ‘The International Library of Poetry”. Το 2014 η Διεθνής Ακαδημία ARTS-SCIENCE-LETTRES τον βράβευσε με το Επίχρυσο Μετάλλιο για τη συμβολή του στην Ποίηση-Λογοτεχνία και Επιστήμη της Ε.Έ. Το 2019, ‘Έτος Γαλλοφωνίας’, του απονεμήθηκε το Μέγα Βραβείο ‘GRANDS PRIX’ από τον Γαλλικό Πολιτιστικό Οργανισμό APPEL.

 

Ο Δρ Λεωνίδας Γαλάζης είναι Πρόεδρος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής Κύπρου, ο οποίος είναι αδελφοποιημένος με τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Γεννήθηκε το 1962 στη Λευκωσία. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου με τη διατριβή Ποιητική και ιδεολογία στο κυπριακό θέατρο (1869-1925). Εργάζεται ως Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές Ματωμένα κοράλλια (1979), Ο λοιμός και άλλα ποιήματα (δίφυλλο, 1981), Ιατρική βεβαίωση (1982, Βραβείο Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου για έργο νέου λογοτέχνη), Στυφά κυδώνια (1988), Φωτηλασία (1999), Παραδαρμός εν αλφαβήτω (2007),  Λοκριγκάνα (2010), Δοκιμές συγκολλήσεως  (2013) και Ληξιπρόθεσμες επαγγελίες (2016). Το 2010 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική του συλλογή Λοκριγκάνα. Εξέδωσε επίσης τις μελέτες-δοκίμια Η προσωποποίηση στο ποιητικό έργο του Κώστα Μόντη (2008), Κειμενικές διαθλάσεις (2012), Ποιητική και ιδεολογία στο κυπριακό θέατρο (2012) και Κείμενα, τρόποι, σημασίες. Θέματα λογοτεχνίας (2018). Τον Οκτώβριο του 2019 τιμήθηκε, για την προσφορά του στη λογοτεχνία και στον πολιτισμό, με το Χρυσό Μετάλλιο Μεγάλου Αλεξάνδρου και με Δίπλωμα Τιμής από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό για την Ανάπτυξη του Πνεύματος και της Τέχνης «Το Καφενείο των Ιδεών» (Σαλαμίνα-Ελλάδα) καθώς επίσης και με Έπαινο από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων (μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων και Συλλόγων UNESCO για την Ευρώπη και την Β. Αμερική). Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (2017-2018). Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Κυπριακή Εστία.

Ώρα

21/03/2020 20:30 8:30 μμ - 11:50 μμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Other Events